Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

"Πιστοποιημένα" Διατροφικά Σκάνδαλα, και Άλογα που μιλούν ξένες γλώσσες



Τελικά τα άλογα όταν γεράσουν δεν τα σκοτώνουν μόνο. Τα κάνουν κιμά και μας  τα ταΐζουν εν αγνοία μας.
Το πρόβλημα  στην πραγματικότητα δεν βρίσκεται στο ότι καταναλώνουμε κρέας αλόγου, αλλά ότι μια χούφτα πολυεθνικές  ελέγχουν την διακίνηση των τροφίμων, καθορίζουν τις τιμές τους και την ποιότητα χωρίς να απολογούνται τις περισσότερες φορές σε κανέναν.
 Γιατί οι λαοί καταναλώνουν διαφορετικές ομάδες ζώων, ανάλογα με την παράδοσή τους,όσο και αν αυτό κάποιους τους σοκάρει. Τα βατραχοπόδαρα που θεωρούνται μεζές στα βόρεια της χώρα μας ,ο πατσάς αλλά και οι γαρίδες, σε άλλους λαούς προκαλούν  αηδία.
Το πρόβλημα σε αυτήν την υπόθεση -όπως και στο παρελθόν- είναι πως  έχει περάσει  μήνας και, και ακόμη δεν βρέθηκε η πηγή  αυτής της παράνομης διακίνησης και  το μέγεθος της νοθείας παρά τους διαφημισμένους, ακριβοπληρωμένους "σύγχρονους μηχανισμούς ελέγχου" και τις διαβεβαιώσεις.
Ο ΕΦΕΤ έδωσε  στη δημοσιότητα κάποια ονόματα εταιριών που προφανώς είναι κι αυτοί θύματα όπως και οι καταναλωτές  δύο στην αρχή που μετά έγιναν έξι.
Στην πράξη αυτές οι ενέργειες δεν διασφαλίζουν κανέναν.
Ο μηχανισμός που προκαλεί τα φαινόμενα είναι ανέγγιχτος και συνεχίζει.
Γιατί όλα γίνονται εκ των υστέρων, αφού έχει γεμίσει ο τόπος με ακατάλληλα ή νοθευμένα τρόφιμα.
16,5 τόνους μπιφτεκιών, δέσμευσαν  οι Υγειονομικές Υπηρεσίες της Κύπρου με προέλευση  την Ιρλανδία και την Αγγλία, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, και ζήτησαν από τις πέντε εταιρείες που τα εισάγουν, να διαβεβαιώσουν ότι δεν εμπλέκονται. Και τόσο καιρό δεν έχουν  ακόμη διευκρινίσει αν τα άλογα που αντικαθιστούσαν το μοσχάρι ήταν άλογα κούρσας και επιμολυσμένα με επικίνδυνα αναβολικά.
Ελλάδα 15 Μαρτίου 2013
ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται άλλα 7 προϊόντα με κρέας αλόγου.Πηγή
Και έχουμε  και την Guardian ειρωνικά να γράφει :
Οι Έλληνες φάγατε 74.300 κιλά αλογίσιου κρέατος...λες και αυτοί ξέρουν τι τρώνε...
Στην  Ρουμανία στρέφονται  προς το παρόν οι υπόνοιες όπως αναφέρει σε άρθρο της η Γεωργία Λινάρδου  στην  Κυριακάτικη  Ελευθεροτυπία,και αντιγράφουμε από το http://npgls.blogspot.gr.
Οι ρουμανικές αρχές έχουν εντοπίσει τη μία από τις εταιρείες που εξήγε αλογίσιο κρέας ως κατεψυγμένες μπάλες κιμά προς τη χώρα μας.
Πρόκειται για μία μεγάλη εταιρεία, με έδρα την επαρχία Calarasi, η οποία διαθέτει πιστοποιημένα σφαγεία και μονάδα μεταποίησης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά standards ασφαλείας, όπως τουλάχιστον διαφημίζει η ίδια, και εξάγει νόμιμα τα προϊόντα της στην Ελλάδα και αλλού.
Αυτό που ερευνούν οι ρουμανικές αρχές, σε συνεργασία και με τις ελληνικές(!!!!!!), είναι το που έγινε η απάτη, η αλλαγή δηλαδή της ταμπέλας του αλογίσιου κρέατος σε βοδινό.
 Σε δηλώσεις του ο Ρουμάνος υπουργός Γεωργίας, Daniel Constantin, απέφυγε να αναφερθεί στην επωνυμία της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Εάν αποδειχθεί ότι το αλογίσιο κρέας βαπτίστηκε βοδινό στη Ρουμανία, τότε θα πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία ανήκει σε Λιβανέζο επιχειρηματία, είναι μία από τις μεγαλύτερες της γειτονικής χώρας. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει στοιχεία για το ελληνικό πελατολόγιο της μονάδας στο Calarasi...
Στη Ρουμανία υπάρχουν συνολικά 35 μονάδες μεταποίησης αλογίσιου κρέατος, οι οποίες και εξάγουν τα προϊόντα τους. Το 2012 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10%.
Όσο για πιθανούς άλλους εμπλεκόμενους για την εξαγωγή αλογίσιου κρέατος στην Ευρώπη, επικρατεί πέπλο μυστηρίου.
Ε, όχι μωρέ αυτήν ομορφιά φέτες!!!
Δικαιολογημένα, αφού τα περισσότερα deals, όχι μόνο στη Ρουμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, γίνονται απευθείας με φτωχούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι πουλάνε όσο όσο τα άλογά τους σε παράνομα κυκλώματα διακίνησης, τα οποία στη συνέχεια τα διοχετεύουν στην ευρωπαϊκή αγορά «μεταμορφωμένα» σε βοδινά, προσφέροντας τεράστια κέρδη.
 Πηγή:Κυριακάτικη  Ελευθεροτυπία
Λίγες ημέρες αργότερα διαβάζουμε επίσης
Η IKEA αποσύρει από 23 χώρες τάρτες μολυσμένες πιθανότατα από κόπρανα!
Ο σουηδικός όμιλος Ikea ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει από τις καφετέριές του σε 23 χώρες τις τάρτες στις οποίες οι κινεζικές υγειονομικές αρχές εντόπισαν βακτήρια τα οποία συνήθως καταδεικνύουν μόλυνση από κόπρανα.
Ο Ikea δήλωσε ότι έλαβε αυτή την απόφαση μετά την καταστροφή από τα κινεζικά τελωνεία 1.800 γλυκών( τάρτες) που είχαν κατασχεθεί στο λιμάνι της Σαγκάης, το Νοέμβριο του 2012
Σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα Shanghai Daily, οι έλεγχοι επέτρεψαν να διαπιστωθεί ότι τα γλυκά αυτά περιείχαν "ένα υπερβολικά υψηλό επίπεδο κολοβακτηριδίων".Αυτά τα βακτήρια που συνήθως δεν είναι πολύ επικίνδυνα για τους καταναλωτές είναι γενικά "μια ένδειξη μόλυνσης από κόπρανα, αν και δεν συμβαίνει πάντα αυτό", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας μικροβιολόγος της Σουηδικής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, ο Ματς Λιντμπλάντ.
Οι τάρτες που αποσύρθηκαν παρασκευάστηκαν από έναν σουηδό προμηθευτή, την εταιρεία Almondy.
Μια εκπρόσωπος του Ikea, η Ίλβα Μάγκνουσον, υπογράμμισε ότι το επίπεδο της συγκέντρωσης αυτών των βακτηρίων δεν δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
"Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα επίπεδα των βακτηρίων που βρέθηκαν είναι χαμηλά, αλλά θα πρέπει προφανώς να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό, και να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη", σημείωσε.
Τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου, ο Ikea απέσυρε από την πώληση σε 25 χώρες, τους κεφτέδες του, μετά την ανακάλυψη σε αυτούς κρέατος αλόγου που δεν αναφερόταν στην ετικέτα.
Τα εδέσματα και τα τρόφιμα αντιπροσώπευαν κατά τη χρήση 2011-2012  το 4,7% επί του κύκλου εργασιών του Ikea, με πωλήσεις 1,3 δισ. ευρώ.Πηγή:www.inews.gr

Τα απίθανα σχόλια  των αναγνωστών κάτω από την είδηση :

Vassilis G. Pallis ·  
Πάτε στο ΙΚΕΑ και τρώτε μωρέ, πάτε καλά; Επιπλάδικο είναι! Μετά να πάτε στο σουβλατζίδικο να αγοράσετε σκαμνί για το σπίτι... Ήμαρτον!
Mixalis Papadopoulos ·  
karkinogones sokolates ta jumbo, skata kinezou to ikea kai einai oi mones etereies pou exoun trela kerdi sto lianemporio
Πόσο δίκιο έχουν και οι δύο σχολιαστές..
Εγώ πάλι αναρωτιέμαι πως φρέσκα γλυκά ταξιδεύουν από Σουηδία για Κίνα,και συνεχίζουν να είναι φρέσκα;από τι τα φτιάχνουν;
Και οι συνθήκες που επικρατούν σε τόσο μεγάλους εμπορικούς χώρους πως διασφαλίζουν την σωστή συντήρηση γευμάτων; Μα τι ρωτάω αφού για τις επιχειρήσεις μεγαθήρια οι υγειονομικοί κανόνες είναι διαφορετικοί από αυτούς των μικρομάγαζων!!
Και μετά γελάω με τις απαντήσεις (ή την μετάφραση) των ανακοινώσεων των υπευθύνων για την Ασφάλεια των Τροφίμων, όλα τα λεφτά!!
Όπως  το "πιθανότατα" από κόπρανα, λες και υπάρχει αμφιβολία. Κάθε γαλακτοκομικό προϊόν έχει τον πληθυσμό του.....Το ζήτημα είναι  πόσο μεγάλο  είναι το νούμερο.
Τι έγινε κορίτσια;
Ένα άλλο γεγονός που αξίζει να μνημονεύσουμε, είναι πως αντιδράσεις και κείμενα σχετικά μ' αυτό το διατροφικό σκάνδαλο δεν είδαμε τόσο από τις  γυναίκες, όσο κυρίως από τους  άντρες!!!
Προσθήκη λεζάντας
Γράφει  ο polse
Όταν η μακαρονάδα μπολονέζ χλιμιντρίζει.
http://polsemannen.blogspot.com/2013/02/blog-post_20.html

Και για να μην ξεχνιόμαστε.....

Πέρυσι στη χώρα μας προσήγαγαν εθελοντές που μοίραζαν φαγητό σε αστέγους,επικαλούμενοι τους κανόνες υγιεινής. Κάντε κλικ εδώ: Σκηνές από το έργο αποδόμηση της λογικής και της πατρίδας.
Κλείνοντας, θα επαναλάβω αυτό που από το ξεκίνημα αυτού του blog είχαμε επισημάνει. "Ότι όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από την γραμμή παραγωγής των προϊόντων της διατροφής μας, τόσο μεγαλύτερους κινδύνους θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε".
Και  να  μας ευχηθώ, μέχρι του χρόνου καλή στάνη ...και μποστάνι ..
Εικόνες
www.discoverchaplin.com
 http://parallhlografos.wordpress.com
Γράψτε ένα σχόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.