Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Εικόνες από έναν κόσμο που αλλάζει.Τουρκία και Ε.Ε. 2013

Φωτογραφία @eceismen(1)
Για δεύτερη μέρα συνεχίζονται τα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης ενώ οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί σε 12 ακόμη πόλεις.
«Το Ταξίμ μας ανήκει», «Η Ιστικλάλ μας ανήκει».. φώναζαν οι νέοι κυρίως διαδηλωτές σε μια διαμαρτυρία που ξεκίνησε σαν αντίδραση στην πολεοδομική ανάπλαση της κεντρικής ιστορικής πλατείας  της Πόλης, Ταξίμ.


Η Τουρκική κυβέρνηση έχει εμπλακεί στα θέματα της Συρίας, αλλά δεν πρόσεξε  τις δικές  πυρκαγιές. Απρόβλεπτες διαστάσεις πήρε η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη μετά τις πρώτες διαδηλώσεις που ξεκίνησαν πριν από πέντε ημέρες,  με αφορμή το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας.
Η εκτεταμένη χρήση βίας από την αστυνομία προκάλεσε την οργή των πολιτών που ξεχύθηκαν στους δρόμους. Από νωρίς την Παρασκευή, οι εκκλήσεις  για συμπαράσταση που έκαναν οι ακτιβιστές μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, είχαν  σαν αποτέλεσμα τη συγκέντρωση χιλιάδων ατόμων στην πλατεία  οι οποίοι επίσης βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις  καταστολής.
Οι διαδηλωτές συνέχισαν να συγκεντρώνονται ενώ η αστυνομία δεν σταμάτησε να ρίχνει δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και να χρησιμοποιεί τις αντλίες ρίψης νερού, μέχρι εχθές το απόγευμα που αποφάσισε να αποχωρήσει. Χωρίς να υπάρχει επίσημη αναφορά, πέρα από τα δακρυγόνα, οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε  και πλαστικές σφαίρες.
*
Βίντεο(5) Βίαιες συγκρούσεις  όλη τη νύχτα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης 
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VqIJn
Γι'αυτό χρειάζεται να συνδεθείτε: http://www.youtube.com/watch?v=62h4JdTUBRc
 Σάββατο πρωί. Χιλιάδες περνούν το Βόσπορο(1)
Μια γέφυρα μετάβασης στο καινούργιο 
Αλλά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολεοδομική ανάπλαση, δεν είναι το μόνο γεγονός για το οποίο συσπειρώνεται και διαμαρτύρεται τόσος  κόσμος. Λίγο νωρίτερα, οι νέοι  κανόνες -απαγορεύσεις- για την πώληση του αλκοόλ, αλλά και των αντισυλληπτικών  χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία εξόργισαν τους νέους. Οι διαδηλωτές με προστατευτικές μάσκες και μαντήλια για τα δακρυγόνα φωνάζουν  “ενωμένοι ενάντια στο φασισμό” και “κυβέρνηση παραιτήσου”, στους δρόμους γύρω από την Ταξίμ. Στις συνοικίες του κέντρου, πολλές ομάδες  περιφέρονταν μέχρι να ξημερώσει χτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες  διαμαρτυρόμενοι κατά της πολιτικής της κυβέρνησης, και ενθαρρύνονταν  από τους κατοίκους που είχαν βγει στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
Στην Αθήνα οργανώνεται συγκέντρωση τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 5:30 μ.μ. στην Τουρκική Πρεσβεία Βασιλίσσης. Σοφίας και Ρηγίλλης.
Σε μια πραγματική “ανακατάληψη” της πλατείας Ταξίμ έχουν επιδοθεί από αργά το απόγευμα του Σαββάτου χιλιάδες διαδηλωτές, ένα 24ωρο μετά τα αιματηρά επεισόδια της Παρασκευής και λίγες μόνον ώρες μετά την αναδίπλωση της κυβέρνησης Ερντογάν που αποφάσισε να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις και να μην συγκρουσθεί εκ νέου με τους συγκεντρωμένους.
Φωτ: Sefa Özkaya @sefaozkayasefa(1)
Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του protothema.gr(3) στην Κωνσταντινούπολη Ανδρέας Μπελεγρής, στην πλατεία Ταξίμ επικρατεί το αδιαχώρητο, με τους συγκεντρωμένους να μιλούν για “νίκη” επί της κυβέρνησης και προσωπικά επί του πρωθυπουργού Ερντογάν. Δηλώνουν δε αποφασισμένοι να μείνουν στην πλατεία όλη τη νύχτα και για όσο διάστημα χρειαστεί στη συνέχεια.Οι διαδηλωτές καλούν σε παραίτηση τον πρωθυπουργό, ενώ παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες μεγάλες πόλεις
Λίγο μετά τις 3:30 το απόγευμα  σήμερα, γράφει το ΕΘΝΟΣ(4) ,οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από την πλατεία, και το πλήθος από εκείνη τη στιγμή άρχισε να αυξάνεται.
Την πλατεία επισκέφθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου,
τον οποίο κατέκρινε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  προσπαθώντας να του επιρρίψει τις ευθύνες, αν «ανακύψει κάποιο πρόβλημα».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέκρινε ακόμη και το δικαστήριο το οποίο το μεσημέρι εξέδωσε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του σχεδίου ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ.
«Στόχος τους είναι η δημιουργία χάους με απώτερο σκοπό το στρατιωτικό πραξικόπημα» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Μεχμέτ Αλί Σαχίν.
Νωρίτερα σήμερα υπήρξαν εστίες έντασης, όχι  στην πλατεία αλλά στην περιοχή Μπεσίκτας, όπου ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα πορεία που διοργάνωνε το Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης. Η πορεία τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε και αρκετοί χρήστες του ίντερνετ ανέφεραν συγκρούσεις με την αστυνομία, τραυματισμούς, ακόμα και παρέμβαση ιατρικού προσωπικού που περιέθαλψε διαδηλωτές.
Δείτε εικόνες https://plus.google.com/photos/118113431512834212826/albums/5884558104262259121/5884558135336754034?banner=pwa&pid=5884558135336754034&oid=118113431512834212826
Η κυβέρνηση φέρεται να έχει επιβάλει σιωπητήριο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης(2)
Έξαλλοι φέρονται να είναι οι δημοσιογράφοι και τα διευθυντικά στελέχη του CNN στην Ατλάντα και την Ουάσιγκτον, με την απαράδεκτη στάση του CNN Turk, που αντί να μεταδίδει τις διαδηλώσεις και την αστυνομική βία εναντίον Τούρκων πολιτών, μετέδιδε …μαθήματα μαγειρικής!
Επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Muammer Güler απέστειλε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Hélène Flautre, συμπρόεδρος από ευρωπαϊκής πλευράς της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας.
Στην επιστολή της υπενθυμίζει ότι η ελευθερία του συνέρχεσθαι αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, καθώς και μέρος των “πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης”.
“Για τον λόγο αυτόν” συνεχίζει η επιστολή “και προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της βίας, εκφράζω την ελπίδα ότι θα διενεργηθεί ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για να βεβαιωθεί ότι οι αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας έχουν εξασφαλιστεί. Κάθε αυθαίρετη ή καταχρηστική χρήση βίας από τα όργανα επιβολής του νόμου θα πρέπει να διώκεται”.
Θυμάται κανείς να έκαναν κάτι αντίστοιχο στα δικά μας επεισόδια;;;ή να έχουν αντιδράσει για κάτι σαν το παρακάτω;
Την ίδια στιγμή Τουρκικά πολεμικά πλοία αλώνιζαν το Αιγαίο!
Πρώτο ΘΕΜΑ .
Νέα πρόκληση από τους γείτονες για δεύτερη φορά σε διάστημα επτά ημερών. Δύο τουρκικά πλοία περιέπλευσαν οκτώ ελληνικά νησιά σε μια πολύ σοβαρή πρόκληση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Αλλά και στην "πολιτισμένη" Ευρώπη τα πράγματα για τους διαδηλωτές δεν ήταν καλύτερα.

Το Ευρώ φυλασσόμενο
Χιλιάδες  διαμαρτυρόμενοι πολίτες που προσπάθησαν να αποκλείσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής.
Το συλλαλητήριο φέτος γινόταν  εναντίον των ηγετών  της Ε.Ε. και των  χειρισμών  της κρίσης  του ευρώ. Ένα χρόνο πριν σε ανάλογη διαμαρτυρία  η αστυνομία είχε συλλάβει εκατοντάδες άτομα που αντέδρασαν  στην προσωρινή απαγόρευση των διαδηλώσεων στη Φρανκφούρτη.
Βίντεο, φωτογραφίες:http://rt.com/news/protest-austerity-troika-frankfurt-042
Η ανεργία στην Ευρώπη  έφτασε επίσημα το 12,2  τον Απρίλιο.
Με κεντρικό σύνθημα “Όλοι ενωμένοι ενάντια στην Τρόικα” πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη και  άλλες πόλεις, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας κινητοποίησης κατά της κρίσης και της λιτότητας. Κάποιοι, έδειξαν κυριολεκτικά τα οπίσθιά τους στους ηγέτες αυτές της κρίσης Δείτε εδώ: http://kartesios.com/?cat=5
Στην άλλη πλευρά του κόσμου,τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.
Οι ανεμοστρόβιλοι αλλάζουν την τάξη του κόσμου και κάνουν την αλώβητη σημαία του δημοτικού σχολείου  της Οκλαχόμα που έμεινε στη θέση της επάνω από τα συντρίμμια του να μοιάζει με αστείο
Δείτε εικόνες:http://rt.com/in-vision/tornado-oklahoma-may-20/oklahoma-elementary-school-moore


Εικόνες και πηγές:
(1)http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=367138
(2)http://kartesios.com/?cat=5
(3)http://www.protothema.gr/world/article/?aid=283046
(4)http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63837341
(5)http://rt.com/news/sarin-gas-turkey-al-nusra-021/
(6)http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/313096/konstantinoypoli-i-fotografia-poy-kanei-to-gyro-toy-kosmoy#ixzz2UzuxlYKG
Πηγή: AFP, ΑΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.