Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Αδιάβατοι δρόμοι


«Πεθαίνω» είπε η πόλη.

"Εσύ που περνάς βιαστικός ή βαθιά υπνωτισμένος ή όλο αναζητώντας κάτι με τόση ματαιότητα, εδώ δεν ζει κανείς και δεν έχει τίποτα, παρά μόνο μια κατεστραμμένη κοιλάδα".

Και το φθινόπωρο που έφτασε μας βρίσκει στην ίδια ή μήπως σε χειρότερη κατάσταση;
Όπως και νάχει, το καλοκαίρι πρέπει να προσέχουμε και να παίρνουμε μέτρα για τις φωτιές, και τώρα θα πρέπει να φροντίσουμε τους δρόμους και τους υπονόμους πριν την εποχή των βροχών. 
Ο καθένας όπως μπορεί. Στη χώρα μας δεν έχουμε τυφώνες, κυκλώνες ή φράγματα που μπορεί να καταρρεύσουν με την πρώτη βροχή.
 Έχουμε όμως μια άλλη μάστιγα "τις κακοτεχνίες".Και τους εργολάβους.
Τα λόγια είναι φτωχά. Οι εικόνες είναι καλύτερες. Καμιά φορά και η ποίηση.
Τι λέει ο ποιητής;
Της μοίρας μας τον απροσδιόριστο αέρα αναπνέουμε,
φερμένον από ένα πέλαγος ανώνυμο, ανέκφραστο.
Του Παρελθόντος τελευταία θύματα και του Παρόντος
πρώτα, με το Μέλλον παγιδευμένο στων χεριών μας τα δεσμά,
παγιδευτήκαμε μαζί του σε μια εποχή χωρίς καρπούς,
σε μια τόσο τρυγημένη περίοδο,
που να της δώσει όνομα δεν τόλμησε κανείς.(1)

Ας θυμηθούμε τι έγινε 10 μήνες πριν στην Πελοπόννησο.
Νοσοκομείο Πύργου
 Το 1995, επί υπουργίας, Δ. Κρεμαστινού είχε ληφθεί η απόφαση ανέγερσης. 
Το 2004, επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη, έγιναν τα εγκαίνια του  νοσοκομείου του Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου», στη θέση Λάπατο. 
Σε μία περιοχή βούρκο, όπως την χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι. Μια περιοχή που μπαζώθηκε, αυξάνοντας κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό  της κατασκευής του νοσοκομείου. 
Παρά τις ενστάσεις του τότε νομαρχιακού συμβουλίου και τις αντιπροτάσεις, ώστε να κατασκευαστεί σε άλλο σημείο  λόγω της επικινδυνότητας της περιοχής, το υπουργείο Υγείας, με τη σύμφωνη γνώμη της κατασκευάστριας εταιρείας ΔΕΠΑΝΟΜ (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων) έδωσε την έγκριση. 
Οι  κάτοικοι δεν σταμάτησαν από τότε να αναφέρονται   στα  "μικροπολιτικά συμφέροντα" και την  αδιαφορία των  αρχών που οδήγησαν σε αυτήν την επιλογή.

Αδιάβατοι δρόμοι Πύργου
Τα προβλήματα  από την αρχή ήταν μεγάλα. Από το 2004 το νοσοκομείο σε κάθε έντονη βροχόπτωση "έμπαζε" νερά, και  υπήρχε μεγάλη υγρασία.
Την Κυριακή άρχισε η εκκένωση του νοσοκομείου του Πύργου, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα υπόγεια 1 και 2 και να προκληθούν βλάβες στον ιατρικό εξοπλισμό που κόστισε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Πότε οι αρμόδιοι του δήμου Πύργου καθάρισαν τα φρεάτια, τα ρέματα και τους χείμαρρους της πόλης;
Που οφείλεται η αδυναμία του ΓΟΕΒ να καθαρίσει σε επίπεδο 100% τις αποστραγγιστικές τάφρους που βρίσκονται στην περιοχή;
Ποιος, γιατί και με ποια μελέτη «σωληνοποίησε» από τη δεκαετία του 1980 το χείμαρρο που περνάει πίσω από το ΚΤΕΛ, και τις εργατικές κατοικίες με αποτέλεσμα την ουσιαστική φραγή τους;
Υπάρχουν κακοτεχνίες στα αποστραγγιστικά έργα και γιατί αυτές δεν εντοπίστηκαν έγκαιρα από τους αρμόδιους;
Ηλεία 2012
Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας, Παναγιώτης Μεϊδάνης διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν οι αιτίες που προκάλεσαν τις πλημμύρες στο νοσοκομείο του Πύργου, οι οποίες οδήγησαν στην εκκένωσή του, αλλά και  στοίχησαν τη ζωή σε μια ηλικιωμένη γυναίκα.
Θα οριστεί εμπειρογνώμονας για να διερευνήσει αν οι ζημιές που προκλήθηκαν οφείλονται στη βροχόπτωση ή σε κακοτεχνίες. 
Στο ίδιο πλαίσιο, θα ερευνηθεί αν το κτήριο του νοσοκομείου είχε παραληφθεί όπως ορίζει η νομοθεσία.
Αδιάβατοι δρόμοι
Επίσης, η προκαταρκτική εξέταση θα διερευνήσει αν το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης του Πύργου, καθώς και οι χείμαρροι της περιοχής, είχαν καθαριστεί. Θα διερευνηθεί, τέλος, και αν είχε ενημερωθεί ο δήμος του Πύργου, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για το επικείμενο κύμα κακοκαιρίας.
 Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012. zougla.gr
Τέσσερις (4) μήνες μετά, ο Πύργος είναι ακόμη χωρίς Νοσοκομείο. 
Πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός!!! τέσσερις  μήνες από τις πλημμύρες στον Πύργο, που είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας, το σύγχρονο κτίριο του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου, οι κάτοικοι της περιοχής  μένουν χωρίς υγειονομική κάλυψη,όπως γράφει το iliaoikonomia.gr
Τελικά φαίνεται ότι σε αυτή την χώρα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει η νοοτροπία και ο ρυθμός δουλειάς. Έστω και αν πρόκειται για την υγεία ενός ολόκληρου Νομού. 

Μόλις στις (20/02/2012) δεκαπέντε μέρες μετά τις πλημμύρες, ήρθε στον Πύργο κάποιο κλιμάκιο της ΔΕΠΑΝΟΜ, προκειμένου να καταγράψει τις ζημιές και να ασχοληθεί με τα θέματα της αποκατάστασης των προβλημάτων.  
Είναι όμως φανερό ότι με τέτοιους ρυθμούς είναι άγνωστο πότε θα είναι δυνατή η επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Πύργου.
 Η γρήγορη επαναλειτουργία του απαιτεί την εγρήγορση και το ενδιαφέρον όλων, κάτι το οποίο δεν φαίνεται, για μια ακόμα φορά να υπάρχει.
Καμιά από τις ημερομηνίες επαναλειτουργίας, που κατ' επανάληψη προσδιορίστηκαν, δεν επαληθεύτηκε. Κάποιες δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, δεν φώτισαν τα πράγματα. 
Όχι άλλες δηλώσεις, όχι άλλες φωτογραφίες, όχι άλλες υποσχέσεις.

Θα επαναλάβουμε και πάλι αυτό που γράψαμε στις 4/5/2012:
Για μια ακόμα φορά θα τονίσουμε ότι ο απλός πολίτης, όταν έρχεται η δύσκολη ώρα, δεν ζητάει τίποτε άλλο, από το δικαίωμά του, να έχει μια στοιχειώδη και αξιοπρεπή περίθαλψη, μια ανθρώπινη αντιμετώπιση στα προβλήματα της υγείας του.. 
Αποσπάσματα από το iliaoikonomia.gr.
Από το moriasnews.gr,άλλο ένα παρόμοιο θέμα 
To κομμάτι της εθνικής οδού Κορίνθου-Καλαμάτας   Παραδείσι-Τσακώνα είναι μόλις 11 χιλιόμετρα.
Κατασκευάζεται 21 χρόνια και έχει στοιχίσει στο δημόσιο κρατηθείτε….300 εκατομμύρια ευρώ…
Καλά διαβάσατε το νούμερο ακούσθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη(8ος 2012) στην Καλαμάτα.
Από τα χείλη της αντιπεριφερειάρχου Ντίνας Νικολάκου αλλά…πνίγηκε…!
300 ολόκληρα εκατομμύρια…!!!
Το κομμάτι αυτό όλο παραδίδεται και όλο πέφτει..
Τα 11 χιλιόμετρα που δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί έχουν στοιχίσει περισσότερα λεφτά από ολόκληρη την Αττική οδό..
Δεν θα μιλήσει κανείς;
Η εισαγγελία της Τρίπολης έχει την υποχρέωση να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και οφείλει να το κάνει ΣΗΜΕΡΑ που κόβονται και πάλι οι συντάξεις των γερόντων και ο λαός τρώει απο τους κάδους σκουπιδιών…
ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ; ΙΔΩΜΕΝ
http://www.moriasnews.gr/2012/08/den-iparchi-isangeleas-stin-tripoli/
Εικόνες
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=467842&cid=4
http://neatoday.blogspot.gr/2012/02/blog-post_2261.html
www.vatopaidi.wordpress.com
(1)http://intruder1901.blogspot.gr/2012/06/blog-post_21.html?zx=45a992d9b0096dda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.