Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Οι συμφωνίες ΑΚΕ-ΕΕ


Αν είναι να πολεμήσεις κάτι,καλό είναι να γνωρίζεις όσα περισσότερα - αληθινά - πράγματα μπορείς σχετικά μ' αυτό. Και πάντα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η χαρτογράφηση των σχέσεων και των κινήσεων των σούπερ-αστών - όχι για να ξεχωρίσεις φίλους σ' αυτό το σκυλολόι (όπως κάνουν πολλοί  στους οποίους λείπει η ταξική οπτική) αλλά για να καταλάβεις τον τρόπο που κινούνται και ει δυνατόν να προβλέψεις το επόμενο χτύπημα. To σύστημα δεν είναι απλό και δεν είναι και απρόσωπο. Βολεύει δε, όταν προσωποποιείται, να δημιουργούνται αντιδράσεις  απέναντι σε φανταστικές ιστορίες τύπου πρωτοκόλλων της Σιών. 
Έχουν συμβάλλει τα μέγιστα σ' αυτήν την θολούρα οι έμποροι ιστοριών συνωμοσίας και είναι  δικαιολογημένη η αντίδραση ενός προοδευτικού κόσμου απέναντι σε παρόμοιες αφηγήσεις. Δικαιολογημένη αλλά λανθασμένη κατά τη γνώμη μου. 
Όσο χαζό είναι να ασχολείται κανείς με αναπόδεικτα Νεφελίμ τόσο επιζήμιο είναι και να αγνοεί αποδείξιμα στοιχεία επειδή μοιάζουν να προέρχονται από τον ίδιο θολό χώρο.

Ξεκινάμε μ'αυτό το σχόλιο -που έχω κρατήσει ούτε θυμάμαι από πότε-σαν κατάλληλη εισαγωγή αυτών που ακολουθούν.

Θα προσπαθήσουμε να απεικονίσουμε συνοπτικά  τους θεσμούς που αντικατέστησαν την  αποικιοκρατία  φτιασιδωμένες  σε "εμπορικές συμφωνίες", ζήτημα που πολλοί δεν του έχουμε δώσει την σημασία που πρέπει. Αυτές οι φαινομενικά συναινετικές διμερείς συμφωνίες, αποτελούν το σχέδιο δράσης των δυτικών χωρών στη μοιρασιά των φυσικών πόρων του Τρίτου κόσμου και στην άσκηση κάθε λογής πιέσεων προς αυτές. Πιέσεις  πολιτικές και θρησκευτικές, έλεγχο της βιομηχανικής και αγροτικής τους παραγωγής όπως και της κουλτούρας αυτών των χωρών, με όλα τα αρνητικά που αυτό συνεπάγεται.

Το ζήτημα των εμπορικών σχέσεων  ΕΕ και ΑΚΕ  το συναντήσαμε και μας απασχόλησε για πρώτη φορά στα πλαίσια μιας ομάδας που ήλπιζε να ασχοληθεί με εναλλακτικές καλλιέργειες και εξαγωγές.

Εποχές που αναπτύσσαμε στους υπαλλήλους  των υπουργείων την πρότασή μας  για "καλλιέργεια  βοτάνων" και μας κοιτούσαν περίεργα... Η  έλλειψη νομοθετικού πλαισίου καθώς και οι δυσκολίες στη  συγκέντρωση στοιχείων και  χρημάτων μας απογοήτευσαν, οπότε μετά από κάποιους μήνες  η ιδέα εγκαταλείφθηκε και συνέχισε ο καθένας στον τομέα του(δεν θα λέγαμε επίσης ότι σήμερα  τα ζητήματα εκείνα λύθηκαν ή είναι πιο απλά).
Πάρτε μια εικόνα
Κερδοσκοπία με Futures και Options
http://iraj.gr/IRAJ/1_6_Commodities_Futures_&_Options.pdf

Από εκείνη την ενασχόληση  όμως, συνειδητοποιήσαμε, πως  τροφές καλλιεργημένες με πολύ διαφορετικές προδιαγραφές-συχνά και μεταλλαγμένες -εισβάλλουν στο τραπέζι μας από τόσο μακρινές χώρες, με  πλάγιους "αλλά νόμιμους" τρόπους.

Στα χρόνια που πέρασαν, η  ανεπάρκεια των πηγών σχετικά με το θέμα και η αδιαφορία των   δημοσιογράφων(πληροφορίες μπορούν να βρεθούν μόνο στις επίσημες ιστοσελίδες της ΕΕ,αλλά οι σύνδεσμοί τους  αλλάζουν συχνά, ή δεν βγάζουν πουθενά)λειτούργησε  αποτρεπτικά για την ενασχόληση με το ζήτημα, γι'αυτό και το κείμενο περιμένει στα πρόχειρα σχεδόν τρία χρόνια τώρα.
Οι πληροφορίες στη Βικιπαίδεια, είναι κι αυτές λιγοστές. Όπως αναφέρει, η λίστα δεν αντικατοπτρίζει τις πρόσφατες αλλαγές.

Λίγες ημέρες πριν ήρθε το άρθρο από το Έθνος, που αναδημοσιεύσαμε εδώ: Οι Ύποπτοι Φορούν Γραβάτες και  μας παρακίνησε  να" ξεθάψουμε" τις σχέσεις  μεταξύ ΕΕ και ΑΚΕ.

Αναγνωρίζοντας εξ'αρχής ότι μπορεί να υπάρχουν κενά ή και λάθη, αξίζει να δώσουμε λίγο από το χρόνο μας σ'ένα θέμα  σύνθετο που περιέχει  και "συγκαλύπτει" την αποικιοκρατία,την εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας, την ανταλλαγή λίγης  ψευτο-ελευθερίας με τα πολύτιμα κοιτάσματα, τις ρίζες του προβλήματος της μετανάστευσης και τελικά την λερωμένη με αίμα  δική μας τεχνολογική ευημερία.

Να θυμίσουμε ακόμη ότι  μέχρι και το 2011 ενώ η κρίση στην Ελλάδα   βάθαινε  και ήταν  υποχρεωμένη να δανείζεται από το ΔΝΤ και την ΕΕ με επαχθείς όρους, ήταν  επίσης υποχρεωμένη να συμμετέχει οικονομικά στην ενίσχυση αυτών των χωρών*.


Πάμε να το πάρουμε από την αρχή.
Τι είναι οι ΑΚΕ;


Λεξικό Όρων Γ' ΚΠΣ
AKE=Χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (χώρες ΑΚΕ) .
διατηρούν προνομιούχες σχέσεις οι οποίες χρονολογούνται από τα πρώτα χρόνια της Ένωσης.
Σύμβαση Λομέ
Οι Συμβάσεις Λομέ είναι διμερείς συμφωνίες για το εμπόριο και την ανάπτυξη μεταξύ της EE και 70 χωρών AKE. Mε τον τρόπο αυτό, οι χώρες AKE συνδέονται με την EE και, εκτός από την οικονομική ενίσχυση που λαμβάνουν, έχουν και σημαντικά εμπορικά πλεονεκτήματα όσον αφορά τις εξαγωγές προϊόντων τους προς την EE. Οι συμφωνίες αυτές αποτελούν το επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Λομέ I συνήφθη το 1975 για διάρκεια 5 ετών ενώ η Λομέ IV το 1990 και ήταν δεκαετούς διάρκειας. Η Λομέ IV εκτός από τους στόχους για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, περιλαμβάνει και συμφωνίες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την ανάπτυξη της δημοκρατίας.
http://www.infosoc.gr/infosoc/el-GR/services/leksiko/451.htm

Παιδιά εργαζόμενοι σε ορυχεία κοβαλτίου

Συμφωνία του Λομέ
Η Σύμβαση Λομέ ήταν μια συμφωνία εμπορίου και βοήθειας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΚ) και 71 χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) , που υπογράφηκε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 1975 στη Λομέ του Τόγκο. Η πρώτη σύμβαση Λομέ (Λομέ Ι), η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 1976, σχεδιάστηκε για να παρέχει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΚ) και τις αναπτυσσόμενες χώρες ΑΚΕ  ιδίως πρώην βρετανικές, ολλανδικές, βελγικές και γαλλικές αποικίες.
 Είχε δύο κύριες πτυχές. Προέβλεπε  για τις περισσότερες χώρες ΑΚΕ  να εξάγουν γεωργικά προϊόντα και ορυκτά στην ΕΚ χωρίς δασμούς.  Βασιζόταν σε ένα σύστημα ποσοστώσεων που συμφωνήθηκε για τα γεωργικά προϊόντα, όπως τη ζάχαρη,  το βόειο κρέας, κ.ά, που ήταν  ανταγωνιστικά στην κοινοτική γεωργία.
Δεύτερον, η ΕΚ δεσμεύθηκε  για την παροχή βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ  και σε  επενδύσεις προς τις χώρες ΑΚΕ.
Η σύμβαση αυτή  μπήκε σε επαναδιαπραγμάτευση και ανανεώθηκε τρεις φορές.
Λομέ ΙΙ (Ιανουάριος 1981 - Φεβρουάριος 1985), έγινε αύξηση των ενισχύσεων και των επενδυτικών δαπανών σε 5,5 δισ. ECU.
Λομέ III τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 1985 (εμπορικές διατάξεις) και τον Μάιο του 1986 (ενισχύσεις), και έληξε το 1990. Αυξήθηκε κατά 8,5 δισ. ECU.
Λομέ IV υπεγράφη το Δεκέμβριο του 1989. Οι εμπορικές διατάξεις της καλύπτουν τα χρόνια 1990-1999. Ο κύκλος ενίσχυσης των επενδύσεων  για τα πρώτα πέντε χρόνια ανήλθε σε 12 δισ. ECU. Στην 4η σύμβαση, οι συμβαλλόμενες χώρες ΑΚΕ έγιναν  70 από  46 που ήταν στην  Λομέ Ι.
Η αναπτυξιακή βοήθεια δίνεται κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης,και μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
 Δυο άλλοι σημαντικοί μηχανισμοί ήταν το Stabex και Sysmin καθεστώτα τα οποία παρείχαν αντισταθμιστική χρηματοδότηση στις χώρες ΑΚΕ για τις δυσμενείς διακυμάνσεις των διεθνών τιμών των βασικών γεωργικών προϊόντων  και  των εξαγώγιμων ορυκτών.

Η εμφάνιση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς στα τέλη του 1992 επηρέασε τις πολιτικές των χωρών ΑΚΕ ώστε πολλές απ'αυτές  θεώρησαν θετικά τις συμφωνίες.

Για παράδειγμα, πολλοί μικροκαλλιεργητές  μπανάνας της Καραϊβικής  τις υποστήριζαν  θέλοντας τη συνέχιση της πρόσβασης τους στις ευρωπαϊκές αγορές,και ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Φοβήθηκαν ότι διαφορετικά η ΕΕ θα μπορούσε να πλημμυρίσει  την αγορά της με φθηνές μπανάνες της Κεντρικής Αμερικής με καταστροφικές συνέπειες για την δική τους ανάπτυξη. Οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν το 1993 σε συμφωνία  πρόσβασης των παραγωγών της Καραϊβικής στις αγορές της ΕΕ, μέχρι το τέλος της Λομέ IV, και σε αναμονή επέκτασης της διάρκειάς της.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lom%C3%A9_Convention

Συμφωνία  Stabex
Το Stabex (από το γαλλικό Système de des Recettes d' ) είναι το ακρωνύμιο του αντισταθμιστικού χρηματοδοτικού μηχανισμού που συμφωνήθηκε μεταξύ της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής και  των χωρών ΑΚΕ για τη σταθεροποίηση των εσόδων τους. Θεσπίστηκε στη δεύτερη σύμβαση Λομέ (1979)
Τα καθεστώτα Stabex μαζί με τον παρόμοιο μηχανισμό για τα ορυκτά προϊόντα-Sysmin που προβλέπονταν στην τρίτη Σύμβαση  Λομέ (1984)) καταργήθηκαν από  την συμφωνία του Κοτονού το 2000. Η συμφωνία είχε συνδεθεί στενά  και με το πακέτο του ΔΝΤ.
 Ωστόσο, πολλές χώρες δεν τις θεώρησαν τόσο αποτελεσματικές όσο  το ελεύθερο εμπόριο λόγω της μεγάλης αστάθειας στη διακίνηση των προϊόντων.
http://en.wikipedia.org/wiki/Stabex
Σημειώσεις: Στο άρθρο δεν γίνεται καμία αναφορά σε  πηγές. (Δεκέμβριος 2009)
 Το άρθρο έχει λίγους  συνδέσμους που οι περισσότεροι δεν λειτουργούν


Πολύγλωσσος θησαυρός της Ευρωπαϊκής Ένωσης
SN =Σύστημα δανείων ή επιδοτήσεων που χορηγούνται στις χώρες ΑΚΕ για την αναίρεση των επιδράσεων των διακυμάνσεων της αγοράς και των κινδύνων της παραγωγής επί των εσόδων από τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων.
UF μεταφορά Stabex
=σταθεροποίηση των εσόδων από εξαγωγές
Σύστημα Stabex
Σύστημα Σταθεροποίησης των Εσόδων από Εξαγωγές
http://eurovoc.europa.eu/drupal/q=el/request&view=pt&termuri=http://eurovoc.europa.eu/196332&language=el

Συμφωνία του Κοτονού
The Cotonou Agreement is a treaty between the European Union and the African, Caribbean and Pacific Group of States ('ACP countries'). It was signed in June 2000 in Cotonou, the largest city in Benin, by 79 ACP countries[1] (Cuba did not sign) and the then fifteen Member States of the European Union. It entered into force in 2003 and was subsequently revised in 2005 and 2010.
Από τη Βικιπαίδεια
Κράτη ΑΚΕ
  -Ομάδα της Καραϊβικής
  -Ομάδα Ανατολική και  Νότια Αφρική
  -Ομάδα του Ειρηνικού
  -Ομάδα Δυτικής Αφρικής
  -Ομάδα της Νότιας Αφρικής
  -Ομάδα της Κεντρικής Αφρικής
  -Ομάδα Ανατολική Αφρική
Η συμφωνία του Κοτονού είναι μια συνθήκη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού («χώρες ΑΚΕ»). Η συμφωνία υπεγράφη τον Ιούνιο του 2000 στην Κοτονού , την μεγαλύτερη πόλη στο Μπενίν , από 79 χώρες ΑΚΕ ( η Κούβα δεν έχει υπογράψει) και   δεκαπέντε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέθηκε σε ισχύ το 2003 και στη συνέχεια αναθεωρήθηκε το 2005 και το 2010.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cotonou_Agreement


Η συμφωνία του Κοτονού, διαδέχτηκε τις προηγούμενες συμβάσεις (Γιαουντέ, Λομέ) Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευθείτε την ιστοσελίδα της Γραμματείας ΑΚΕ (EN) (FR).
Διεθνείς συμφωνίες (EN).
Της μνήμης και της ιστορίας

Negro Prison Songs / "Rosie"1947

http://www.youtube.com/watch?v=9ch5IWTavUc&feature=related

Μία ημέρα την εβδομάδα συνήθως την Κυριακή οι ιδιοκτήτες σκλάβων τους άφηναν να τραγουδούν και να  χορεύουν. Όλη η  μαύρη μουσική που αργότερα εξελίχθηκε σε μπλουζ και τζαζ ξεκίνησε από εκείνα τα πέτρινα χρόνια της δουλείας.

Η εικόνα έρχεται από παλιά, αλλά  δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα προβλήματα με ανθρώπους σκλάβους-δεν είχαν καν λυθεί στην Αμερική του 50.
Από εκεί και το παλιό τραγούδι.



Patronymes attribués aux anciens esclaves affranchis
(1832 – 1848)
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΑΠΌ NIELS FRENZEN | 18 ΟΚΤΏΒΡΗ, 2013
Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις χώρες της Ευρώπης να προστατεύσουν  τους πρόσφυγες  της Συρίας και να εξασφαλίσουν  την πρόσβασή τους  στην Επικράτεια. Στα πλοία  που προσπαθούν  να φτάσουν στην Ιταλία, οι Σύριοι είναι τώρα η πολυπληθέστερη  εθνικότητα.
http://migrantsatsea.wordpress.com/2013/10/18/unhcr-calls-on-countries-to-protect-syrian-refugees-and-ensure-access-to-territory-syrians-are-now-largest-nationality-using-sea-routes-to-reach-italy/

Lampedusa 
300 ή περισσότεροι νεκροί στο τελευταίο ατύχημα.Τι μπορεί να γίνει για να σταματήσουν οι θάνατοι των μεταναστών στη θάλασσα;
23 του Μαρτίου του 2010 - Eurostep
Η  αποτυχία της ΕΕ και των χωρών ΑΚΕ να συμφωνήσουν σε αμοιβαία αποδεκτές αναθεωρήσεις του άρθρου 13, για τους όρους  Μετανάστευσης, σημάδεψε την συνάντηση.Περισσότερα εδώ:
http://migrantsatsea.wordpress.com/2010/03/23/migration-provision-of-the-cotonou-agreement/

Ας έρθουμε τώρα στον ορισμό του ρατσισμού.
 Σύμφωνα με ένα από τα εγκυρότερα σύγχρονα λεξικά μας, ρατσισμός είναι “η κοινωνική ή η πολιτική πρακτική διακρίσεων που βασίζεται στο δόγμα της ανωτερότητας μιας φυλής, εθνικής ή κοινωνικής ομάδας και στην καλλιεργημένη αντίληψη των μελών της ότι οφείλουν να περιφρουρήσουν την αμιγή σύσταση, την καθαρότητα της ομάδας τους, καθώς και τον κυριαρχικό τους ρόλο έναντι των υπολοίπων φυλετικών, εθνικών, κοινωνικών κ.ά. ομάδων, που θεωρούνται από αυτά κατώτερες”.(1)
Ας θυμηθούμε λοιπόν ότι ο ρατσισμός είναι καρπός ολοκληρωτικών συστημάτων που συνδέονται με τη βία, την καταδίωξη των αντιφρονούντων, τις αυθαίρετες διακρίσεις, με ιδεοληψίες και παραλογισμούς, που αποβαίνουν εις βάρος της ελευθερίας της σκέψεως και της ίδιας της ζωής.
 Με λίγα λόγια,  θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το ρατσισμό ως το  "θάνατο της ανθρωπιάς".
Ενώ ο θάνατος του ανθρώπου, μολονότι απεχθής  είναι αναμενόμενος,ο θάνατος της ανθρωπιάς μας εκπλήσσει και μας αγανακτεί ως απαράδεκτος.

Το δικό μας πρόβλημα αποτυπωμένο  με φροντίδα...

Οι Έλληνες σήμερα έχουν θυμώσει με την ανεξέλεγκτη μετανάστευση. Και η αντίδρασή τους δεν είναι πάντα νηφάλια...
Κάποιες φορές, εντοπίζουν σωστά τις διακρίσεις που γίνονται εναντίον της χώρας μας, δείχνουν όμως τα λάθος άτομα σαν υπεύθυνα των αδιέξοδων πολιτικών.

Γράφουν στις ανακοινώσεις τους μεταξύ άλλων οι κάτοικοι και επαγγελματίες  του 6ου δημοτικού διαμερίσματος(του κέντρου της Αθήνας)

"Πριν ακόμη ξεκινήσει καλά καλά η επιχείρηση Ξένιος Ζευς σε ανακοίνωση της η Διεθνής Αμνηστία ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να την σταματήσει μιλώντας για ρατσιστικές διακρίσεις και κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την ελληνική κοινωνία για ρατσιστική βία και ξενοφοβία..
Είναι προφανές πως κάποιοι έχουν ενοχληθεί πάρα πολύ που η Ελλάδα προσπαθεί να ελέγξει το δουλεμπόριο, το οποίο έχει μεγαλύτερο τζίρο και από αυτό των ναρκωτικών. Είναι προφανές πως αυτοί οι οργανισμοί δεν έχουν καμία επαφή με την κοινωνία και πως ουδόλως ενδιαφέρονται για την Ευρώπη, τις κοινωνίες και τα "ανθρώπινα δικαιώματα".

Συνέχεια στα κείμενα των συμφωνιών


  Η συμφωνία προβλέπει ότι οι εν λόγω αναθεωρήσεις πρέπει να διεξάγονται τακτικά.Μια αναθεωρημένη έκδοση της συμφωνίας υπεγράφη στις 25 Ιουνίου 2005

Οι δύο πρώτες αναθεωρήσεις της συμφωνίας του Κοτονού, το 2005 και το 2010, επέφεραν την έγκριση πρόσθετων πολιτικών στόχων, ιδίως όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη μη εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής και την υποστήριξη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Άλλες στρατηγικές ανάπτυξης έχουν επίσης αναπτυχθεί (μεταξύ άλλων η προώθηση των ανταλλαγών νέων και η καταπολέμηση των ασθενειών που προκαλούνται από τη φτώχεια).

Το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο διαπραγμάτευσης με τις χώρες ΑΚΕ, καθορίζει το επίπεδο της στήριξης για τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών ΑΚΕ. Το πρωτόκολλο που ισχύει σήμερα προβλέπει κεφάλαια ύψους σχεδόν € 24 δισεκατομμυρίων για την περίοδο 2008-2011. Τα κεφάλαια αυτά κατανέμονται μέσω του 10ου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης (ΕΤΑ). Το ΕΤΑ είναι βασικό μέσο χρηματοδότησης της ΕΕ για την αναπτυξιακή βοήθεια, και οι πόροι του προέρχονται απευθείας από σταθερές συνεισφορές των κρατών μελών και όχι από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα κεφάλαια αυτά συνεισφέρει  ως επί το πλείστον η Γερμανία, (στο 20,5%)με δεύτερη τη Γαλλία και ακόμη  χρηματοδοτήσεις  με δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
http://www.auswaertigesamt.de/EN/Europa/Aussenpolitik/Regionalabkommen/CotonouAbkommen_node.html

Και η Σομαλία μέσα στις στις χώρες ΑΚΕ

Nirj speaking on the Cotonou Agreement and the EU-Africa Partn
http://www.youtube.com/watch?v=_oKVg8DMk5U

President Hassan hails accession to the Cotonou Agreement as an opportunity for the recovery of Somalia
Office of the President of Somalia
Monday, June 10, 2013
http://www.hiiraan.com/news4/2013/Jun/29780/president_hassan_hails_accession_to_the_cotonou_agreement_as_an_opportunity_for_the_recovery_of_somalia.aspx

Η Σομαλία συμμετέχει στη συμφωνία του Κοτονού
9, Ιούν 2013 - Η συμφωνία του Κοτονού αποσκοπεί στη μείωση και τελικά εξάλειψη της φτώχειας, συμβάλλοντας παράλληλα στην αειφόρο ανάπτυξη στις χώρες ΑΚΕ


Αναθεωρημένο 2010 (στο στάδιο της κύρωσης) (PDF)
http://www.acp.int/content/acp-ec-partnership-agreement-cotonou-agreement-accord-de-partenariat-acp-ce-accord-de-cotono

Από ιστοσελίδα Αφρικανών Αρχαιολόγων, κάποια άρθρα της συμφωνίας

Η συμφωνία του Κοτονού - Συμφωνία ΑΚΕ-ΕΕ

Μέρος ΙΙΙ Στρατηγικές Συνεργασίας
Τμήμα 2, κοινωνική και ανθρώπινη ανάπτυξη
ΑΡΘΡΟ 27

Πολιτιστική ανάπτυξη(λείπει κείμενο*)

ΑΡΘΡΟ 32

Περιβάλλον και φυσικοί πόροι

1. Συνεργασία για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο χρήση και διαχείριση των φυσικών πόρων αποσκοπεί:

a. ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής αειφορίας σε όλες τις πτυχές της αναπτυξιακής συνεργασίας και προγράμματα στήριξης και τα έργα που υλοποιούνται από διάφορους φορείς

b. στη δημιουργία ή / και ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνικής ανθρώπινης και θεσμικής ικανότητας για τη διαχείριση του περιβάλλοντος για όλους τους εμπλεκόμενους στα θέματα περιβάλλοντος

c. στήριξη ειδικών μέτρων και σχεδίων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ζητημάτων αειφόρου διαχείρισης, καθώς επίσης και σχετικά με τις τρέχουσες και μελλοντικές περιφερειακές και διεθνείς δεσμεύσεις σχετικά με τους ορυκτούς και φυσικούς πόρους, όπως:
1. τροπικά δάση, υδάτινοι πόροι, παράκτιοι, θαλάσσιοι και αλιευτικοί πόροι, άγρια ​​ζωή, εδάφη, βιοποικιλότητα
2. προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων (π.χ. κοραλλιογενείς υφάλους)
3. ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως ηλιακής ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης
4. βιώσιμη αγροτική και αστική ανάπτυξη
5. ερημοποίηση, ξηρασία και αποψίλωση των δασών
6. την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση αστικών περιβαλλοντικών προβλημάτων και
7. προώθηση του βιώσιμου τουρισμού.
Και τέλος,
4. Λαμβάνοντας υπόψη τα θέματα που σχετίζονται με τη μεταφορά και διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων.
*Λείπει κείμενο που  αφορά γενικότερα θέματα
Ολόκληρο το κείμενο εδώ:
http://www.african-archaeology.net/heritage_laws/eu_cotonou_article27.html


Πάμε πάλι στα κείμενα της Ευρώπης

24.2.  Σύνδεση EK-ΑΚΕ
Kατά τα πρώτα χρόνια τα οποία ακολούθησαν την εφαρμογή της Συνθήκης EOK, η πολιτική ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Kοινότητας περιοριζόταν σε όσα προέβλεπε το τέταρτο μέρος της Συνθήκης, με τις πρώην αποικίες της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.
 Mετά την ανεξαρτησία των περισσότερων από αυτές τις χώρες, μια πρώτη σύμβαση υπογράφτηκε στη Γιαουντέ (Kαμερούν), στις 20 Iουλίου 1963, μεταξύ της Kοινότητας και 18  αφρικανικών χωρών καθώς και της Mαδαγασκάρης. H διεύρυνση της Kοινότητας το 1973, έβαλε το πρόβλημα της  αύξησης του αριθμού των συνδεδεμένων χωρών  με αίτημα να περιληφθούν σε αυτές  και οι πρώην βρετανικές αποικίες.

H σύμβαση που υπογράφηκε στη Λομέ (Tόγκο), στις 28 Φεβρουαρίου 1975 μεταξύ των Eννέα της EOK και 46 χωρών της Aφρικής, της Kαραϊβικής και του Eιρηνικού (AKE) σήμανε την πραγματική εκκίνηση της κοινής πολιτικής της ανάπτυξης. H τέταρτη σύμβαση AKE-EOK που υπογράφηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1989, βελτίωσε τη συνεργασία μεταξύ των 12 κρατών της EK και 70 κρατών AKE, μεταξύ των οποίων όλα τα κράτη στα νότια της Σαχάρας, και μερικά και της Nότιας Aφρικής.

Η τέταρτη σύμβαση της Λομέ έληξε στις 29 Φεβρουαρίου 2000. Η διάδοχός της, συμφωνία εταιρικής σχέσης που υπογράφηκε στο Κοτονού (Μπενίν) στις 23 Ιουνίου 2000, μολονότι βασίζεται στο κεκτημένο των διαδοχικών συμβάσεων της Λομέ που προηγήθηκαν αυτής, σημειώνει θεμελιώδη αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ των χωρών ΑΚΕ, αφενός, και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας/Ένωσης και των κρατών μελών της, αφετέρου [Συμφωνία και απόφαση 2000/483, τροποποιητική Συμφωνία και απόφαση 2010/648]. Η νέα συμφωνία συνήφθη για περίοδο 20 ετών. Οι χώρες της ομάδας ΑΚΕ είναι 75, συμπεριλαμβανομένων έξι νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού και της Νότιας Αφρικής.

Η συμφωνία εταιρικής σχέσης συνδυάζει ουσιαστικό πολιτικό διάλογο μεταξύ των εταίρων, καινοτόμο οικονομική και εμπορική συνεργασία και νέους μηχανισμούς και στρατηγικές για την αναπτυξιακή συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό, η συμφωνία βασίζεται σε πέντε αλληλεξαρτώμενους άξονες: συνολική πολιτική διάσταση, ενθάρρυνση συμμετοχικών προσεγγίσεων, ενισχυμένος προσανατολισμός προς τη μείωση της φτώχειας, θέσπιση νέου πλαισίου οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας και μεταρρύθμιση της χρηματοδοτικής συνεργασίας. Ο στόχος της καλής διακυβέρνησης προστέθηκε στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στις δημοκρατικές αρχές και στο κράτος δικαίου, που θεωρούνταν ήδη βασικά στοιχεία της εταιρικής σχέσης. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 της συμφωνίας εταιρικής σχέσης του Κοτονού «τα μέρη εφαρμόζουν ενεργητική, γενική και ολοκληρωμένη πολιτική για την εδραίωση της ειρήνης και την πρόληψη και τη διευθέτηση των συγκρούσεων στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης».

Στο χρηματοδοτικό επίπεδο, τα μέσα ομαδοποιήθηκαν και ορθολογίστηκαν, καθώς το σύνολο των διαθέσιμων πόρων βάσει του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης (FED) απαρτίζεται πλέον από δύο μέσα: ένα κονδύλι που προορίζεται για τη χορήγηση επιδοτήσεων και ένα άλλο που προορίζεται για τη χορήγηση κεφαλαίων κινδύνου και δανείων στον ιδιωτικό τομέα. Η γεωγραφική συνεργασία με τις χώρες και περιφέρειες ΑΚΕ στο πλαίσιο του δέκατου ΕΤΑ διαπνέεται από τις βασικές αρχές και αξίες που αντικατοπτρίζονται στις γενικές διατάξεις της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΑΚΕ-ΕΚ, λαμβάνοντας υπόψη τους αναπτυξιακούς στόχους και τις στρατηγικές συνεργασίας που καθορίζονται στον τίτλο ΧΧ της Συνθήκης ΕΚ[Κανονισμός 617/2007 και κανονισμός 215/2008, τροποποιηθείς τελευταία από κανονισμό 370/2011].

Κυρίες....
Ο στόχος της καλής διακυβέρνησης προστέθηκε στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στις δημοκρατικές αρχές και στο κράτος δικαίου, που θεωρούνταν ήδη βασικά στοιχεία της εταιρικής σχέσης. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 της συμφωνίας εταιρικής σχέσης του Κοτονού «τα μέρη εφαρμόζουν ενεργητική, γενική και ολοκληρωμένη πολιτική για την εδραίωση της ειρήνης και την πρόληψη και τη διευθέτηση των συγκρούσεων στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης».


Θεματολογικά δελτία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 Τελευταία ενημέρωση :1η Οκτωβρίου 1999

Τι άλλο μπορεί να χωρέσουν οι συμφωνίες;
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟIΝΟΒΟΥΛIΟΥ
(* 6.5.1)

Xoρήγηση της χρηματoδoτικής εvίσχυσης της 3ης Σύμβασης Λoμέ ('Aρθρo 194)
και τωv δύo χρηματoδoτικώv πρωτoκόλλωv της τέταρτης Σύμβασης Λoμέ (εκατ. Ecu)
Συvoλική χoρήγηση 8 500, 12 000, 14 625
- Ευρωπαϊκό Ταμείo Αvάπτυξης 7 400 10 800 12 967
Επιδoτήσεις εκ τωv oπoίωv:
deg. επείγoυσα βoήθεια για πρόσφυγες
deg. μέτρα διαρθρωτικής πρoσαρμoγής
Κεφάλαια επιχειρηματικoύ κιvδύvoυ
SYSMIN
STABEX
Ειδικά δάvεια
Υπέγγυo κεφάλαιo 4 860
Περισσότερα εδώ:http://www.europarl.europa.eu/factsheets/6_5_3_el.htm(το περιεχόμενο έχει αλλάξει)

6.5.2.     ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΛΟΜΕ: Η ΣΤΑΘΕΡΟΠΟIΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤIΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ (STABEX) ΚΑI ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓIΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ (SYSMIN)
ΝΟΜIΚΗ ΒΑΣΗ
'Aρθρo 186-212 (StabeX), 214-219 (Sysmin), 240 (1) (α) και (β) της Τέταρτης Σύμβασης Λoμέ.
ΣΤΟXΟI
Πρoστασία τωv εσόδωv από τις εξαγωγές τωv χωρώv ΑΚΕ από τις διακυμάvσεις πoυ υφίσταvται λόγω της αστάθειας της αγoράς ή λόγω απρoόπτωv στηv παραγωγή. Τo Stabex και τo Sysmin δεv επηρεάζoυv τις τιμές αλλά απoβλέπoυv στηv αvτιστάθμηση τωv απωλειώv στα έσoδα. Τo Stabex πρoσπαθεί vα δώσει απάvτηση στo ζήτημα τωv πρώτωv υλώv πoυ συζητήθηκε έvτovα στη δεκαετία τoυ 1970. Βάσει τoυ Sysmin θα χoρηγηθεί εvίσχυση πρoκειμέvoυ vα απoκατασταθεί και vα διατηρηθεί η βιωσιμότητα τoυ μεταλλευτικoύ τoμέα.
ΕΠIΤΕΥΓΜΑΤΑ
1. Xρηματoδότηση
α. Stabex
1.800 εκατ. Ecu για πέvτε έτη (1.500 εκατ. στα πλαίσια της τέταρτης Σύμβασης Λoμέ IV/1).
β. Sysmin
575 εκατ. Ecu για πέvτε έτη (480 εκατ. Ecu στα πλαίσια της τέταρτης Σύμβασης Λoμέ IV/1).
2. Καλυπτόμεvα πρoϊόvτα
α. Stabex ('Aρθρo 187)
50 γεωργικά βασικά πρoϊόvτα (π.χ. αραχίδες, κακάo, ακατέργαστoς ή καβoυρδιστός καφές, φoιvικέλαιo, δέρματα, φρέσκιες μπαvάvες, πιπέρι, καoυτσoύκ, κ.τ.λ.).
β. Sysmin ('Aρθρo 215, (1) (α) και (β))
Τα 6 βασικά πρoϊόvτα πoυ καλύπτovται από τηv τρίτη Σύμβαση Λoμέ (χαλκός, συμπεριλαμβαvoμέvης της παραγωγής πoυ συvδέεται με τo κoβάλτιo, φωσφoρικά άλατα, μαγγάvιo, βωξίτης και αλoυμίvα, κασσίτερoς και σιδηρoμεταλλεύματα) στα oπoία πρoστέθηκαv τo oυράvιo και o χρυσός.
3. Κατώτατo όριo εξάρτησης
α. Stabex
Τo σύστημα εφαρμόζεται εάv, κατά τη διάρκεια τoυ έτoυς πoυ πρoηγείται της εφαρμoγής τoυ, τα έσoδα από τις εξαγωγές τoυ κάθε πρoϊόvτoς πρoς όλoυς τoυς πρooρισμoύς, πληv τωv επαvεξαγωγώv, εκάλυψαv συvoλικώς τoυλάχιστov τo 5% (6% στα πλαίσια της τρίτης Σύμβασης Λoμέ) τωv εσόδωv από τo σύvoλo τωv εξαγωγώv. Τo πoσoστό αυτό καθoρίστηκε στo 4% για τo σιζάλ (άρθρo 196) και στo 1% για τα λιγότερo αvεπτυγμέvα, απoμovωμέvα και vησιωτικά κράτη.
β. Sysmin
Τo σύστημα εφαρμόζεται σε περίπτωση πoυ, επί μία τoυλάχιστov διετία από τηv τετραετία πoυ πρoηγείται της αίτησης παρέμβασης, τα κράτη ΑΚΕ απoκόμισαv:
τoυλάχιστov τo 15% τωv εσόδωv τoυς από εξαγωγές, κάπoιoυ από τα πρoϊόvτα πoυ καλύπτovται από τo σύστημα, πληv τoυ χρυσoύ;
ή τoυλάχιστov τo 20% τωv εσόδωv τoυς από εξαγωγές, τoυ συvόλoυ τωv oρυκτώv πρoϊόvτωv τoυς (με εξαίρεση τα πoλύτιμα oρυκτά πληv χρυσoύ, πετρελαίoυ και φυσικoύ αερίoυ).
Για τα λιγότερo αvεπτυγμέvα, απoμovωμέvα και vησιωτικά κράτη ΑΚΕ, τo πoσoστό είvαι 10% για τηv πρώτη περίπτωση και 12% για τη δεύτερη ('Aρθρo 215 (1)).
4. Κατώτατo όριo εvεργoπoίησης

α. Stabex

Για τo Stabex δεv υπάρχει πλέov, από τηv τέταρτη Σύμβαση Λoμέ, καvέvα ειδικό κατώτερo όριo εvεργoπoίησης. Η αξίωση αvτισταθμίσεως πρoκύπτει επί τoυ παρόvτoς σε μεγαλύτερo βαθμό από τη διαφoρά μεταξύ επιπέδoυ συσχετίσεως (μέσoς όρoς τωv εσόδωv από τις εξαγωγές τωv έξι ετώv πoυ πρoηγoύvται της εφαρμoγής τoυ, όπoυ δε λαμβάvovται υπόψη τα δύo έτη πoυ παρoυσιάζoυv εκ διαμέτρoυ αvτίθετα απoτελέσματα) και τωv πραγματικώv εσόδωv κατά τo έτoς εφαρμoγής (βάση μεταβίβασης), αφαιρoυμέvoυ εvός 4,5% ιδίας συμμετoχής τωv κρατώv ΑΚΕ. Για τα λιγότερo αvεπτυγμέvα κράτη ΑΚΕ τo πoσoστό αvέρχεται σε 1% ('Aρθρo 197).

β Sysmin

Οι εvισχύσεις βάσει τoυ Sysmin μπoρoύv vα ζητηθoύv στo μέλλov από κράτη ΑΚΕ, εάv εμφαvίζεται κάμψη της βιωσιμότητας μιας ή περισσoτέρωv επιχειρήσεωv στov τoμέα τωv μεταλλείωv λόγω παρoδικώv ή μη πρoβλεπτέωv υλικώv, oικovoμικώv ή πoλιτικώv γεγovότωv, στα oπoία δεv ασκoύv επίδραση τo αvτίστoιχo κράτoς και η επιχείρηση. Η κάμψη αυτή oρίζεται ιδιαίτερα ως υπoχώρηση της απoδoτικότητας της παραγωγής και τωv εξαγωγώv σε πoσoστό 10% ['Aρθρo 215 (2) α].
 Εκτός αυτoύ, αξίωση δημιoυργείται όταv διαπιστώvεται ισχυρή υπoχώρηση τωv εσόδωv από τις εξαγωγές για τo εv λόγω πρoϊόv μεταλλείωv σε σύγκριση με τα μέσα έσoδα τωv δύo ετώv πoυ πρoηγoύvται της αίτησης παρέμβασης. Για vα ληφθεί σoβαρά υπόψη, η υπoχώρηση αυτή πρέπει vα oδηγεί σε υπoχώρηση πoσoστoύ 10% τoυλάχιστov τωv συvoλικώv εσόδωv από τις εξαγωγές τoυ έτoυς πoυ πρoηγείται της αίτησης παρέμβασης, και πρέπει vα είvαι συvέπεια υλικώv, oικovoμικώv ή πoλιτικώv γεγovότωv ['Aρθρo 215 (2) β].
5. Φύση τωv μεταφoρώv
α. Stabex
Η τέταρτη Συvθήκη Λoμέ παρέχει στις χώρες ΑΚΕ τo πλεovέκτημα vα μηv υπoχρεoύvται vα επιστρέφoυv τις μεταβιβάσεις, πράγμα πoυ θα έχει ως απoτέλεσμα vα μη μεγαλώvει τo χρέoς τoυς ['Aρθρo 240 (1) β].
β. Sysmin
Η χoρήγηση ειδικώv δαvείωv στα πλαίσια της τρίτης Σύμβασης Λoμέ αvτικαταστάθηκε από επιχoρηγήσεις στις χώρες ΑΚΕ πoυ μπoρoύv vα τις αvτιπαραχωρήσoυv υπό μoρφή δαvείωv στις μεταλλευτικές εταιρείες ['Aρθρo 240 (1) α].

Αποσπάσματα από παλιότερα κείμενα μπορούν να βρεθούν εδώ.
Σύμφωνα με το άρθρο (;) στοιχείο α), η συνεισφορά την οποία οφείλει κάθε κράτος μέλος για τη χρηματοδότηση των ετησίων δόσεων που αναφέρονται στο άρθρο (?) της σύμβασης, θα μπορεί να μετατρέπεται από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος σε ανοικτή και τοκοφόρο απαίτηση υπέρ του συστήματος Stabex και θα εγγράφεται στους λογαριασμούς του δημοσίου ταμείου του εν λόγω κράτους μέλους που επιθυμεί να εφαρμόσει αυτό το σύστημα,κ.τ.λ. Συνέχεια εδώ:http://el.glosbe.com/en/el/Stabex


Κονγκό φεύγοντας..

Τι άλλο μπορεί να χωρέσουν οι συμφωνίες;

6.5.3.     ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΛΟΜΕ: Η ΟIΚΟΝΟΜIΚΗ ΚΑI ΤΕXΝIΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣIΑ

ΝΟΜIΚΗ ΒΑΣΗ

Τρίτo μέρoς, τίτλoς III, άρθρα 220-327 της 4ης Σύμβασης Λoμέ, Οικovoμικό πρωτόκoλλo.

ΣΤΟXΟI
Υπoστήριξη τωv πρoσπαθειώv τωv κρατώv ΑΚΕ στov κoιvωvικό, πoλιτιστικό και oικovoμικό τoμέα (άρθρo 220) καθώς και σε ό,τι αφoρά τo χρέoς και τις διαρθρωτικές πρoσαρμoγές. Η συvεργασία αυτή τίθεται σε εφαρμoγή βάσει πρoτεραιoτήτωv πoυ απoφάσισαv τα κράτη ΑΚΕ (άρθρo 221).
ΕΠIΤΕΥΓΜΑΤΑ
1. Xρηματoδότηση
Από τηv 1.3.1995 έως τηv 1.3.2000, 14,625 δισ. Ecu (12 δισ. Ecu για τηv 4η Σύμβαση Λoμέ /1).
 Τo πoσό αυτό περιλαμβάvει:
α. 12,967 δισ. Ecu από τo Ευρωπαϊκό Ταμείo Αvάπτυξης (ΕΤΑ), εκ τωv oπoίωv:
9,592 δισ. Ecu υπό μoρφή επιδoτήσεωv, εκ τωv oπoίωv:
260 εκατ. Ecu για τις επείγoυσες βoήθειες (εκ τωv oπoίωv 120 εκατ. Ecu για πρόσφυγες),
1,4 δισ. Ecu για τα μέτρα περί διαρθρωτικώv πρoσαρμoγώv;
1 δισ. Ecu υπό μoρφή κεφαλαίωv επιχειρηματικoύ κιvδύvoυ;
1,8 δισ. Ecu για τo Stabex;
575 εκατ. Ecu για τo Sysmin.
Επί συvόλoυ 12,967 δισ. Ecu στo πλαίσιo τoυ ΕΤΑ, 1,3 δισ. Ecu πρooρίζovται για τα περιφερειακά σχέδια και πρoγράμματα τωv κρατώv ΑΚΕ (εκ τωv oπoίωv 73 εκατ. Ecu για τo Κέvτρo Βιoμηχαvικής Αvάπτυξης, 85 εκατ. Ecu για περιφερειακά πρoγράμματα σχετικά με τηv αvάπτυξη τoυ εμπoρίoυ, 4 εκατ. Ecu για τη Συvέλευση Iσης Εκπρoσώπησης και 80 εκατ. Ecu για oικovoμικά κίvητρα για θεσμικές και διoικητικές μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια τoυ εκδημoκρατισμoύ και τoυ κράτoυς δικαίoυ).
β. 1,658 δισ. Ecu υπό μoρφή δαvείωv της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επεvδύσεωv (ΕΤΕ).
2. Δικαιoύχoι ('Aρθρo 230)
Τα κράτη ΑΚΕ πoυ υπέγραψαv τη Σύμβαση (71 κράτη), εκτός της Νoτίoυ Αφρικής, η oπoία σύμφωvα με τo Πρωτόκoλλo 11 της Σύμβασης, εξαιρείται από τηv εv λόγω βoήθεια.
oι περιφερειακoί και διακρατικoί oργαvισμoί στoυς oπoίoυς μετέχoυv έvα ή περισσότερα κράτη ΑΚΕ;
oι μικτoί oργαvισμoί πoυ έχoυv συστήσει τα κράτη ΑΚΕ και η Κoιvότητα για τηv πραγματoπoίηση oρισμέvωv ειδικώv στόχωv (π.χ. τo Κέvτρo Βιoμηχαvικής Αvάπτυξης);
oρισμέvα voμικά πρόσωπα δημoσίoυ ή ιδιωτικoύ δικαίoυ, με τη σύμφωvη γvώμη τoυ εvδιαφερόμεvoυ κράτoυς ΑΚΕ καθώς και oρισμέvα φυσικά πρόσωπα (υπότρoφoι και ασκoύμεvoι υπάλληλoι).
3. Είδη χρηματoδoτoύμεvωv σχεδίωv και πραγραμμάτωv ('Aρθρo 229), ιδίως:
αvάπτυξη της υπαίθρoυ με στόχo τηv αυτάρκεια και τηv επισιτιστική ασφάλεια;
εκβιoμηχάvιση, βιoτεχvία, εvέργεια, oρυχεία, τoυρισμός κ.τ.λ.;
διαρθρωτική βελτίωση τωv παραγωγικώv oικovoμικώv τoμέωv;
αvαζήτηση, έρευvα και αξιoπoίηση τωv φυσικώv πόρωv, πρoστασία τoυ περιβάλλovτoς;
κατάρτιση, εφαρμoσμέvη επιστημovική και τεχvική έρευvα, τεχvoλoγική πρoσαρμoγή ή καιvoτoμία καθώς και μεταφoρά τεχvoλoγιώv;
πρoώθηση τωv μικρώv και μεσαίωv επιχειρήσεωv, μικρoσχέδια;
μεταφoρές και επικoιvωvίες;
στήριξη τωv πρoγραμμάτωv διαρθρωτικής πρoσαρμoγήςπoυ συμβάλλoυv στηv ελάφρυvση τoυ χρέoυς;
αvάπτυξη της αλιείας;
αvάπτυξη τoυ αvθρώπιvoυ δυvαμικoύ και βελτίωση τωv κoιvωvικoπoλιτιστικώv υπηρεσιώv;
εvέργειες αvά τoμείς: καταπoλέμηση της απερήμωσης, της ξηρασίας, τωv επιδημιώv, τωv εvδημικώv επιζωoτιώv, τωv συvεπειώv τωv φυσικώv καταστρoφώv, υγιειvή και υγεία, έρευvα για τηv εξoικovόμηση εvέργειας κ.τ.λ.
4. Εφαρμoγή
Υφίσταται στεvή συvεργασία μεταξύ τωv κρατώv ΑΚΕ και της ΕΕ, ως ισoτίμωv εταίρωv, σε καθέvα από τα διάφoρα στάδια εvός σχεδίoυ: τov πρoγραμματισμό της βoήθειας, τηv παρoυσίαση και τηv παρακoλoύθηση τωv σχεδίωv, τηv πρoετoιμασία τωv απoφάσεωv για χρηματoδότηση, τηv εκτέλεση τωv σχεδίωv και τηv τελική εκτίμηση τωv απoτελεσμάτωv. Τα σχέδια ή πρoγράμματα μπoρoύv vα χρηματoδoτoύvται μέσω επιδoτήσεωv, μέσω καταβoλής κεφαλαίωv επιχειρηματικoύ κιvδύvoυ από τo ΕΤΑ, μέσω χoρήγησης δαvείωv της ΕΤΕ από τoυς ιδίoυς πόρoυς της ή ακόμη μέσω συvδυασμoύ δύo ή περισσότερωv τρόπωv χρηματoδότησης ['Aρθρo 233 (1)]. Στα πλαίσια τoυ Συμβoυλίoυ Υπoυργώv ΑΚΕ-ΕΚ θα δημιoυργηθεί μία επιτρoπή ΑΚΕ-ΕΚ, η oπoία θα διασφαλίζει τov κoιvό χαρακτήρα τωv εvεργειώv παρακoλoύθησης και εκτίμησης.

Οι αλλαγές πoυ επέφερε η επovoμαζόμεvη αvαθεώρηση μετά τηv πάρoδo τoυ μισoύ χρόvoυ ισχύoς της Σύμβασης, σκόπευαv ιδιαίτερα σε μια πιo απoτελεσματική αξιoπoίηση τωv υπαρχόvτωv χρηματικώv πόρωv. Κατ' αυτόv τov τρόπo, στo μέλλov, θα χρησιμoπoιείται κατά τov πρoγραμματισμό, σύστημα τμηματικώv πληρωμώv, πoυ σημαίvει ότι κατ'Aρχήv θα μεταβιβάζεται μόvo τo 70% τoυ συvoλικoύ πoσoύ για έvα εθvικό εvδεικτικό πρόγραμμα. Η πληρωμή τoυ υπόλoιπoυ 30% θα εξαρτάται από τηv αvαθεώρηση τoυ πρoγράμματoς μετά τηv πάρoδo, τo αργότερo, τριώv ετώv ('Aρθρo 282). Πρoβλέπεται επίσης η δυvατότητα άμεσης εvίσχυσης από τov πρoϋπoλoγισμό τωv μέτρωv για τις διαρθρωτικές πρoσαρμoγές, εφόσov τo vόμισμα τoυ αvαφερόμεvoυ κράτoυς ΑΚΕ είvαι μετατρέψιμo και ευκόλως μεταβιβάσιμo ['Aρθρo 224 (δ)]. Μία ακόμη καιvoτoμία της αvαθεώρησης μετά τηv πάρoδo τoυ μισoύ χρόvoυ ισχύoς της Σύμβασης είvαι η πρoσάρτηση μιας oλόκληρης παραγράφoυ αvαφoρικά με τηv απoκεvτρωτική συvεργασία ['Aρθρα 251 (α) - (ε)]. Iδιαίτερα πρέπει vα πρoωθηθoύv oι πρωτoβoυλίες τoπικώv αρχώv, oμάδωv, συvεταιρισμώv, σωματείωv, μη κυβερvητικώv oργαvώσεωv, ιδρυμάτωv για τηv έρευvα και τη διδασκαλία καθώς και άλλωv καταλλήλωv, για αυτόv τo σκoπό, ιδρυμάτωv.

Από τηv έvαρξη ισχύoς της τέταρτης Σύμβασης Λoμέ, έvα oλόκληρo τμήμα είvαι αφιερωμέvo στo χρέoς και στη στήριξη της διαρθρωτικής πρoσαρμoγής ('Aρθρα 239-250). Από τότε, oι κoιvoτικές χρηματoδoτήσεις παρέχovται υπό μoρφή επιδoτήσεωv, με εξαίρεση τα δάvεια της ΕΤΕ και τωv κεφαλαίωv επιχειρηματικoύ κιvδύvoυ. (τα ειδικά δάvεια καταργήθηκαv καθώς και η υπoχρέωση καταβoλής τωv πληρωμώv από χώρα σε χώρα στα πλαίσια τoυ συστήματoς Stabex).

Τι άλλο μπορεί να χωρέσουν οι συμφωνίες;

Οι επείγoυσες βoήθειες ('Aρθρα 254-257) θα χoρηγoύvται στα κράτη ΑΚΕ, τα oπoία αvτιμετωπίζoυv έκτακτες σoβαρές oικovoμικές και κoιvωvικές δυσχέρειες. Οι εvισχύσεις αυτές θα χoρηγoύvται επίσης για τηv απoκατάσταση τωv πρoσφύγωv ή τωv επαvαπατριζoμέvωv, πρoκειμέvoυ vα καλύψoυv πιεστικές τoυς αvάγκες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ένα κονδύλιο για την ενίσχυση των προσπαθειών της Αφρικανικής Ένωσης για τη διατήρηση της ειρήνης στην Αφρική!

ΠΡΑΞΗ

Απόφαση 2003/3 του Συμβουλίου Υπουργών ΑΚΕ-ΕΚ (pdf ) της 11ης Δεκεμβρίου 2003 σχετικά με την χρησιμοποίηση πόρων του 9ου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης που αφορά την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τη δημιουργία ενός μέσου στήριξης της ειρήνης στην Αφρική.

ΣΥΝΟΨΗ
Η απόφαση να δημιουργηθεί ένα μέσο στήριξης της ειρήνης για την Αφρική αποτελεί συνέχεια της εντολής που έλαβε το Συμβούλιο κατά τη σύνοδό του της 21ης Ιουλίου 2003, ανταποκρινόμενο στην αίτηση που διατύπωσε η σύνοδος κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) στο Μαπούτο στο διάστημα 4-12 Ιουλίου 2003.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει για το νέο μέσο στήριξης της ειρήνης στην Αφρική .Το αρχικό ποσό των 250 εκατ. ευρώ για μια περίοδο τριών ετών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του.
Αυτά τα 250 εκατ. ευρώ προέρχονταν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) βάσει της συμφωνίας του Κοτονού. 126,4 εκατ. ευρώ προέρχονταν από τις συνεισφορές των αφρικανικών χωρών που ανέρχονται στο 1,5% του ποσού που είχε διατεθεί σε αυτές και τα υπόλοιπα 123,6 εκατ. ευρώ προέρχονταν από μη διατεθειμένους πόρους (αποθεματικά) του 9ου ΕΤΑ.
Το Συμβούλιο της 11ης Απριλίου 2006 αποφάσισε την παράταση αυτής της πρωτοβουλίας για την περίοδο 2008-2010 μέσω της χρηματοδότησης 300 εκατ. ευρώ στα πλαίσια του ενδεικτικού προγράμματος στο εσωτερικό των χωρών ΑΚΕ από το 10ο ΕΤΑ.

Το ποσό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση των δαπανών στις οποίες υποβάλλονται οι αφρικανικές χώρες προκειμένου να διαθέσουν ένοπλες δυνάμεις σε μία ή περισσότερες χώρες για τη διατήρηση της ειρήνης (έξοδα μεταφοράς και διαβίωσης των στρατιωτών, ανάπτυξη ικανοτήτων κ.λπ.) αλλά σε καμιά περίπτωση για την χρηματοδότηση στρατιωτικών δαπανών ή εξοπλισμών.
Το μέσο στήριξης της ειρήνης βασίζεται στην αρχή της ανάληψης της ευθύνης από την ίδια την Αφρική. Υποστηρίζει τις ενέργειες διατήρησης της ειρήνης που πραγματοποιούν οι αφρικανικές χώρες στην Αφρική καθώς και την ενίσχυση των ικανοτήτων της υπό δημιουργία ευρισκόμενης δομής ασφάλειας της ΑΕ. Τις ενέργειες αυτές τις ξεκινούν και τις υλοποιούν οι οργανισμοί της ΑΕ ή/και οι υποπεριφερειακοί οργανισμοί. Η ΑΕ παίζει βασικό ρόλο όσον αφορά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν αυτές τις ενέργειες.
Η αποστολή της ΑΕ στο Νταρφούρ/Σουδάν (AMIS) είναι η πρώτη που έλαβε χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Μέσου Στήριξης της Ειρήνης στην Αφρική, η οποία ανήλθε σε 12 εκατ. ευρώ και η σχετική απόφαση ελήφθη τον Ιούνιο του 2004.

Μέσο στήριξης της ειρήνης για την Αφρική!!!!!!


ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Πράξη Θέση σε ισχύ Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών Επίσημη εφημερίδα
Απόφαση 2003/3 11.12.2003 - EE L 345 της 31.12.2003
ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ
Απόφαση αριθ. 2007/2 του Συμβουλίου των υπουργών ΑΚΕ-ΕΚ, της 25ης Μαΐου 2007, με την οποία επιτρέπονται συμπληρωματικές διμερείς συνεισφορές, που θα διαχειρίζεται η Επιτροπή, για την υλοποίηση των στόχων του μέσου στήριξης της ειρήνης στην Αφρική [Επίσημη Εφημερίδα L 175 της 05.07.2007]
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 617/2007 του Συμβουλίου, της 14ης Μαΐου 2007, σχετικά με την υλοποίηση του 10ου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης δυνάμει της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΑΚΕ-ΕΚ [Επίσημη Εφημερίδα L 152 της 13.06.2007]
http://europa.eu/legislation_summaries/development/african_caribbean_pacific_states/r12529_el.htm

EUROPA 
Σύνοψη της νομοθεσίας της ΕΕ και Ανθρωπιστική βοήθεια
http://europa.eu/legislation_summaries/humanitarian_aid/index_el.htm
Βρέθηκε κι ένας Έλληνας βουλευτής να μιλήσει για τα αυτονόητα...

Η Ευρώπη συνεχίζει να αντλεί πόρους ζωής από την Αφρική
Η ομιλία του Βασίλη Χατζηλάμπρου στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση των σχεδίων νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών:
«Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών Μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής, αφετέρου, για την τροποποίηση της Συμφωνίας Εμπορίου, Ανάπτυξης και Συνεργασίας».

Έχει, καταρχήν, η Σύμβαση αυτή ορισμένα εξαιρετικά λεκτικά, όμως, προτερήματα, τα οποία, στη συνέχεια, δεν ξέρω αν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Ενδεικτικά, μιλάει για οικονομική μεγέθυνση στην Αφρική και βάζει δίπλα και την οικονομική ανάπτυξη. Τα αντιδιαστέλει και δεν τα θεωρεί
ένα. Αυτό είναι ένα λεκτικό προτέρημα. Ένα δεύτερο λεκτικό προτέρημα είναι ο στόχος της πλήρους απασχόλησης και το τρίτο λεκτικό προτέρημα είναι ότι σε όλες τις σελίδες που αναφέρεται στη μετανάστευση πουθενά δεν υπάρχει ο όρος λαθρομετανάστευση. Είναι επίσημο κείμενο προς κύρωση, αν μας ενδιαφέρει. Τα λέω αυτά γιατί αυτά τα λεκτικά προτερήματα της Σύμβασης δεν αποτελούν πολιτική για την Ε.Ε., αλλά βρίσκεται στον αντίποδα. Δηλαδή, ο νεοφιλελευθερισμός στην ουσία του δεν πολιτεύεται με αυτά, ούτε με τον στόχο της πλήρους απασχόλησης, πολύ δε
περισσότερο μιλώντας για τους στόχους της χιλιετίας. Το τέταρτο προτέρημα είναι ότι συνδέει την πραγματική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής με την εξάλειψη της φτώχειας και τη συνδέει με τα μεγάλα προβλήματα που μας αφορούν, την τρομοκρατία και τη μετανάστευση. Αυτό είναι προτέρημα σε αυτή τη Σύμβαση.
Τι τηρεί, όμως, στη συνέχεια; Μπορεί η Σύμβαση αυτή να βελτιώσει την κατάσταση κάτω και έτσι εμείς να έχουμε μικρότερο πρόβλημα από την πίεση των μεταναστευτικών κυμάτων; Μπορεί αυτή η Σύμβαση να σταματήσει τον κύκλο του θανάτου όσο αφορά το φαγητό; Δηλαδή, βάζοντας στην
ατζέντα τα θέματα αυτά και εντάσσοντας και την Αφρική σε αυτήν τη διαδικασία, θα πρέπει να δούμε αν μας βγάζει πουθενά αυτό. Θέλω να αναφέρω ένα παράδειγμα. Ίσως να θυμάστε όλοι ότι τον Αύγουστο υπήρξε μια απεργία σε ένα ορυχείο. Η λέξη εμπλουτισμός ορυκτών μιλάει για ορυχεία.
Μη φανταστείτε κάποια άλλη βιομηχανία. Μιλάει για ορυχεία και κάνουν μόνο μηχανική κατάτμηση κάτω. Άρα, είναι ορυχείο. Υπήρξε μια απεργία, όπου σκοτώθηκαν 44 μαύροι και τραυματίστηκαν άλλοι 78. Η εταιρεία η οποία είχε εκεί το ορυχείο είναι η Lonmin, η οποία είναι μια από τις 200 που
διαμορφώνουν τον χρηματιστηριακό δείκτη του Λονδίνου. Η κύρια πηγή εσόδων της είναι η εξόρυξη στη Νότια Αφρική.
Η βοήθεια για την οποία κάνει λόγο η Ε.Ε. και στις 71 χώρες του Ειρηνικού, της Καραϊβικής και της Αφρικής, είναι 2,1 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από το ορυχείο για το οποίο μιλήσαμε ήταν φέτος 2 δισ. Είναι τα έσοδα από ένα ορυχείο σε μια χώρα.
Δηλαδή, η Ευρώπη συνεχίζει να αντλεί πόρους από τη φτωχή Αφρική. Διαμορφώνει ένα εμπορικό πλαίσιο για να συνεχίσει αυτήν τη δουλειά και θέλουμε να μην έχουμε μεταναστευτικά κύματα από εκεί και να ρυθμίσουμε τέτοιες σχέσεις; Δηλαδή, ενώ θέτει τις προϋποθέσεις στις οποίες αναφέρθηκα ως προς τα προτερήματα αυτής της πράξης, είναι στον αντίποδα η στάση της. Όταν λέμε ότι αντλεί πόρους, δεν πρόκειται μόνο για την οικονομική ροή, αλλά και πολύ συγκεκριμένους
πόρους ζωής. Δεν θέλω να αναφέρω χώρες στις οποίες μέχρι και το ισοζύγιο πρωτεϊνών είναι αρνητικό για αυτές ως προς το τι εξάγουν. Αυτά είναι γνωστά πράγματα.
Τέλος, μιλάει για τον πόλεμο, τα όπλα και τους μισθοφόρους. Το εν λόγω ορυχείο είχε ένα δικό του μισθοφορικό στρατό και μετά τον έλεγχο των θανάτων βγήκε ότι ήταν ολόκληρη παρακρατική οργάνωση. Το φέρνω μόνο σαν ένα παράδειγμα, γιατί τα ορυχεία είναι πολλά. Προέκυψε ότι ήταν
μισθοφορικός στρατός οπλισμένος παράνομα. Το εμπόριο όπλων γίνεται προς τα κάτω. Ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, ξέρετε ότι πιάνουν τοξικά που πάνε με διασαφηνιστικά χαρτιά από τις χώρες της Ε.Ε., τα οποία πηγαίνουν να θαφτούν στην περιοχή και τους κάνουμε κριτική για το περιβάλλον κάτω; Για δε τον πόλεμο και την τρομοκρατία, πίσω από εκείνον τον αιματηρό εμφύλιο των Χούτου και των Τούτσι ξέρετε ότι ήταν Βέλγοι, Γάλλοι και η ανεπτυγμένη Ευρώπη;
Από αυτή την άποψη επιφυλασσόμαστε για το κείμενο αυτό, αλλά όπως και να το αντικρύσει κανείς, τα προβλήματα που έχουμε εμείς από την Αφρική, όπως της μετανάστευσης και πολλά άλλα, δεν τα αντιμετωπίζει η σύμβαση, ανάποδα στις σύγχρονες συνθήκες προσπαθεί να εντάξει χώρες και κράτη
της Αφρικής για να υπηρετήσουν άλλα πράγματα. Μόνο η χρηματιστηριοποίηση των τροφίμων, όπως ρυζιού και ορισμένων άλλων τροφίμων, εκτοξεύουν τις τιμές με τέτοιο τρόπο που είναι σίγουρος ο λοιμός τα επόμενα χρόνια.
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
http://xatzilamprou.wordpress.com

ΕΕ και αναπτυσσόμενος κόσμος: κοινές λύσεις σε κοινές προκλήσεις
MONEY TALK / MARKETS / European Parliament / Saturday, 02 June 2012

Εικόνα από :http://www.wtmnews.gr/markets-07/11734

Ο Louis Michel (κέντρο) και ο Musikari Kombo (δεξιά), συμπροεδρεύουν στην ολομέλεια της Μικτής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΑΚΕ-ΕΕ στη Δανία, στις 29 Μαΐου
Η Ευρώπη και οι 78 αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού που συνθέτουν την ομάδα ΑΚΕ δεν συνδέονται μόνο από το αποικιακό παρελθόν. Η ασφάλεια, ειδικά στην Αφρική, η ανάπτυξη, ακόμα και η κλιματική αλλαγή είναι προκλήσεις του σήμερα που ενώνουν τις δύο πλευρές, όπως κατ' επανάληψη τόνισαν οι ευρωβουλευτές και βουλευτές των χωρών ΑΚΕ που συναντήθηκαν στη Δανία στις 28-30 Μαΐου για την 23η μικτή κοινοβουλευτική συνέλευση ΑΚΕ-ΕΕ.
Οι συμπρόεδροι της συνέλευσης, ο Βέλγος ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Louis Michel και ο Κενυάτης βουλευτής Μουζικάρι Κόμπο δέχθηκαν να μας μιλήσουν για δύο από τα κοινά προβλήματα, ένα του δύσκολου σήμερα κι ένα για ένα καλύτερο αύριο: την κατάσταση στο Μαλί και το μέλλον της συνεργασίας των δύο πλευρών.
Από την προηγούμενη συνάντηση της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής στην Ουγγαρία το Μάιο
Μαλί
Η κατάσταση στο Μαλί είναι "εξαιρετικά σοβαρή", εξηγεί ο Michel: "η χώρα είναι κομμένη στα δύο, κι αν διχοτομηθεί ή διαλυθεί τότε το ντόμινο θα απειλήσει όλες τις χώρες της περιοχής, φθάνοντας μέχρι την Αλγερία ή και την ίδια τη Λιβύη απ' όπου όλα άρχισαν.
Τόσο ο Michel όσο και ο Κόμπο εκφράζουν σοβαρότατες αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει αμιγώς πολιτική λύση στην κρίση, καλώντας την Ευρώπη και τις δυνάμεις της περιοχής να συμβάλλουν με στρατιωτική βοήθεια στην αποκατάσταση της ειρήνης. "Το Μαλί θα απαιτήσει στρατιωτική παρέμβαση. Εκείνοι  που προσπαθούν να αποσχισθούν πρέπει να απομακρυνθούν από τη χώρα δια της βίας", σημειώνει ο Κόμπο, για να προσθέσει ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί παρά με ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια προς την περιφερειακή οργάνωση της περιοχής, την Οικονομική Κοινότητα της Δυτικής Αφρικής - ECOWAS η οποία είναι πρόθυμη να παρέμβει αλλά δεν διαθέτει τα απαραίτητα στρατιωτικά μέσα.

Βοήθεια σήμερα, εμπόριο αύριο
Δεκαετίες έχουν περάσει από τότε που οι σχέσεις της Ευρώπης με τον αναπτυσσόμενο κόσμο προσδιορίσθηκαν από τις συμφωνίες της Λομέ και του Κοτονού και η ώρα για μια νέα αρχή έχει έρθει: Εξηγεί ο Michel: "πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τη φύση της σχέσης μας. Να νομίζουμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε μια χώρα με λίγη οικονομική βοήθεια, με αποστολές τροφίμων με κάποιο μικρό έργο εδώ ή εκεί είναι τόσο αφελές που να είναι σχεδόν κυνικό".
Ο Κόμπο συμφωνεί σ' αυτό:  ποτέ δεν πίστεψα ότι η βοήθεια θα λύσει τα προβλήματα των χωρών μας. Η βοήθεια έχει ένα ρόλο όταν είναι απολύτως απαραίτητη λόγω εξαιρετικών περιστάσεων. Εκείνο που δεν μπορεί να πετύχει είναι να αντιμετωπίσει τη φτώχια". Θυμίζει έτσι πως στην ανεξαρτησία της, το 1963, η Κένυα ήταν σαφώς πλουσιότερη και με ισχυρότερη οικονομία απ' ότι η Νότιος Κορέα. "Αλλά εκείνοι τα έδωσαν όλα για την ανάπτυξη... Πρέπει να δούμε λοιπόν τι μπορούμε κι εμείς να κάνουμε για την ανάπτυξη και το εμπόριο. Η σωστή προσέγγιση είναι να περάσουμε (από την παροχή βοήθειας) στο εμπόριο ΕΕ-ΑΚΕ.
Αναφ. : 20120525STO45815

©BELGA/AFP/A.KISBENEDEK
Την τακτική εξαμηνιαία συνάντησή τους θα έχουν στις 19 Νοεμβρίου στο Τόγκο, το ΕΚ και βουλευτές από τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού για να συζητήσουν ζητήματα ανάπτυξης, με έμφαση στις συνέπειες που έχει για την αναπτυξιακή πολιτική η κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, την Αραβική Άνοιξη και την οικονομική διακυβέρνηση.
Στην ατζέντα της επερχόμενης συνάντησης που διεξάγεται στο Τόγκο στις 19-23 Νοεμβρίου, κυριαρχούν οι επιπτώσεις της κρίσης στην χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής βοήθειας στις χώρες αυτές. Δεδομένου ότι το ένα τρίτο των χωρών ΑΚΕ είναι ήδη υπερχρεωμένες, ως εναλλακτικές λύσεις εκτός από την αποπληρωμή του χρέους, προβάλλουν η διαγραφή και η επαναδιαπραγμάτευση - επιμήκυνσή του χρόνου αποπληρωμής του.
 Σε κάθε περίπτωση οι πόροι που θα εξοικονομήσουν οι χώρες αυτές σε περίπτωση διαγραφής του χρέους θα πρέπει, για το ΕΚ, να αξιοποιηθούν για την αύξηση των κοινωνικών δαπανών όπως η παιδεία και η υγεία καθώς και για την κάλυψη των βασικότερων αναγκών των κατοίκων τους.
Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία θα εξετασθούν επίσης καθώς στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι άνεργοι, καταδικασμένοι να ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας με τεράστιο κοινωνικό αλλά και οικονομικό κόστος που υπολογίζεται ότι φθάνει το 3% - 7% του ΑΕΠ των χωρών αυτών. Όπως σημειώνει το ΕΚ, το κόστος της κοινωνικής επανένταξης είναι πολύ μικρότερο από το κόστος του αποκλεισμού εξ ου και η ανάγκη για έντονες προσπάθειες αλλαγής νοοτροπιών και πρακτικών.
Τέλος θα συζητηθούν επίσης ο λιμός στο Κέρας της Αφρικής, οι προκλήσεις της αστικής (υπερ)ανάπτυξης και οι συνέπειες της Αραβικής Άνοιξης στην υποσαχάρια Αφρική.
Αναφ.  : 20111110STO31151
Σύνδεσμοι
Ιστοσελίδα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-ΑΚΕ
http://www.europarl.europa.eu/intcoop/acp/10_01/default_en.htm
Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και σχέσεις με τα κράτη ΑΚΕ
http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm
Η συμφωνία του Κοτονού
http://ec.europa.eu/europeaid/where/acp/overview/cotonou-agreement/index_en.htm
 Αναπτυξιακές προκλήσεις
http://ec.europa.eu/europeaid/where/acp/overview/cotonou-agreement/cotonou_challenges_en.htm
Γραμματεία της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού
http://www.acp.int/
ACP-EU
Joint Parliamentary Assembly
Africa - Caribbean - Pacific - European Union
http://www.europarl.europa.eu/intcoop/acp/
Δικτυακός τόπος της ΕΕ του  προγραμματισμού για τις χώρες ΑΚΕ
http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/en/00d7a6c2b2/Secretariat.html;jsessionid=4439CF84CE236B049E93D30429CF4C4E.node2
Deal για τις Συμφωνίες Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης
http://www.euractiv.com/video/article.aspx
ΑΚΕ-ΕΕ για την ανάπτυξη της συνεργασίας
http://en.wikipedia.org/wiki/ACP-EU_Development_Cooperation




Οι ΑΚΕ και η Ελλάδα
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕ ΧΩΡΕΣ ΑΦΡΙΚΗΣ(παραδείγματα)
Οι διμερείς εμπορικές μας σχέσεις με τη Ναμίμπια διέπονται από την Συμφωνία Ε.Ε.- χωρών ΑΚΕ (Cotonu), η οποία τέθηκε σε ισχύ από 1.4.2003 (Ν. 3033 ΦΕΚ167/Α/19.7.2002).
Στις 6 Απριλίου 1981 υπεγράφη Συμφωνία Οικονομικής Εμπορικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας Ελλάδος-Σομαλίας, η οποία κυρώθηκε με το Ν.1336/83 (ΦΕΚ 32/Α/14.3.1983)
ΑΚΤΗ ΤΟΥ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
ΓΚΑΝΑ
ΚΑΜΕΡΟΥΝ
ΖΑΜΠΙΑ
ΚΟΜΟΡΕΣ
ΛΙΒΕΡΙΑ
ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ
ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ
ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ
ΤΟΓΚΟ
ΝΑΜΙΜΠΙΑ
ΝΙΓΗΡΑΣ
ΣΕΝΕΓΑΛΗ
ΣΑΟ ΤΟΜΕ και ΠΡΙΝΣΙΠΕ
ΣΟΜΑΛΙΑ
ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ
ΤΣΑΝΤ
ΣΕΥΧΕΛΛΕΣ

Μετά από πρόταση των Σεϋχέλλων για σύναψη Διμερούς Αεροπορικής Συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει και την πτήση των Air Seychelles Σεϋχέλλες-Αθήνα, μέσω Ντουμπάι, η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας του κειμένου της Συμφωνίας και από τον Ιούνιο 2004 αναμένονται τα σχόλια της πλευράς των Σεϋχέλλων στο ελληνικό προσχέδιο συμφωνίας.  
Με τις Σεϋχέλλες υφίσταται Συμφωνία Οικονομικής και Τεχνικής Συνεργασίας (1985), η οποία όμως δεν έχει κυρωθεί αλλά ισχύει προσωρινά βάσει του άρθρου 7. 
Το 1985 υπεγράφη και Πρωτόκολλο χορήγησης οικονομικής βοήθειας από την Ελλάδα ύψους 3 εκ $ ΗΠΑ (1,2 εκ. $ δωρεά, υποτροφίες ύψους 300 χιλ. $ και 1,5 εκ. $ σε άτοκο δάνειο).
Πρωτόκολλο τεχνικής συνεργασίας στον τομέα της υγείας (1988, Ν.2063/1992 ΦΕΚ 109/Α/30.6.1992)
Τον Ιανουάριο του 2006 οι Σευχέλλες με Ρηματική Διακοίνωση προς την Πρεσβεία Ναϊρόμπι εξέφρασαν την επιθυμία σύναψης συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με τη χώρα μας (σημειώνεται ότι είχαν εκδηλώσει και παλαιοτέρα-1997 -την πρόθεση τους  για σύναψη της εν λόγω συμφωνίας με τη χώρα μας). Το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών  ωστόσο δεν κρίνει σκόπιμη την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις Σεϋχέλλες για τη σύναψη της εν λόγω συμφωνίας, ακολουθώντας τις συστάσεις της Φορολογικής Επιτροπής του ΟΟΣΑ, καθώς οι Σεϋχέλλες ανήκουν στον κατάλογο που εξέδωσε ο ΟΟΣΑ το 2000 για τις χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι . 
ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑ
Στο πλαίσιο διμερούς Συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας (2004), δόθηκε άδεια σε κοινοτικά αλιευτικά σκάφη να αλιεύουν εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του εν λόγω κράτους. Μια από τις υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν από τα κράτη μέλη, ήταν να αποστέλλονται από τα Κέντρα Παρακολούθησης Αλιείας (Fishing Monitoring Center/FMC) στο υπό ανάπτυξη FMC της Μαυριτανίας, τα στίγματα των υπό τη σημαία τους αλιευτικών σκαφών που δραστηριοποιούνταν στην ως άνω περιοχή. Το ελληνικό FMC ετέθη σε λειτουργία τον Ιούνιο 2005 και εντός αυτού καταχωρήθηκαν τα στίγματα στα οποία περικλείεται η Ε.Ε., της Μαυριτανίας καθώς και η διεύθυνση της γραμμής Χ25, προκειμένου να αποστέλλονται τα στίγματα των υπό ελληνική σημαία αλιευτικών που δραστηριοποιούνται εντός των ως άνω ορίων στο FMC της Μαυριτανίας. Στη συνέχεια όμως, διαπιστώθηκε ότι το υπάρχον λογισμικό Saffire VMS με το οποίο λειτουργεί το ελληνικό FMC δεν είναι συμβατό με τα πρωτόκολλα επικοινωνίας του FMC Μαυριτανίας. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας  θα προσαρμόσει αναλόγως το σύστημά του και στο μεσοδιάστημα ζητήθηκε η εναλλακτική αποστολή των στιγμάτων.
Στη Μαυριτανία δραστηριοποιείται μόνο μια εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, η οποία ελέγχει το 40% του εμπορίου καπνού στην χώρα.
ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ καλές. Η γεωγραφική απόσταση και η δυσχέρεια στην επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών, δεν έχουν επιτρέψει, μέχρι στιγμής, την περαιτέρω ανάπτυξη εμπορικών, οικονομικών, τουριστικών σχέσεων με την Ελλάδα. Αρνητικό στοιχείο είναι η δύσκολη αεροπορική σύνδεση με Ελλάδα, η οποία θα επέτρεπε την άμεση μεταφορά ελληνικών προϊόντων και αγαθών, χωρίς επιβάρυνση της τιμής και κατά συνέπεια μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους. 
Κατά το 2006 ζητήθηκε από ελληνικής πλευράς η υποστήριξη της Ουγκάντα στην ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την οποία δεν υπήρξε απάντηση. 
Η Ουγκάντα υπέβαλε από τον Μάιο του 2000 Σχέδιο Συμφωνίας Μορφωτικών Ανταλλαγών και Πολιτιστικής Συνεργασίας πενταετούς ισχύος (2000-2005), που απέβλεπε κυρίως στην χορήγηση περισσότερων υποτροφιών από την Ελλάδα προς την Ουγκάντα. Από ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε συνέχεια
Στις 29.9.1999, στην Αθήνα, υπεγράφη Συμφωνία Ελλάδας-Ουγκάντα για συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού, που προβλέπει αμοιβαία ανταλλαγή προβλεπόμενων διακοινώσεων για να τεθεί σε ισχύ. Η ελληνική πλευρά απέστειλε την προβλεπόμενη Ρηματική Διακοίνωση (18.12.2000) στην οποία γνωστοποιείται ότι ολοκληρώθηκε η σχετική κυρωτική διαδικασία της εν λόγω Συμφωνίας και ο σχετικός νόμος 2852/2000 δημοσιεύτηκε στο υπ’ αρ. 239 ΦΕΚ/ τ. Α’/31 Οκτωβρίου 2000. Στις 22 Αυγούστου 2002, ελήφθη Ρηματική Διακοίνωση από του Υπουργείο Εξωτερικών της Ουγκάντα με την οποία γνωστοποιούσε την πρόθεση να αποστείλει στην Πρεσβεία Ναϊρόμπι τα Instruments of Ratification της εν λόγω Συμφωνίας.
Από πλευράς κυβερνήσεως Ουγκάντα έχουν τεθεί θέματα στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει διμερής συνεργασία, όπως υπογραφή διμερούς αγροτικής συμφωνίας, παροχή ελληνικών υποτροφιών στον τομέα του τουρισμού, της κατασκευής αρδευτικών έργων και της ηλιακής ενέργειας, ανάπτυξη ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και χρηματοδότηση αγροτικών προγραμμάτων.
Η Ουγκάντα, ως μέλος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, έγινε αποδέκτης ελληνικών διαβημάτων για υποστήριξη στην Ισλαμική Διάσκεψη θέσεων της Ελλάδος στα θέματα Ψευδοκράτους και Μουσουλμανικής Μειονότητας Θράκης.
  Η Ουγκάντα, αν και μετέχει χαλαρά και επιδεικνύει μικρό ενδιαφέρον για τον Ο.Ι.Δ., ανταποκρίνεται θετικά στα διαβήματά μας και στηρίζει τις θέσεις μας έναντι των αποφάσεων που καταθέτει η Τουρκία.
Οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδος-Τανζανίας κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και κατά την τελευταία διετία είχαν ως κάτωθι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ σε ευρώ.
http://www.agora.mfa.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=104

Εικόνες και πηγές
http://www.wtmnews.gr/markets-07/11734
Patronymes attribués aux anciens esclaves affranchis
http://www.cgb-reunion.org/les_bases/esclavages/esclaves_partie2AF.htm
(1)http://lotypetrovits.blogspot.com/
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/2f026f42-950c-4efc-b950-340c4fb76a24/K-IVOIRE-eis.pdf
Τι σημαίνει αυτή η αλλαγή για την εταιρική σχέση ΕΕ-Αφρικής;
http://ec.europa.eu/europeaid/where/acp/overview/cotonou-agreement/cotonou_partnership_en.htm
Eπικοινωνήστε με την ΕΕ
Γενικές πληροφορίες
τηλεφωνήστε μας δωρεάν στον αριθμό 00800 67 89 10 11
στείλτε μας τις ερωτήσεις σας ηλεκτρονικά
http://europa.eu/contact/index_el.htm

*ΥΓ. Λείπει το κείμενο(θα αναρτηθεί όταν βρεθεί) με τα ποσά που συνεισφέρουν στις συμφωνίες ΑΚΕ-ΕΕ,οι χώρες της ΕΕ,και φυσικά και η πτωχευμένη χώρα μας.
Τα κείμενα βρέθηκαν (14/10/2014)>
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
30/5/2014

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/8439303.pdf


DOC]COMMISSION: Document COM(2011) 837 - 1 - Toad

Η παρούσα ανακοίνωση και το παράρτημά της ανήκουν σε μια δέσμη προτάσεων της Επιτροπής όσον αφορά την εξωτερική δράση της ΕΕ εντός του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) για την περίοδο 2014-2020.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ
Άρθρο 1
Πόροι του 11ου ΕΤΑ
1.              Τα κράτη μέλη ιδρύουν Ενδέκατο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, στο εξής «το 11ο ΕΤΑ».
2.              Οι πόροι του 11ου ΕΤΑ συνίστανται στα εξής:
α)              Ποσό ύψους 34 275,6 εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) κατ’ ανώτατο όριο, το οποίο συνεισφέρουν τα κράτη μέλη ως ακολούθως:

Κλίμακα συνεισφοράς
Συνεισφορές
σε εκατομ. ευρώ
Βέλγιο
3,23%
1 108,55
Βουλγαρία
0,22%
75,38
Τσεχική Δημοκρατία
0,83%
284,58
Δανία
1,97%
674,70
Γερμανία
20,54%
7 041,44
Εσθονία
0,08%
28,82
Ιρλανδία
0,95%
324,16
Ελλάδα
1,57%
539,79
Ισπανία
8,06%
2 762,43
Γαλλία
17,83%
6 110,88
Ιταλία
12,62%
4 324,33
Κύπρος
0,12%
39,74
Λετονία
0,11%
37,52
Λιθουανία
0,18%
61,42
Λουξεμβούργο
0,26%
90,00
Ουγγαρία
0,69%
237,42
Μάλτα
0,04%
13,44
Κάτω Χώρες
4,85%
1 662,01
Αυστρία
2,36%
810,04
Πολωνία
2,17%
743,24
Πορτογαλία
1,20%
410,17
Ρουμανία
0,72%
247,40
Σλοβενία
0,23%
80,05
Σλοβακική Δημοκρατία
0,38%
131,85
Φινλανδία
1,51%
516,47
Σουηδία
2,94%
1 006,82
Ηνωμένο Βασίλειο
14,33%
4 912,95
ΣΥΝΟΛΟ
100,00%
34 275,6


«Κύρωση της Εσωτερικής Συμφωνίας μεταξύ των Αντιπροσώπων των Κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, για τη χρηματοδότηση της βοήθειας της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, βάσει τουπολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, για την περίοδο 2014 έως 2020, δυνάμει της Συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΑΚΕ-ΕΕ, καθώς και για τη χορήγηση χρηματοδοτικής ενίσχυσης στις υπερπόντιες χώρες και εδάφη για τις οποίες ισχύει το τέταρτο μέροςτης Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης και του Δευτέρου Πρακτικού Διόρθωσης με το επισυναπτόμενο σ° αυτό Πρωτόκολλο Διόρθωσης,
Το Ι 10 ΕΤΑ συνίσταται στα εξής: 
Ποσο ύψους 30.506 εκατ. ΕΠΕ (σε τρέχουσες τιμές)
www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/8439314.pdf+&cd=2&hl=en&ct=clnk&gl=gr

Και η προηγούμενη συμφωνία  
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ,ΣΥΝΕΛΘΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΕΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ∆Ο 2008-2013
ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΚ
Το 10ο EΤΑ περιλαµβάνει:(α) Το ποσό των 22 682 εκατοµµυρίων EUR που συνεισφέρουν τα κράτη µέλη ως εξής(ενδεικτικά κάποιες χώρες):

Μέλος------Κλίµακα συνεισφοράς-Συνεισφορά σε EUR
Βέλγιο--------3,53------------------800674 600
Ελλάδα------1,47-------------------333 425 400
Αυστρία-----2,41-------------------546 636 200
Πολωνία-----1,30-------------------294 866 000
Πορτογαλία----1,15---------------260 843 000
Το πλήρες κείμενο εδώ:
http://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2008_III_52/COO_2026_100_2_437364.pdf.
 ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. 
«Κύρωση της Εσωτερικής Συμφωνίας μεταξύ των Αντιπροσώπων των Κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, 
www.hellenicparliament.gr/UserFiles/.../8439314.pdf(ο σύνδεσμος δεν λειτουργεί)
Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της Συνολικής Προσέγγισης της Μετανάστευσης και της Κινητικότητας 2012-2013
 http://www.ipex.eu/IPEXL-WEB/dossier/files/download/082dbcc54469477201446d6dffd800b4.do(η ιστοσελίδα δεν είναι διαθέσιμη!!)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.