Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Όχι στις φτηνές πατάτες!Πατάτες μόνο Louis Vuitton!

Ένας από τους παράγοντες που σχεδόν κατέστρεψε τον αγροτικό τομέα της χώρας μας είναι η έλλειψη συνεργασίας, συλλογικότητας και αλληλεγγύης. Αυτή την κατάσταση εκμεταλλεύτηκαν Έλληνες και ξένοι έμποροι και με τα χρόνια φτάσαμε στο σημείο να αγοράζουμε πανάκριβα ένα προϊόν το οποίο αγοράστηκε από τον παραγωγό σε εξευτελιστικά χαμηλή τιμή....γράφουν από το ΣΠΑΜΕ.
Αναφορά σε αυτή και άλλες ομάδες και προσπάθειες περιαστικών καλλιεργειών δείτε εδώ:
Αχλάδια από δω.. δίπλα....την Αργεντινή!!!!
Ο Καρλ Σμιτ και η Χάνα Άρεντ γράφουν:
Η ολοκληρωτική καταστροφή του αδύναμου κράτους πρόνοιας, το μαζικό φτηνό ξεπούλημα δημοσίων πόρων σε ιδιωτικά χέρια, η μεγαλύτερη εσωτερική υποτίμηση από τη δεκαετία του '30 και η απώλεια της εθνικής αυτονομίας αποτελούν μέρος της απαραίτητης αναδιάρθρωσης του καπιταλισμού για μία περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και λαϊκής κινητοποίησης. Η υποτιθέμενη "διάσωση" είναι δοκιμαστική για έναν νέο τύπο ληστρικού καπιταλισμού μετά την αποτυχία να επιτευχθεί ανάπτυξη μέσω της χρηματοπιστωτικής φούσκας. Η αλαζονεία των Ελλήνων πολιτικών τούς κατέστησε ανίκανους, ίσως, να κατανοήσουν πως λειτουργώντας ως μεσάζοντες των Ευρωπαίων εταίρων για τον πλειστηριασμό της χώρας θα επιτάχυναν τον δικό τους πολιτικό θάνατο. ... Πολλά μέλη της κυβέρνησης φτάνουν το σημείο εκείνο που σε μία ώριμη δημοκρατία θα θεωρείτο σημείο πολιτικής συνταξιοδότησης. Τα τεχνάσματα που χρησιμοποίησαν τα δύο κόμματα για να αποστασιοποιηθούν από τα αντιλαϊκά μέτρα ενώ τα υπερψήφιζαν συνιστούν εγχειρίδιο συστημικού και κυνικού πανικού....
Τhe Guardian: Τι έπεται για την Ελλάδα - κατάρρευση ή ανάσταση;12 Μαρ 2012
Μετάφραση: Aναστασία Γιάμαλη
Το αστείο της ημέρας.
‘’Θα φτιάξουμε σύγχρονες Αγορές’’
Νωρίς το θυμήθηκες υπουργέ μου!!!
Στο 52% φθάνει η απορροφητικότητα του αναπτυξιακού προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός  μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα FM, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει το «κίνημα της πατάτας», το χαρακτήρισε μεν, ως θετική κίνηση, πλην όμως όχι μόνιμου χαρακτήρα.
 «Θα φτιάξουμε σύγχρονες αγορές, όπως είναι τα σύγχρονα δημοπρατήρια στην Ευρώπη όπου θα πηγαίνουν οι παραγωγοί απευθείας και θα ελέγχουν την διαδικασία με θεσμικό τρόπο», σημείωσε.
Το βρήκαμε στο kalliergo.gr
Και το κατάλληλο άσμα.
'Μάνα που ζω '_Βαγγέλης Κορακάκης



http://www.youtube.com/watch?v=JIJ5SA1RAXQ&feature=related
Το παιγνίδι τους στημένο
για τα γούστα τους φτιαγμένο...
Αφιέρωμα του «Der Spiegel» στους Έλληνες «Ευρηματικούς αγρότες»
12 Μαρ 2012
Στο κίνημα της πατάτας και γενικότερα των αγροτών που αποφάσισαν να πωλούν τα προϊόντα τους, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, αναφέρεται ρεπορτάζ του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel, με τίτλο «Ευρηματικοί αγρότες».Στην ιστοσελίδα otoposmou.gr οι καταναλωτές μπορούν να παραγγείλουν απευθείας στους παραγωγούς, οι οποίοι επίσης ωφελούνται, επειδή εκλείπει η μείωση των τιμών από τους χονδρέμπορους κι έτσι οι αγρότες πετυχαίνουν καλύτερη τιμή για τα προϊόντα τους.Για τους Έλληνες, καταλήγει το Der Spiegel, των οποίων οι μισθοί συνεχίζουν να περικόπτονται, πολλά τρόφιμα είναι πλέον απρόσιτα λόγω κόστους. Και σημειωτέον, το κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα είναι μέχρι και 30% μεγαλύτερο σε σχέση με τη Γερμανία.
Είδατε;όλοι το ξέρουν και εμείς κρυφό καμάρι.
Και δεύτερο κατάλληλο άσμα.
Οι μαυραγορίτες - Γενίτσαρης

http://www.youtube.com/watch?v=f2xfO2-14JU
Μήλα από την Ιταλία!το δικό μας Πήλιο αποφασίστηκε ότι κάνει μόνο για τουρισμό.
Μετά την πατάτα Νευροκοπίου, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας ανακοίνωσε την έναρξη νέας μαζικής παραγγελίας 50 τόνων μέσω διαδικτύου για ένα νέο βασικό προϊόν διατροφής, το αλεύρι.
Ο ομάδα αναζήτησε ελληνικούς κυλινδρόμυλους οι οποίοι λειτουργούν σε συνεταιριστική βάση. Στη χώρα μας λειτουργούν δύο τέτοιοι μύλοι. Οι αλευρόμυλοι Δομοκού και Κιλκίς.
Γλυκοπατάτες Ολλανδίας,φτηνότατες!!!της Θράκης τις εξαφάνισαν τη δεκαετία του 80
Οι προσφορές και των δύο συνεταιρισμών, όπως λένε οι εθελοντές, ήταν ελκυστικές και η ποιότητα των προϊόντων τους άριστη. Η ομάδα αποφάσισε να δεχτεί την προσφορά της Αλευροβιομηχανίας Ε.Α.Σ. Κιλκίς (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) για αλεύρι όλων των χρήσεων στην τιμή των 0,50 € ανά κιλό, σε συσκευασίες των 5 κιλών,και λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις  λόγω των εορτών του Πάσχα (χρήση στα τσουρέκια).
Και αχλάδια Ισπανίας επίσης πολύ φτηνά,και ώριμα!!!!
Οι παραγγελίες γίνονται δεκτές μόνο μέσω διαδικτύου.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον! Να σταθεί και να βοηθήσει όποιος μπορεί τον αδύνατο. Στην Ελλάδα αυτό το αίσθημα «ξύπνησε» τα τελευταία χρόνια. Στο νομό μας, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας  με την ιστοσελίδα ‘’www.otoposmou.gr’’ σας οδηγεί σ’ ένα κόσμο όπου ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Πέντε χρόνια ζωής με πολλές δράσεις που έπρεπε να δημιουργηθεί η τελευταία αυτή η δράση «2,5 ευρώ το δεκάκιλο» με τις πατάτες για να γίνει γνωστή η ομάδα στο πανελλήνιο και να περάσει τα σύνορα της χώρας. Δράσεις και αντιδράσεις για το καλό του κοινωνικού συνόλου. «Μια μέρα για το δάσος, ποδηλατώ, κοινωνικό παντοπωλείο, Κόντρα στο ρεύμα, το τηγανέλαιο», είναι λίγες από αυτές.
Ποιοι είναι.
Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ) ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2007, λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, είναι μια ανοιχτή κίνηση πολιτών, δεν εξαρτάται από κανένα πολιτικό φορέα και αποτελεί σημείο επαφής υπεύθυνων ανθρώπων, οι οποίοι μέσω της εθελοντικής προσφοράς επιδιώκουν:
την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτών σε θέματα
προστασίας του περιβάλλοντος
την ανάδειξη των οικολογικών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων μέσα από την κοινωνική, οικονομική και την πολιτική τους διάσταση.
Μέσα από επιλεγμένες δράσεις, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να υπερασπιστούμε το περιβάλλον, την ποιότητα του βιοτικού μας επιπέδου, την ποιότητα των υπηρεσιών που μας παρέχονται από το κράτος ή οποιοδήποτε άλλο φορέα, επηρεάζουν όμως την ποιότητα της ζωής μας και την αξιοπρέπειά μας.
Επίσης, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προσπαθούμε, με κάθε πρόσφορο μέσο, να πληροφορήσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να συσπειρώσουμε τους πολίτες απέναντι σε φαινόμενα καταπάτησης των δικαιωμάτων τους.
Η ΕΟΔνΠ αρνείται να οργανωθεί στη βάση ενός κλασσικού συλλόγου, σωματείου ή ΜΚΟ και δεν διαθέτει Διοικητικό Συμβούλιο και γραφεία.  Τα μέλη της είναι ισότιμα, δεν υπάρχουν οργανωτικά επίπεδα και μόνιμος διαχωρισμός καθηκόντων. Η ομάδα είναι ανοιχτή σε κάθε ευαισθητοποιημένο συμπολίτη που θα ήθελε να πάρει μέρος στις πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις της. Μέλος της Ομάδας θεωρείται ο/η πολίτης που συμφωνεί με τις γενικές αρχές της και ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ στη λήψη και στην εκτέλεση των αποφάσεων. Ολιγομελείς επιτροπές που εναλλάσσονται, συντονίζουν τις δραστηριότητες της ομάδας.
Η ΕΟΔνΠ έχει μηδενικό budget,  αρνείται να διαχειριστεί χρήματα ή να δεχτεί οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση. Οι υλικές ανάγκες των δράσεών της καλύπτονται ή από τα ίδια της τα μέλη ή από τη διάθεση των απαιτούμενων μέσων από τρίτους. Όλες οι δράσεις της «στεγάζονται» στον ιστότοπο
Πάγια αρχή της ΕΟΔνΠ είναι η πολιτική της ανεξαρτησία, κάτι που μέχρι τώρα έχει διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.
Για την Ομάδα
Η.Τσολακίδης, Κ. Τζομίδης
www.otoposmou.gr
Εθελοντισμός

 Περισσότερα για εμάς
Για τους πολλούς συμπολίτες μας που δεν γνωρίζουν γιατί δεν έχουν διαδίκτυο ή δεν τους έχει δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθούν με το θέμα γιατί η αφοσίωση στα θέματα του οίκου τους ήταν η μόνη τους προτεραιότητα, έχω το εξής ερώτημα που απευθύνεται στους γονείς και αφορά τη νέα γενιά που είναι το μέλλον αυτής της χώρας. Μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε τη νέα γενιά ώστε να μάθει να λειτουργεί ομαδικά;Μπορούμε να οδηγήσουμε τη νέα γενιά σε ένα φωτεινό δρόμο γεμάτο ελπίδα και ανθρωπιά;
Μια γενιά που πατά στα δικά μας «φταίω», στους δικούς μας ωχαδερφισμούς, στη δική μας ευημερία και υπερκαταναλωτικά θέλω.  Ακόμη δεν είναι αργά, προλαβαίνουμε να σώσουμε το φιλότιμο και την ανθρωπιά που κρύβουμε βαθιά μέσα μας. Σήμερα , για μένα, το να είσαι Άνθρωπος είναι το μεγαλύτερο πτυχίο της ζωής και ο Έλληνας πιστεύω ότι το κρατά καλά αυτό το χαρτί.
Σε πολλές μικρές κοινωνίες ζει αυτή η προσφορά μα δεν γίνεται τόσο οργανωμένα ώστε να μυηθούν και οι υπόλοιποι συνάνθρωποι μας. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας εθελοντικής προσφοράς που με συγκίνησε πολύ ήταν στη Νέα Τραπεζούντα του νομού μας όπου κάηκε ολοσχερώς ένα σπίτι και ολόκληρο χωριό εθελοντικά το ξαναχτίζει από την αρχή και συμπαραστέκεται στην οικογένεια.
Οφείλω όμως να σας πω ποια είναι σήμερα η κατάσταση στην Ευρώπη σε θέματα εθελοντισμού ώστε να βγάλετε από μέσα σας αυτό που λέμε ελληνικό φιλότιμο.
Στην Ευρώπη σήμερα υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια εθελοντές, αν και τα ποσοστά διαφέρουν έντονα από χώρα σε χώρα, φθάνοντας μέχρι και το 40% στη Βρετανία ή την Ολλανδία ενώ δεν ξεπερνούν το 10% στην Ελλάδα ή την Ιταλία.
Το να προσφέρεις σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό ζήτημα παράδοσης και κουλτούρας. Ελευθερία επιλογής να ξεφεύγουμε από τα στενά όρια της δικής μας καθημερινότητας, επιστρέφοντας στο κοινωνικό σύνολο γενικά, ότι αυτό μας έχει προσφέρει όπως την κοινωνική μας θέση, εργασία, καταξίωση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα της Ελλάδας δεν είναι ούτε η κρίση, ούτε η έλλειψη ανάπτυξης και η φτώχεια, αλλά η μοναξιά. Κανένας εθελοντής δεν θα πει ότι νιώθει μοναξιά. Γιατί εκτός από όλα τα άλλα, ο εθελοντής ζει μια σπουδαία περιπέτεια που μέσα από την προσφορά δίνεται η δυνατότητα στον οποιοδήποτε να ζήσει καταστάσεις που στη δική του ζωή δεν θα ζούσε, υπερβαίνοντας έτσι τον εαυτό του.Βοηθούμε την κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε. Οι οργανισμοί και τα διάφορα ιδρύματα που χρησιμοποιούν τη βοήθεια των εθελοντών παρέχουν υπηρεσίες χωρίς κόστος σε όλους αυτούς που το έχουν ανάγκη. Όταν μια κοινωνία λειτουργεί καλά ως σύνολο, τότε και τα άτομα που την στελεχώνουν ζουν πολύ καλύτερα σε προσωπικό επίπεδο.Οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας που αποφεύγουν τον εθελοντισμό προβάλλουν σαν δικαιολογία την έλλειψη ελεύθερου χρόνου. «Ποιος έχει χρόνο για τέτοιες δραστηριότητες όταν πρέπει μετά τη δουλειά να φροντίσει την οικογένειά του;» είναι η δικαιολογία που ακούμε από τα περισσότερα στόματα. Και αντιλέγω: Αν αναθεωρήσουμε τον τρόπο που περνάμε το χρόνο μας μαζί με την οικογένεια τότε τα πράγματα αλλάζουν.
www.otoposmou.gr
Στη διαδικασία παράκαμψης των μεσαζόντων άρχισαν να δραστηριοποιούνται πολλοί Δήμοι της Αττικής, αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας οι τοπικοί συνεταιρισμοί.ανέλαβαν  παρόμοιες πρωτοβουλίες. Σήμερα με τη χρήση του ίντερνετ  τα προβλήματα  των αποστάσεων και της συνεννόησης λύνονται εύκολα. Η ίδρυση εναλλακτικών δικτύων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών είναι εφικτή* αρκεί να αλλάξουμε νοοτροπία.Δεν είναι  κάτι πρωτότυπο, έτσι θα μπορούσαν εδώ και χρόνια να λειτουργούν όλοι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αν δεν είχαν καπελωθεί από τα κόμματα.
"Ζούμε σε μια χώρα που το 40% των διατροφικών της αναγκών καλύπτεται από εισαγωγές, που ο αγροτικός παραγωγικός ιστός είναι, είτε διαλυμένος, είτε προσανατολισμένος στην εμπορευματική γεωργία και εξαρτημένος άμεσα από τις επιδοτήσεις της ΕΕ (δηλαδή των δανειστών του Ελληνικού Κράτους). Και αυτό σε μια περίοδο, που φαίνεται ήδη ότι σε πλανητικό επίπεδο η επόμενη κρίση θα είναι κρίση των τιμών των τροφίμων, λόγω των κλιματικών αλλαγών(π.χ. ο πρόσφατος καύσωνας της Ρωσίας και η ξηρασία στην Αργεντινή ανέβασε στα ύψη τις τιμές των δημητριακών)".
Οι προσπάθειες συνεχίζονται και πληθαίνουν. Επαναπροσδιορισμός λοιπόν!

Μένει, εμείς οι άνθρωποι των πόλεων να τις στηρίξουμε .
Και η Βέροια μπαίνει στη «μάχη» της φτηνής πατάτας, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες. Στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, γίνεται ένα ακόμη βήμα .Θα διατεθούν ντόπια  ακτινίδια, από τον τοπικό Συνεταιρισμό. Η πρωτοβουλία ανήκει στους «Πολίτες της Βέροιας» και στις αρχές Μαρτίου στο χώρο της λαϊκής αγοράς (παζάρι) της Βέροιας, στην περιοχή «Προμηθέας»έγινε η πρώτη διανομή.
Έχουμε και φτηνότερα Χιλής...
Περίπου 300 τόνοι ελαιόλαδου θα διατεθούν από τους παραγωγούς της Μεσσηνίας σε καταναλωτές των Ιωαννίνων Μετά τις πατάτες και λάδι από την Μεσσηνία κατευθείαν από τους παραγωγούς στους καταναλωτές των Ιωαννίνων.Διαβάστε περισσότερα 
Οι εικόνες των φρούτων είναι από ένα κείμενο αφιέρωμα στα εισαγόμενα με τίτλο
"Δυσνόητα μακροοικονομικά (προσοχή, μόνο για μυημένους)"
Από μια μόνον εφορία και από ένα μόνο μανάβικο της Θεσσαλονίκης. Του ermippos.
Δείτε το όλο.
Η εικόνα με τις πατάτες  Louis Vuitton! είναι από το http://atsarantos.blogspot.com/
*Δείτε τις δράσεις της Κοινοπραξίας Quarantina.Είναι στη λίστα των  ιστολογίων μας το τελευταίο.

3 σχόλια:

  1. Hey! This is my first comment here so I just wanted to give a
    quick shout out and say I genuinely enjoy reading through
    your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects?
    Thanks a lot!

    Here is my web-site :: vacature arnhem *http://vacaturearnhem.wordpress.com/*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hi, i think that i saw you visited my blog so i came to
    “return the favor”.I am attempting to find things to improve my site!
    I suppose its ok to use a few of your ideas!!

    Stop by my web site ... vakantiehuis frankrijk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Today, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so
    she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she
    has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it
    with someone!

    my web page ... luxe villa frankrijk

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.