Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Πόσο στραβά αρμενίζουμε;

Αν ο άνθρωπος είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του κόσμου,τότε τι μας διηγούνται αυτές οι εικόνες; αν λειτουργούμε κάτω από τους ίδιους νόμους με τ' άλλα πλάσματα τότε τι κάνουμε λάθος; ποιος μπορεί να μιλάει σοβαρά για ανάπτυξη ,όταν βλέπουμε τις μεγάλες λεωφόρους κομμένες στα δύο από τη δύναμη του νερού; δεν είναι από ηφαίστειο, ούτε από σεισμό .
Οι ξύλινες παράγκες που φαίνεται να καίγονται σ’ένα σημείο στο βίντεο από τη Ρωσία είναι ανάπτυξη; πριν αρχίσουμε να μεταμορφώνουμε τα δάση σε οικόπεδα,τα ποτάμια σε δρόμους και τις πεδιάδες σε απέραντες πόλεις είχαμε κατανοήσει πως λειτουργούν; τώρα; υπάρχουν έξοδοι κινδύνου; συμβαίνει αυτό που έλεγαν κάποιοι επιστήμονες, ότι αν το κλίμα διαταραχθεί ανεπανόρθωτα θα πληγούμε από τη φωτιά και το νερό; και τι συμβαίνει άραγε με τα σκουπίδια (ηλεκτρονικά-χημικά –ραδιενεργά απορρίματα) που έχουμε εξάγει σε αυτές τις χώρες; πόσες ψυχές ακόμη θα θυσιαστούν μέχρι να κάνουμε την υπέρβαση μας; η αντίδρασή μας θ’αλλάξει όταν την επόμενη φορά δούμε αυτές τις εικόνες; 
Η πρώτη εικόνα είναι από την enet.gr
Η εικόνα είναι από τη διεύθυνση: www.sigmalive.com/news/greece/158491


wildfires in Russia - no comment
http://www.youtube.com/watch?v=70Nik5N-ZU8&feature=player_embedded
Pakistan shelters - no commenthttp://www.youtube.com/watch?v=vBzg1kKCJdk&feature=channel
Over 1000 killed in deadly Pakistan floods, thousands strandedhttp://www.youtube.com/watch?v=9WnaKTO1YnQ&feature=related
Πλημμύρα παγίδευσε 30.000 ανθρώπους σε Κινέζικη πόλη:
Η πλημμύρα στην βορειοανατολική Κίνα έχει παγιδεύσει 30.000 άτομα σε μια πόλη, ενώ 1.000 βαρέλια εκρηκτικών χημικών ουσιών έχουν πέσει σε γειτονικό ποταμό. Στην πόλη Kouqian της επαρχίας Jilin οι κάτοικοι εγκλωβίστηκαν όταν μια δεξαμενή και δύο ποτάμια ξεχείλισαν από καταρρακτώδεις βροχές.
πηγή: http://www.bbc.co.uk/news
Το Περού «στο ψυγείο»:
Οι θερμοκρασίες «κατάψυξης» στις ορεινές περιοχές του Περού έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 400 ατόμων, με τα παιδιά που ζουν σε φτωχές αγροτικές κοινότητες να βρίσκονται κυρίως σε κίνδυνο. Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν κατακόρυφα φτάνοντας στους -24 βαθμούς Κελσίου.
πηγή: http://www.bbc.co.uk/news/
Οι πλημμύρες έφτασαν και στη Γερμανία
 Κυριακή, 8 Αυγούστου 2010.
Η γερμανική πόλη Γκέρλιτς, στον ποταμό Νάισε, ήταν κατά ένα μέρος κάτω από τα νερά το πρωί της Κυριακής, όταν υποχώρησε ένα φράγμα, κοντά στη Ραντομιερζίτσε, στην Πολωνία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
«Ένα παλιρροϊκό κύμα έφθασε σε μερικές ώρες στην πόλη χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να προετοιμαστούμε», δήλωσε ο αναπληρωτής δήμαρχος, Μίκαελ Βίλερ, στον τηλεοπτικό σταθμό N24.
Το επίπεδο του ποταμού τριπλασιάστηκε μέσα σε μερικές ώρες για να φθάσει λίγο πάνω από τα επτά μέτρα, το μεγαλύτερο ύψος που καταγράφηκε αφότου οι αρχές άρχισαν να κρατούν στατιστικά στοιχεία πριν από σχεδόν 100 χρόνια.Περίπου 1.500 άνθρωποι, περιλαμβανομένων και των τροφίμων δύο οίκων ευγηρίας, απομακρύνθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή από την περιοχή .
http://www.meteo.gr/news_All.asp?offset=20
Σήμερα το σύστημα δεν μου επιτρέπει να αναρτήσω τα βιντεο απο το youtube έτσι αφήνω μόνο τις διευθύνσεις.

7 σχόλια:

  1. "αν λειτουργούμε κάτω από τους ίδιους νόμους με τ' άλλα πλάσματα τότε τι κάνουμε λάθος;"

    Και γιατί πρέπει να κάνουμε λάθος δηλαδή; Μήπως δεν θέλουμε απλά να αποδεχθούμε ότι αυτός είναι ο άνθρωπος; Όπως όλα τα ζώα ακολουθούν τα ένστικτά τους, έτσι κι ο άνθρωπος ακολουθά τα δικά του, απλά όπως κάθε ζώο έχει διαφορετικά έτσι κι ο άνθρωπος έχει σε περίοπτη θέση την καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hades να πω πρώτα ένα γειά,καλώς ήρθες στον τόπο μας.Να πω ακόμη ότι δεν διαφωνώ με αυτό που λές.Προσωπικά(Σονόρα)πιστεύω ότι ναι μεν έχουμε ένστικτα,αλλά δεν τα λειτουργούμε με την ίδια ικανότητα των ζώων ειδικά το ένστικτο της αυτοπροστασίας γι'αυτό έχουμε και σε περίοπτη θέση την καταστροφή.Είναι μεγάλο θέμα αυτό,και ακόμη οι προσωπικές μου ψευδαισθήσεις με κάνουν να θέλω να βλέπω μόνο την καλή πλευρά του ανθρώπου.Έχω θέμα και το ξέρω. Απο τα μικράτα μου πίστευα ότι μπορούμε να είμαστε καλύτεροι,και ό,τι είναι αυτό το πιο σπουδαίο έργο για όλους μας.Έ,δεν με βοηθά και η πραγματικότητα να αλλάξω γνώμη.
    Αν υπάρχουν σχετικές ιδέες παρακαλώ να μου τις κοινοποιήσει όποιος έχει χρόνο και διάθεση.Και αν έχεις γράψει κάτι σχετικό,πες μου πότε,γιατί δεν έχω διαβάσει όλες τις αναρτήσεις στο μπλογκ σου.Ζητώ ακόμη κατανόηση για την καθυστέρηση της απάντησης,ο γκούγκλης είχε τοποθετήσει το σχόλιο στα ανεπιθύμητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ένστικτα, αν και δεν εξασφαλίζουν απόλυτα την επιβίωση, τουλάχιστον στα άλλα ζώα λειτουργούν σε ικανοποιητικό βαθμό. Για κάποιο, άγνωστο, λόγο η νόηση στον άνθρωπο λειτουργεί εναντίον των ενστίκτων του και συχνά τα νοθεύει σε τέτοιο βαθμό που αντιστρατεύεται τη ζωή του. Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα προέρχονται από τις επεμβάσεις του ανθρώπου πάνω στη φύση, που τις πραγματοποιεί λόγω της νόησής του και της γνώσης του. 'Ισως εκεί παραπέμπει και η αλληγορία του παραμυθιού της Γέννεσης (γιατί σαφώς περί παραμυθιού πρόκειται), όταν μιλάει για το "δέντρο της γνώσης". Κάποιος συγγραφέας της μακρινής αρχαιότητας ίσως είχε αντιληφθεί τι μπορεί να κάνει η γνώση στο σύστημα επιβίωσης του πλανήτη και να θέλησε να κάνει τον σχετικό υπαινιγμό. Βέβαια, σε συμπαντιακή κλίμακα οι καταστροφές τεράστιων ουράνιων συστημάτων συμβαίνουν πολύ συχνά, μόνο που στον δικό μας μικρό και όμορφο πλανήτη ανβτιλαμβανόμαστε ελάχιστα από αυτά τα συμβαίνοντα και μας απασχολούν μόνο όσα γίνονται κοντά μας. Και δεν είναι μόνο θέμα λαθών. Οι καταστροφές πάντα θα γίνονται και θα επηρρεάζουν τη ζωή των κατοίκων της γης, όσο κι αν ανέβη το επίπεδό μας και η γνώση μας. Μέχρι την τελική καταστροφή της, που κάποτε, έστω αργά, θα συμβεί, όπως μας πληροφορούν οι επιστήμονες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοίτα, είναι όντως μεγάλη κουβέντα αυτή. Σαφώς και ο άνθρωπος έχει αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να μεγαλουργήσει. Το θέμα είναι ότι μάλλον ακολουθεί την εντροπεία, ήτοι την φυσική ροπή προς την αταξία επιλέγοντας να κάνει το κακό που είναι απείρως ευκολότερο. Σάμπως από τα αρχαία χρόνια δεν δίδασκαν την επιλογή του Ηρακλέους; Προφανώς από τότε τους απασχολούσαν τέτοια ζητήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθείς δεν κάνεις τις ατομικές του επιλογές, οι περισσότεροι όμως αγνοούν ότι ακόμη και οι ατομικές επιλογε΄ς μπορούν συχνά να έχουν αντίκτυπο και στο ευρύτερο σύνολο. Οπότε το μόνο που μπορεί να σου μείνει στο τέλος-τέλος είναι η ηθική ικανοποίηση ότι εσύ προσπάθησες. Αρκεί όμως η ηθική ικανοποίηση; Σπανίως...

    Σχετικές αναπτύξεις έχω κάνει πολλάκις, όμως δεν έχει νόημα να στις αναφέρω. Κάποια στιγμή θα διαπιστώσεις κι εσύ την γενική κατακραυγή ότι γράφω σενδόνια ολκής που ελάχιστοι μπορούν να διαβάζουν... :):):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Heliotypon,να ζητήσω κατανόηση για την αργοπορία στην απάντηση,αλλά βρίσκω τα σχόλια στον τομέα ανεπιθύμητα,και όχι εκεί που πρέπει.Τι να πω;θαυμαστή η ψυχραιμία σου.Οι τελευταίες ημέρες είναι γεμάτες αρνητικές ειδήσεις,ακόμη και σε κοσμικό επίπεδο,αλλά περισσότερο με ξαφνιάζει ότι γίνεται απο εμάς τους ανθρώπους.Σοκαριστικό αυτό με το ξύλο μέχρι θανάτου 2 παιδιών στο Πακιστάν.Πιστεύω ότι δοκιμαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα,ότι πολύ λίγοι το καταλαβαίνουμε αυτό,και ακόμη ότι δεν είμαστε εμείς η τελευταία γενιά. Αλλά νιώθω σαν κάποιος να μας ταρακουνά για να ξυπνήσουμε απο τον ύπνο.Ίσως να είναι μόνο το αποτέλεσμα της υπερπληροφόρησης σκέφτομαι κάποιες στιγμές,αλλά η δική μας είναι η γενιά που το βιώνει αυτό.Ποιό είναι το μήνυμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Hades δεν με απογοητεύουν τα σεντόνια,απλά έχω λίγο καιρό στα χωράφια του ιντερνετ,και δεν έχω προλάβει να διαβάσω όσα θέλω.Η ηθική ικανοποίηση μπορεί να μας βοηθά να κοιμόμαστε ήσυχα,αλλά προσωπικά δεν μου είναι αρκετή.Αυτό που λές ότι μάλλον ό άνθρωπος ακολουθεί την εντροπεία σαν φυσική ροπή προς την αταξία,με προκαλεί σαν σκέψη να αποδεχτώ και την αναγκαιότητα της θρησκείας,(κάθε θρησκείας) σαν αντιστάθμισμα και εργαλείο τάξης. Και ακόμη αντιστέκομαι να το αποδεχτώ ολοκληρωτικά αυτό.Θέμα που ανοίξαμε ε;ναι οι πρόγονοί μας τα είπαν όλα.Το πιστεύω αυτό,αλλά ούτε ένα βήμα πιο πέρα δεν μπορέσαμε να πάμε σαν κοινωνία;μήπως δεν μπορούμε ή δεν γίνεται να προοδεύσουμε ομαδικά,αλλά μόνο ατομικά;σταματώ εδώ γιατί θα γεμίσω την απάντηση ερωτηματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μμμμ... για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν κατάλαβα τον παραλληλισμό με τη θρησκεία. Οι θρησκείες διαχρονικά (μυστηριωδώς πλην της αρχαιοελληνικής συν κάποιων ελαχίστων βορείων) είναι σκοταδιστικές και αυθεντοκρατικές, αντίθετες προς το ελεύθερο πνεύμα, το οποίο συνάδει με την φυσική ροπή προς την αταξία. Οπότε από που κι ως που είναι αναγκαία η θρησκεία; Αν θες να ακροτηριάζεις πνευματικά, ναι, τότε είναι αναγκαία. Ειδάλλως είναι παντελώς άχρηστη. Κατά τα λοιπά βέβαια ο διαχρονικός ανθρώπινος φόβος του θανάτου σε συνδυασμό με τον απανταχού ωχαδελφισμό έχουν καταστήσει τις θρησκείες ίσως νούμερο ένα παράγοντα των συγχρόνων κοινωνιών, μιας και αυτές είναι επιφορτισμένες με την σωτηρία. Γι'αυτό ακριβώς ο άνθρωπος δύσκολα θα σωθεί: διότι έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε άλλους (που δεν ξέρουν κιόλας).

    Ότι οι πρόγονοί μας τα είπαν όλα είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Εξίσου αναμφισβήτητο είναι και το ότι έκαναν αμέτρητα λάθη. Το σημείο όπου την πατάνε οι περισσότεροι είναι ότι τα λάθη δίνουν ακόμη μεγαλύτερη αξία στα όσα είπαν, διότι απλούστατα δείχνουν τον ακριβή τρόπο σκέψης και αυτός είναι που μετράει. Ούτε το αν η γη ήταν επίπεδη ή στρογγυλή, ούτε κάτι άλλο τέτοιο. Όλα αυτά ήταν προϊόντα παρατήρησης και λογικής σκέψης. Αμφότερα απουσιάζουν στις μέρες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.