Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Τα κριτήρια πρόσληψης στις ΜΚΟ


Αναδημοσίευση κειμένου από το «Εθνος - Εργασία»
Τίτλος: Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τα κριτήρια πρόσληψης στις ΜΚΟ*
Γράφει η Αγγελική Μαρίνου.
Πλήθος ερωτηματικών για προσλήψεις... ημετέρων προκαλούν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στη διαδικασία προσλήψεων ανέργων σε κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας.
Το «Εθνος - Εργασία» έχει γίνει δέκτης σωρείας καταγγελιών από υποψηφίους που έλαβαν μέρος στις διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΜΚΟ σε νεοσύστατες κοινωνικές δομές δήμων, με κριτήρια που παραπέμπουν σε πελατειακές λογικές.Πολλά ερωτηματικά προκαλεί ο τρόπος μοριοδότησης των υποψηφίων, καθώς γεννιούνται υπόνοιες για προσλήψεις... ημετέρων.
Με «όπλο» τη συνέντευξη και τις βεβαιώσεις εθελοντισμού, πολλές ΜΚΟ ορίζουν τις διαδικασίες πρόσληψης με τρόπο αδιαφανή και συχνά αυθαίρετο, υποβαθμίζοντας τα κοινωνικά κριτήρια που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι άνεργοι υποψήφιοι και πριμοδοτώντας παραμέτρους που έχουν να κάνουν με το φύλο, το δίπλωμα οδήγησης, την παρακολούθηση σεμιναρίων, τη γνώση χειρισμού Η/Υ, ακόμη και με γραπτό τεστ γνώσεων!
Και όλα αυτά στο πλαίσιο μιας δράσης που αφορά διετή απασχόληση ανέργων έως 30 ετών, με απολαβές 13.600 ευρώ, σε μια χώρα που η ανεργία των νέων έχει χτυπήσει «κόκκινο», ξεπερνώντας το ποσοστό του 50%.
Και δεδομένου ότι οι οργανώσεις που πραγματοποιούν τις προσλήψεις αυτές αμείβονται με το 20% του προϋπολογισμού του έργου που αναλαμβάνουν!
Συνέντευξη - Γραπτό τεστ
Οι ΜΚΟ, χωρίς έλεγχο από την αρμόδια Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Εργασίας που προκήρυξε τη δράση και δίχως το ΑΣΕΠ στα «πόδια τους» (ούτε καν σε επίπεδο υποβολής των ενστάσεων), διαχειρίζονται μόνες τους την όλη διαδικασία της προκήρυξης των θέσεων, επιλογής των δικαιούχων και πρόσληψης του νέου προσωπικού, θέτοντας τα δικά τους κριτήρια αξιολόγησης με την αντίστοιχη μοριοδότηση, που δεν είναι καν κοινή (!) μεταξύ των φορέων.
Οταν, για παράδειγμα, σχεδόν όλες οι προκηρύξεις περιλαμβάνουν την προσωπική συνέντευξη στα κριτήρια βαθμολόγησης των υποψηφίων, υπάρχουν ορισμένες ΜΚΟ που αρκούνται απλώς στα κοινωνικά κριτήρια που έχει ορίσει το υπουργείο Εργασίας στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων.
Οργανώσεις όπως η «Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ» (Λέσβος) και η «ΑΜΚΕ Διάσταση» (Αγρίνιο) διενήργησαν τις διαδικασίες πρόσληψης σύμφωνα με τα πρότυπα του ΑΣΕΠ και χωρίς να καταφύγουν σε μεθόδους που θα μπορούσαν να εγείρουν αντιδράσεις από τους υποψηφίους.
Αντίθετα, άλλες ΜΚΟ, όπως η ΚΙΠΟΔΑ (Κίνηση Πολιτών Δυτικής Αθήνας), προσέλαβε πρόσφατα ανέργους για τις κοινωνικές δομές των δήμων Χαϊδαρίου και Αιγάλεω, υποβάλλοντας τους υποψηφίους όχι μόνο σε προφορική συνέντευξη ενώπιον επιτροπής καθώς γεννούνται υπόνοιες για προσλήψεις... ημετέρων (που βαθμολογούνταν από 1 έως 100 μόρια), αλλά και σε γραπτό τεστ (που βαθμολογούνταν επίσης από 1 έως 100 μόρια).
Κριτήρια κατά το δοκούν...
Τις πρωτοτυπίες αυτές έρχεται να συμπληρώσει το κριτήριο του διπλώματος αυτοκινήτου (!) που εξασφάλιζε 10 μόρια στον κάτοχό του, καθώς και η συμμετοχή σε σεμινάρια διοίκησης επιχειρήσεων, διαχείρισης κρίσεων, συστημάτων ποιότητας και πωλήσεων που πριμοδοτούσαν με 10 έως 30 μόρια τους «τυχερούς» που διεκδικούν μία θέση σε δομές συσσιτίου, κοινωνικά φαρμακεία και παντοπωλεία.
Ο Ομιλος UNESCO για τον Πολιτισμό της Ειρήνης που στελέχωσε τις κοινωνικές δομές των δήμων Αγ. Βαρβάρας και Κορυδαλλού, θέλοντας να δώσει έμφαση στην προσωπικότητα των υποψηφίων, προσέφερε έως 100 μόρια στους συνεντευξιαζόμενους (τα οποία πολλαπλασίαζε με το 30), όταν όλα τα υπόλοιπα κριτήρια συγκέντρωναν από 5 έως 20 μόρια (με συντελεστή βαρύτητα 10 ή 20). Αντιλαμβάνεται κανείς πως όσα μόρια και αν είχε συγκεντρώσει ένας υποψήφιος από την ανεργία, το εισόδημα, τα ανήλικα τέκνα και την εντοπιότητα, αν δεν τα πήγαινε καλά με τη συνέντευξη δεν είχε ελπίδα να προσληφθεί...
Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες ΜΚΟ, όπως η Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και την Ανάπτυξη που για να προσλάβει ανέργους στον Δήμο Γλυφάδας τούς βαθμολόγησε βάσει ενός μαθηματικού τύπου (Κ1*0,20)+(Κ2*0,25)+(Κ3*0,25)+(Κ4*0,30), όπου Κ1 ήταν οι Λοιπές Γνώσεις και Δεξιότητες, Κ2 η εργασιακή εμπειρία, Κ3 τα Κοινωνικά Κριτήρια και Κ4 -τι άλλο παρά- τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των υποψηφίων.
Φυσικά δεν είναι όλες οι ΜΚΟ υπέρμαχοι της συνέντευξης, υπήρχαν και εξαιρέσεις.

Η ΑΚΜΕ «Στήριξη» για παράδειγμα δίνει στη συνέντευξη από 1 έως 90 μόρια, στα κοινωνικά κριτήρια από 2 έως 15 μόρια, ενώ 100 μόρια προσφέρει σε όσους έχουν πιστοποιητικό γνώσης Η/Υ. Γιατί ο επιστάτης του δημοτικού λαχανόκηπου ή ο μάγειρας και οι καθαριστές της παροχής συσσιτίων μπορούν να πάρουν μπόνους 100 μόρια στη συνολική τους βαθμολογία (ως πρόσθετο προσόν) εάν γνωρίζουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, μόνο η «Στήριξη» γνωρίζει...

Οι αυθαιρεσίες συνεχίζονται και σε επίπεδο αιτήσεων με ορισμένες ΜΚΟ να θέτουν τριήμερη -μόλις- προθεσμία υποβολής (ΕΚΠΟΣΠΟ «Νόστος»), άλλες να δέχονται αιτήσεις σε ταχυδρομικές θυρίδες και όχι στα γραφεία τους («Ξένιος Ζευς»), καταδεικνύοντας περίτρανα πως όταν δεν υπάρχει αυστηρός έλεγχος στη διαδικασία προσλήψεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι παρατυπίες είναι σχεδόν μονόδρομος...
http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23318&subid=2&pubid=63792821
Και τα αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
2013 Χωρίς λόγια
Τηλεκατάρτιση για 10.832 ανέργους σε όλη τη χώρα
Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης του υπουργείου Εργασίας.
Η «Κατάρτιση ανέργων σε εξειδικευμένες δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ», ο σχεδιασμός της οποίας είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, απευθύνεται σε 10.832 άτομα και περιλαμβάνει δράσεις συνεχιζόμενης επαγγελματικής τηλεκατάρτισης ανέργων από πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης για την απόκτηση γνώσεων σε βασικές δεξιότητες χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και την πιστοποίησή τους από φορείς αναγνωρισμένους από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.)
.http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23318&subid=2&pubid=63792844
Πρωτότυπα...νέα..μέτρα ...αν μάθουμε όλοι υπολογιστές θα  έχουμε  καλύτερες προοπτικές ....π.χ, 
Επιστήμονες, διοικητικούς και τεχνικούς ζητά η Revlon για τις ΗΠΑ
Δεκάδες θέσεις εργασίας προσφέρει η διάσημη εταιρεία καλλυντικών Revlon για την κάλυψη των αναγκών της στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ναι..αληθινή είναι η αγγελία.

*Έχοντας αναρτήσει κάθε είδηση που έπεσε στην αντίληψή μας σχετικά με τα ΕΣΠΑ και τις επιδοτήσεις, την ανεργία και τις ευκαιρίες εργασίας, πιστεύω πως δικαιούμαστε λίγο σαρκασμό ..για τις εικόνες μιλάω.
Εικόνες
 http://denkavlwnw.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.