Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Στιγμιότυπα από τη λαϊκή εξέγερση στην Τουρκία



Εντυπωσιακή φωτογραφία από τις πρώτες στιγμές της αντίστασης που κατέγραψε ο φακός
Ρήγματα στο καθεστώς 
Πρώτος, ο πρόεδρος της Τουρκίας Α. Γκιουλ, και συνιδρυτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με τον Ερντογάν το 2001 και από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του, με δηλώσεις του μοιάζει να διαφοροποιείται από τις πολιτικές και τους χειρισμούς του.
 Επίσης τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, παρά την αρχική  “σιγή” που κράτησαν, σήμερα μιλούν ανοιχτά για κακό χειρισμό της κατάστασης. Ακόμη και η φιλοκυβερνητική ισλαμιστική εφημερίδα Yeni Safak φιλοξενεί άρθρο του Ali Bayramoglu με τίτλο:
«Τι είδους ειρήνη είναι αυτή; Τι είδους σκληρότητα είναι αυτή;»
Φοβερό το ερώτημα, που  πρέπει να απαντηθεί. 
Μόνο ντροπή!!!τι άλλο;
Ντροπή και αποτροπιασμό, προκαλούν οι εικόνες  σε όλο τον κόσμο.
 "Δεν υπάρχει επίσης καμία αμφιβολία ότι αποτέλεσε σοβαρότατο πολιτικό σφάλμα εκ μέρους του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η χρήση τέτοιας έκτασης αστυνομικής βίας για ένα τόσο ασήμαντο από πολιτική σκοπιά θέμα. Ενα σφάλμα όμως που αποκαλύπτει την υπέρμετρη αλαζονεία του Ερντογάν, από την οποία πάσχουν όλοι οι Τούρκοι πολιτικοί ηγέτες, ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων, κατάλοιπο του αυτοκρατορικού παρελθόντος της χώρας" 
Γράφει ο Γ.Δελαστίκ στο Έθνος.

Αντίστοιχες ανατριχιαστικές ιστορίες ζήσαμε και ζούμε στη χώρα μας  πολλές. Η παραπάνω  εικόνα είναι ενδεικτική.
«Τα όσα γίνονται γνωστά τα τελευταία 24ωρα παραπέμπουν σε ορισμένες από τις ντροπιαστικές στιγμές της τουρκικής ιστορίας που έμοιαζαν να αποτελούν υπόθεση του παρελθόντος μετά την πρόοδο που είχε σημειωθεί κατά τα προηγούμενα έτη και την οποία χαιρετίσαμε και επαινέσαμε όσοι επιθυμούμε το καλύτερο για την Τουρκία και τον λαό της», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Νόαμ Τσόμσκι.σε κείμενο που δημοσίευσε η Χουριέτ. 
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός όμως έχει άλλη οπτική:
"Η χώρα βιώνει ήδη μια «Τουρκική άνοιξη» και δε θα παραχωρήσει τη θέση της σε όσους θέλουν να την επαναφέρουν στο χειμώνα, τόνισε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην οικονομική ανάπτυξη που έχει ωφελήσει κάποιους".

«Είναι η Ελλάδα μαζί μας; Με αγάπη από την Τουρκία» έγραψαν σε τοίχο οι Τούρκοι διαδηλωτές, αναρτώντας την εικόνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από τη Θεσσαλονίκη μια ταιριαστή απάντηση.


Αλλά και το Ναύπλιο
Οι νέες γυναίκες στην πρώτη γραμμή ανυποχώρητες
https://www.rebelmouse.com/OccupyGezi


Οι νέοι άνθρωποι δυσπιστούν και εξοργίζονται με τον απίστευτο κυνισμό των «μεγάλων».
Τα γεγονότα στην Τουρκία έχουν προκαλέσει αμηχανία. Είναι άραγε ένα περαστικό ξέσπασμα ή υπάρχει κάτι αντίστοιχο με "το χάσμα των γενεών" που κινητοποίησε τη νεολαία το 68 ;

https://www.rebelmouse.com/OccupyGezi
Μια ανάλυση για το "Κοινωνικό μίσος"
Ένα ιδιαίτερο σχήμα βίας αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες, το οποίο άλλοτε ορίζεται ως τρομοκρατία, άλλοτε ως φασιστική και ρατσιστική βία, άλλοτε ως ψυχική διαταραχή: από τις επιθέσεις του Μπρέιβικ στη Νορβηγία έως τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη και τις δολοφονίες στρατιωτών σε Βρετανία και Γαλλία πρόσφατα, πρόκειται για εγκλήματα που, ανεξαρτήτως των διαφοροποιητικών τους παραμέτρων, διαπράττονται από μεμονωμένους δράστες, κοινό χαρακτηριστικό των οποίων είναι η πίστη σε μια ανώτερη ιδέα που «νομιμοποιεί» στη συνείδησή τους κάθε είδους βία. 
Γράφει η Σοφία Βιδάλη,και: Το χαρακτηριστικό τέτοιων εγκλημάτων -ανεξαρτήτως του πώς τα ορίζουν ο νόμος, η αστυνομία, τα ΜΜΕ κι εμείς οι άλλοι- είναι το κοινωνικό μίσος, η εχθρότητα απέναντι στον άλλο (τον αντίπαλο), η απολυτότητα στην προσέγγισή του, το πνεύμα της εκδίκησης. Συνέχεια εδώ:
Δυνατό κείμενο που με προκαλεί  να συμπληρώσω με κάποιες παρατηρήσεις στα όσα αναφέρει, και ελπίζω να γίνει σύντομα.
Ας γυρίσουμε πίσω στα όσα έγιναν στην γειτονική χώρα.
Εδώ το βίντεο που απεικονίζει το τεθωρακισμένο όχημα της τουρκικής αστυνομίας να παρασύρει το διαδηλωτή που προσπάθησε να βρει προστασία από τα κανόνια νερού πίσω από έναν κάδο απορριμμάτων.
Τελικά ο νέος έχασε τη ζωή του.
Η οργή του Ερντογάν για τα κοινωνικά δίκτυα έντονη και δικαιολογημένη. Η διαμαρτυρία εξαπλώθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσω του διαδικτύου. Η οργάνωση για τη διάσωση της συγκεκριμένης ζώνης πρασίνου έχει δική της σελίδα στο Facebook το hashtag #direngeziparki (Το πάρκο Γκεζί αντιστέκεται).
Η ριζοσπαστικοποίηση των διαδηλώσεων  μεταδόθηκε από πόλη σε πόλη κυρίως μέσω των ψηφιακών μέσων, δεδομένου μάλιστα ότι τα επίσημα μέσα ενημέρωσης προτίμησαν να τηρήσουν σιγή ιχθύος. Αλλά έτσι είναι ο χρόνος στον πλανήτη Γη. Πηγαίνει μόνο μπροστά. Και η νεολαία πλέον έχει ένα μεγάλο εργαλείο στα χέρια της που μπορεί να χρησιμοποιήσει προς όφελός της.
Εδώ κάποια "δείγματα δημοκρατικότητας". 
Άραγε οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν εντολή, ή ήταν δική τους πρωτοβουλία να χτυπήσουν στο ψαχνό;
Εικόνα(5)
Αποστάσεις από τις δηλώσεις Ερντογάν φαίνεται να παίρνει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος με παρέμβασή του δήλωσε ότι η δημοκρατία δεν είναι μόνο νίκη στις εκλογές, αλλά και οι αντιδράσεις με ειρηνικό τρόπο, εις απάντηση στα όσα είχε αναφέρει ο τούρκος πρωθυπουργός ότι οι διαμαρτυρίες αποδίδονται στην τάση «ορισμένων που δεν μπορούν να νικήσουν στην κάλπη το κυβερνών κόμμα, να το καταφέρουν αυτό με τέτοιες μεθόδους».
Μπεσίκτας  ώρα 22.40 - βράδυ Δευτέρας.Η φωτογραφία από το Twitter
«Εάν υπάρχουν ενστάσεις δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσιολογικό (και δημοκρατικό) από το να εκφραστούν. Ο καθένας θα πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση. Όλα τα μηνύματα με καλές προθέσεις έχουν ληφθεί και ό,τι είναι αναγκαίο θα γίνει. Η δημοκρατία δεν είναι μόνο για τις εκλογές», δήλωσε ο Αμπντουλάχ  Γκιουλ,και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι μία «ανοιχτή κοινωνία» όπου ο καθένας «θα πρέπει να νιώθει ελεύθερος στη χώρα του», ενώ παράλληλα, τόνισε ότι η όποια ένσταση, «αντίδραση θα πρέπει να εκφράζεται με ειρηνικά μέσα».

Το αίσθημα της αλληλεγγύης κυριάρχησε στα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τους καταστηματάρχες αλλά και τους κατοίκους να βοηθούν συστηματικά τους διαδηλωτές παρέχοντας τρόφιμα, νερό και λεμόνια για να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα. Πολλά μαγαζιά  χρησιμοποιήθηκαν ως κρησφύγετα από τους διαδηλωτές για να αποφύγουν τις συλλήψεις.
Τζαμιά και πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, ιδιωτικοί χώροι και μαγαζιά έχουν μετατραπεί σε πρόχειρα κέντρα παροχής πρώτων βοηθειών σε τραυματίες.
Δυναμική ήταν και είναι η παρουσία  καλλιτεχνών από όλους του χώρους της τέχνης, και διανοουμένων στο πλευρό των διαδηλωτών.

Ναι,ναι και ο Σουλεϊμάν κατεβαίνει σε πορείες.
Στην Αθήνα, σε ένδειξη συμπαράστασης  προς τους Τούρκους διαδηλωτές, πραγματοποιήθηκε στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας  συγκέντρωση έξω από την τουρκική πρεσβεία. Στο σημείο βρέθηκαν 
περίπου 600 διαδηλωτές  από διάφορες οργανώσεις και περίπου 2500 χιλιάδες από το ΚΚΕ όπως  κατέγραψε το ρεπορτάζ στο Πρώτο θέμα. 
Εικόνες
Εικόνα(5)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.