Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013

O Παναγιώτης Μανίκης και οι παραδοσιακές τεχνικές καλλιέργειας στην ΠερΚα

Τον Νοέμβριο του 2011 ο Παναγιώτης Μανίκης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των Περιαστικών Καλλιεργητών, τους επισκέφθηκε στο χώρο τους και παρουσίασε την φιλοσοφία και τον τρόπο εφαρμογής της φυσικής καλλιέργειας στο λαχανόκηπο με σβόλους. Το βίντεο είναι μεγάλο αλλά οι πληροφορίες πολύ χρήσιμες για όσους φιλοδοξούν να ασχοληθούν με κήπους ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά.
Επισημαίνει  τις λανθασμένες πρακτικές που οδηγούν σε ευάλωτα  φυτά και δέντρα και τελικά χρειάζονται τη βοήθεια της χημείας και των λιπασμάτων.
Εξηγεί πως με  εναλλασσόμενες φυτεύσεις ή αδελφωμένες καλλιέργειες και την αμειψισπορά (δηλαδή της διαδοχή των καλλιεργειών)μπορεί ο κήπος να δώσει τρεις και τέσσερις συγκομιδές το χρόνο,και άλλα χρήσιμα. Δείτε το.
O Παναγιώτης Μανίκης στην ΠερΚα

http://www.youtube.com/watch?v=qKfh82wKn50
Σχετικά άρθρα
 Συγκαλλιέργεια και αμειψισπορά, παραδοσιακές τεχνικές σε πολλούς ξεχασμένες
http://www.fytokomia.gr/permalink/4576.html
Για την ομάδα ΠΕΡΚΑ,(www.perka.org) τους "Ομοτράπεζους" και άλλες προσπάθειες καθώς και διευθύνσεις από πρωτοβουλίες στο εξωτερικό,είχαμε αναφερθεί εδώ.www.amazonsday.blogspot.gr
Θα βρείτε συμβουλές, βίντεο και βιβλία για όσους θέλουν  να ξεκινήσουν τη δική τους παραγωγή λαχανικών και τροφίμων.
Δεν ξεχνάμε  τις Ελληνικές προσπάθειες,όπως το www.ftiaxno.gr και άλλες, που οι διευθύνσεις τους βρίσκονται μαζεμένες στην σελίδα  Εναλλακτική και Αλληλέγγυα Οικονομία.
Η ολοκληρωμένη διαχείριση και η σύντομη ιστορία της.
Το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης έκανε την εμφάνισή του στον ευρωπαϊκό βορρά, κατά τη δεκαετία του 1990, που είχε βεβαρημένο παρελθόν όσον αφορά τις χημικές παρεμβάσεις στους αγρούς και την αυξανόμενη ρύπανση του περιβάλλοντος, των υπόγειων νερών, καθώς και την όλο και μεγαλύτερη ζήτηση των καταναλωτών για πιο υγιεινά και πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.
Σε επίπεδο Ε.Ε. δεν έχει ακόμη θεσπιστεί συγκεκριμένη «πιστοποίηση» ολοκληρωμένης διαχείρισης, και κάθε χώρα έχει τους δικούς της οργανισμούς ελέγχου.
Η ολοκληρωμένη διαχείριση στηρίζεται στη «σωστή δόση στη σωστή στιγμή». Στη στενή και συνεχή δηλαδή παρακολούθηση της εκμετάλλευσης, ώστε οποιοδήποτε πρόβλημα να εντοπίζεται και να αντιμετωπίζεται εγκαίρως, με τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Για τη λίπανση, δηλαδή την ποσότητα και το είδος του λιπάσματος, γίνεται ανάλυση εδάφους και φύλλων. Για την καταπολέμηση των εντόμων χρησιμοποιούνται παγίδες και αρπακτικά ακάρεα, όπως και η χρήση κάποιων βιολογικών παρασκευασμάτων, όπου μπορεί να εφαρμοσθεί.
Από τους θεμελιωτές εναλλακτικών καλλιεργειών αξίζει να αναφερθούν αρκετοί άνθρωποι με διορατικότητα και ευαισθησία να ασχοληθούν με αντικείμενο που φαίνεται πως θα απασχολεί όλο και περισσότερο την ανθρωπότητα και τον πλανήτη, δυστυχώς πια, αναγκαστικά. 
Ανάμεσα στους θεμελιωτές εναλλακτικών καλλιεργειών ξεχωρίζουν οι εξής:
• Άλμπερτ Χάουαρντ (Albert Howard): Άγγλος γεωπόνος, από τους πρώτους που θεμελίωσαν πρόταση για μια «οργανική καλλιέργεια», δίνοντας προβάδισμα στη γονιμότητα του εδάφους, χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων και διακηρύσσοντας ότι η «φυσική» γεωργία αποτελεί τη βάση της αληθινής προόδου του ανθρώπου. Μετά από την έκδοση του βιβλίου του «An Agricultural Testament» («Γεωργική Διαθήκη»), η μέθοδός του θα αναπτυχθεί από τη βρετανική ένωση για το κίνημα βιολογικής γεωργίας Soil Association.
• Ρούντολφ Στάινερ (Rudolf Steiner): Αυστριακός, που με τις ομιλίες του στον πύργο του Κόμπερβιτζ (Πολωνία), βάζει τις βάσεις της βιοδυναμικής καλλιέργειας. Οι ομιλίες αυτές πραγματοποιήθηκαν το 1924, κατόπιν αίτησης μιας ομάδας εύπορων αγροτών, οι οποίοι ανησυχούσαν σοβαρά για την προοδευτική υποβάθμιση του εδάφους και τη μείωση της γονιμότητάς του, λόγω της χρήσης υπέρμετρων χημικών επεμβάσεων.
• Έχρενφελντ Φάιφερ (Ehrenfeld Pfeiffer): Γερμανός βιολόγος, στενός συνεργάτης και βοηθός του Ρούντολφ Στάινερ, θα βάλει σε εφαρμογή τα πρώτα βιοδυναμικά παρασκευάσματα και θα αναπτύξει τις θεωρίες του Στάινερ.
• Μαρία Τουν (Maria Thun): Πήρε τη σκυτάλη από τον Έχρενφελντ Φάιφερ. Το γνωστό ημερολόγιό της για τις αγροτικές εργασίες συμβουλεύονται αδιάκοπα ακόμα και καλλιεργητές συμβατικής γεωργίας.
• Το ζεύγος Μαρία και Χανς Μίλερ (Maria και Hans Muller): Στην Ελβετία, το ζεύγος αυτό θα μιλήσει για ένα μοντέλο καλλιέργειας, που εξασφαλίζει την ανεξαρτησία των μικρών αγροτών.
• Χανς Πέτερ Ρας (Hans Peter Rusch): Γερμανός, που σε συνεργασία με το ζεύγος Μίλερ, ερεύνησε σε βάθος τη σχέση της ανθρώπινης υγείας και της θρέψης καλής ποιότητας, αναπτύσσοντας την «οργανοβιολογική» καλλιέργεια.
• Μασανόμπου Φουκουόκα (Masanobu Fukuoka): Ιάπωνας μικροβιολόγος, που εμπνεόμενος από τη φιλοσοφία του Ζεν, θα προτείνει τη «φυσική αγροκαλλιέργεια», μια γεωργία της μη-πράξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.