Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Τριήμερο Κοινωνικής Οικονομίας

Ένα σημαντικό τριήμερο για την κοινωνική οικονομία και τις συνεταιριστικές / κοινωνικές επιχειρήσεις διοργανώνεται στην Αθήνα, από τις  22  έως 24 Νοεμβρίου 2013, ως κοινή πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, του Ελληνικού Πράσινου Ινστιτούτου, του Ινστιτούτου Χάινριχ Μπελ και κοινωνικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων

Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί νέοι αγρότες, οργανώσεις  αγροτών, βιοκαλλιεργητές, δίκτυα παραγωγών – καταναλωτών και  συνεταιρισμοί με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και ανάπτυξη συνεργασίας σε καμπάνιες για καλή γεωργία και καλή διατροφή, για τα δικαιώματα των αγροτών, τη βιώσιμη, -οικολογική ανάπτυξη της υπαίθρου, την ενδυνάμωση της πράσινης, δημοκρατικής και κοινωνικής μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται σε συνέχεια του τριημέρου Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που έλαβε χώρα το 2012 και στη βάση της αναγκαιότητας για ενημέρωση του κοινού και περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Το τριήμερο είναι δομημένο σε τρεις βασικές ενότητες:

22 Νοεμβρίου: ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και προβολή ντοκιμαντέρ

23 Νοεμβρίου: Ημερίδα για την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Περιλαμβάνει 7 κύκλους “Αγροτική παραγωγή και δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών, γυναικείων συνεταιρισμών, δικτύων παραγωγών καταναλωτών”, "ΑΠΕ, κοινωνική συμμετοχή και δημιουργία ενεργειακών συνεταιρισμών", “Δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων σε τομείς κοινωνικής πολιτικής”, “Κοινωνική Ένταξη μέσα από περιβαλλοντικές και παραγωγικές δράσεις”, “Δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού”, “Χρηματοπιστωτικός τομέας και δημιουργία συνεταιριστικών τραπεζών”,  “Συνεταιρισμοί Εργαζομένων - πολιτών για δημόσια αγαθά”

24 Νοεμβρίου: σεμινάριο για τη δημιουργία, λειτουργία και δικτύωση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Στο τριήμερο θα συμμετάσχουν πρόσωπα και  φορείς από την Ευρώπη όπως:ο JoseBOVE, Πράσινος ευρωβουλευτής  αγρότης και ακτιβιστής, η RebeccaHarms, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, η Simel ESIM, Επικεφαλής στο τμήμα Συνεταιρισμών του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΔΟΕ/ILO), o Bruno ROELANTS, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Συνομοσπονδία Συνεταιρισμών στη Βιομηχανία & στις Υπηρεσίες (CECOP–CICOPA EUROPE), o Marcel SMEETS, Γενικός Διευθυντής της Social Economy Europe, o Bernard DELVILLE, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών και Πολιτών Παραγωγής Ενέργειας από ΑΠΕ REScoop Βελγίου, o Robert PASICKO, Εμπειρογνώμονας Ανάπτυξης Έργου, Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή, Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP), ο Clemens HUITINK, υπεύθυνος πολιτικής του Ολλανδικού Οργανισμού για την Ψυχική Υγεία (GGZ Nederland), μέλος της Global Initiative on Psychiatry, ο Andreas WIEG, Μέλος του ΔΣ της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων DGRV, η Αντιγόνη Δαλαμάγκα, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κοινωνικών Επιχειρήσεων Rre-use,  και ο AndreaCalori, του Διεθνούς Δικτύου Παραγωγών - Καταναλωτών URGENCI.net.

Εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας συμμετέχει η Ράνια Οικονόμου, Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία (ΕΥΚΕΚΟ).

Εκτός από ακτιβιστές θα συμμετάσχουν στα πάνελ πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και άλλες χώρες.


Το πρόγραμμα


Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες: τηλ: 2103709705, 2103223867
Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές  για το κοινό.

Την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο (Λεωφ. Ιωνίας 315, Άνω Πατήσια) θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα: «Χτίζοντας βιώσιμες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις» που θα προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να  να εξοικειωθούν με ζητήματα δημιουργίας, λειτουργίας και δικτύωσης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Συμμετοχές και πληροφορίες: 2103709705, email: europarl.op@gmail.com



4 σχόλια:

  1. Δυστυχώς αυτά ηχούν εξωτικά για την Ελλάδα. Την Ελλάδα των χωματερών, των φυτοφαρμάκων, των μεταλλαγμένων, των αγροτών-καφενόβιων-επιδοτούμενων. Ο κατάλογος δεν έχει τέλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, καλώς ήρθες,και ευχαριστούμε για την επίσκεψη. Δίκιο έχεις και εμείς σε πρωταθλητές της γκρίνιας κοντεύουμε να αναδειχθούμε όμως, δυο σημεία είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε.
    Όμως,όπως θα έπρεπε να γνωρίζουμε,α) οι άνθρωποι δεν βρισκόμαστε ποτέ στο ίδιο επίπεδο συνείδησης, και β) να έχουμε αγωνιστεί πρώτα.
    Δεν θα είχαμε φτάσει σ’αυτή την παρακμή αν δεν είχαμε εκχωρήσει στους «ιθύνοντες»σχεδόν κάθε ανάγκη του βίου μας. Τι να κάνουμε τώρα; Να το πάρουμε πάνω μας. Να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε ότι έχουμε εντοπίσει πως μας ενοχλεί. Συσπείρωση σε ομάδες(και πραγματικά υπάρχουν πολλές) και αγώνας να αντιστρέψουμε το κλίμα της ηττοπάθειας και τις νοοτροπίες του προηγούμενου αιώνα. Η ζωή ανήκει στους νέους και έχουμε πολλά να κάνουμε έστω και μόνο γι’αυτούς.Ακόμη και για τους αγέννητους!!
    Να πω επίσης πως το e-mail επικοινωνίας αν θέλεις να είσαι κοντά μας σαν συνοδοιπόρος βρίσκεται στην υποσελίδα Εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έλεος τελευταία στιγμή κάνετε την ανάρτηση

    έλεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι έχεις δίκιο,αλλά όπως έχω ξαναπεί,η google που με αγαπά πολύ,τις αλλαγές τις ξεκινά από μένα και δεν μπορούσα να μπω στο mail μου και να δω λεπτομέρειες(μόνο σ'εμένα συμβαίνει σ'αυτή τη χώρα;).Το νου σου λοιπόν αν σε ενδιαφέρει, στην επόμενη εκδήλωση στις 2 και 3 Δεκέμβρη στο Ινστιτούτο Θερβάντες.Θα έχει ενδιαφέρον,και ελπίζω να έχω το υλικό για ανάρτηση εγκαίρως.Εδώ για το φυλλάδιο:
    -http://www.iicatene.esteri.it/IIC_Atene/webform/SchedaEvento.aspx?id=183
    Όποιος θέλει να γκρινιάξει για όσα ζούμε,πιστεύω πως θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.