Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2010

Τι γίνεται εδώ;


Περίεργες και ταραγμένες ημέρες.Καλοκαίρι με χρώματα χειμώνα. Απλοί πολίτες μηνύουν τους άρχοντες ,γεγονός πρωτοφανές αν δεν κάνω λάθος στα χρόνια της δημοκρατίας. Και ενώ προσπαθώ να μετακομίσω,και ο χρόνος που διαθέτω είναι λίγος, οι ειδήσεις είναι καταιγιστικές, και οι περισσότερες αρνητικές. Η Γη τρέμει, ξεφυσά μεθάνιο και φτύνει ανεξέλεγκτα πετρέλαιο,οι γενοκτονίες συνεχίζονται στη Βόρεια Αφρική, η ξηρασία σκοτώνει χιλιάδες κόσμο, οι πλυμμήρες άλλους,και εμείς ο τελευταίος Παράδεισος στο κέντρο του κόσμου, χάσαμε το κέντρο μας. Παραπαίουμε σαν κοινωνία ηθικά και οικονομικά ,ξεπουλάμε,είμαστε είτε επιθετικοί είτε ηττοπαθείς,ο καθένας με τις δικές του  δικαιολογίες.
Η τηλεόραση έχει μαγέψει την ενεργητικότητα του περισσότερου κόσμου,ο αγώνας για την καθημερινή επιβίωση απορροφά τις ώρες και τις δυνάμεις του ποιό ενεργού κομματιού του πληθυσμού,και οι κατέχοντες εξουσία πειραματίζονται με την ανθρωπινότητά μας σε εργαστήρια ειδομένα στα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας. Εκλογίκευση της παρακμής, διάλυση ,κατάλυση ,αναποδογυρισμένες συνειδήσεις.

Μην προλαβαίνοντας να σχολιάσω όλα όσα μου φαίνονται σημαντικά, παραθέττω  λινκ να δείτε με λεπτομέρειες το κλίμα των ημερών.Αλλά αυτό που θέλω να πω και να μην το ξεχνάμε,είναι ότι οι παππουδογιαγιάδες μας δεν έζησαν από επιδόματα και συντάξεις, έζησαν από την αγάπη και την φροντίδα των παιδιών τους,των συγγενών τους,ή  και των συγχωριανών τους.


Την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων ετών ζούν 10 εκατομμύρια κάτοικοι σε 4χώρες της Δυτικής Αφρικής. Στον Νίγηρα που είναι από την πλέον πληγείσα χώρα 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι είναι στην κυριολεξία πεινασμένοι αφού η ξηρασία έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες και έχει αφανίσει το ζωικό βασίλειο της περιοχής. Στο Τσάντ 2 εκατομμύρια άνθρωποι χρεάζονται άμεσα επισιτιστική βοήθεια. Και το Καμερούν σύμφωνα με εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης. Η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές του Νίγηρα χαρακτηρίζεται από πολλούς ακόμα και πιο σοβαρή από εκείνη του 2005 όπου η πολιτική κρίση και ο εμφύλιος οδήγησαν στον θάνατο δεκάδες χιλιάδες υποσιτισμένα παιδιά. (Βοηθείστε όπως μπορείτε)
Επιμέλεια:meteo-news.gr
Η Σφαγή των Γερόντων
Στο παρόν σημείωμα θα ήθελα να ασχοληθώ με μια αρκετά διαδεδομένη παρεξήγηση σχετικά με το αν εάν έχει ή δεν έχει τελικά καταργηθεί η13η και η 14η σύνταξη.Διαβάστε περισσότερα:
http://e-cynical.blogspot.com/2010/05/blog-post_23.html
Μην φοβάσαι!
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Ακούγοντας τις δηλώσεις του κυρίου Παπακωνσταντίνου τρόμαξα. Δάκρυσα όταν άκουσα τον κύριο Λοβέρδο. Ένιωσα μία αφόρητη ενοχή. Συνέχεια στο http://e-epiloges-dionysos.blogspot.com/
Ανδρών επιφανών έλλειμμα
Ζούμε σε μια υπέροχη χώρα με έναν λαό εντελώς ετερόφωτο και χειραγωγούμενο. Άγεται και φέρεται από ηγετίσκους του δικομματικού κοινοβουλευτισμού, κατ' επίφασιν δημοκρατικού καθεστώτος, που προάγει την αυτοαναίρεση, την μη συμμετοχή και τελικά την απογοητευτική και αντίθετη από τα συμφέροντά του αποχή από τα κοινά. Γιατί όταν τους θεωρείς όλους ίδιους και απέχεις σίγουρα σε διοικούν χειρότεροι και από σένα.
http://e-epiloges-dionysos.blogspot.com/
Τα πάντα έχουν καταλυθεί .
Όταν διαλύεις τις κοινωνίες και καταλύεις την εθνική τους υπόσταση, όταν μετατρέπεις τα έθνη κράτη σε καντόνια και προτεκτοράτα, όταν τα πάντα γίνονται «ιδιωτικά» και περνάνε στα χέρια των μαφιών του χρήματος, ΤΟΤΕ σφυρηλατούνται και οι ανάλογοι μηχανισμοί Πραιτοριανών και μισθοφόρων δολοφόνων…Διαβάστε από το: http://klassikoperiptosi.blogspot.com/2010/06/blog-post_30.html σοκαριστικές προοπτικές

Να είμαστε για όλα έτοιμοι
Αν είναι αλήθεια αυτό που διαβάσαμε σε ιστολόγια, ότι δηλαδή προχθές στο ραδιόφωνο "Θέμα" συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των αστυνομικών αποκάλυψε ότι η κατοχική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μας φέρει την Ευρωπαϊκή Στρατιωτική Αστυνομία (EGF) τότε το πολίτευμά μας κινδυνεύει απο την εκλεγμένη κυβέρνηση που υποτίθεται ότι το υπηρετεί.
Διαβάστε περισσότερα » http://klassikoperiptosi.blogspot.com/2010/07/blog-post_9763.html
Οι φτωχοί χαλάσανε.
Αυτό είναι το παράπονό μου. Πάνε κι οι φτωχοί. Χαλάσανε κι αυτοί. Αυτό με «τρώει». Αυτό είναι το παράπονό μου.
Πλούσιοι υπήρχαν πάντα. Και νεόπλουτοι. Και τζάκια και αριστοκράτες και γαλαζοαίματοι και άλλα τέτοια παράσιτα. Προκλητικοί και σνομπ, αιμοσταγείς και ανάλγητοι, μακριά από το «λαουτζίκο» και τα βάσανά του, ματαιόδοξοι και συναισθηματικά ρηχοί. Ήταν σχετικά λίγοι, αλλά τώρα πληθύνανε. Δεν είναι όμως αυτό το πρόβλημά μου (μας).Περισσότερα στο:http://aristidisdikaios.blogspot.com//
Αλλά και ελπιδοφόρες εξελίξεις
Ξύπνησαν από τον λήθαργο;
Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του Μνημονίου
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγουν κατά του Μνημονίου που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) και η Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ).
Οι αιτήσεις ακυρώσεως θα συνταχθούν από εξειδικευμένους στο εργατικό, διοικητικό και ευρωπαϊκό δίκαιο δικηγόρους, υπό την εποπτεία και το συντονισμό του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γεωργίου Κασιμάτη. Την πρωτοβουλία θα αναλάβει ο ΔΣΑ, "αναγνωρίζοντας τη σημασία του κοινωνικού και επιστημονικού του ρόλου, με σκοπό την εν γένει προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των θιγόμενων πολιτών και κοινωνικών ομάδων, που πλήττονται από τις διατάξεις του Μνημονίου.Η συνέχεια στο http://klassikoperiptosi.blogspot.com/2010/07/blog-post_9763.html,είναι αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία 28 Ιουνίου,και http://ellinikoistologio.blogspot.com/
Που είναι οι γυναίκες;
Σύμφωνα με τον Amartya Sen, (του δόθηκε το βραβείο Νόμπελ οικονομίας), εκατό εκατομμύρια γυναίκες απουσιάζουν σήμερα από τον κόσμο μας! Ναι σωστά διαβάσατε!! εκατό εκατομμύρια γυναίκες δηλώνουν απούσες. Πού είναι; Εξαφανισμένες, ακρωτηριασμένες, ναρκωμένες με μεθαμφεταμίνες, πεθαμένες από υποσιτισμό και από έλλειψη φροντίδας, από μελαγχολία ή από AIDS, πριν να φθάσουν στην ηλικία του ενός έτους.
Έφηβες ακόμα προτιμούν να πεθάνουν παρά να ζήσουν στα πορνεία της Κίνας και της Ινδίας.Εκατό εκατομμύρια, είναι παραπάνω από μιάμιση φορά του γαλλικού πληθυσμού: μητέρες, αδελφές, νέα κορίτσια που δεν θα κρατήσουμε ποτέ στην αγκαλιά μας για να τους πούμε λόγια αγάπης.
Εκατό εκατομμύρια στόματα και χείλια που δεν θα αγγίξουν ούτε τα μάγουλά μας ούτε τα μέτωπά μας, που δεν θα φιλήσουν ποτέ τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να αγαπήσουν, δεν θα ψιθυρίσουν σε κανένα το πόνο τους, τα όνειρα τους, τα ιδανικά τους: στόματα και χείλια κλειστά πριν μάθουν να μιλούν και που θα κρατήσουν για πάντα τη σιωπή των καταραμένων.
Μια ινδική παροιμία λέει: «Να μεγαλώσεις ένα κορίτσι είναι σαν να ποτίσεις τον κήπο του γείτονά σου.» . Με άλλα λόγια, είναι απώλεια χρόνου και χρήματος το να αναθρέψεις ένα κορίτσι σε μια φτωχή οικογένεια. «Δεν θέλω να έχω κορίτσι για να ζει τους ίδιους πόνους που έζησα», δηλώνει η Indira, μια Ινδή 25 ετών που ανήκει σε ανώτερη κάστα.  Ο υπερβολικός πόνος σκοτώνει!
Αυτή η καθημερινή, ακραία βία παρακινεί τις γυναίκες να αυτό-εξαλειφθούν», γράφει η Manon Loizeau, βραβείο Albert London, στον πρόλογό του βιβλίου της ‘Το μισό του ουρανού που έγινε σε λίγους μήνες παγκόσμιο μπεστ σέλερ,. Τραγική ειρωνεία,
 «Η γυναίκα είναι το άλλο μισό του ουρανού», λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία και ξαφνικά αποκτά μιαν άλλη τραγική διάσταση. Σ’ αυτήν ακριβώς τη χώρα, αλλά και στις γειτονικές της στην ανατολικής Ασία, αυτό το «ουράνιο ήμισυ» εξαφανίζεται από τους καταλόγους των ληξιαρχείων του κόσμου!
«Το μισό του ουρανού» συνέγραψαν, μετά από δέκα χρόνια έρευνας, ο Nicholas Kristof και η κινέζα σύζυγός του, Sheryl WuDunn, αμφότεροι δημοσιογράφοι της New York Times. Πρέπει κανείς να το διαβάσει για να αντιληφτεί το εύρος μιας κοσμικής εξαφάνισης που την βλέπει και την γνωρίζει ο ΟΗΕ και τα ΜΜΕ του πλανήτη, λες και είναι μια μαύρη τρύπα όπου κανένα φως δεν μπορεί να διαφύγει.Και όμως, όταν συλλαμβάνεται ένας μόνο κινέζος αποστάτης στη Σαγκάη ή στο Πεκίνο, κινητοποιούμαστε, διαμαρτυρόμαστε, με το δίκαιο μας, στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του. «Όταν όμως εκατό χιλιάδες κορίτσια απάγονται και γίνονται θύματα των δικτύων της πορνείας, αυτό δεν θεωρείται ούτε καν είδηση», αναφέρουν οι συγγραφείς.
Σήμερα, αμέσως μετά την ανάγνωση των υπερηχογραφημάτων, εκατομμύρια γυναίκες στην Ασία κάνουν έκτρωση, για να μην φέρουν στο κόσμο ένα παιδί γένους θηλυκού. Διαγραμμένες από το χρωμοσωμικό γεγονός, επειδή κατέχουν ένα καταραμένο διπλό Χ, εκατομμύρια μελλοντικές γυναίκες δεν θα δουν την ημέρα. Μπορούμε να το αποκαλέσουμε μια «γυναικοκτονία»;;
Δεν είναι τυχαίο που ο Amartya Sen, αυτός ο ινδός οικονομολόγος έχει λανσάρει αυτή τη ανησυχητική κραυγή για τα εκατό εκατομμυρίων απουσών γυναικών. Μέσα στα βιβλία και τις ομιλίες του, υιοθετεί το θηλυκό γένος όταν μιλάει αόριστα για ένα πρόσωπο. Αυτός ο βεγγαλέζος ινδός ερευνά τρόπους για να εξαλειφθούν οι «επανορθώσιμες αδικίες». Και δεν είναι τυχαίο που είναι γυναίκες αυτές που στην Ινδία και στη Κίνα, επιδιώκουν να βάλουν τέλος σε αυτές τις «επανορθώσιμες αδικίες». Γυναίκες ψάχνουν να βρουν τις αγνοούμενες, γυναίκες προσπαθούν να πείσουν τις μητέρες, τις οικογένειες, τους δήμους, τα κράτη, ότι το μέλλον του πλανήτη μας περνά από τις γυναίκες.
«Όταν μεγαλώνεις έναν άντρα, μεγαλώνεις ένα άτομο. Όταν μεγαλώνεις μια γυναίκα, μεγαλώνεις μια οικογένεια» προφήτευσε ο Gandhi. Ωστόσο, οι πνευματικές και κοινωνικές δυστυχίες, δεν είναι οι μόνες αιτίες αυτών των μαζικών εξαφανίσεων των γυναικών. Η θρησκεία διαχωρίζει τις γυναίκες εδώ και δεκατέσσερις αιώνες στο μουσουλμανικό κόσμο. Εκατοντάδες νέες γυναίκες τιμωρούνται καθημερινά με ανασκολοπισμό, με λιθοβολισμό, με ρίξιμο στη πυρά. Μόνο στο Πακιστάν, τα τελευταία δέκα χρόνια, στις ζευκτές πόλεις Islamabad και Rawalpindi, πέντε χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια κρίθηκαν ένοχες για ανυπακοή και ψεκαστήκαν με κηροζίνη ή με οξέα, και κάηκαν από τα μέλη της οικογένειάς τους ή από τα πεθερικά τους! Η Benazir Bhutto δολοφονήθηκε, η Taslima Nasreen (Μπανγκλαντές) και η Shirin Ebadi (Ιράν, βραβείο Νόμπελ ειρήνης), ζουν στην εξορία. «Η πλειοψηφία των κατοίκων της κόλασης θα είναι γυναίκες, που βλαστημούν υπερβολικά και είναι αχάριστες προς τους συζύγους τους», αναφέρει ο Muhammad Imran, στον επίλογο του βιβλίου της Manon Loizea.
Είναι μακρύς ο κατάλογος των βιαιοτήτων κατά του άλλου μισού του ουρανού: σύγχρονη σκλαβιά στην Ασία, στη Μέση Ανατολή όπως και στη Δύση, χτυπημένες γυναίκες (μια νεκρή κάθε δύο μέρες σε Γαλλία), διάκριση στη πρόσληψη εργασίας, ενοχική απουσία από την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, από τις θέσεις οικονομικών αποφάσεων στα κράτη και στις επιχειρήσεις. Σήμερα, μια ακόμη μάστιγα τις χτυπά, το AIDS που έγινε πρώτη αιτία θνησιμότητας των γυναικών στις περισσότερες χώρες της Αφρικής. Ακόμα και αν καταλαμβάνουν ορατές θέσεις στις τηλεοπτικές μας οθόνες, στη Δύση οι γυναίκες δεν πεθαίνουν κατά πρώτο λόγο επειδή είναι γυναίκες, όμως είναι καταδικασμένες σε λιγότερο φωτεινούς κόσμους, να είναι μόνο σκιές, αντικαταστάσιμες, όντα δευτέρας κατηγορίας. «Η γυναίκα είναι το μέλλον του ανθρώπου», τραγούδησε ο Aragon. Ίσως, στην μακρινή πορεία της ανθρωπότητας να έρθει εκείνη η ημέρα, που θα συμπέσει το Πραγματικό με τη Ποίηση.Αναδημοσίευση απο :
http://ange-ta.blogspot.com/
Γράψτε ένα σχόλιοΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.