Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Αντίο Αλέξη

Στις 6 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 2 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και εχθές βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα και το συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη. Το τι ακολούθησε μετά την δολοφονία του 15χρονου Αλέξη οι περισσότεροι το γνωρίζουμε. Η άδικη δολοφονία του κάποιους συγκλόνισε, από άλλους λοιδωρήθηκε, από άλλους έγινε προσπάθεια να καπελωθεί ,κάποιοι είπαν τι δουλειά είχε εκεί, και όπως όλοι ξέρουμε, γράφτηκαν πολλές σελίδες για την «εξέγερση του Δεκέμβρη» ή τα «νέα Δεκεμβριανά».
Η απαξίωση της αξίας της ζωής, ξεπήδησε πολλές φορές μέσα από τις λέξεις, τις κρίσεις, και τις πράξεις των κυβερνώντων, των δημοσιογράφων, αλλά και από ένα κομμάτι πολιτικοποιημένου και μη,κόσμου. Ακούστηκαν πολλά για «παράπλευρες απώλειες" για εξωστρακισμένες σφαίρες, για αλητόπαιδα, αναρχικούς, μπαχαλάκηδες, ξεχνώντας οι περισσότεροι ότι θα μπορούσαν να είναι και αυτοί,ή τα δικά τους παιδιά ή αδέλφια στην ίδια θέση εκεί έξω. Έξω από ένα μαγαζί, ένα φροντιστήριο, με παρέα σε κάποια γενέθλια καλεσμένοι, ή στο γήπεδο. Να επισημάνω εδώ κάτι που ίσως δεν είναι γνωστό σε όσους δεν ζουν στην Αθήνα,ότι στην περιοχή των Εξαρχείων βρίσκονται πολλά από τα παλαιότερα και πιο γνωστά φροντιστήρια,οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι,και όχι μόνο καφέ και μπαράκια, ενώ η ώρα δεν ήταν και τόσο περασμένη,το γεγονός έγινε πρίν τις 10 το βράδυ*.
Βρεθήκαμε να παρακολουθούμε τον εξορθολογισμό ότι πιο παθολογικού.
Tην δολοφονία ενός αγνώστου προς το δράστη παιδιού, στο σκοτάδι, με μόνο κίνητρο το ευέξαπτο του ψυχισμού του.
Και κάτι ακόμη, που για πρώτη φορά συναντώ απ’όσο θυμάμαι τον εαυτό μου.Την «κατασυκοφάντηση» του αδικοχαμένου.
Η κ. Τζαλικιάν η μητέρα του Αλέξη, έκανε εχθές αυτή τη δήλωση:
«Η ετυµηγορία της Δικαιοσύνης για την αναίτια δολοφονία του Αλέξανδρου αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Για µας, την οικογένειά του, η σηµερινή µέρα σηµατοδοτεί το κλείσιµο της αυλαίας της άθλιας παράστασης κατασυκοφάντησης και βάρβαρης προσβολής της µνήµης του αθώου παιδιού µας, µε πρωταγωνιστές τους δράστες του εγκλήµατος και την υπεράσπιση του Επ. Κορκονέα»
Επιτέλους. Τελείωσε η δίκη, καταδικάζοντας σύμφωνα με το νόμο τους ενόχους. Για να μπορέσουμε να πούμε το τελευταίο Αντίο, στο παιδί χωρίς ντροπή . Αντίο Αλέξη.
Σαν κοινωνία, είμαστε στον απόλυτο ξεπεσμό όταν δολοφονίες 15άχρονων, ή σαν αυτές που έγιναν αργότερα στη Marfin ,έχουν πια 3 και 4 αναγνώσεις,την "αριστερή",τη "δεξιά" και άλλες, όπως: Διάφοροι φίλοι της "Τάξης" θεώρησαν υπερβολική και άδικη την απόφαση, και γράφουν:«κατά παράβαση κάθε κανόνος δικαίου που θέλει τον κάθε πολίτη αθώο μέχρις ότου αποδειχθεί η ενοχή του» .Άλλοι, ότι ένιωσε ότι κινδυνεύει, και είχε δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το όπλο του.
Ε, και όλοι οι υπόλοιποι να πούμε «μπράβο» κάναν την δουλειά τους.
Δεν είναι θέμα γούστου και ιδεολογικής τοποθέτησης εδώ: στο συγκεκριμένο συμβάν υπάρχει μόνο μία ανάγνωση :ένας νεκρός και ένας φονιάς. Που πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των πράξεών του. Ακόμη και ο θεός Απόλλωνας μας λέει η μυθολογία, μετά το φόνο του Πύθωνα έπρεπε να καθαριστεί, ή να τιμωρηθεί για την εξιλέωση του φόνου,και το έκανε.
Αυτό είναι το αποτρόπαιο εδώ. Η ίδια η εφευρετικότητα στη δικαιολόγηση του μίσους, το βάπτισμα του λάθους και της φρίκης ,η έλλειψη μετάνοιας. Από ποιούς κινδυνεύει τελικά αυτό το έθνος; Από τα Εξάρχεια και τους θαμώνες του; πως έφτασε να κινδυνεύει από τους νεκρούς;
Όσο μια μεγάλη μερίδα πολιτών που είτε διψά για εκδίκηση για όσα κακά εισπράττει από το σπίτι του είτε από την πολιτεία θα έχει τόσο ακραίες και μη λογικές αντιδράσεις,όσο σαν άνθρωποι έχουμε τα μάτια της ψυχής μας κλειστά και χρειαζόμαστε και άλλα θύματα για να μας δείξουν την ουσία των προβλημάτων μας και να ανοίξουμε το διάλογο,τότε, μάλλον από τις 17 Νοέμβρη μέχρι τις 6-9 Δεκέμβρη κάθε χρόνο, θα καίγεται η Αθήνα - και μερικοί θα θρηνούν περισσότερο τις βιτρίνες από τον άνθρωπο.
Σχετικά video:
Μαρτυρίες περαστικών για τη δολοφονία (VIDEO MEGA)

http://www.youtube.com/watch?v=LPfwXMg06H0&feature=related
Greek Rebellion: Αυτές οι νύχτες ήταν του Αλέξη.
Με διάφορα αποσπάσματα,και το ίδιο το περιστατικό.
http://www.youtube.com/watch?v=E0XZNGT2CV4&feature=related
Σχετικά κείμενα:
Η γραμμή του αίματος
Συντάκτης: Κώστας Βαξεβάνης
http://lefteria.blogspot.com/2010/03/blog-post_1680.html
07/12/2008
ΟΙ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ ΝΑ ΦΤΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
http://niemandsrose-niemandsrose.blogspot.com/2008/12/blog-post_07.html
Δάκρυα, οργή και ούτε μία συγνώμη
12 Οκτωβρίου 2010.
http://www.madata.gr/epikairotita/social/78954.html
*Αυτό το μήνυμα είναι το πρώτο που καταγράφηκε:
Επειγον! Σοβαρος τραυματισμος στη Μεσολογγιου (Εξαρχεια)
από ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ 9:18μμ, Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=933042
Τρίτη, Οκτώβριος 12, 2010
Διεθνές ενδιαφέρον στα Μέσα Ενημέρωσης για την απόφαση της δίκης της δολοφονίας του Αλέξη .
http://news247.gr/
Γράψτε ένα σχόλιο

4 σχόλια:

  1. Eξαργιστική η συμπεριφορά του αστυνομικού δολοφόνου και η μετά το φόνο συμπεριφορά του.
    Θυμάμαι και μου ανάβουν τα λαμπάκια την λογική της νομικής υποστήριξής του με τον Κούγια στα κανάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς μας ήρθες habilis.Η συκοφάντηση αυτού του νεκρού παιδιού ήταν η αρχή,και ακολούθησαν κιάλλες ,των εργαζομένων στη Μαρφιν,του Γκόλια ,που άρχισαν να λένε διάφορα ακόμη άθαφτος ο άνθρωπος,όποιος και αν ήταν.Η ασέβεια προς τους νεκρούς είναι απο τα χειρότερα ηθικά σφάλματα,σε ότι και να πιστεύεις,σε όλες τις παραδόσεις πλην της μοντέρνας κοινωνίας που ζούμε.Τι άλλο να πούμε για τους φταίχτες,και για το δικηγόρο τους;έχουν όλοι παιδιά,πως δεν συγκρατούνται έστω και για τους τύπους απο αυτό το γεγονός;πολύ με έχει χαλάσει μέσα μου το ότι έχει γίνει μετά το θάνατο του Αλέξη,τόσο που δεν έχω κουράγιο να μιλήσω γι'αυτό.Ελπίζω το κείμενο να μου βγήκε κόσμιο,με τόση φόρτιση που είχα.Και ναι ένιωσα δικαίωση απο την απόφαση,και ας είναι μόνο για τον 1ο βαθμό.Μπορεί να φταίει που έχω γιο συνομήλικο,και ότι έγινε άλλαξε πολύ το παιδί μου.Αν μας δοθεί η ευκαιρία,θα πούμε πολλά γύρω απ'αυτό.Ακόμη έχω αγωνία για το θα γίνει προσεχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όντως αφορά όλη την κοινωνία η απόφαση του δικαστηρίου, όμως δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο σε αυτήν. Το θέμα είναι η απονομή δικαιοσύνης να επεκταθεί με τον σωστό τρόπο σε όλους τους τομείς και όχι να κάνει επίδειξη ισχύος μόνο εκεί που την παίρνει, δηλαδή κυρίως σε μικρούς. Τώρα υπήρχαν όλες οι κάμερες στραμένες εκεί. Αν δεν ήταν; Θα ήταν ίδια η απόφαση; Ποιος ξέρει;
    Διότι κατά τα λοιπά τέτοια περιστατικά ευρύτερης "προελεύσεως" έχουμε κι άλλα. Όπως κι άλλα περιστατικά που δεν παίρνουν ζωή άμεσα αλλά καταβαραθρώνουν εκατομμύρια ζωές, όπως των πολιτκών.
    Αν μπούμε στον σωστό δρόμο θα είναι κέρδος. Αν όχι όμως, μια ακόμη τρύπα στο νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν εστιάζω μόνο εκεί,και σίγουρα θα είχαμε διαφορετικό αποτέλεσμα αν δεν υπήρχε τόση ταραχή και δημοσιότητα.Αλλά έστω, δεν αθωώθηκαν μωρέ Hade όπως έγινε σε προηγούμενα τέτοια περιστατικά.Να ξεχάσω το τι έγινε με το Μιχάλη,δεν μπορώ,και τώρα που θεωρητικά υπάρχει κάποιος χώρος έκφρασης,ετοιμάζω αφιέρωμα. Ήμουν ενήλικη τότε,και μόλις είχα γίνει μητέρα.Τότε,όπως και το 2008 είχα την ατυχία να βλέπω την κλιμάκωση πριν γίνει το κακό. Δεν περίμενα να επαναληφθεί, αλλά και να το βιώσω από τόσο κοντά. Και πραγματικά νιώθω δικαίωση. Αυτά που αναφέρω στο κείμενο δεν περιγράφουν παρά το ελάχιστο απ’όσα αισθάνομαι και βίωσα και όλη την μέρα έγραφα και έσβυνα,για να βγεί χωρίς συναισθηματισμούς το κείμενο.Το παιδί μου θα μπορούσε να είναι εκεί,γιατί απέναντι μένει συμμαθήτριά του,και δεν ήταν,γιατί το δικό του ραντεβού για τους Νίκους που γιόρταζαν ήταν στο Σύνταγμα. Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί πόσο διαφορετικά θα εισέπραττα τα γεγονότα,αν δεν ζούσα στην Αθήνα.Αυτό το γεγονός με έφερε να πρωτογνωρίσω τα blog, και μούδωσε ελπίδα, έστω και μέσω της τεχνολογίας. Εννοείτε ότι δεν ξεχνάμε, και θ’ασχοληθούμε με όσα άλλα μας κατατρέχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.