Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ασφαλιστικά θέματα και βοηθήματα



Γεια σας και πάλι με κάποια θέματα που μπορεί να μην ενδιαφέρουν όλους- είναι άχαρα-για κάποιους άλλους  όμως είναι χρήσιμα. Βιαστική η αναδημοσίευση, γιατί καθημερινά αλλάζει όλο το σκηνικό,και  καλό είναι να υπάρχουν έστω σαν αρχειακό υλικό.
ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ
Βοήθημα για υπερήλικους ανασφάλιστους
Τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν σύνταξη έχουν ηλικιωμένοι που είναι ανασφάλιστοι και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Συγκεκριμένα, ο ΟΓΑ, εκτός από τις συντάξεις (γήρατος, αναπηρίας κλπ.) που χορηγεί στους ασφαλισμένους του, χορηγεί από ειδικό λογαριασμό, σύνταξη και στους ανασφάλιστους υπερηλίκους. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
-Να είναι Ελληνες υπήκοοι ή -Ελληνες το γένος.
-Να μένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
-Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.
-Το ετήσιο εισόδημά τους από εργασία ή από οποιαδήποτε πηγή -ατομικό προκειμένου για μεμονωμένο άτομο και οικογενειακό προκειμένου για έγγαμους- να μην υπερβαίνει το ύψος των ετήσιων συνταξιοδοτικών παροχών που χορηγεί ο ΟΓΑ στον αγρότη ή στο αγροτικό ζευγάρι (για το έτος 2008 ευρώ 4.620 και 9.240 αντίστοιχα).
-Να μη λαμβάνουν οι ίδιοι (αλλά ούτε και οι σύζυγοί τους, στην περίπτωση εγγάμων) σύνταξη ή άλλο περιοδικό βοήθημα από οποιαδήποτε πηγή, εκτός από τις παρακάτω εξαιρέσεις:
-Τα βοηθήματα ή άλλης μορφής οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε αναξιοπαθούντα πρόσωπα από τα ειδικά προγράμματα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή οποιουδήποτε άλλου φορέα (όπως π.χ. τα προγράμματα προσφύγων του ΟΗΕ).
-Τη σύνταξη που παίρνει ο ένας σύζυγος, στην περίπτωση εγγάμων, από τον ΟΓΑ. Στην περίπτωση όμως αυτή οι ετήσιες συντάξεις που παίρνει ο ένας σύζυγος από τον ΟΓΑ συνυπολογίζονται στο οικογενειακό εισόδημα.
-Τη σύνταξη ή άλλο περιοδικό βοήθημα από οποιαδήποτε πηγή που παίρνουν οι ίδιοι οι αιτούντες ή και οι σύζυγοί τους, στην περίπτωση εγγάμων, όταν είναι μικρότερη από το ποσό της βασικής σύνταξης που χορηγεί ο ΟΓΑ. Οι ετήσιες συντάξεις και στην περίπτωση αυτή συνυπολογίζονται στο εισόδημα.
Σημειώνεται ότι συνταξιοδότηση του ενός συζύγου από άλλον φορέα ή τυχόν εισόδημά του που υπερβαίνει το ποσό των ετήσιων παροχών που χορηγεί ο ΟΓΑ, δεν αποτελεί κώλυμα για τη συνταξιοδότηση του άλλου ως ανασφάλιστου υπερήλικου, σε περίπτωση που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε διάσταση επί μία τουλάχιστον πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης ή ο/η σύζυγος έχει εξαφανισθεί και δεν έχει δώσει σημεία ζωής επί τριάντα χρόνια.
Τέλος, η σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων χορηγείται, εφόσον συντρέχουν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις, και σε υπηκόους χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στους υπηκόους χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες έχουν επικυρώσει τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, σε ανιθαγενείς, καθώς και σε χαρακτηρισμένους από τον ΟΗΕ πρόσφυγες, εφόσον μένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Το ποσό της σύνταξης είναι ίσο με το ποσό της εκάστοτε βασικής σύνταξης του ΟΓΑ.Πηγή Έθνος.



Ασφάλιση ΙΚΑ σε ανέργους από 30 έως 55 ετών  
Αρμόδιος φορέας: ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΙΚΑ)
Εμπλεκόμενοι φορείς: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (ΟΑΕΔ), ΚΕΠ
Κωδικός υπηρεσίας: 0306
Κόστος: Μηδέν
Ιστοσελίδα: http://www.ermis.gov.gr      Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ τ. Β 946/24.07.2002
*ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΑΕΕ
Νέα όρια ηλικίας για παλαιούς ασφαλισμένους 
Αναφέρει το άρθρο:
Σε δύο μεγάλες κατηγορίες -τους «παλαιούς» και τους «νέους» ασφαλισμένους χωρίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες όσον αφορά το καθεστώς συνταξιοδότησής τους.
Σε δύο μεγάλες κατηγορίες -τους «παλαιούς» και τους «νέους» ασφαλισμένους χωρίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες όσον αφορά το καθεστώς συνταξιοδότησής τους. Συνέχεια εδώ. Έθνος.
Υπαγωγή στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Μια σειρά ειδικών ρυθμίσεων προσφέρουν προστασία στους ασφαλισμένους που είναι ένα βήμα πριν από τη σύνταξη και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Το πάγωμα των δόσεων όσο εκκρεμεί η έκδοση της σύνταξης, η υπαγωγή στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η εξόφληση των οφειλών στα Ταμεία ακόμα και μετά τη συνταξιοδότηση δίνουν ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους.Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ότι οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα μπορούν να πάρουν σύνταξη από τον ΟΓΑ.
Το «Εθνος-Συντάξεις», με τη βοήθεια του δικηγόρου Διονύση Ρίζου, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, παρουσιάζει ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους ασφαλισμένους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.Οι ειδικές διατάξεις έχουν ως εξής: Συνέχεια Έθνος
Και λίγο από ΚΥΡ για να μη μας πάρει από κάτω.
Αλλαγές στα ασφαλιστικά δεδομένα.
Ανδρες και γυναίκες που είχαν συμπληρώσει 33ετία μέχρι 31/12/2010 βγαίνουν με πλήρη στο 62ο και στο 57ο έτος αντίστοιχα.
Με 35ετία (συμπληρωμένη μετά την 1η/1/2011) άνδρες και γυναίκες βγαίνουν φέτος με 11.100 ένσημα και το 59ο όριο ηλικίας, ενώ το 2015 θα βγαίνουν με 12.000 ένσημα και το 60ό έτος όριο ηλικίας. Οσοι πρόλαβαν να συμπληρώσουν 35 έτη πριν από την Πρωτοχρονιά του 2011 διασώζονται και μπορούν να βγουν στο 58ο έτος με πλήρη συνταξιοδότηση.
Αντίστοιχα, ο γενικός κανόνας για τους νέους ασφαλισμένους, όσους δηλαδή μπήκαν στην αγορά εργασίας με ένσημα μετά την 1η/1/1993, είναι πως συνταξιοδοτούνται, άνδρες και γυναίκες, στα 65ο έτος τους με τουλάχιστον 4.500 ένσημα, δηλαδή 15ετία.Συνέχεια 
Πότε συμφέρει η αλλαγή του ασφαλιστικού ταμείου
Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει υπαχθεί σε περισσότερους από έναν φορείς, μπορεί με κατάλληλες ενέργειες να συνταξιοδοτηθεί από το Ταμείο που θα επιλέξει.
Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει υπαχθεί σε περισσότερους από έναν φορείς, μπορεί με κατάλληλες ενέργειες να συνταξιοδοτηθεί από το Ταμείο που θα επιλέξει. Αυτό στην περίπτωση που ασφαλιστεί σε αυτόν για 500 ημέρες και έχει τουλάχιστον συνολικά 1.500 ή 1.000 στο σύνολο και από αυτές τις τελευταίες 300.
Μια δυναμική προσπάθεια που δεν έτυχε της κατάλληλης αναγνώρισης.(1)
Μεγάλος χρόνος αναμονής για την έκδοση απόφασης
Γερά νεύρα πρέπει να έχουν οι ασφαλι­σμένοι που καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία, καθώς παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει και τα δύο έτη (π.χ. ΝΑΤ).
Στο ΙΚΑ, που είναι ο συνήθης συμμετέχων φορέας, η καθυστέρηση είναι σήμερα 14 μήνες, ενώ στον ΟΑΕΕ περίπου 8 μήνες.
Ο ασφαλισμένος που επιθυμεί να συντομεύσει το χρονικό διάστημα έκδοσης της απόφασης θα πρέπει πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης να επιδιώξει την έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης από τον οικείο φορέα, ώστε να αποδεικνύεται ο χρόνος ασφάλισής του σε αυτόν.
Στις περιπτώσεις του ΙΚΑ πλέον είναι σημαντικό να αποφευχθεί η κεντρική υπηρεσία ανακεφαλαίωσης και να επιλέγεται το ΙΚΑ της περιοχής του ασφαλισμένου.
Πηγή 
Και οι αστυνομικοί στον αγώνα
Το πλαίσιο ανά ασφαλιστικό φορέα για όσους χρωστούν εισφορές
Σε περίπτωση που υφίστανται οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ.), η δυνατότητα συνταξιοδότησης με ή χωρίς εξ ολοκλήρου εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση.
Ετσι, οι οφειλέτες προς το ΙΚΑ από περίοδο που υπήρξαν εργοδότες εφόσον επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν από το Ιδρυμα δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα όσον αφορά τη συνταξιοδότησή τους καθώς αρκεί να έχει πραγματοποιηθεί ο κατά περίπτωση απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης.
Αντίθετα, για να συνταξιοδοτηθεί ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ από τον Οργανισμό, ενώ έχει οφειλές θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι απαραίτητο αυτές να έχουν εξοφληθεί ή να παρακρατηθούν από τη σύνταξη μέχρι συνταξιοδοτήσεως. Για να εξοφληθεί το ποσόν με παρακράτηση οι οφειλόμενες εισφορές πρέπει να είναι έως 15.000 ευρώ και τα πρόσθετα τέλη να μην ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά το χρέος από εισφορές και τέλη να μην ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που ασφαλισμένος επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ με συμμετοχή του ΟΑΕΕ, όμως υπάρχουν οφειλές στον Οργανισμό, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μόνο τον χρόνο για τον οποίο έχει εξοφλήσει τις εισφορές και να δηλώσει ότι αποποιείται τον υπόλοιπο.
Η δυνατότητα παρακράτησης των οφειλών προς τον συμμετέχοντα φορέα από τη σύνταξη δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, είναι όμως ήδη ένα από τα θέματα που συζητούνται.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ. Πηγή Έθνος.
*
Στην Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης ermis, το νέο Κυβερνητικό Διαδικτυακό τόπο της Δημόσιας Διοίκησης για την πληροφόρηση πολιτών και επιχειρήσεων και την ασφαλή διεκπεραίωση ηλεκτρονικών συναλλαγών από ένα κεντρικό σημείο (e-Government Portal)μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για πλήθος θεμάτων.Πηγή
(1)Η Όλγα Γεριτσίδου για την προσφυγή στη Χάγη,στο
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2011/10/114news.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.