Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Οικοκάμπινγκ για την προστασία του Αώου

Μια πρόταση για διακοπές, εξερεύνηση και ακτιβισμό σήμερα, ανάμεσα στις άλλες επιλογές που ο καθένας μπορεί να έχει. Το τριήμερο 9, 10 και 11 Αυγούστου 2013 η «Κίνηση Πολιτών για την προστασία του ποταμού Αώου» διοργανώνει οικο-camping στη Βοβούσα (Ανατολικό Ζαγόρι), στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα, ενάντια στην εκτροπή των νερών του ποταμού προς το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Στόχος  είναι να ακυρωθεί η αρπαγή κι άλλου νερού από το ποτάμι, έργο το οποίο σχεδιάζουν να υλοποιήσουν οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ  και  να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του.

Το θέμα  της ορθής διαχείρισης των ποταμών, της φύσης και της ενέργειας γενικότερα, είναι ζητήματα παγκόσμια, τα οποία στη χώρα μας με τους αυθαίρετους κρατικούς σχεδιασμούς έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Έχοντας συμμάχους την τεχνολογία την επιστήμη και τις επιδοτήσεις, σήμερα διαθέτουμε Ινστιτούτα Εσωτερικών Υδάτων (ΙΕΥ), Τράπεζα στοιχείων για την Ελληνική Φύση (Φιλότης),
Εθνικό Δίκτυο Πληροφοριών Περιβάλλοντος , Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών(ΕΛΚΕΘΕ)
και πολλές άλλες δομές  διαχείρισης μα τα προβλήματα χρονίζουν.

Αν τα τεράστια ποσά που χρειάζονται  τα έργα της εκτροπής επενδύονταν σε μικρότερα και συμβατά με το περιβάλλον και τον άνθρωπο έργα, το πρόβλημα της λειψυδρίας  θα είχε αντιμετωπιστεί εδώ και χρόνια.

Αυτό που επείγει να αλλάξουν, είναι η  μη αποδοτικές  γεωργικές καλλιέργειες (όπως το απαιτητικό σε νερό βαμβάκι που σε λίγο θα πάψει να επιδοτείται και η τιμή διάθεσής του θα είναι  ακόμη πιο χαμηλή) ή άλλες επιλογές που έγιναν προ εικοσαετίας και να αφήσουν τα ποτάμια στην ησυχία τους.

Οι καιροσκοπικές κεντρικές αποφάσεις  όταν δεν απαξιώνουν  τους τόπους- όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια  με τις περισσότερες βουνοκορφές προκειμένου να εγκατασταθούν  ανεμογεννήτριες- απλά  τους αφήνουν να ρημάζουν από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, τις καταστροφές  που διαδέχονται η μία την άλλη, και το μέλλον αναβάλλεται...

Για όσους γνωρίζουν, τους δίνεται  για μια ακόμη φορά η ευκαιρία να υπερασπιστούν ότι έμεινε αλώβητο. Και για όσους δεν  έχουν ασχοληθεί ποτέ με αυτά τα θέματα  τους δίνεται  η δυνατότητα της επαφής με τη φύση, τους συνανθρώπους τους, και  τα προβλήματα της κακοδιαχείρισης των πόρων.
Αν το αποφασίσετε, φροντίστε να πάρετε μαζί σας τον κατάλληλο για τις περιστάσεις εξοπλισμό.
Περισσότερες πληροφορίες:
Πληροφορίες – συμμετοχές για το camping στα 6944-673212 , 6956-118377, 6975226917.
 Στοιχεία επικοινωνίας: e-mail : protectaoos@gmail.com
http://protectaoos.blogspot.gr/
 http://left.gr/news/oikokampingk-enantia-stin-ektropi-toy-aooy-stis-9-10-11-aygoystoy#sthash.Zm0WnEaI.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.