Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Είσαι δικηγόρος; Ο ΟΑΕΔ σου βρίσκει δουλειά ηθοποιού!

και άλλα καλά...

Κραχ 1929. Εικόνα (1)
Οι δημοσιογράφοι αποφάσισαν να μάθουν τι συμβαίνει με αυτό τον οργανισμό. 
Και τα αποτελέσματα τους άφησαν άφωνους. Όσοι έχουμε "παλιώσει"σαν πελάτες αυτού του μαγαζιού, δεν μας κάνει  τίποτα απ'αυτά εντύπωση(σαν εργοδότες ή  άνεργοι).
Στον μόνο τόπο που δεν ψάχνουμε για δουλειά και υποστήριξη είναι ο ΟΑΕΔ.
Χαμένος χρόνος, αλλά και παραπληροφόρηση. Εδώ να σταθούμε. Ένας -οποιοσδήποτε -οργανισμός δεν είναι κάτι από μόνος του. Αποτελείται από στελέχη κατώτερα, μεσαία και ανώτερα.Ο άνεργος δεν θα έρθει σε επαφή  με διευθυντές, αλλά με έναν εργαζόμενο που δουλειά του είναι να δώσει πληροφορίες. Ότι θα διαβάσετε παρακάτω είναι εμπειρίες που μας είναι γνωστές.
Να ρωτάς τι χρειάζεται για να...και να σου απαντούν στερεότυπα...δεν υπάρχει, δεν προβλέπεται,...δεν ..α.....οι ημερομηνίες πέρασαν κ.λ.π. Αγαπημένη λέξη το δεν...
Τελευταία εμπειρία με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Ρωτώ  Φλεβάρη μήνα αν υπάρχουν προγράμματα, και η απάντηση είναι όχι, δεν, τίποτα.
Τολμώ να πω  μα, υπάρχει στην ιστοσελίδα τάδε,και αντί να μου απαντήσει πως ναι αλλά δεν αφορά την Αττική, με κοιτά σαν να ρώτησα κάτι  που τον προσβάλλει(όπως ξέρετε έχουν γίνει σχετικές αναρτήσεις σε  αυτό το ιστολόγιο).
Μπαίνοντας το 2013 προφανώς οι εργασιακές τους σχέσεις άλλαξαν, και άρχισε μια κινητικότητα συμπαράστασης -ας πούμε- προς τους ανέργους. Κάτι σαν αυτό που δείχνει η δεύτερη φωτογραφία(κάντε κλικ,μεγαλώνει).
Δεν ξέρω αν πήγαν κάποιοι στο κάλεσμα, προσωπικά δεν μπήκα στον κόπο. Αν ήθελαν να υποστηρίξουν τους ανέργους - αυτά τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον,-θα είχαν βρει τρόπο να ανεβάσουν στο ίντερνετ  τα δικαιώματά τους. Κάτι που ακόμη δεν έχουν κάνει.
Αντίθετα οι περισσότεροι λειτουργούν αποπροσανατολιστικά (και θα έπρεπε να έχουν  νομικές ευθύνες γι'αυτό) με λίγες μόνον εξαιρέσεις.
Δεν χρειάζεται να μπεις πολλές  φορές σε κάποια γραφεία για να καταλάβεις πως αυτοί οι λίγοι  φιλότιμοι άνθρωποι  είναι ο στόχος των υπολοίπων.
Διαβάστε παρακάτω τα ωραία, και να ομολογήσω ότι  δεν έχω δοκιμάσει την πλατφόρμα.
Γράφει η  Ελένη Αρλετή από το newsbomb.gr
Σάββατο 01 Ιουνίου 2013
 Εκπλήξεις περιμένουν τους ανέργους που επισκέπτονται το site του ΟΑΕΔ για να βρουν δουλειά στο αντικείμενό τους. Αντιμέτωποι με ένα μπέρδεμα θα βρεθούν όσοι άνεργοι κάνουν το
"λάθος" να προσπαθήσουν να υποβάλουν το βιογραφικό τους στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, επιλέγοντας εργασία με βάση το αντικείμενο των σπουδών τους.
Τι ακριβώς συμβαίνει; Ας υποθέσουμε ότι είστε άνεργος πτυχιούχος Νομικής και κάνετε μια προσπάθεια να βρείτε εάν υπάρχουν θέσεις εργασίας μέσω ΟΑΕΔ.
Μπαίνετε λοιπόν στην αρχική σελίδα του Οργανισμού δηλαδή στο oaed.gr
Εκεί έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε την πλοήγησή σας στα αγγλικά ή στα ελληνικά. Υπάρχουν δύο κατηγορίες για άνεργους και για εργαζόμενους. Πηγαίνετε στην κατηγορία των ανέργων και
επιλέγετε καταχώρηση του βιογραφικού σας. Εκεί θα δείτε ότι μπορείτε να δείτε μια λίστα διαθέσιμων θέσεων κατηγοριοποιημένων ανάλογα με την ειδίκευση.
Δεν είναι όμως όλα τόσα απλά όσο ακούγονται. Στην σελίδα λοιπόν με τα κατηγοριοποιημένα επαγγέλματα –που ομολογουμένως έχουν χωριστεί σε πάρα πολλές ειδικότητες- ξεκινάει η «περιπέτεια» για τον άνεργο. Είτε ο ΟΑΕΔ θέλει να προτείνει στους ανέργους να ανοίξουν λίγο το φάσμα των επαγγελματικών τους επιλογών είτε ο υπεύθυνος που έφτιαξε τη λίστα βιαζόταν. 
Και μάλλον συμβαίνει το δεύτερο. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί όταν ο ενδαφερόμενος βρεί το επάγγελμα που τον ενδιαφέρει και φαίνεται ότι υπάρχει διαθέσιμη θέση μόλις κάνει κλικ στο επάγγελμα τον περιμένει η έκπληξη! 
Αν για παράδειγμα κάποιος κάνει κλικ στα νομικά επαγγέλματα ο ΟΑΕΔ του λέει πως υπάρχει διαθέσιμη θέση αλλά για να γίνει ηθοποιός! 
Αν δηλώσει ενδιαφέρον για επαγγέλματα ναυτιλίας θα του προταθεί θέση βοηθού ηλεκτρολόγου. Μάλιστα φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση για βοηθούς ηλεκτρολόγου καθώς απαντάται σε πολλές κατηγορίες άσχετες φυσικά με το επάγγελμα.
Εάν τώρα σας ενδιαφέρει και είστε ειδικευμένος σε χειρωνακτικά επαγγέλματα όπως του ξυλουργού ο ΟΑΕΔ έχει άλλα σχέδια για εσάς καθώς η διαθέσιμη θέση είναι της μοδίστρας και του ζαχαροπλάστη!
Άραγε κανείς υπεύθυνος ή υπάλληλος του Υπουργείου Εργασίας δεν εκανε τον κόπο να δει αν όντως λειτουργούν σωστά τα προγράμματα που «ανέβηκαν» στην επίσημη, πολυδιαφημιζόμενη ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ που επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες ανεργοι νέοι;
Για να καταλάβετε ακριβώς τι συμβαίνει δείτε το βίντεο που
ετοίμασε το newsbomb
http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/312717/eisai-dikigoros-o-oaed-soy-vriskei-doyleia-ithopoioy#ixzz2V9FhF5jU

ΟΤΑΝ Ο ΟΑΕΔ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΕΡΓΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Κείμενο που μοιράζεται σε ΟΑΕΔ της Αθήνας
“Ο Οργανισμός Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) είναι το κύριο όργανο εφαρμογής της Κυβερνητικής Πολιτικής για την απασχόληση, ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ταχείας προσαρμογής της προσφοράς εργασίας προς τις απαιτήσεις της ζήτησης, σε αρμονία με το εκάστοτε Πρόγραμμα Οικονομικής Ανάπτυξης της Χώρας και τις συναφείς κατευθύνσεις και οδηγίες του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.”   από το site του ΟΑΕΔ.
Μια παράγραφος που τα λέει όλα.
Κάποιοι από εμάς βρεθήκαμε στην δυσάρεστη θέση να διαπιστώσουμε την σκληρή γραμμή του ΟΑΕΔ σε σχέση με την επιδότηση των ανέργων.
Ο νόμος αναφέρει ότι προσμετρούνται τα ένσημα του τελευταίου 14μήνου χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες. Έτσι λοιπόν όποιος καταφέρνει και έχει 125-149 ένσημα επιδοτείται για  5 μήνες, 150-179 για 6 μήνες, 180-219 για 8μήνες… Το πρόβλημα εντοπίζεται στην αυστηρή εφαρμογή του τρόπου καταμέτρησης ενσήμων των αιτούντων για επίδομα ανεργίας. Πρακτικά και με απλά μαθηματικά όποιοι από εμάς εργαστήκαμε με σύμβαση 8μηνου έχουμε 200 ένσημα, αφού ως γνωστό ο μήνας δίνει 25 ένσημα. Αφαιρώντας τους δυο τελευταίους μήνες θα έπρεπε με 150 ένσημα να επιδοτούμαστε για 6 μήνες. Εάν και εφόσον δεν βρεθούμε στην «άτυχη» θέση, που ο συνδυασμός μέρας πρόσληψης και απόλυσης να «εξαφανίσει» ένα ένσημο, τότε μπορούμε να διεκδικήσουμε οριακά επιδότηση ταμείου ανεργίας 6 μηνών.
Ως συμβασιούχοι 8μήνου αναγκαζόμαστε να γίνουμε κυνηγοί ενσήμων, αφού η απώλεια έστω και ενός σημαίνει αυτόματη απώλεια και ενός μήνα επιδότησης ανεργίας. 
Χάνουμε έτσι το δικαίωμα στην απουσία από την εργασία, την άδεια ασθενείας, την απεργία. Από την μεριά του ο ΟΑΕΔ εφαρμόζοντας πιστά και άδικα τον νόμο (και με την χρήση ενός μαθηματικού τύπου για τους μήνες που δεν είναι ολοκληρωμένοι αφού σχεδόν ποτέ δεν προσλαμβανόμαστε την 1η και δεν απολυόμαστε την 30η του μήνα) προς όφελος των κρατικών ταμειακών αποθεμάτων καταφέρνει και μας κόβει αυτόν τον μήνα.

Η καταμέτρηση ενσήμων και η χρήση αυτού του μαθηματικού τύπου δεν είναι κάτι νέο. Το νέο είναι, η ανελαστική εφαρμογή του νόμου, κάτι που δεν είχαμε διαπιστώσει ποτέ στο παρελθόν.
Το νέο είναι, η προσπάθεια μείωσης παροχών στους δικαιούχους ακόμα και όταν η αδικία είναι κατάφωρη και ολοφάνερη. Το νέο είναι, ότι αντί να υπάρξει ενίσχυση των αδύναμων ομάδων που επιδοτούνται από τον οργανισμό, (ανεργία, μακροχρόνια ανεργία, οικογενειακό, εποχιακό…), έχει ξεκινήσει εξονυχιστικός έλεγχος στα δικαιολογητικά που απαιτούνται.
Ενώ αποκρύπτεται το δικαίωμα της 12μηνης επιδότησης του ανέργου ακόμα και αυτού που έχει απασχοληθεί εποχιακά, εφόσον έχει συμπληρώσει 4.050 ένσημα .
Σύμφωνα με το νόμο 1545/1985:
Άρθρο 4. Προϋποθέσεις επιδότησης.
 Για να δικαιούται επίδομα  ο   άνεργος   πρέπει   να   έχει πραγματοποιήσει  125  ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ. Τα ημερομίσθια αυτά πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στους τελευταίους 14 μήνες πριν από τη λύση της εργασιακής σχέσης. Δεν λαμβάνονται υπόψη τα ημερομίσθια του τελευταίου δίμηνου.
Περισσότερες πληροφορίες
http://www.sefk.gr/selides/epidomaanergias.htm
Πρωτοβουλία Συμβασιούχων ΕΛ.ΤΑ 
Προφανώς την εξήγηση για όλα αυτά θα την βρούμε στην πρώτη παράγραφο.
Οι προσπάθειες όμως του κράτους για συρρίκνωση του πενιχρού ταμείου ανεργίας,επιβάλλει άμεση απάντηση από την πλευρά μας.
Τα χρήματα που κόβουν (με διάφορα προσχήματα, τρόπους και δικαιολογίες με μαθηματικούς τύπους) από  τα επιδόματα ανεργίας, είναι χρήματα που τα έχουμε δουλέψει και δεν ανήκουν σε κανέναν υπάλληλο, μανατζερά και διευθυντή του ΟΑΕΔ.
Αν δούμε  το μικρό ποσό του επιδόματος που δίνουν, καθώς και το  ποσοστό των ”δικαιούχων” ανέργων που το εισπράττουν, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της κλοπής που συντελείται απέναντι στους μισθωτούς και άμισθους σκλάβους.
Δικτύωση Εργατικών Συλλογικοτήτων.
Περισσότερα εδώ: http://diktiosiergatikonsyllogikotiton.wordpress.com/category/%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%8D%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82/
Εικόνες και πηγές
Κραχ 1929. Εικόνα (1) από http://sitalkisking.blogspot.com
Η δεύτερη είναι δικής μας παραγωγής.
Το θέμα θα έχει συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.