Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Οδηγοί επιβίωσης - Συμβουλές προς νέους κτηνοτρόφους


Σήμερα διαβάζοντας στα γρήγορα τις ειδήσεις για να διαπιστώσω τι απέγινε με την νεροποντή,πέτυχα αυτό από το newsbomb Ο Χατζηδάκης χρηματοδοτεί διαστημόπλοιο!
Δεν είναι αστείο, είναι αλήθεια, και το σκέφτηκαν οι γραφειοκράτες του υπουργείου Ανάπτυξης γράφει το δημοσίευμα.
Πρόσφατα δημοσιοποίησαν έναν κατάλογο με 500 επαγγέλματα, τα οποία υποτίθεται ότι θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Είναι απορίας άξιον αν ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης είδε καθόλου τους σχετικούς πίνακες (με τα προς επιχορήγηση επαγγέλματα) προτού δημοσιοποιηθούν. Δεν μπορεί να τους είδε και να επέτρεψε να κυκλοφορήσουν με τέτοιου είδους αεριτζίδικες επιδοτήσεις. Επίσης ο κατάλογος επιδοτεί και το επάγγελμα του χρονομέτρη και όλοι αναρωτιούνται τι θέλει να μας πει ο... ποιητής υπουργός!
Τα ίδια έπαθα και εγώ διαβάζοντας για τα επιδοτούμενα  επαγγέλματα,και όπως έλεγα,  στις 19,1, 2013,"Μαλλί σας λέω δεν μου έμεινε" .Αλλά....ευτυχώς που τα είδαν κι άλλοι....
Οι οικονομικές πιέσεις, η αφαίμαξη των  αδυνάτων, η άγρια καταστολή και η προπαγάνδα έχουν υπονομεύσει την αυτάρκεια και την αυτοπεποίθηση των περισσοτέρων.
 Ίσως πρόκειται για νίκη του συστήματος στα "σημεία" το ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την ικανότητά τους να δώσουν ένα νόημα σε όσα γίνονται, δεν βλέπουν λύσεις για το αύριο, ή άλλες διεξόδους .
Τα παραδείγματα πολλά, αλλά ας δούμε δυο πρόσφατα.
Η πρόσφατη απόφαση του ΕΣΡ να απαγορεύσει στα κανάλια να δείχνουν εικόνες εξαθλίωσης από την Ελλάδα, έκανε  εχθές γνωστό δημοσιογράφο έξαλλο κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής του εκπομπής στο Real FM.«Γ@$% την ψυχή σας, γ@$% τα υπουργεία σας», ακούστηκε να λέει από την συχνότητα του ραδιοφώνου, την ώρα που  έσπαγε από τα νεύρα του ό,τι υπήρχε μπροστά του στο στούντιο.
Τα δρώμενα εδώ:http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-5Dg7_8nHmk
Ανατρίχιασα και απογοητεύτηκα όταν είδα τις φωτογραφίες με πρησμένα μάτια και χείλη” δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Και τι να κάνουμε; υπάρχουν λύσεις; Οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Τα έχουμε ξαναπεί.
Μπορούμε να μιλάμε εκατό ώρες και να λέμε τα ίδια πράγματα....
Πρέπει να αγωνιζόμαστε. Ακόμα και αν δεν υπάρχει εξασφαλισμένο αποτέλεσμα, οφείλουμε να το κάνουμε. Για να είμαστε εν τάξει απέναντι στη συνείδησή μας και στο κοινωνικό σύνολο.Για να  σταματήσουμε να σπρώχνουμε τα νέα παιδιά στον μηδενισμό. Το δικό τους μέλλον άλλωστε έχουμε υποθηκεύσει.
Υπάρχουν λύσεις. Ας τολμήσουμε.
Τον  Δεκέμβριο που μας πέρασε,σε άρθρο του με τίτλο "Η οδύσσεια της Ελλάδας" το aljazeera, γράφει: "Το 2012 φεύγει εν μέσω οδυνηρής λιτότητας και συσσωρευμένων χρεών σε μια Ελλάδα όπου περισσότεροι από 1000 εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους καθημερινά.
Καθώς ένας ακόμη δύσκολος χρόνος για την ταλαίπωρη ευρωπαϊκή οικονομία φτάνει στο τέλος του, πολλοί  Έλληνες αναγκάζονται να επιστρέψουν στη γη για να επιβιώσουν".
-
Οι απέξω ίσως είναι πιο αξιόπιστοι στις διαπιστώσεις τους ειδικά όταν οι καταστάσεις είναι πολύ πιεστικές.
Το παρακάτω κείμενο δεν αποτελεί σίγουρα λύση για όλους, αλλά μπορεί να ωφελήσει πολλούς από εμάς που διστάζουν. Ας τον ακούσουμε η πείρα του είναι ανεκτίμητη:
Γράφει ο Βασίλειος Ξεσφίγγης στις 29, 1,2013 στον ιστότοπο της περμακουλτούρα.
"Το άρθρο αυτό γράφεται για όσους έχουν εγκλωβιστεί στην Αθήνα, βρίσκονται χωρίς δουλειά και είναι σε απόγνωση".
Στις δύσκολες αυτές στιγμές για την πατρίδα, και για όλους μας, η συσπείρωση, η αλληλοβοήθεια, και η αλληλοκατανόηση φαντάζουν πολύ σημαντικά πράγματα.
Θα προσπαθήσω σήμερα λοιπόν να σας δώσω μια άλλη διέξοδο, που ίσως αν το δείτε σοβαρά να σας βγάλει από το αδιέξοδο, της ανεργίας και….της μιζέριας. Θα πρέπει να σας εξηγήσω εδώ ότι ο γράφων αυτό το άρθρο υπήρξε σε όλη του την ζωή, Αγρότης, Κτηνοτρόφος, και Μελισσοκόμος.
 Σε ότι θα διαβάσετε λοιπόν πέρα από την πείρα, υπάρχει και βαθιά γνώση των πραγμάτων.
Εδώ και κάποιες δεκαετίες λοιπόν υπήρξε η τάση, να φεύγουν οι νέοι από την επαρχία προς τις μεγάλες πόλεις, και κυρίως προς την Αθήνα.Τις δεκαετίες του 60, του 70 και του 80 όσοι έφυγαν μόχθησαν μεν αλλά τα κατάφεραν. Οι συνθήκες ήταν πολύ ευνοϊκές, μιας και λόγο της Δραχμής δεν υπήρχαν εισαγόμενα προϊόντα, ή αυτά που υπήρχαν ήταν πανάκριβα. Ότι ανάγκες είχε η χώρα λοιπόν έπρεπε να παράγει για να τις ικανοποιήσει.
Σε αυτές τις συγκυρίες προσθέστε και ότι δεν υπήρχαν μετανάστες τότε, κι έτσι εύκολα κανείς μπορούσε να βρει δουλειά, και πολλές φορές μάλιστα ήταν τέτοια η ζήτηση, που επέλεγε κάποιος μεταξύ πολλών προσφορών για θέση εργασίας ποια του ταιριάζει καλύτερα. Με αυτά και με αυτά η φυγή από τα χωριά έγινε μόδα, και αργότερα ανάγκη, μιας και τα κορίτσια έφευγαν μαζικά και ήθελαν όλες Αθήνα, με αποτέλεσμα κι αν κάποιος ήθελε να μείνει στο χωριό του να νιώθει μοναξιά, κι έτσι αναγκάζονταν να φύγουν όλοι, αφήνοντας τα χωριά τους έρημα με λιγοστούς μόνο γερασμένους κατοίκους. Αυτοί που κατάφεραν να μείνουν ωστόσο, έβαλαν μια καλή σειρά, και έμειναν σε μεγάλα χωριά κυρίως και τώρα είναι οργανωμένοι και δυνατοί, επαγγελματικά τουλάχιστον.
Η όλη αυτή κατάσταση άλλαξε άρδην από την δεκαετία του 90.
Τότε τα εργοστάσια και οι μεγάλες εταιρείες άρχισαν να φεύγουν μαζικά για το εξωτερικό και σε συνδυασμό με την αθρόα έλευση μεταναστών στην χώρα, οι δουλειές πλέον και οι νέες θέσεις για εργασία έπαψαν να υπάρχουν. Η φυγή των νέων όμως εξακολουθούσε, και τότε κατέφευγαν σε εργασία σε εστιατόρια και σε μαγαζιά με γρήγορο φαγητό, οι δε κοπέλες άρχισαν να γίνονται μαζικά νοσηλεύτριες και κομμώτριες.
Η κατάσταση όμως από τότε έδειχνε ότι δεν πάει καλά. Οι λανθασμένες πολιτικές έδιωχναν τις μεγάλες επιχειρήσεις από την Ελλάδα και οι δουλειές λιγόστευαν, οι εισαγωγές πλημμύρισαν την αγορά και η χώρα δεν παρήγαγε τίποτα.
Η δεκαετία του 2000 βρήκε όλα αυτά τα προβλήματα, ενώ η πολιτική παρέμενε η ίδια.
Τότε η εσωτερική μετανάστευση ανακόπηκε, οι νέοι επιτέλους άρχισαν να μην φεύγουν από την επαρχία, χωρίς όμως να είναι και ευχαριστημένοι που έμεναν σε αυτή.
Διανύουμε ήδη την δεύτερη δεκαετία του 2000 και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους.
Η κατάσταση πολλών από αυτών που έφυγαν από την επαρχία τις προηγούμενες δεκαετίες δεν είναι καθόλου καλή, ενώ διαγράφεται ακόμα χειρότερη για τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Οι νέοι έχουν εγκλωβιστεί σε ένα περιβάλλον πανάκριβο, που δεν μπορούν να βρουν δουλειά και που η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην χώρα μοιάζει να την οδηγεί σε ύφεση μακράς περιόδου, και οι νέοι αλλά και πολλοί μεσόκοποι που ζουν στις πόλεις μοιάζουν να μην έχουν άλλη επιλογή από την Επιστροφή στις  Ρίζες
 Η επαρχία σε αντίθεση με τις μεγαλουπόλεις δεν έχει την δυνατότητα να σε πάει πολύ ψηλά από οικονομικής άποψης, αλλά έχει την δυνατότητα να μην επιτρέπει να καταρρεύσει κάποιος εντελώς.
Σε όλες τις κρίσεις και τις δύσκολες στιγμές της χώρας η επαρχία ήταν αυτή που υπέφερε λιγότερο, και μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι η κρίση που περνάμε είναι πολύ δύσκολη και ότι δεν έφτασε ακόμα στο ναδίρ της. Όσοι λοιπόν έχουν ακόμα κάποιο σπίτι στο πατρικό τους χωριό μπορούν και πρέπει να επιστρέψουν. Ακόμα και τα παλιά πέτρινα σπίτια εύκολα μπορούν να διαμορφωθούν σε αρχοντικά, που να τα βλέπεις και να τα καμαρώνεις. Όμως και αυτοί που δεν έχουν σπίτι σε χωριό όμως μπορούν να πάνε και να νοικιάσουν. Τα ενοίκια στο χωριό δεν ξεπερνούν τα 100 ευρώ τον μήνα ενώ μπορεί να είναι και πολύ παρακάτω.Τα μικρά παιδιά που θα επιστρέψουν και θα μεγαλώσουν στο χωριό θα έχουν πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής, και θα ζήσουν σε ένα φιλικότερο και ασφαλέστερο περιβάλλον. Πλέον σχεδόν παντού κοντά στα χωριά υπάρχουν αρκετά μεγάλες πόλεις που κάποιος μπορεί να κάνει τα ψώνια του, να βγει, να διασκεδάσει και γενικά να μην του λείψει σε τίποτα η πόλη.
Η ωραιότερη στιγμή του κτηνοτρόφου, είναι όταν απολαμβάνει την εικόνα των ζώων του.
Δεν συγκρίνεται με τίποτα. Η δυνατότητα κάποιου που ζει στο χωριό, να έχει τον δικό του κήπο, τα δικά του κοτόπουλα, αυγά, γάλα,τυρί, κρέας κτλ διευκολύνουν πολύ την οικονομική κατάσταση του ιδίου ή και της οικογένειας .
Πέραν από αυτά η επαρχία του προσφέρει την δυνατότητα να ξεκινήσει κάποιος την δική του δουλειά.
Σαν Αγρότης και μόνιμος κάτοικος της επαρχίας λοιπόν, για όσους σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο της επιστροφής έχω να δώσω τις εξής συμβουλές:
Ξεκινήστε με στόχο κάτι που σίγουρα θα σας αποδώσει κάποιο εισόδημα και μετά επεκταθείτε αργά και σταθερά.
Σίγουρο εισόδημα στον Αγροτικό τομέα μπορεί να σας εξασφαλίσει μόνο η κτηνοτροφία όμως, αυτό θα πρέπει να το γνωρίζετε. Με 5 χιλιάδες ευρώ μπορείτε να ξεκινήσετε αγοράζοντας 50 ζώα, κατά προτίμηση πρόβατα ή γίδια και θα έχετε ένα εισόδημα για αρχή αρκετά ικανοποιητικό, που μαζί με τον κήπο και τα κοτόπουλα όπως σας έγραψα πιο πάνω θα σας επιτρέψουν να αρχίσετε να αναπνέετε. Το εισόδημα σας από τα 50 ζώα, από γάλα και κρέας δηλαδή θα είναι κάπου στα 6 χιλιάδες ευρώ ακαθάριστο. Μπορείτε να ρίξετε το κόστος εκτροφής των ζώων σας βγάζοντας τα έξω να βοσκήσουν ελεύθερα.Τον δεύτερο χρόνο θα αυξήσετε τα κοπάδι σας κρατώντας νέα ζώα από αυτά που θα σας γεννήσουν τα ίδια.
Επεκταθείτε ενοικιάζοντας δέντρα
Στα χωριά υπάρχουν πολλά κτήματα προς ενοικίαση. Μπορείτε να τα πάρετε κάνοντας συμφωνία με τους ιδιοκτήτες.Οι συμφωνίες αυτές είναι οι εξής:
Η ορίζετε ένα ποσό ετήσιας ενοικίασης, ή μοιράζετε τα έσοδα στην μέση στο τέλος της συγκομιδής. Εσείς βάζετε την φροντίδα του κτήματος και την εργασία της συγκομιδής δηλαδή, ενώ ο ιδιοκτήτης βάζει το κτήμα.Τα έξοδα πάνε μισά μισά και στο τέλος μοιράζετε το εισόδημα ακριβώς στην μέση.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα κτήματα μπορεί να μην δώσουν κάθε χρόνο εισόδημα.Μπορεί να δίνουν κάθε δεύτερο χρόνο, ή να δίνουν δυο έτη, και το τρίτο να μην δώσουν, γι αυτό προηγουμένως έγραψα ότι πρέπει να ασχοληθείτε και με την κτηνοτροφία για να έχετε τουλάχιστον κάποιο ετήσιο εισόδημα.
Μπορείτε επίσης να ασχοληθείτε αργά και σταθερά και με την Μελισσοκομία.
Η Μελισσοκομία όμως απαιτεί εξειδικευμένους χειρισμούς και γνώση που κατακτιούνται με τον καιρό, κι έτσι θα πάρει μερικά χρόνια μέχρι να αρχίσετε να παίρνετε ικανοποιητικό εισόδημα.
Πρέπει να σας πω ορισμένα ακόμα πράγματα..
Θα αναρωτηθείτε ορισμένοι, ότι υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές, όπως χοιρινά, αγελαδοτροφία, μοσχάρια κτλ. Τα χοιρινά είναι ασύμφορα, τρώνε πολύ και για να βγάλετε κέρδος πρέπει να τα πουλήσετε 7-8 ευρώ το κιλό. Τότε όμως δεν θα σας το αγοράσουν γιατί στην αγορά υπάρχει με 3 έως 5 ευρώ το κιλό, κυρίως εισαγόμενα. Τα χοιρινά που εκτρέφουν εντατικά σε φάρμες, για να ρίξουν το κόστος παραγωγής, συλλέγουν τα κόπρανα των ίδιων των ζώων, τα πλένουν τα αποξηράνουν και τέλος τα αναμιγνύουν με φρέσκια τροφή και το μίγμα αυτό το ξανατρώνε τα ζώα. Ο απλός παραγωγός όμως δεν μπορεί να το κάνει αυτό, κι έτσι δεν μπορεί να έχει και τόσο χαμηλές τιμές.
Όσον αφορά τις αγελάδες:
Για να αγοραστούν αρχικά οι αγελάδες απαιτείται ένα πολύ μεγάλο ποσό, συχνά πολύ πάνω από 1000 ευρώ την κάθε μια.
Ακόμα κι αν κάποιος αγοράσει αγελάδες όμως δεν μπορεί να πουλήσει το γάλα τους καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται. Η χώρα μας με βάση την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) που έχουν αποδεχτεί οι κυβερνήσεις μας πρέπει να εισάγει τουλάχιστον το 50% των αναγκών της σε αγελαδινό γάλα. Έτσι λοιπόν πρέπει να πάρει κάποιος άδεια από τον ΕΛΟΓ (Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος) ο οποίος όμως ποτέ δεν δίνει για τον λόγο που προανέφερα, ενώ κι αν δώσει σου επιτρέπει να πουλήσεις τόσα λίγα κιλά που δεν αξίζει τον κόπο ούτε καν να ασχοληθείς με το θέμα. Γι αυτό αν πάρει κανείς τις στατιστικές με το Ελληνικό αγελαδινό γάλα, θα δει ότι χρόνο με τον χρόνο αυτό μειώνεται κατά πολύ.
Το αιγοπρόβειο γάλα όμως δεν χρειάζεται άδεια, είναι ελεύθερος να το παράγει ο οποιοσδήποτε.Το πουλάει σε εταιρείες γάλακτος και ντόπιους Γαλατάδες, και τα χρήματα εισπράττονται ανάλογα την επιθυμία σας και την συμφωνία που θα κάνετε, είτε κάθε μήνα, είτε στο τέλος όλα μαζί.
Υπήρξα κτηνοτρόφος, θεωρώ την εμπειρία μου αυτή ως μοναδική, και την νοσταλγώ.
Κάκιστες πολιτικές από άθλιους και ανίδεους πολιτικούς με ανάγκασαν να διακόψω αυτή την δουλειά. Ευτυχώς που και η Μελισσοκομία σε κρατάει σε επαφή με την φύση διαφορετικά δεν θα μπορούσα να αντέξω μακριά της.
Ακόμα και τώρα όμως είμαι έτοιμος σε περίπτωση που χειροτερέψει η κατάσταση της οικονομίας, να φτιάξω ξανά ζώα για να αντεπεξέλθω, αλλά όχι μοσχάρια αυτή την φορά.
Όσον αφορά τα μοσχάρια:
Η τιμή του νεογέννητου μοσχαριού για να το αγοράσει κάποιος να το μεγαλώσει και να το πουλήσει για το κρέας του είναι γύρω στα 300 ευρώ. Τριακόσια ευρώ λοιπόν είναι αγορά του, ενώ το κόστος εκτροφής του πρέπει με τα σημερινά δεδομένα να υπολογίζονται γύρω στα 5 ευρώ την ημέρα. Κάπου 2 χιλιάδες ευρώ δηλαδή αγορά και εκτροφή για έναν χρόνο. Σε αυτόν τον χρόνο το ζώο γίνεται στην καλύτερη 300 κιλά και το αγοράζουν τα κρεοπωλεία προς 4.5 ευρώ το κιλό. Βλέπετε λοιπόν ότι είναι ασύμφορο καθώς σου δημιουργεί ένα έλλειμα της τάξης των 600 ευρώ το κάθε ζώο τουλάχιστον. Υπήρξα εκτροφέας και ξέρω πολύ καλά τι σας λέω.
Θα εξηγήσω ακόμα και θα σας πω ότι:
Η κατάσταση αυτή διαμορφώθηκε έτσι και εκτίναξε το κόστος των ζωοτροφών με την άνοδο του πετρελαίου και των λιπασμάτων που έγινε τα τελευταία χρόνια.
Πριν 6-7 χρόνια δεν υπήρχε έλλειμα στο κοστολόγιο των μοσχαριών.
Τότε άφηναν και κέρδος μιας και οι τροφές κόστιζαν περίπου στη μισή τιμή απ ότι είναι σήμερα. Επιπλέον πριν το 2007 υπήρχε και γερή επιδότηση που έπαιρνε ο εκτροφέας, κι έτσι είχε ένα ικανοποιητικοί κέρδος που τον σύμφερε να κάνει την δουλειά αυτή.
Με την νέα ΚΑΠ για τα έτη 2007-2013 και αυτή που έρχεται για τα έτη 2013-2020 την επιδότηση δεν την παίρνει ο εκτροφέας, αλλά την παίρνει ο ιδιοκτήτης της μάνας που γέννησε το ζώο, ή φέρει δικαίωμα επιδοτήσεως μόνον ο εκτροφέας εκείνος που έκανε εκτροφή σε μοσχάρια κατά τα έτη 2000-2001 και 2002.
Αυτό έγινε πιστεύω γιατί με τον τρόπο αυτό οι Γάλλοι που εξάγουν τα μοσχάρια τους εξασφάλισαν ότι καμία άλλη χώρα δεν θα μπορεί να σταθεί σε αυτόν τον τομέα, και οι κτηνοτροφική τους οικονομία θα συνεχίσει να ανθεί εις βάρους των κορόιδων σαν κι εμάς που εισάγουμε.
Όσον αφορά την καλλιέργεια, έχει γίνει και αυτή εντελώς ασύμφορη με την άνοδο του πετρελαίου, και των λιπασμάτων και οι νέοι δεν πρέπει ούτε να το σκέφτεστε για αστείο.
Οι παλιοί αγρότες αναγκάζονται να καλλιεργούν λίγο ακόμα, μιας και αυτός είναι όρος για να συνεχίσουν να παίρνουν τις επιδοτήσεις τους.
 Επιδοτήσεις στην Ελλάδα δικαιούνται να παίρνουν μόνο όσοι αγρότες έπαιρναν επιδότηση κατά την τριετία 2000-2001-2002.
Οι αγρότες νεαρής ηλικίας που τότε ήταν παιδιά, ή έκαναν άλλη δουλειά σύμφωνα με την ΚΑΠ που συμφώνησαν οι κυβερνήσεις μας, δεν δικαιούνται επιδοτήσεις, ή για να είμαι απολύτως ακριβής, έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση προς το εθνικό απόθεμα για να τύχουν επιδότησης, αλλά κι αν το κάνουν απειροελάχιστες πιθανότητες έχουν να εγκριθούν και μάλιστα το ποσό θα είναι από λίγες έως μερικές εκατοντάδες ευρώ.
Φίλες και φίλοι που διαβάζετε αυτό το άρθρο ευτυχώς ή δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα.
Σας τα είπα όλα, γύρω από τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα της Ελλάδας.
Στους νέους που ψάχνουν δουλειά τους λέω να επιστρέψουν στα χωριά τους και να κινηθούν με τον τρόπο που περιέγραψα. Οι ντόπιοι θα σας αγαπήσουν και θα σας στηρίξουν, θα σας προσφέρουν μεροκάματο και κτήματα προς ενοικίαση, καθώς τώρα τα δίνουν σε ξένους μετανάστες θέλοντας και μη αφού δεν έμειναν νέοι στα χωριά.
Η ζωή στην επαρχία, και η δουλειά της κτηνοτροφίας έχουν και τα πολύ καλά τους…
Κάντε την υπέρβαση σας και επιστρέψτε στις ρίζες σας λοιπόν, και να είστε σίγουροι ότι όσο νωρίτερα επιστρέψετε τόσο καλύτερες συνθήκες θα συναντήσετε και περισσότερες ευκαιρίες θα βρείτε, μιας και άρχισαν δειλά δειλά να επιστρέφουν αρκετοί…
Οδηγός για Λαχανόκηπο
Το χειμώνα του 1941 ο γεωπόνος Νικόλαος Βοσυνιώτης τµηµατάρχης στους ∆ηµοτικούς Κήπους της Αθήνας άρτι αφιχθείς από τις Βερσαλίες, αποφασίζει να συγγράψει έναν εύχρηστο οδηγό με οδηγίες για να φτιάξει ο κάθε πολίτης της Αθήνας φθηνά και εύκολα, έναν µικρό «οικογενειακό» λαχανόκηπο για την επιβιώσή του. Σε αυτή τη διεύθυνση μπορείτε να δείτε σε ψηφιακή μορφή την επίκαιρη όσο ποτέ εργασία του…
Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο (γυρίστε αργά τις σελίδες)

4 σχόλια:

  1. Καλησπέρα πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας. Είμαι 34 χρονών άνεργος προγραμματιστής εδώ και ένα μήνα. Ζω στη Θεσσαλονίκη και εχω ένα κτήμα 6 στρεμμάτων 35 χιλιόμετρα μακριά. Σκέφτομαι σοβαρά να ασχοληθώ με την κτηνοτροφία, βρήκα τα μπλοκ σας ψάχνοντας για κάποιο δωρεάν σεμινάριο κτηνοτροφίας. Ο πατέρας μου στο κτήμα έχει λίγες κότες και λίγα κουνέλια. Επειδή είμαι εξοικειωμένος με αυτά σκέφτομαι για κτηνοτροφία κουνελιών. Ήθελα να σας ρωτήσω αν αξίζει να ασχοληθώ και ποια είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσω; Από πρόβατα δεν γνωρίζω πολλά και δεν ακούω θετικά σχόλια από όσους έχουν. Είμαι παιδί της πόλης και τελείως άσχετος με ότι αφορά την κτηνοτροφία ή την γεωργία, ξεκίνησα με το ρητό "ρωτώντας πας για το χωριό", αλλά έχω μπερδευτεί με ότι ακούω και ότι διαβάζω. Ευχαριστώ εκ τον προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα και από εμάς.Κατανοούμε απόλυτα τις δυσκολίες που έχουν οι νέοι άνθρωποι που μεγάλωσαν στις περισσότερες των περιπτώσεων σε ένα κλίμα "όλα γίνονται","οι σπουδές είναι εξασφάλιση"κ.τ.λ.,και σήμερα βρίσκονται ξεκρέμαστοι μη γνωρίζοντας τι τους ξημερώνει.Θα σας ζητούσαμε συγγνώμη αν αυτή μπορούσε να διορθώσει το ρημαγμένο σκηνικό,όμως το ξέρουμε πως αυτό δεν μπορεί να αλλάξει με λέξεις.Σχετικά με την ερώτηση για δωρεάν ενημέρωση,όπως έχει πέσει στην αντίληψή μας,υπάρχουν λίγες ενημερωτικές ημερίδες κάθε χρόνο,που διοργανώνονται από τους φορείς κάθε τόπου, Νομαρχίες,Συνεταιρισμούς,από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό" Δήμητρα", www.opekepe.gr, και άλλους.
    Διευθύνσεις και τηλέφωνά τους έχουμε αναρτήσει εδώ.Χρήσιμες ιστοσελίδες
    http://amazonsday.blogspot.gr/2012/09/blog-post_23.html
    Εδώ,
    http://amazonsday.blogspot.gr/2012/09/blog-post_16.html.
    Εδώ,
    Χρήσιμες Διευθύνσεις Αγροτικής Έρευνας
    http://amazonsday.blogspot.gr/2012/06/blog-post_16.html

    Συνεχίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Νέες προκηρύξεις επιδοτήσεων από τα ΕΣΠΑ,εδώ
    http://amazonsday.blogspot.gr/2013/01/blog-post_19.html.Απαντήσεις σε ερωτήματα και ευκαιρίες για νέους εδώ:www.startupgreece.gov.gr
    Σεμινάρια γίνονται από πολλές δομές,αλλά από όσο γνωρίζουμε δεν είναι όλες δωρεάν.Π.χ,από τον Οργανισμό ΔΗΩ,2310 523236 (Θεσ/νίκη) την ΠΑΣΕΓΕΣ-(www.paseges.gr),τους Νέους Αγρότες,την Αγροτική Διαδικτυακή Πύλη Ελλάδας,(www.agrolaiki.gr)και άλλες,ιδιωτικές και μη δομές. Οι διευθύνσεις που θα βρείτε στους συνδέσμους παραπάνω είναι υπεραρκετοί για βασική ενημέρωση.Όπως λέτε το κτήμα σας είναι κοντά στην πόλη,και αυτό είναι προτέρημα.Να δείτε στην ιστοσελίδα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης ποια προϊόντα επιδοτούνται αυτή τη στιγμή,δείτε και στην Ευρώπη τις τιμές πώλησης,και μετά να αποφασίσετε.Ακόμη να ψάξετε τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να αναγνωριστεί κάποιος σαν αγρότης.Είναι σημαντικό.
    Σε κάθε περίπτωση,χρειάζεται ψάξιμο,και μελέτη. Μιας και είστε προγραμματιστής θα είναι πιο εύκολο να βρείτε και άλλες επαγγελματικές διεξόδους ψάχνοντας στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ,όπου έχει πολλές ευκαιρίες να αξιοποιήσει κανείς κάποια αγροτική έκταση,χωρίς απαραίτητα να γίνει γεωργός ή κτηνοτρόφος.
    Σχετικά με την ερώτηση αν αξίζει να ασχοληθεί κανείς και ποια είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει.Αντικειμενικά, απάντηση δεν υπάρχει,γιατί πολλοί άνθρωποι της πόλης,βρήκαν τελικά τον δρόμο τους στην επαρχία και μάλιστα πέτυχαν(και γνωρίζουμε πολλούς)όπως υπάρχουν και αγρότες που είναι δυστυχισμένοι και αυτό που κάνουν δεν τους εκφράζει καθόλου.Και η φιλοσοφία της δικής μας ομάδας είναι πως ελεύθερος είναι μόνο ο αυτάρκης,που σημαίνει πως θα προτιμούσαμε τις δυσκολίες της καλλιέργειας ή της εκτροφής από μια άλλη εξαρτημένη εργασία.
    Ελπίζουμε οι πληροφορίες να σας καλύψουν,αλλά αν χρειάζεστε κάποια ακόμη διευκρίνηση ειδικά με την εκτροφή ζώων,μην διστάσετε.Μία από εμάς έχει αυτή την επαγγελματική ειδικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια και για την γρήγορη ανταπόκριση σας. Θα μελετήσω τους συνδέσμους και τις πληροφορίες που μου δώσατε. Είμαι σίγουρος ότι θα σας ξαναενοχλήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.