Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Στη θάλασσα των Μαριανών



Πώς να κοπάσει ετούτη η τρικυμία
τα κύματά της με καταζητούνε
φορούν οι φίλοι πορφυρό μανδύα
με ρούμι οι βοριάδες με κερνούνε

Στον όλμο εκεί υπνοβάτης βλαστημάει
και τρώει ένα κουκούρι σκεφτικός
έφυγε απ’ την καρδιά μου ο πανικός
και γελαστός την πόρτα μου χτυπάει

Άλογο ατίθασο μακριά με φέρνει
στων κυνηγών του χρόνου την αυλή
ο πυρετός τους την ζωή μου παίρνει
και τ’ άλογό μου τρέπει σε φυγή

Η τρικυμία ποτέ δε θα σβηστεί
για μιαν ανεξιχνίαστην αιτία
καρφώθηκα σε όμορφη εξορία
το πέλαγο καρφί μου και σφυρί.
http://www.youtube.com/watch?v=AkfK_iXwprM&feature=related
Βουτηγμένη στο απόλυτο σκοτάδι και στο... μυστήριο, η  Τάφρος των Μαριανών αποτελεί το βαθύτερο σημείο των ωκεανών.Βρίσκεται  11.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.Το βάθος της είναι μεγαλύτερο από το ύψος του Έβερεστ,και η πίεση στο βαθύτερο σημείο της  (το «Τσάλεντζερ Ντιπ») ανέρχεται σε περίπου 11.200 τόνους ανά τετραγωνικό μέτρο. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών, η Τάφρος των Μαριανών δεν είναι μόνο η βαθύτερη αλλά και η περισσότερο απροσπέλαστη γωνιά της Γης για τον άνθρωπο.
Δεν είναι τυχαίο πως μέχρι σήμερα, περισσότεροι έχουν περπατήσει στη Σελήνη παρά σε αυτό το σημείο του Ειρηνικού.Οι επιστήμονες που εξερευνούν  το θεωρούμενο ως βαθύτερο σημείο των ωκεανών,πρόσφατα διαπίστωσαν ότι αυτά τα υποθαλάσσια φαράγγια απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο πίστευαν έως σήμερα( έχοντας μελετήσει το φαινόμενο και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές).
«Παρότι αυτές οι τάφροι καλύπτουν μόλις το 2% του ωκεανού, είχαμε την πεποίθηση ότι θα ήταν  σημαντικές», λέει οι καθηγητής Ρόνι Γκλαντ από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ότι διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο ως ρυθμιστές της χημείας και του κλίματος της Γης απ' όσο πίστευαν έως σήμερα.
Ερευνητές από Πανεπιστήμια της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και της Γερμανίας χρησιμοποίησαν ένα μη επανδρωμένο βαθυσκάφος για να μελετήσουν τον βυθό σε βάθος σχεδόν 11 χιλιομέτρων και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τέτοιου είδους τάφροι λειτουργούν ως δεξαμενές άνθρακα και  διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος. Οι επιστήμονες προσπαθούν να υπολογίσουν σε τι ποσοστό οι οργανικές ύλες που παράγονται από άλγη ή ψάρια κατακάθονται στο βυθό και στη συνέχεια  αποσυντίθενται ή θάβονται σε βαθύτερα στρώματα. «Είναι η πρώτη φορά που κατορθώνουμε να στείλουμε σε τέτοια βάθη τόσο εξελιγμένα όργανα -ώστε να μετρήσουμε πόσο διοξείδιο του άνθρακα βρίσκεται θαμμένο-εκεί».Το 1960, δύο επιστήμονες ο Jacques Picard και ο Donald Walsh κατάφεραν να εξερευνήσουν το βαθύτερο σημείο της Τάφρου, όμως από τότε κανείς άνθρωπος δεν έχει επιστρέψει στην περιοχή. Πρόσφατες μελέτες του Πανεπιστημίου  Αμπερντίν αποκάλυψαν ότι σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον, ζουν και αναπαράγονται πολλά είδη ψαριών,και το 2008 κατόρθωσαν να μαγνητοσκοπήσουν πολλά απ'αυτά που ζουν σε μεγάλα βάθη.
Τέσσερις ομάδες ετοιμάζονται να κατέβουν στην άβυσσο. Ο σκηνοθέτης του «Τιτανικού» και του «Άβαταρ» Τζέιμς Κάμερον, και ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον θα είναι στην αποστολή.Τα  ειδικά σκάφη  υπολογίζεται πως θα φτάσουν στον προορισμό τους περίπου σε 2,5 ώρες.

http://www.youtube.com/watch?v=5D3VkGkU5Dw&feature=player_embedded&noredirect=1
Hundreds of Underwater Volcanos to View
http://www.youtube.com/watch?v=n2T-BWxQ31c&feature=related
Κασκαβάλια η αλλιώς τα τυριά της γριάς  Ελλάδα..
Ο Κάμερον ετοιμάζεται για το... φιλμ της ζωής του.
Οι ταινίες του προδίδουν την αγάπη που  τρέφει τόσο για την περιπέτεια όσο και για τον θαλάσσιο βυθό. Αν και άνθρωπος της «στεριανής» βιομηχανίας του θεάματος, ο 57χρονος  Κάμερον έχει περάσει κυριολεκτικά ατελείωτες ώρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο πλαίσιο υποβρύχιων γυρισμάτων.Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης  στις αρχές του 21ου αιώνα καταδύθηκε με ρωσικά υποβρύχια στο ναυάγιο του Τιτανικού στον Βόρειο Ατλαντικό, προκειμένου να γυρίσει το ντοκιμαντέρ «Φαντάσματα της Αβύσσου», ενώ το 2005 επανήλθε με άλλο ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον υποβρύχιο κόσμο (συγκεκριμένα στις υποβρύχιες κορυφογραμμές του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού) με την ονομασία «Τα Άλιεν του βυθού».
 Τόσο ο Κάμερον όσο και ο Μπράνσον, σχεδιάζουν να καταδυθούν στα έγκατα του ωκεανού με δύο σύγχρονα μονοθέσια βαθυσκάφη: ο πρώτος με το «Deep Challenger» (το οποίο κόστισε περίπου 8 εκατ. δολ.) και ο δεύτερος με το «Deepflight Challenger» (αξίας περίπου 17 εκατ. δολ). Ο Κάμερον σκοπεύει να οδηγήσει το σκάφος ο ίδιος, ενώ ο Μπράνσον  πρόκειται να στείλει αντιπρόσωπο.Εάν τα καταφέρει, θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που «πατάει» στην Τάφρο των Μαριανών μετά το 1960, οπότε πραγματοποιήθηκε και  η τελευταία επανδρωμένη αποστολή, με το βαθυσκάφος «Τριέστη».
Ισχυροί σεισμοί συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, που μπορεί να αποτρέψουν όποιες αποστολές έχουν δρομολογηθεί. Λέτε για άλλη μια φορά η θάλασσα των Μαριανών να κρατήσει επτασφράγιαστα τα μυστικά της;
Όπως και νάχει καλές γιορτές σε όλους.Να περάσετε καλά με τους αγαπημένους σας.
Πηγές και εικόνες
http://www.gbetsis.com/posts/i-tafros-ton-marianon-to-vathitero-simio-ton-okeanon.html
http://www.planetinfocus.gr/site/headlines/Mariana_Trench_reveals_clima/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.