Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Γεωργία- Προώθηση Αγροτικής Παραγωγής

Απευθυνθείτε  στην Αγροτική Διαδικτυακή Πύλη Ελλάδας για την προώθηση της παραγωγή σας.
 Η Agrolaiki.gr μετά από 5 χρόνια διαφήμισης και προώθησης του αγροτικού  παραγωγικού πληθυσμού της λαϊκής αγοράς του Ηρακλείου Κρήτης, κάνει ένα πρωτοπόρο βήμα και δημιουργεί ένα μεγάλο ηλεκτρονικό κατάλογο προβολής αγροτικών αγαθών και  των παραγωγών τους.
Έχοντας και οι ίδιοι εμπειρία πάνω στο αντικείμενο (αποτελείται από αγρότες-παραγωγούς), σκοπεύουν:σην άμεση ηλεκτρονική επαφή παραγωγού και πωλητή αγροτικών αγαθών με τον πελάτη καταναλωτή.
Επίσης θα παρέχουν ενημέρωση στα θέματα:
1. Τιμές προϊόντων  σήμερα, και την διαμόρφωση τιμών στην πάροδο του χρόνου.
2. Ποιος παραγωγός πουλάει τί και πόσο.
3. Προβολή πιστοποιημένων και εγκεκριμένων παραγωγών σε όλη την Ελλάδα.
4. Δυνατότητα εύρεσης και γνωριμίας με παραγωγούς κοντά στην περιοχή σας.
5. Παραγγελία από τον παραγωγό/έμπορο μετά από συμπλήρωση φόρμας αίτησης.
Εαν είστε προμηθευτής ή επιχείρηση και ψάχνετε για έμπορο ή μεταπωλητή,σας παρέχουμε τη δυνατότητα προβολής διαθέσιμων εμπόρων στην περιοχή σας.
H agrolaiki.gr φέρνει κοντά όλες τις Ελληνικές παραγωγικές αγροτικές μονάδες, συνεταιρισμούς, βιοτεχνίες,δημοπρατήρια, ομάδες παραγώγων με τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές ή επαγγελματίες. http://www.agrolaiki.gr
Η «κατοίκηση» των φρυγάνων. Τοπίο Κέας.(2)Εικόνα: kapetanios.2010.11.01
Eξαγορά δημόσιων εκτάσεων από αυθαίρετους κατόχους
Μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου θα έχουν το χρονικό περιθώριο οι αυθαίρετοι κάτοχοι δημόσιας εποικιστικής έκτασης, κοινόχρηστης ή διαθέσιμης, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την εξαγορά των εκτάσεων αυτών. Προϋπόθεση αποτελεί ότι δεν πρόκειται για δασικές εκτάσεις ή για εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες και ότι δεν υπερβαίνουν τα 10 στρέμματα.
Επίσης, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι η κατοχή τους έχει γίνει πριν την 5η Ιουνίου του 1993. Το τίμημα εξαγοράς ορίζεται στο ύψος της αντικειμενικής τους αξίας, ενώ σε περιοχές όπου δεν ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού, το τίμημα θα καθορίζεται βάσει της αγοραστικής τους αξίας.Δημοσίευση στις 21.05.2012 .Πηγή:.paseges
Καπόνι- Chelidonichthys lucerna
Και στα δικά μας πάλι.
Τεράστιες  οι εισαγωγές φρούτων, λαχανικών, και τροφίμων στην Ελληνική αγορά αναφέρει  στο δημοσίευμα της  η ΠΑΣΕΓΕΣ στις 19.04.2012
Παρότι η Ελλάδα μπορεί και παράγει από μόνη της τα αγαθά της, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας στα τρόφιμα άγγιξε το 2010 τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε απόγνωση βρίσκονται οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, που υποχρεώνονται να λαμβάνουν σε στάσιμες τιμές τις ζωοτροφές παρά την ύφεση. Το βασικό πρόβλημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων είναι οι ελληνοποιήσεις διότι σε ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων δεν αναγράφεται η χώρα από την οποία εισάχθηκαν με αποτέλεσμα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι να ζημιώνονται. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τη Κίνα η Ελλάδα εισάγει φασόλια, σκόρδα, μανταρίνια, αχλάδια, χυμούς μήλου, και βερίκοκα, σε ποσοστό που αγγίζει το 85%! Επίσης η Ελλάδα εισάγει σε ποσοστό περίπου 70% τυροκομικά προϊόντα, αγελαδινό γάλα και μοσχαρίσιο κρέας.
Και λεμόνια από την Αργεντινή!!!
Τιμές αγροτικών προϊόντων στη Διεθνή αγορά τον μήνα Απρίλιο.
Εμπόρευμα Μ. Μέτρησης Τιμή
Βαμβάκι σεντς/λίμπρα 71,48€
Καλαμπόκι ευρώ/τόνος 244,00€
Ρύζι σεντς/10 λίμπρες 153,90€
Σιτάρι ευρώ/τόνο 263,00€
Οικονομία, Απορρόφηση Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης
Ενίσχυση των νέων αγροτών στα 80 εκατ. ευρώ ετησίως και στήριξη της ηλικιακής ομάδας 40 - 50 που επιστρέφουν στη γεωργία στα 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, θα ζητήσει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της σύνταξης του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Κορομηλιά
Περισσότερα κονδύλια στο νέο πρόγραμμα Νέων Αγροτών,
υποσχέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συνέντευξη που έδωσε στον Ελεύθερο Τύπο. «Υπάρχει, πράγματι, για πρώτη φορά στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους, αυξητική τάση επιστροφής στην ύπαιθρο χώρα. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε αυτήν την τάση, να υποστηρίξουμε έμπρακτα αυτούς που είτε επιστρέφουν στις πατρογονικές εστίες είτε αποφασίζουν για πρώτη φορά στη ζωή τους να αφήσουν τα μεγάλα αστικά κέντρα. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ (2014 - 2020) την αύξηση των πόρων αφ/ ενός για την ενίσχυση των νέων αγροτών στα 80 εκατ. ευρώ ετησίως κι αφ/ ετέρου για τη στήριξη της ηλικιακής ομάδας 40 - 50 που επιστρέφουν στη γεωργία στα 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Για τους νέους αγρότες έχει δεσμευθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ότι στη νέα προγραμματική περίοδο θα ενισχύονται (πριμ πρώτης εγκατάστασης) με ποσό έως 50.000 ευρώ. Παράλληλα, στα Επενδυτικά Προγράμματα, τα γνωστά Σχέδια Βελτίωσης αυξάνουμε το ποσοστό της επιλέξιμης δαπάνης για έξοδα αδείας πρώτης κατοικίας και έξοδα αδείας αγροτικής εκμετάλλευσης.»Αλεξανδρής Πέτρος|  23/07/2012 στο agronews.gr

Boyko Kolev(1)
Υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο 
Πως θα βγάλετε άδεια λαϊκών αγορών;
Βήμα προς βήμα η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και οι αλλαγές από το 2011
Την διαδικασία έκδοσης άδειας λαϊκών αγορών αναλύει στις επόμενες γραμμές του ρεπορτάζ του ο ΑγροΤύπος μετά από αίτημα πολλών αναγνωστών του οι οποίοι τους τελευταίους μήνες ψάχνουν τρόπους διάθεσης των προϊόντων τους. Καταρχήν σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές το 2011 (ΦΕΚ Β 275/22.2.2011) άδειες για λαϊκές αγορές και για υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο μπορούν να λαμβάνουν πλέον οι Έλληνες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. χωρίς να απαιτείται να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος. Τις άδειες στις λαϊκές αγορές τις εκδίδουν για την περιοχή της Αττικής ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αθηνών – Πειραιώς, για την περιοχή της Θεσσαλονίκης ο Οργανισμός Λαϊκών αγορών Θεσσαλονίκης και για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας οι Δήμοι. Δικαιούχοι «παραγωγικών αδειών» στις λαϊκές αγορές είναι αγρότες, παραγωγοί κατά κύριο επάγγελμα (φυσικά πρόσωπα), ηλικίας 20 έως 65 ετών, που διαθέτουν οι ίδιοι ικανή παραγωγή οπωροκηπευτικών, μελιού, φυτών, χώματος, αυγών, ξηρών καρπών, οσπρίων, ελαιόλαδου, κρασιού, δενδρυλλίων, ελιών και λοιπών αγροτικών προϊόντων.
Ειδικότερα, άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών (παραγωγική άδεια) δικαιούνται όσοι ασχολούνται προσωπικά με την καλλιέργεια γης, ιδιόκτητης ή μισθωμένης, είτε παραγωγοί νωπών προϊόντων βιολογικής γεωργίας, είτε υδατοκαλλιεργητές, είτε ιχθυοκαλλιεργητές είτε πρόσωπα που συμβάλλουν από κοινού στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων με τον κάτοχο γεωργικής εκμετάλλευσης - και έχουν με αυτόν σχέση συγγένειας εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού - και το 50% του ετήσιου συνολικού εισοδήματός τους προέρχεται από γεωργική εκμετάλλευση. Το υπόλοιπο 50% του εισοδήματος μπορεί να προέρχεται από άλλες δραστηριότητες. Δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό για τη χορήγηση άδειας, εισοδήματα που προέρχονται από την εκμετάλλευση ακινήτων. Επίσης άδεια μπορούν να πάρουν πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις παραγωγών.
Δικαιολογητικά
Οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση παραγωγικής άδειας για τις λαϊκές αγορές υποβάλλουν αιτήσεις με όλα τα δικαιολογητικά στους οργανισμούς λαϊκών αγορών Αθηνών - Πειραιώς ή Θεσσαλονίκης ή στους δήμους για την υπόλοιπη Ελλάδα. Δημοσιεύθηκε στις 19/6/2012.
Στάση αναμονής κρατούν πάντως οι κτηνοτρόφοι για την απευθείας διάθεση γαλακτοκομικών προϊόντων τους  σε λαϊκές αγορές.
Εικόνες και πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.