Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Τα ζιζάνια κάποτε

Στην Ελλάδα  "το περιβόλι  της Γης" όπου τα βότανα και η βοτανοθεραπεία μετρούν χιλιάδες χρόνια παρουσίας, κάποτε τα ζιζάνια τα κάναμε σαλάτα. Σήμερα τα καταναλώνουμε αγοράζοντάς τα εισαγόμενα, σαν ελιξίρια υγείας.
Επισήμως υπάρχουν 4.000 βότανα για θεραπευτική ή άλλη χρήση, το θέμα όμως της εμπορικής τους εκμετάλλευσης παραμένει ακόμη ασαφές.
Μόλις το 2006- το Υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε την ενίσχυση της ανάπτυξης του τομέα των αρωματικών φυτών.
Στο εξωτερικό πολλά χρόνια πίσω, πλήθος από ομάδες έρευνας και εταιρείες ασχολούνται με τις ιδιότητες των φυτών και αναζητούν τις παλιές μεθόδους που βοηθούν το σώμα να απαλλαγεί απο τις τοξίνες, τις ελεύθερες ρίζες και τις μοντέρνες ασθένειες. Εδώ, έπρεπε να ανθίσει το διαδίκτυο για να βγούν οι πληροφορίες για τα παραγνωρισμένα φυτά.
Αλλά αυτό δεν έκανε την κατάσταση καλύτερη. Όπως είναι λογικό, όσοι ήταν προετοιμασμένοι, κατέκλυσαν την αγορά με τα δικά τους  προϊόντα,τις διαφημίσεις και τις πωλήσεις. Π.χ.

Έχω ακούσει τελευταία πολλούς ανθρώπους –και εσείς φαντάζομαι-να κάνουν προληπτικά εξετάσεις ή να έχουν εμφανίσει καρκίνο του προστάτη, και κανείς δεν γνώριζε πόσο οι ορμόνες που περιέχουν τα συμβατικά γαλακτοκομικά και τα προϊόντα κρέατος μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτό. Πολλοί καρκίνοι έκαναν την εμφάνισή τους από τότε που οι αγρότες άρχισαν να χρησιμοποιούν τις αυξητικές ορμόνες για να πάρουν περισσότερη παραγωγή, αλλά και τα ζιζανιοκτόνα. Σήμερα ο καθένας μπορεί να πάρει δωρεάν τις ορμόνες του τρώγοντας κρέατα, αβγά, και γαλακτοκομικά σε κάθε απρόσεκτη αγορά που κάνει .
Γι'αυτό προκάλεσε σάλο πέρυσι στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες-με τις δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της  Παγκόσμιας Διάσκεψης των Λαών-όταν είπε- ότι οι ορμόνες που βρίσκονται σε τρόφιμα μαζικής παραγωγής "θηλυκοποιούν" τους άνδρες.
Τί έχουν να πουν τώρα οι θεωρίες; όλο και συχνότερα κάτι σαν κι αυτό:
"Η ποσότητα που λαμβάνεται συνήθως από την τροφή είναι μικρή σε σχέση με την απαιτούμενη, ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να καταστρέψει αυτά τα συστατικά,οπότε,η συμπλήρωση της διατροφής κρίνεται αναγκαία".
Ρίζα κολοκάσι.
Φτάσαμε σε σημείο να διαβάζουμε σχετικά με τα φρούτα και τα λαχανικά  κάτι σαν το παρακάτω:
Τα κεράσια περιέχουν:
Φλαβονοειδή
Ιχνοστοιχεία που βοηθούν,
Το Νάτριο στην αποθήκευση νερού.
Το Κάλιο στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και λειτουργία καρδιάς.
Το Μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερες από 300 αντιδράσεις στον οργανισμό, και τα λοιπά.
Βιταμίνη Β3 που βελτιώνει τη μνήμη.
Ακόμη, η τυροσίνη μετέχει στη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς, είναι αποτελεσματική σε καταθλίψεις όταν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα των παραπάνω νευροδιαβιβαστών,
 οπότε(λέω) το σεξ, που ενεργοποιεί τους βασικούς νευροδιαβιβαστές στην παραγωγή ενδορφινών και αυξάνει την έκκριση σεροτονίνης, μήπως είναι η καλύτερη λύση;και αν δεν είσαι νέος;
Είναι αυτή ενημέρωση;
Για τις τροφές Φρανκενστάιν τι πληροφόρηση έχουμε; το ότι το πιο διαδεδομένο  ζιζανιοκτόνο προκαλεί απώλειες σε θρεπτικά στοιχεία σε ανθρώπους και ζώα, γιατί στερεί από τα φυτά τα μέταλλα όπως το σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, κ.λ.π, από που θα το μάθουμε;
Οι ελλείψεις των στοιχείων αυτών στη διατροφή μας, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, είναι γνωστό(στους ειδικούς) ότι προσβάλλουν  τα ενζυμικά συστήματα και μπορούν να προκαλέσουν έναν μακρύ κατάλογο διαταραχών και ασθενειών.
Σε τι μας βοηθά να γνωρίζουμε μόνο τα συστατικά που θα είχε το κάθε φρούτο, ή άλλη τροφή, μόνο στην περίπτωση που θα είχε παραχθεί σωστά; Αυτή είναι δουλειά των γιατρών, και των βιοχημικών. Για εμάς τους καταναλωτές μεγαλύτερη αξία έχει να γνωρίζουμε πόσο φρέσκια και καθαρή είναι η τροφή μας, και να φροντίζουμε να έχουμε ποικιλία.
Ευκολία και πολυάσχολη ζωή
Σαν αποτέλεσμα του γρήγορου ρυθμού ζωής αλλά και του αυξανόμενου πλούτου έχουμε καταλήξει όπως δείχνουν οι έρευνες -να λαμβάνουμε το ένα τρίτο των καθημερινών μας  θερμίδων από φαγητό που δεν έχει μαγειρευτεί στο σπίτι μας, και την ίδια στιγμή  το 44% του προυπολογισμού  μας προορίζεται μόνο για την διατροφή μας. Και η τάση αυτή είναι αυξητική. Οι περισσότεροι για την ακρίβεια, δεν είμαστε πρόθυμοι να ανταλλάξουμε την εύκολη και γρήγορη τροφή με άλλη πιο υγιεινή, ή με άλλα οφέλη.
Και όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα προϊόντα δεν είναι εφικτό να είναι υγιεινά και ταυτόχρονα γρήγορα και φτηνά.  Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως έχουμε περιορισμούς στο χρόνο, σύγχυση ή έλλειψη ενημέρωσης για τις επιπτώσεις, και λίγη διάθεση να αναλάβουμε το κόστος πιο υγιεινών λύσεων. Προσωπικά θεωρώ ότι υπάρχει και αντικειμενική δυσκολία στις προμήθειες. Σήμερα, στον Δυτικό κόσμο η βοτανοθεραπεία ανακτά το χαμένο της έδαφος και θεωρείται πια αξιόπιστη συμπληρωματική μέθοδος. Μεγάλο μέρος αυτών των προϊόντων κατέχουν τα αντιοξειδωτικά για την προστασία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης, την προφύλαξη από εκφυλιστικές ασθένειες, κ.ά.
Και όλα τα συμπληρώματα, γράφουν επάνω στη συσκευασία αυτό: Τα συμπληρώματα διατροφής δεν αντικαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή.
Σε χάπια υπάρχει;
Και πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που αγοράζουν συμπληρώματα το κάνουν κυρίως λόγω τεμπελιάς (και εγώ μέσα σ'αυτούς) ή λόγω έλλειψης σχετικής εκπαίδευσης.
Βλέπω ανθρώπους που ξοδεύουν συνεχώς μεγάλα ποσά για συμπληρώματα και ιατρικές ή -αισθητικές- θεραπείες, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις θα μπορούσαν να καταφέρουν τα ίδια αποτελέσματα με μια ισορροπημένη διατροφή και ζωή.
σπατάλη χρημάτων ... τόσα χρήματα...για τόση υγεία ... και για πιθανή παράταση της διάρκειας της ζωής μας.
Είναι ωφέλιμο να είμαστε ανοιχτοί στις καινοτομίες, σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Αλλά δεν είναι και πολύ σοφό να ψαχνόμαστε συνεχώς για εισαγόμενες ευκολίες πριν γνωρίσουμε τι μας έχει φέρει η φύση στο δρόμο μας.
Ενδεικτικές τιμές κόστους.
SILYMARIN PLUS 60 Tablets
$34.15
AUSTRALIA
Milk Thistle Extract
 35,99 δολάρια
Vitamin World
Silymarin 100 mg (50 caps)
 euro.22.40 
Ευρώπη.
Milk Thistle extract.Γαϊδουράγκαθο 150mg
(60 ταμπλέτες)
Τιμή: €20.65
Milk Thistle (Silybum marianum)
100 capsules
Τιμή: €55,00
Β' Μέρος.
Σίλυβο το μαριανό- Silybum marianum/Cardus marianus(1)
Οικογένεια: Σύνθετα (Compositae).
Άλλα ονόματα: Γαϊδουράγκαθο, κουφάγκαθο, κάρδος, σίλυβο.
Συγγενή είδη: Cnicus benedictus-αγιάγκαθο
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Διετές ακανθώδες φυτό που φθάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο. Τα φύλλα του είναι πράσινα με χαρακτηριστικά άσπρα σημάδια σαν φλέβες και τα λουλούδια του έχουν χρώμα βυσσινί.
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Είναι φυτό ιθαγενές της Μεσογείου και φυτρώνει σε όλη την νότια Ευρώπη. Είναι αυτοφυές, ευδοκιμεί σε χερσότοπους αλλά και σε καλλιεργημένες εκτάσεις. Προτιμά τα ηλιόλουστα μέρη και τα καλά στραγκιζόμενα εδάφη. Πολλαπλασιάζετε εύκολα από μόνο του με τους σπόρους του και αντέχει μέχρι και τους -15 βαθμούς κελσίου.
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΜΕΡΗ
Στη βοτανοθεραπευτική χρησιμοποιούνται κυρίως οι σπόροι από τα άνθη του, που μαζεύονται προς το τέλος του καλοκαιριού όταν ξεραθούν πλήρως. Και τα άλλα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά αλλά έχουν χαμηλότερες περιεκτικότητες σε δραστικές ουσίες.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Σιλυμαρίνη, τυραμίνη, ισταμίμη, κινικίνη, φλαβονικά γλυκοσίδια, άλατα νιτρικού οξέος, νιτρικό κάλιο και αιθέριο έλαιο.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Σύμφωνα με την παράδοση τα λευκά σημάδια σαν φλέβες στα πράσινα φύλλα του, προκλήθηκαν όταν έπεσαν πάνω στο φυτό σταγόνες από το γάλα της Παρθένου Μαρίας και για αυτό πήρε το αγγλικό του όνομα milk thistle (γαλατοαγκάθι) ή Mary thistle (αγκάθι της Μαρίας).
Ο Διοσκουρίδης συνιστά το μέγα κενταύριον, ή σίλυβον για την επούλωση των πληγών.Τα κεφάλια από τα άνθη του τρώγονταν βραστά την άνοιξη πριν ανθίσουν όπως οι αγκινάρες και βοηθούσαν στη τόνωση του οργανισμού, το καθάρισμα του αίματος, την αποτοξίνωση του οργανισμού, αλλά και στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος των γυναικών. Ακόμα χρησιμοποιούταν και για όλες τις ασθένειες της μελαγχολίας.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπευτική, το γαϊδουράγκαθο είναι το κύριο γιατρικό που χρησιμοποιείται στην προστασία του συκωτιού από λοιμώξεις, κατανάλωση αλκοόλ ή χημειοθεραπείες. Μπορεί να βοηθήσει στο να περιοριστούν οι βλάβες στο συκώτι αλλά και στην ανανέωση των κυττάρων του. Χορηγείται κυρίως σε προβλήματα της χοληδόχου κύστης ,είναι αντίδοτο σε δηλητηριάσεις από τα μανιτάρια του γένους Amanita καθώς και για αποκαταστάσταση από  τοξίνες του περιβάλλοντος. Ακόμη, σαν δυναμωτικό του εγκεφάλου και της μνήμης, σαν καταπραϋντικό στην καταρροή και την πλευρίτιδα, αλλά και στην ψωρίαση.
ΦΑΓΩΣΙΜΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
H ρίζα και τα φρέσκα νέα φύλλα του τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα αλλά πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν τα αγκάθια τους, και αυτό είναι αρκετά χρονοβόρο. Τα φύλλα έχουν ήπια γεύση όταν είναι νέα, αλλά γίνονται πιο πικρά το καλοκαίρι με τη ζέστη.
Τα κεφάλια του μπορούν να φαγωθούν όπως οι αγκινάρες πριν ανθίσουν, αλλά είναι πιο μικρά. Οι ξεφλουδισμένοι μίσχοι του τρώγονται ωμοί ή μαγειρεμένοι, είναι εύγευστοι και θρεπτικοί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως το σπαράγγι ή το ρεβέντι ή να προστεθούν σε σαλάτες. Τρώγονται καλύτερα την άνοιξη όταν είναι νέοι πριν σκληρύνουν. Οι ψημένοι σπόροι του μπορούν να λειτουργήσουν σαν υποκατάστατο του καφέ.
-Η αγριοαγκινάρα και το Γαϊδουράγκαθο μοιάζουν, αλλά δεν είναι τα ίδια φυτά. Είναι απο το ίδια φυλή, αλλά μάλλον ξαδέλφια. Ρίξτε μια ματιά στις διαφορές τους.
Γαϊδουράγκαθο. Επιστημονική ονομασία:(Silibum Marianum L.) GAERTN. Fam. Asteraceae
Αγκινάρα.Επιστημονική ονομασία: Cynara scolymus L. Fam. Asteraceae
Πηγές:
http://en.wikipedia.org/wiki/Silybum_marianum
http://www.ftiaxno.gr/2009/02/silybum-marianum.html
http://www.pfaf.org/database/plants.php?Silybum+marianum
http://www.botanical.com/botanical/mgmh/t/thistl11.html
Επιπλέον επιστημονικές πληροφορίες για τις ιδιότητες του γαϊδουράγκαθου μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.sciencedaily.com/releases/2007/11/071114111149.htm
Περισσότερες πληροφορίες για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού ,και εδώ.
Γαιδουράγκαθο (Silybum marianum και ηπατικές παθήσεις)
(1)http://nikos-manitarielassonas.blogspot.com/2011/02/blog-post_09.html
Χημική ανάλυση του φυτού-Γαϊδουράγκαθο, Silybum marianum, ή Άγρια αγκινάρα. http://chemicalland21.com/specialtychem/nd/SILYMARIN.ht
http://www.philippineherbalmedicine.org/silymarin_milk-thistle.htm
Έγραψαν σχετικά:
Οι πληροφορίες που υπήρχαν στο Α'μέρος, του trikalos ήταν απ;o το 2007 αν το προσέξατε. 4 χρόνια μετά, δεν βρήκα να έχει γίνει κάτι περισσότερο.Τα νούμερα για την τιμή αν;a κιλό παίζουν πάνω κάτω,και όλοι περιμένουν κάτι-κάποιον για την επόμενη κίνηση εκμετάλλευσης. Μου θυμίζει αυτό που έγινε τη δεκαετία του 80 με τον καπνό Βιρτζίνια,αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.Ψάξτε το και μόνοι σας.
*Ο πειραματισμός στα λεγόμενα ενεργειακά φυτά ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1993 από τον τον κ. Ν. Δαναλάτο.
Σχετικά άρθρα έχουν δημοσιευτεί από:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=10442952
http://www.eeki.gr/pegasus/bin/pegweb3.dll?method=../h901/faq0011&code=114441&pcode=H901_CD114441
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=10348
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=355875
http://www.taxydromos.gr/localnews/tabid/58/articleType/ArticleView/articleId/34409/-.aspx
http://www.ftiaxno.gr/2009/02/silybum-marianum.html
http://filiatranews.blogspot.com/2009/03/blog-post_6169.html
και ίσως αλλού.
Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο εξωτερικών δικτυακών τόπων.
Γράψτε ένα σχόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.