Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

Πόσο επικερδής είναι η καλλιέργεια αρωματικών φυτών;


Σύμφωνα με την κ. Μαλούπα,(δείτε πιο κάτω) η καλλιέργεια αρωματικών φυτών είναι επικερδής και μπορεί να αποδώσει στον αγρότη ένα ποσό που ξεκινάει από 500 ευρώ το στρέμμα και μπορεί να αυξηθεί.

Η ίδια θα συμβούλευε κάποιον, που φιλοδοξεί να καλλιεργήσει αρωματικά φυτά για κύριο εισόδημα και να εξάγει το προϊόν του, να διαθέτει το λιγότερο 80 με 100 στρέμματα. Όπως εξήγησε, μια εταιρεία του εξωτερικού θα ζητήσει από τον καλλιεργητή ποσότητα της τάξεως των τόνων.

Η άλλη επιλογή είναι να συμπράξουν 4-5 παραγωγοί και να διαθέσει ο καθένας από 30-40 στρέμματα. Ωστόσο, και σ’ ένα χωράφι 5 με 10 στρεμμάτων μπορούν να καλλιεργηθούν αρωματικά φυτά, για μία μικρή επιχείρηση που θα συμπληρώνει το οικογενειακό εισόδημα.

Παράλληλα, προωθείται η εκπαίδευση νέων αγροτών στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση τους. Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ Και συνεχίζει:


Το κρίταμο είναι ένα εδώδιμο άγριο φυτό που ευδοκιμεί στην παραλιακή ζώνη της Μεσογείου.
"Στο φυτό αυτό είχαμε αναφερθεί παλιότερα τον Ιούνιο του  2011 στο κείμενο με τίτλο  Κρίταμο το αρωματικό(κάντε κλικ) θέλοντας να επισημάνουμε τις επιπτώσεις του επιβαλλόμενου τρόπου ζωής που οδηγεί όχι μόνο στην φτώχεια των γεύσεων, αλλά και στη λήθη πολύτιμων για την υγεία υλικών που απλόχερα μας προσφέρει η φύση".
Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς τα φύλλα και οι βλαστοί του είναι εξαιρετική σαλάτα, αλλά όχι μόνο!!
Όπως λέει το δημοσίευμα:
"Η καλλιέργειά του ξεκίνησε ύστερα από έρευνες του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών, που βρίσκεται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Μία μικρή βιομηχανία καλλιεργεί αυτή τη στιγμή 20 στρέμματα κρίταμου για να παράξει σαλάτα κρίταμου, η οποία θα εξαχθεί στην Ευρώπη.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι το αιθέριο έλαιο και το εκχύλισμα κρίταμου έχουν αναπλαστικές ιδιότητες, αντιμικροβιακή και ανοσολογική δράση. Η έρευνα οδήγησε σε παραγωγή κρέμας που πωλείται σε φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, σαπουνιών και σαμπουάν. Παρόμοιες ιδιότητες θεωρείται ότι έχει και η κάπαρη και βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα του Εργαστηρίου για τη αξιοποίησή της".
Κάππαρη
"Από το φυτό πήγαμε στην υψηλή προστιθέμενη αξία, η οποία λέγεται μεταποιημένο προϊόν» δήλωσε η Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», υπεύθυνη του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων και του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών.
Στο περίπτερο του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων(1) στην 77η ΔΕΘ, στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος Farma Fair παρουσιάστηκαν πολλά από τα ελληνικά αρωματικά φυτά (ρίγανη, φασκόμηλο, σιδερίτης, θυμάρι, μελισσόχορτο, λεβάντα, μέντα , θρούμπι κ.λπ.) και οι τρόποι αξιοποίησής τους μέσω της μεταποίησης".
Κάνουμε για άλλη μια φορά αναφορά σε αυτά τα φυτά, γιατί ο χρόνος για την συμμετοχή στα  ΕΣΠΑ  πιέζει, και καλό είναι όταν συζητάμε για μεταποίηση βοτάνων  ή άλλων φυτών, να μην στεκόμαστε μόνο στα γνωστά.
Δείτε και εδώ: Τσιτσίραβλα και τσίκουδα
Στα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ μπορούν να ενταχθούν πέραν των άλλων,και πολλές  εργασίες μεταποίησης βοτάνων(απόσταξη,οινοποίηση και άλλα),και είναι μια ευκαιρία απασχόλησης για όσους δεν νιώθουν και πολύ "αγρότες".
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί
Ακολουθούν οι συμβουλές του κ.Δημοσθένη Τριανταφυλλίδη  Γεωπόνου, όπως  τις βρήκαμε στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες»του ΕΘΝΟΥΣ.  e-mail:dmtriantafyllidis@yahoo.gr
Σε γενικές γραμμές αυτά τα οποία θα προτείναμε σε έναν υποψήφιο επενδυτή που επιθυμεί να παράγει ηδύποτα είναι τα εξής:
Το προϊόν του να είναι παραδοσιακό, συσκευασμένο και επώνυμο.
Η συσκευασία των προϊόντων του να είναι καλαίσθητη και ποιοτική.
Η προσπάθεια προώθησης των προϊόντων του να γίνει κυρίως στο εξωτερικό.
Να εκπαιδευθεί σε θέματα λειτουργίας επιχειρήσεων και πωλήσεων.
Να είναι γνώστης των απαιτήσεων ενός επιχειρηματικού σχεδίου.
Να συνεργάζεται με εξειδικευμένους συνεργάτες και προμηθευτές.
Να αξιοποιεί το Διαδίκτυο.
Να χρησιμοποιεί εγχώριες πρώτες ύλες.
Να προμηθεύεται τα φρούτα από παραγωγούς.
Να αξιοποιεί την τοπική παραγωγή φρούτων και τα υποπροϊόντα τους.
Να προμηθεύεται πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας καλής ποιότητας στη χονδρική.
Να συνεργάζεται με εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.
Να αναζητεί συνεργασίες με εμπορικές εταιρείες και με καταστήματα λιανικής.
Τα παραγόμενα προϊόντα του να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Να μπορεί να παράγει με απλό μηχανολογικό εξοπλισμό, χαμηλού κόστους ή και χειρωνακτικά, για να μην απαιτούνται εξειδικευμένες και μεγάλου εμβαδού εγκαταστάσεις, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο.

Ακολουθούν Διευθύνσεις για ενημέρωση.
Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ "Ανταγωνιστικότητα και
Επιχειρηματικότητα", ως φορέας υλοποίησης του Προγράμματος  του ΕΣΠΑ, εξέδωσε νέο αρχείο
(15/02/2013) με Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις για το Πρόγραμμα καθώς και  το πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Περιφέρεια Αττικής: 
www.espa.gr/el/Pages/Proclamationsfs.aspx?item=2122
Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης - Κεντρικής
Μακεδονίας - Δυτικής Μακεδονίας: 
www.espa.gr/el/Pages/Proclamationsfs.aspx?item=2123
Περιφέρειες Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου: 
www.espa.gr/el/Pages/Proclamationsfs.aspx?item=2121
Περιφέρειες Δυτ. Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων: 
www.espa.gr/el/Pages/Proclamationsfs.aspx?item=2120
Περιφέρειες Κρήτης - Βορείου Αιγαίου - Νοτίου Αιγαίου: 
www.espa.gr/el/Pages/Proclamationsfs.aspx?item=2124
Το πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται
στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού – Εμπορίου - Υπηρεσιών» αποτελεί μια επιμέρους πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο την ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα υλοποιήσουν επενδύσεις προσανατολισμένες στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής.
Ενισχύονται έργα επιλέξιμου προϋπολογισμού:
από 30.000 έως 300.000 € για τον τομέα «Μεταποίηση»
από 20.000 έως 300.000 € για τον τομέα «Τουρισμός»
από (20.000 έως 100.000 € για τον τομέα «Εμπόριο - Υπηρεσίες».
Γραφείο Πληροφόρησης ΕΠ "Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα"
Διεύθυνση: Μεσογείων 56, 115 27 Αθήνα
Τηλ: 801 11 36300
E-mail διεύθυνση: infoepan@mou.gr
Για την ενημέρωση του κοινού υπάρχουν 265 σημεία πληροφόρησης.Δείτε αναλυτικά όλα τα σημεία ενημέρωσης κοινού εδώ:http://www.antagonistikotita.gr/pep/index.asp
Αναλυτικά τα στοιχεία όλων των σημείων ενημέρωσης Κοινού μπορείτε να δείτε στο
Παράρτημα 8 του τεύχους Προκήρυξης)
(1)Στο Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών, που στηρίζει λειτουργικά τον Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων , διατηρούνται περίπου 2500 κωδικοί που αντιστοιχούν σε 1500 αυτοφυή από τα 6000 φυτά που διαθέτει η ελληνική χλωρίδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.