Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Τα δέντρα του "δρόμου" Νεραντζιές.


Σήμερα θα δούμε κάποια θέματα σχετικά με τα εσπεριδοειδή. Ο λόγος που γράφεται αυτό το κείμενο είναι και πάλι η έλλειψη των σχετικών προϊόντων, από την δική μας αγορά. Ναι κι αυτά "κυρίως" τα εισάγουμε όπως φαίνεται.
Αναζητούσα στη γειτονιά μου ζαχαρωμένα φρούτα, και πόσο λέτε τα βρήκα να πωλούνται;17 ευρώ το κιλό. Πως σας φαίνεται η τιμή; Φυσιολογική για να αγοράσεις φρέσκα  ψάρια ή κάποιο ιδιαίτερο γλυκό, αλλά όχι και τα ζαχαρωμένα φρούτα !!

Από την άλλη, χιλιάδες νεραντζιές μένουν αναξιοποίητες τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις.

Η πρότασή μας είναι: συστήστε ομάδες, πάρτε άδειες από τους Δήμους που κατοικείτε,και μπολιάστε τα δέντρα που βρίσκονται μπροστά στα  σπίτια σας. Φτιάξτε μανταρινιές, λεμονιές ,λάιμ,φράπες περγαμόντα  ή πορτοκαλιές. Στα δύσκολα χρόνια που έρχονται θα μας χρειαστούν.

Τώρα ξεκινά η εποχή του μπολιάσματος, και αυτό το κείμενο θα ακολουθήσει άλλο σχετικά με τις τεχνικές.

Θα μας παρέχουν  βιταμίνες  γλυκά, αλλά και αιθέρια έλαια που μοσχοπουλιούνται στις διεθνείς αγορές. Δεν είναι δύσκολο.Και η αποτυχία της εφαρμογής δεν κοστίζει, παρά λίγο από τον προσωπικό μας χρόνο.
 Στο δικό μας σπίτι το κάναμε πριν δεκαπέντε χρόνια. Κάποια χρονική περίοδο που λείπαμε στην ξενιτειά, γυρίσαμε και βρήκαμε τις σαράντα περίπου  χρόνων ελίτσες μας ξεριζωμένες και στη θέση τους τρία μωρά νεραντζιές.Δεν μας ρώτησε κανείς φυσικά.
 Η μία από αυτές έγινε με μπόλιασμα λεμονιά-πολύ επιτυχημένο δέντρο που δίνει καρπούς όλο το χρόνο- η άλλη μεταμορφώθηκε σε κορομηλιά,και η τρίτη αντικαταστάθηκε με συκιά.
Εδώ είναι η λεμονιά στις αρχές Αυγούστου γεμάτη ζουμερά φρούτα παρ'ότι πράσινα.
Όπως καταλαβαίνετε, μπλέξαμε. Κάθε τρεις και λίγο εμφανίζονται διάφορα άτομα που προσπαθούν να κόψουν λεμόνια και σύκα  με τους πιο απίθανους τρόπους. Άλλος κρατάει κοντάρια και δέρνει τα κλαδιά των δέντρων, άλλος κόβει ολόκληρους κλάδους για ευκολία και συγκομίζει  τα φρούτα στο έδαφος, και πριν λίγες μέρες μια παρέα παιδιών στόχευε τα λεμόνια με μια μπάλα του μπάσκετ για να τα κατεβάσει.
Αυτό σημαίνει πως συχνά -πυκνά βρίσκεσαι στη δυσάρεστη θέση  να βγάζεις  έναν" λόγο", για το τι παθαίνει το καημένο δέντρο όταν του φέρεσαι τόσο βάναυσα.
Γνωρίζαμε καλά τι θα γίνει βάζοντας καρποφόρα δέντρα στον δρόμο(στις  οικογένειες των Ποντίων είναι παράδοση να φυτεύεις δέντρα για τους οδοιπόρους ). Και η γκρίνια δεν είναι γιατί κόβουν καρπούς, αλλά γιατί κακοποιούν τα δέντρα. Ιδιαίτερα τις λεμονιές, που είναι πολύ ευαίσθητες και "εύθικτες".
Είναι ικανές αν τις  κλαδέψεις ή τους κόψεις κλαδιά εκτός εποχής, να μην σου ξαναδώσουν καρπούς για πολλά χρόνια!! Άντε τώρα να δώσεις στον περαστικό να καταλάβει...
Ενώ οι ελιές στον ίδιο δρόμο που έγερναν φέτος από το φορτίο, άφησαν τους πάντες αδιάφορους.Το ίδιο και η κορομηλιά!!
Είδος: C. bergamia


Πέρα από τους λόγους που προαναφέρθηκαν, τα τελευταία δυο χρόνια υπάρχει μια σχετική δυσκολία στο εμπόριο των εσπεριδοειδών.
Οι μονοκαλλιέργεις σε απέραντες εκτάσεις οδήγησαν σε ασθένειες που ακόμη δεν έχουν αντιμετωπιστεί .Οι εισαγωγές από τις "εξωτικές χώρες"έχουν  σχεδόν πάψει για φέτος .Νεώτερα με λεπτομέρειες θα σας έχουμε σε επόμενη ανάρτηση.  Αυτό που προέχει είναι η αυτάρκεια.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να αξιοποιούμε  όσα ήδη έχουμε.
Πάμε να θυμηθούμε τι είναι τα περγαμόντα.
Το Περγαμόντο ή  αλλιώς Κίτριον το περγάμιον (Bergamot Orange) είναι  καρπός που ανήκει στα εσπεριδοειδή. Το δέντρο λέγεται Περγαμοντιά (Citrus bergamia)είναι  από το γένος  των Κίτρων και από την οικογένεια  (Rutaceae). Eίναι  δέντρα αειθαλή, σχετικά μικρά σε μέγεθος και ευδοκιμούν κυρίως σε θερμά κλίματα γιατί είναι ευαίσθητα στο ψύχος. Τα άνθη  τους είναι λευκά και οι καρποί  είναι αρκετά μεγαλύτεροι από της πορτοκαλιάς με χρώμα βαθύ κίτρινο. Το περγαμόντο δεν έχει σαφή καταγωγή και πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μετάλλαξη άλλων εσπεριδοειδών.
 Το εσωτερικό του καρπού τους δεν τρώγεται -τουλάχιστον στις δικές μας κουζίνες -και αξιοποιείται μόνο το ξύσμα και ο φλοιός τους κυρίως στην ζαχαροπλαστική.
 Οι εξωτερικές  αρωματικές φλούδες των φρούτων γίνονται  γλυκά του κουταλιού, ζαχαρωμένες φέτες(φρουί γλασέ)λικέρ και μαρμελάδες.
Αρωματίζουν με αυτές άλλα προϊόντα όπως μίγματα τσαγιών, λουκούμια,κουλουράκια,και  γλυκίσματα. Το άρωμα του φρούτου είναι έντονο και ξεχωριστό,και οι θεραπευτικές του ιδιότητες επίσης πολλές: αναλγητικές, αντικαταθλιπτικές, αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και κατευναστικές.
Το αιθέριο έλαιο  λαμβάνεται από το περίβλημα των ώριμων καρπών του φυτού με ψυχρή πίεση,και έχει μεγάλη αξία.
Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία και στην  βιομηχανία των καλλυντικών  από πολύ παλιά σε σαπούνια, αρώματα, λοσιόν, αποσμητικά κ.ά.
Το αιθέριο έλαιο (Bergamot oil) του περγαμόντου  χρησιμοποιείται  στα λάδια για μασάζ, στις συσκευές αρωματισμού χώρων για την καταπολέμηση του άγχους και της θλίψης, στο μπάνιο, σε αποσμητικά, και πολλά καλλυντικά. Συστήνεται σε γαργάρες  για  την αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος. Είναι κατάλληλο για τις πανάδες, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο, γιατί προκαλεί ανομοιόμορφο χρωματισμό. Είναι πιο σωστό να χρησιμοποιείται σε καλλυντικά νυχτερινής  φροντίδας.
Citrus medicus fruit
Διαβάστε 
τι ειπώθηκε για τα προβλήματα των εσπεριδοειδών και προς τα που θέλουν να στρέψουν τις καλλιέργειες.
Ισπανία: στο 12ο Διεθνές Συνέδριο Citrus, έγινε στην Βαλένθια 18 - 23 Νοεμβρίου 2012
Συζητήθηκε  ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με τα εσπεριδοειδή. Συμμετείχαν  περίπου 1.000 εμπειρογνώμονες και επιστήμονες από όλο τον κόσμο.
Η Bayer CropScience ως  χορηγός  της προσπάθειας ήταν εκεί  με  το δικό της περίπτερο. Οι εμπειρογνώμονες της εταιρείας  παρουσίασαν τα καινοτόμα  προϊόντα της στους συμμετέχοντες, υπογραμμίζοντας τον ηγετικό ρόλο της Bayer CropScience στον τομέα των επιχειρήσεων φρούτων και λαχανικών...τα νέα της φάρμακα, ποικιλίες,κ.τ.λ.
 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Διεθνές Συνέδριο Citrus,  κάντε κλικ εδώ: http://www.citruscongress2012.org
http://www.freshplaza.com/news_detail.asp?id=102552
Citrus grandis Honey White,ή Φράπα
Εσπεριδοειδή και Καλλιεργητικές Φροντίδες εδώ:
http://mister-flower.blogspot.gr/search?updated-max=2012-09-20T11:18:00%2B03:00&max-results=10





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.