Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Αρώνια καλλιέργεια και προοπτικές.

Τρίτος χρόνος κρίσης και η εγχώρια αγορά γνωρίζει την απόλυτη καθίζηση. Τα προβλήματα των αγροτών μεγάλα και όπως όλοι γνωρίζουμε τα τρακτέρ είναι και πάλι στους δρόμους.
Οι αγορές της Ευρώπης, σήμερα θα έπρεπε να μοσχοβολούν ελληνικές δάφνες, δενδρολίβανα, ρίγανη και άλλα, ο ανταγωνισμός όμως είναι μεγάλος, με τις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες να έρχονται πρώτες και καλύτερα προετοιμασμένες.
*
Η αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση των επίσημα διακινούμενων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, εκτιμάται σε 1,1 δις. δολάρια, ενώ οι συνολικές πωλήσεις των προϊόντων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και των διαιτητικών συμπληρωμάτων ξεπερνούν τα 7,5 δισ. δολάρια.
Χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, κατέχουν το 70% περίπου της συνολικής παραγωγής και ακολουθούν η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Φινλανδία. Επίσης  η Τουρκία, η Αίγυπτος , το Ισραήλ και η Κύπρος παράγουν και εκμεταλλεύονται σε σημαντικό βαθμό τα αρωματικά φυτά με καθετοποιημένες μονάδες όπου η μικρότερη είναι της τάξης των 70 – 100 στρεμμάτων. (Πολυσίου 2000)(1)
*
Θυμίζουμε πως επισήμως, το Υπουργείο Γεωργίας  τον Ιούνιο του 2007 αποφάσισε την μεταρρύθμιση του τομέα των οπωροκηπευτικών με έναρξη ισχύος από 1/1/2008.
Στον κατάλογο των προϊόντων που κάλυπτε η νέα ΚΟΑ εκτός των οπωροκηπευτικών συμπεριλαμβάνονταν και ο κρόκος  και τα αρωματικά φυτά που προορίζονται για μαγειρική χρήση όπως το θυμάρι, βασιλικός, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, και ρίγανη.
Ο κλάδος των αρωματικών φυτών εντάχθηκε στο Γ’ ΚΠΣ
Ωστόσο παρά την ορθή ομολογουμένως χάραξη στρατηγικής ανάπτυξης του κλάδου, η παραγωγική διαδικασία δεν ενισχύθηκε διότι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει ακόμη η κατάλληλη διάρθρωση
κινήτρων όπως:
-Ο εφοδιασμός των ενδιαφερομένων με πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό ώστε να επιτευχθεί αύξηση της απόδοσης και βελτίωσης της ποιότητας.
-Δημιουργία κέντρων συγκέντρωσης και επεξεργασίας των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής για το σκοπό της επίτευξης προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας. Τα κέντρα αυτά μπορούν να δημιουργηθούν από Ομάδες παραγωγών ή Συνεταιριστικές Οργανώσεις.
-Αγορά ξηραντηρίων για την καλύτερη και ταχύτερη ξήρανση των συλλεγόμενων δρογών
-Στενή συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ στον τομέα της Έρευνας.
-Ενίσχυση των Ομάδων Παραγωγών ή των Συνεταιριστικών Οργανώσεων για την αντιμετώπιση δαπανών εμπορίας αλλά και ενίσχυση των φορέων εξαγωγέων προκειμένου να μειωθεί το κόστος του εξαγόμενου προϊόντος.
-Έκδοση προδιαγραφών ή εναρμόνιση με τις ήδη υπάρχουσες κανονιστικές προδιαγραφές για κάθε εξαγόμενο προϊόν με σκοπό την επίτευξη της προσφοράς δρογών στην επιθυμητή ποιότητας και στο επιθυμητό είδος συσκευασίας κ.λ.π.
-Ενδελεχής έλεγχος για κάθε εξαγόμενο προϊόν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για την εξασφάλιση της ποιότητας και την αποφυγή νοθείας. Στην Ε.Ε. των 27 εκτιμάται ότι καλλιεργούνται συνολικά 800.000 περίπου στρέμματα αρωματικών φυτών, όταν στην Ελλάδα που όπως όλοι γνωρίζουμε αποτελεί την ιδανικότερη χώρα για την καλλιέργεια τους, η καλλιεργούμενη έκταση αγγίζει τα 20.000 περίπου στρέμματα. Δηλ. άλλες χώρες που υπολείπονται σε εδαφοκλιματικά στοιχεία καλλιεργούν παράγουν χιλιάδες τόνους εξασφαλίζοντας έτσι για τις οικονομίες τους σημαντικά έσοδα.(Κατσιώτης 2007)
Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση σήμανε και το τέλος της επιδοτούμενης Γεωργίας στην Ελλάδα. Γενικά μιλώντας για την ελληνική γεωργία θεωρούμε ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον
ρόλο της σε σχέση με την ελληνική οικονομία και κοινωνία αλλά και με την παγκόσμια οικονομία καθώς η «μεσογειακή διατροφή» και η αειφόρος ανάπτυξη αποτελούν πρώτη προτεραιότητα στις
πολιτικές υγείας αλλά και στις προτιμήσεις των καταναλωτών.(1)
*
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αγορά των αρωματικών όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά παγκοσμίως είναι τεράστια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η καλλιέργεια, παραγωγή, και διάθεση των αρωματικών φυτών και των αιθέριων ελαίων τους μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για τον αγρότη την περίοδο αυτή αλλά με ορισμένες προϋποθέσεις.
«Οι εξαγωγές είναι μονόδρομος για εμάς σήμερα» όπως συμπεραίνουν πολλοί αγρότες.
Σήμερα, προωθείται η εκπαίδευση νέων αγροτών στην καλλιέργεια  ντόπιων και ξένων αρωματικών φυτών, από διάφορους κρατικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς(ΠΑΣΕΓΕΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ,κ.ά.).
Παρ'όλα αυτά, σας συνιστούμε να επεξεργάζεστε  με προσοχή  τις πληροφορίες.
Στη θέση της αρώνιας που έρχεται από Βόρειες και ψυχρές  περιοχές,θα μπορούσε να βρίσκεται η κρανιά, η τσαπουρνιά, ο Σαμπούκος ,που τα μούρα του έχουν παρόμοιες ιδιότητες όπως γνωρίζουμε από την παράδοση και από νεώτερες μελέτες,ή κάποιο άλλο αυτόχθονο φυτό.
 Η αρώνια ήταν μέρος της βασικής διατροφής των ιθαγενών της Αμερικής εδώ και εκατοντάδες χρόνια, και χρησιμοποιούνταν ως θεραπεία στα κρυολογήματα, τον πυρετό και τους πόνους στο στομάχι. Τα τελευταία χρόνια, με τα νέα ευρήματα που φέρνει στο φως η επιστημονική έρευνα, υπάρχει μια μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος για τους καρπούς της.
 Ο φυσικός χυμός της  έχει έντονο σκούρο χρώμα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ανθοκυανίνες και η γεύση του φρέσκου φρούτου είναι στυφή λόγω της περιεκτικότητά του σε τανίνες.
Η Αρώνια η μελανόκαρπη κατάγεται από τη Βορειοανατολική Αμερική και η καλλιέργεια της στην Ευρώπη ξεκίνησε μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σήμερα γίνονται προσπάθειες καλλιέργειας και στα δικά μας  χώματα, με την στενή εποπτεία των επίσημων φορέων.
*
Διαβάστε:«Η καλλιέργεια της αρώνιας: Ένα φυτό µε χίλιες ...χρήσεις»
Οι πληροφορίες  προέρχονται από την Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας και το  Ινστιτούτο ∆ασικών  Ερευνών τον Μάρτιο του 2012(2)
Γενικά για το φυτό
 Aronia melanocarpa(Αρώνια η µελανόκαρπη)
(Photinia melanocarpa) (Black chokeberry)
Η αρώνια η µελανόκαρπη   ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών(Rosaceae) και είναι ένα πολύτιµο
φαρµακευτικό είδος. Η αρώνια στην διεθνή κλίµακα των φαρµακευτικών φυτών (1-5) κατέχει τις πρώτες θέσεις.(κλίµακα 1) .Το φυτό υπάρχει σε  τρία είδη, από τα οποία η µελανόκαρπη θεωρείται φαρµακευτικό, ενώ η ροδόχρους και η κόκκινη είναι καλλωπιστικά. Aronia prunifolia (Purple chokeberry-Αρώνια η ροδόχρους)Aronia arbutifolia(Red chokeberry-Αρώνια η κόκκινη).
Μορφολογία-Οικολογία
 Είναι φυλλοβόλος µακρόβιος θάµνος  (ζει έως 100 έτη), ύψους 1-3 µέτρων.
Η  συστηµατική καλλιέργεια στην Ευρώπη και Ρωσία, άρχισε µετά τον Δεύτερο Παγκόσµιο Πόλεµο, αφού προηγουµένως αναγνωρίστηκε η πολύτιµη φαρµακευτική και υγιεινή αξία των καρπών της.
Το φυτό ανθίζει τον Ιούλιο ή Αύγουστο, τα άνθη είναι άσπρα και φύονται σε µικρές ταξιανθίες.
Ο καρπός είναι µικρός (7-10 χιλιοστά),  στρογγυλός, απαλός µαύρος στην αρχή και µαύρος, όταν ωριµάζει. Η παραγωγή καρπών αρχίζει από το τρίτο έτος και σταδιακά αυξάνεται. Στην Ελλάδα ωριµάζει τέλος Αυγούστου-αρχές Σεπτεµβρίου (ανάλογα µε το κλίµα).
Εξάπλωση
Στην Ευρώπη, η αρώνια καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό αρχικά σε διάφορες χώρες (Ρωσία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Σουηδία, Δηµοκρατία της Τσεχίας). Όµως, µετά τον πόλεµο,χρησιµοποιήθηκε σαν φαρµακευτικό φυτό από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Το 1974, 54.000 στρέµµατα φυτεύτηκαν στην Ανατολική Ευρώπη,  από τα οποία τα 40.000 στρέµµατα σε περιοχές µε ψυχρό κλίµα (Σιβηρία).
Απαιτήσεις σε κλίµα-έδαφος
 Είναι είδος λιτοδίαιτο, και µπορεί να καλλιεργηθεί ευρύτατα σε διαφορετικά κλίµατα (ξηρά ή υγρά)
και εδάφη (αµµώδη έως πηλώδη, όξινα, ουδέτερα, αλκαλικά). Ευδοκιµεί και αναπτύσσεται ταχύτερα
σε υγρά, ελαφρά και τυρφώδη εδάφη.
Απαιτεί ηλιοφάνεια, αλλά δύναται να ευδοκιµήσει και σε ηµίσκια
 Η αρώνια αντέχει σε παγετούς (-35οC), όµως επηρεάζεται από υψηλές θερµοκρασίες (καύσωνες (+42o C).  Πρέπει να ποτίζεται το καλοκαίρι, ιδιαίτερα στα πρώτα τρία έτη µετα την φύτευση (κατά προτίµηση µε στάγδην άρδευση).

Ιστορικό της αρώνιας στην Ελλάδα
 1986
Η αρώνια εισήχθη από την Βουλγαρία πειραµατικά στον Ταξιάρχη-Χαλκιδικής (συνεργασία Ινστιτούτου Δασικών  Ερευνών Σόφιας  Δασαρχείο Ταξιάρχη, Πανεπιστηµιακό Δάσος
και Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης)
2000-2011:
Τα πειράµατα συνεχίζονται στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης
Βαλκανική/Βουλγάρικη προέλευση (από σπόρους) Μεσευρωπαϊκή/πολωνέζικη προέλευση(από µοσχεύµατα)
2007
Πρώτη πιλοτική καλλιέργεια στις Σέρρες
 Παραγωγή (2011, ηλικίας έξι έτη): 13 κιλά/δενδρύλλιο.Δύο (2) τόνους, στο στρέµµα:
2011:
Εγγραφή της αρώνιας στον κατάλογο του ΥΠ.Α.Α.Τ.(σαν φαρµακευτικό φυτό / καινοτόµος καλλιέργεια) ύστερα από συνεργασία του ΥΠ.Α.Α.Τ. και του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών/ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) www.minagric.gr/greek/data/aronia.pdf
Εγκατάσταση της  πρώτη εκτατικής καλλιέργειας αρώνιας από οµάδες παραγωγών  Πιερίας
(www.aroniapieria.gr)
 Ο κύριος σκοπός των  φυτειών αρώνιας είναι  η παραγωγή προϊόντων εδώδιµης και φαρµακευτικής χρήσης,  διότι οι καρποί και τα φύλλα  της αρώνιας   είναι πλούσιοι σε  θεραπευτικές ουσίες (ανθοκυανίνες, φαινόλες, καταχίνες, φλαβονόλες, κ.α.).
Άνθη αρώνιας
Χρήσεις των καρπών (φαρµακευτικές/αναζωογονικές)
O καρπός περιέχει  βιταµίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα 100 γραµµάρια), καθώς και πολλές άλλες βιταµίνες και ιχνοστοιχεία (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P).
-Η κατανάλωση των καρπών ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση, υπερνικά  την κόπωση, διεγείρει την ανάπλαση των μυών και των ιστών, τον σχηματισμό του αίματος και τον μεταβολισμό.
-Είναι επωφελής για τις εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές. Η υψηλή περιεκτικότητα  ιωδίου ωφελεί την ανάπτυξη στα παιδιά.
- Έχει αντιφλεγµονώδεις ιδιότητες και ανακουφίζει τις κρίσεις βρογχίτιδας και σε αλλεργικές κρίσεις.
-Χρησιμοποιείται σε  νευρολογικές διαταραχές, γαστρίτιδα, αιμορραγία, αναιμία, ρευματισμούς.
-Αντιμετωπίζει και προλαμβάνει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
-Βοηθά στην καταπολέμηση του ιού της γρίπης,και είναι επωφελής στη θεραπεία του καρκίνου.
-Συμβάλλει στην πρόληψη και την θεραπεία των καρδιακών νοσημάτων.Το υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο των μούρων, μειώνει τους κινδύνους από θρομβώσεις.
-Αναζωογονεί τα κύτταρα(ενισχύει τη µνήµη),συμβάλλει στη μείωση του στρες ,της υπέρτασης και της  χοληστερίνης.
-Ο χυμός  είναι ένα πολύτιμο συμπλήρωμα ή δευτερεύουσα θεραπεία για άτομα με καρδιακή νόσο, υπέρταση, διαβήτη, και άλλες ασθένειες.
-Είναι το μοναδικό φρούτο του δάσους που έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τα βαριά μέταλλα από τον οργανισμό.
-Παρέχει προστασία από τη ραδιενέργεια!!
Φαρµακευτικές  χρήσεις των προϊόντων 
Στα φαρµακεία του εξωτερικού  διατίθενται σκευάσµατα της αρώνιας, σε κάψουλες, σταγόνες, κ.ά.
Χρήσεις των καρπών (εδώδιµες και µεταποιηµένες)
Το κυριότερο προϊόν της αρώνιας για πώληση είναι οι καρποί.
Ο καρπός της αρώνιας είναι βρώσιµος, εύγευστος(ιδιαίτερα µετά από επεξεργασία) και δύναται να
χρησιµοποιηθεί από την Βιομηχανία τροφίμων. Με την προσθήκη ζάχαρης παράγονται γλυκά του κουταλιού, σταφίδα,σιρόπι, ζελέ και μαρμελάδες. Ακόμα από την αρώνια παρασκευάζονται κρασί, λικέρ και χυμός. Το κρασί της αρώνιας (από καρπούς αρώνιας αποκλειστικά ή σε συνδυασµό αρώνια και ποικιλίες αµπέλου/µαύρος καρπός), είναι το καλύτερο φάρµακο για αναζωογόνηση και πρόληψη πολλών ασθενειών.

Οικονοµική σηµασία
Η οικονοµική σηµασία της καλλιέργειας της αρώνιας είναι τεράστια, διότι:  το κόστος καλλιέργειας είναι χαµηλό (τιµές γυµνόριζων  φυταρίων 2-4 ευρώ,  ανάλογα µε την ηλικία)
Αποδίδει εισόδηµα σε µικρό διάστηµα (δύο έως τρία έτη µετά την φύτευση)
Η φυτεία διαρκεί µεγάλο διάστηµα (έως 100 έτη)
Η καλλιέργεια θεωρείται βιολογική (δεν χρειάζονται λιπάνσεις, ραντίσµατα, διότι δεν έχουν αναφερθεί µέχρι σήµερα ασθένειες).
Οικονοµικές ωφέλειες(2)
 Παραγωγή καρπών ανά στρέµµα (ηλικίας 6-10 ετών) 150 φυτά/στρέµµα
Χ 10 κιλά/φυτό Χ 5 ευρώ το κιλό = 7.500  Ευρώ.
Διεθνείς τιµές(2)
Σταφίδα : 20 ευρώ / κιλό
Χυµός: 10 ευρώ/λίτρο
Νωποί καρποί:  6-8 ευρώ/κιλό
Κατεψυγµένοι καρποί: 4-5  ευρώ/κιλό
Κρασί 50-100 ευρώ/λίτρο
Σημαντικές πληροφορίες για την καλλιέργειά της, την φροντίδα καθώς και τους κινδύνους ασθενειών και καταπολέμισης θα βρείτε... http://www.minagric.gr/greek/data/aromatika_fyta/aronia.pdf.
Συμπεράσματα -προοπτικές 
• Η αρώνια είναι ένα καινοτόµο εδώδιµο και φαρµακευτικό είδος
• Η αρώνια πρόσφατα (Νοέµβριος 2011) εγγράφηκε στον Εθνικό Κατάλογο του ΥΠΑΑΤ σαν φαρµακευτικό φυτό/καινοτόµος καλλιέργεια.www.minagric.gr/greek/data/aronia.pdf
Η καλλιέργεια της αρώνιας ενδείκνυται  για πολλές περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Η αρώνια θα αυξήσει το εισόδηµα των καλλιεργητών, ιδιαίτερα σήµερα που η χώρα µας µαστίζεται από την Διεθνή και Ευρωπαϊκή κρίση, και οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων σταδιακά
ελαττώνονται.(3)
Σχετικές διευθύνσεις διακίνησης.
Κατάλογος επιχειρήσεων
http://www.europages.gr/katalogos-epikheiriseis/did-Alim02/hc-02666
http://geovolosnea.blogspot.gr/2011/09/aronia-melanocarpa.html
 www.greekberries.gr 
http://www.alibaba.com/product-gs/711351426/Hot_sale_supply_Chokeberry_Extract_Aronia.html
Σερβία και Μαυροβούνιο
http://www.tradekey.com/products/aronia.html
Σημειώσεις.
Στην  περιγραφή του φυτού αναφέρεται, πως ο καρπός είναι πλούσιος σε πηκτίνη και μπορεί να προστεθεί σε χυμούς και άλλα παρασκευάσματα από φρούτα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτήν την ουσία. Επίσης πως μπορεί να προστατεύσει το σώμα από την ακτινοβολία!!.
Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο τα αποτελέσματα των ερευνών για την χρήση της αρώνιας (για την υπογλυκαιμική της δράση) σε ασθενείς με διαβήτη .http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12580526?dopt=Abstract
Να ζητάτε πάντα τις συμβουλές και την έγκριση του γιατρού σας πριν από τη χρήση.
Εικόνες και πηγές
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
http://www.minagric.gr/greek/data/aromatika_fyta/aronia.pdf
http://www.ellinikabaharika.gr/
(1)Σταθακόπουλος Ιωάννης 
Γεωπόνος Α.Π.Θ. M.sc. Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης
(3)http://www.paseges.gr/el/news/H-arwnia-katakta-toys-Ellhnes-agrotes.
(2)http://portal.stereahellas.gr/media/files/nees_kalliergeiesimerida.pdf
http://www.naevias.gr/files8/%CE%91%CE%A1%CE%A9%CE%9D%CE%99%CE%91.%CE%95%CE%9D%CE%91%20%CE%A6%CE%A5%CE%A4%CE%9F%20%CE%9C%CE%95%20%CE%A7%CE%99%CE%9B%CE%99%CE%95%CE%A3%20%CE%A7%CE%A1%CE%97%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3%20(%CE%A3%CE%A0%CE%91%CE%9D%CE%9F%CE%A3).pdf
http://112648.ua.all.biz/el/goods_aronaaronia-melanocarpa_1106487
http://portal.stereahellas.gr/media/files/nees_kalliergeiesimerida.pdf


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.