Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Οι Λευκοί αναγνωρίζουν τις ωμότητες της αποικιοκρατίας τους

Έμειναν στην ιστορία ως άγριοι, βάρβαροι «τρομοκράτες», χάρη στην συστηματική δαιμονοποίηση τους από τα βρετανικά ΜΜΕ.
Το κίνημα των Μάου Μάου γεννήθηκε στην Κένυα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940, όταν μέλη της φυλής Κικούγιου, αλλά και των φυλών Έμπου και Μερού αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν κατά χιλιάδες στο Ναϊρόμπι και άλλες πόλεις, πεινασμένοι και εξαθλιωμένοι, επειδή τα πατρογονικά τους εδάφη απαλλοτριώθηκαν και μετατράπηκαν σε φυτείες από τους Βρετανούς εποίκους.
Να όμως που τώρα, έστω και μετά την παρέλευση μισού και πλέον αιώνα από την έκρηξη του εθνικό-απελευθερωτικού κινήματος των Μάου Μάου στην Κένυα, η βρετανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να
παραδεχτεί πως οι δικές της αποικιοκρατικές δυνάμεις ήταν αυτές που προέβησαν σε απάνθρωπα βασανιστήρια, στην απέλπιδα προσπάθεια τους να καταστείλουν την εξέγερση.
100.000 χιλιάδες Mau Mau  κρατήθηκαν σαν ύποπτοι  στα στρατόπεδα φυλακές.χωρίς δίκη, 
συχνά για διάστημα από τρία μέχρι επτά έτη.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, από τη δεκαετία του 1950 αναγκάστηκαν να  εκπατριστούν και να  περιθωριοποιηθούν οικονομικά λόγω των λευκών εποίκων που εκμεταλλεύονταν τη γη και τα σπίτια  τους.
*
Οι Μάου Μάου άρχισαν να εξεγείρονται το 1952 εναντίον των λευκών αποικιοκρατών και των ντόπιων συμμάχων τους.Ο πόλεμος κράτησε μέχρι το 1960 σχεδόν μια δεκαετία, αλλά οι Βρετανοί συνέτριψαν στρατιωτικά αυτές τις πρώτες απελευθερωτικές προσπάθειες. 
Συνολικά, καταγράφηκαν πάνω από 50.000 θύματα, ενώ περισσότερα από 100.000 μέλη του κινήματος εξορίστηκαν ή φυλακίστηκαν(1)-δεν συμφωνούν όλοι με αυτά τα νούμερα) 
Στα  στρατόπεδα βίωσαν  τα σκληρότερα βασανιστήρια, τους ξυλοδαρμούς, και τον υποσιτισμό.
Στο άλλο μέτωπο, των Βρετανών, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε μόλις σε 115 - ένα ακόμη δείγμα του ποιοι ήταν οι αληθινοί «τρομοκράτες». Παρά τις στρατιωτικές ήττες και την άγρια καταστολή, όμως, οι Βρετανοί δεν μπορούσαν πια να κρατηθούν στις υπερπόντιες κτήσεις τους, και το 1963 η Κένυα γιόρτασε την ανεξαρτησία της. Έτσι για τους ντόπιους, οι Μάου Μάου αποτέλεσαν αναπόσπαστο στοιχείο του αφρικανικού εθνικισμού καθώς συνετέλεσαν στην απαλλαγή από την καταπίεση του βρετανικού ζυγού. Τα μέλη του κινήματος αναγνωρίζονται σήμερα ως ήρωες της ανεξαρτησίας και από το 2010 τιμώνται κάθε χρόνο, με εορτασμούς σε όλη τη χώρα.
*
Οι δυτικοί  ωστόσο, δεν αναγνώρισαν ποτέ τη φυλή ως σύμβολο εθνικής απελευθέρωσης καθώς οι Μάου Μάου παρουσιάστηκαν ως «ανθρωποφάγοι», κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων για κανιβαλισμό, 
μαύρη μαγεία και αιματηρές τελετές μύησης των νεοσύλλεκτων.
Ώσπου, κατά τη διάρκεια ακρόασης του δικαστηρίου στην υπόθεση τριών ηλικιωμένων Κενυατών που κατέθεσαν(το 2009) την αγωγή εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης για την καταβολή αποζημίωσης για τα βασανιστήρια που υπέστησαν εκείνη την περίοδο, ο επίτιμος νομικός σύμβουλος της Βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας παραδέχτηκε επίσημα "ότι πολίτες υπέστησαν βασανιστήρια και κακομεταχείριση στα χέρια της αποικιοκρατικής δύναμης" ενώ απευθύνθηκε προσωπικά σε καθ'έναν από τους επιζώντες μάρτυρες.
*
Η υπόθεση έφτασε στις δικαστικές αίθουσες το 2011 όταν βρετανός δικαστής έκρινε ότι η υπόθεση των τριών Κενυατών επιζώντων μπορούσε να εξεταστεί περαιτέρω, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος τόνισε πως δεν εντόπισε συστηματική χρήση βίας εναντίον Κενυατών ούτε πως, αν υπήρξε, η βρετανική κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη για ό,τι συνέβη. Η υπόθεση έφερε ακόμη στο προσκήνιο και 8.000 «μυστικά» αρχεία που μέχρι πρότινος το Υπουργείο Εξωτερικών ισχυριζόταν ότι έχει «χάσει», και τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Μεγάλη Βρετανία μετά το 1963.
Σχόλια αναγνωστών (0)
Περισσότερα γι'αυτήν την ιστορία
Τέσσερις Κενυάτες - τρεις άνδρες και μία γυναίκα ηλικίας από 70 έως και 80 ετών -ήταν οι επικεφαλής ενάγοντες στην υπόθεση.Ο ένας απεβίωσε πριν το τέλος της δίκης .
(1)Η  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  της Κένυας έχει δηλώσει  ότι 90.000 Κενυάτες εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν ή ακρωτηριάστηκαν κατά τη διάρκεια της καταστολής, και 160.000 κρατήθηκαν σε άθλιες συνθήκες.
Ας θυμηθούμε τι γινόταν πέρυσι στο Λονδίνο. Και όσοι είστε κάποιας ηλικίας πιστεύω πως θα θυμάστε τις γελοιογραφίες  και τα ανέκδοτα με  "μαύρους" άγριους  ανθρωποφάγους. 
Δεν είναι τώρα λίγο πιο φανερό,από που ξεκινούσαν όλ'αυτά;
Εικόνες και πηγές
Κένυα: Οι βάρβαροι, τελικά, ήταν λευκοί.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=467393
http://www.bbc.co.uk/news/uk-18874040

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.