Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013

Γιορτές, ευχές και καλέσματα

Έφτασαν και πάλι οι γιορτές.
Μόνο που που για πολλούς φέτος θα είναι διαφορετικές. Η οικονομική ανασφάλεια, οι φόβοι και η πολιτική παράνοια που κυριαρχούν, βιώνονται πιο έντονα  και λόγω της  παγκόσμιας κατάστασης, με αποτέλεσμα πολλοί  να καταλήγουμε  σε τυπικότητες, απομόνωση, ή και "ψυχρότητα".
Λογικό είναι να θέλουμε να κρατήσουμε τον εαυτό μας στην απομόνωση.
Οι άνθρωποι έχουμε ευάλωτο συναισθηματικό κόσμο και οι ασπίδες προστασίας μας χρειάζονται για να αντιμετωπίζουμε τις σκληρές καταστάσεις. Όμως  η θωράκιση  που αναπτύσσουμε για να αντιμετωπίσουμε ή για να αποφύγουμε όσα δεν αντέχουμε,  παράλληλα προκαλούν την απομόνωσή μας  και από κάθε τι καλό,περιορίζοντας  τελικά όλες τις σχέσεις.
Την ίδια στιγμή, οι συναισθηματικές  μας κεραίες  είναι απαραίτητες όσο ποτέ ώστε να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε ότι συμβαίνει γύρω μας.
Τι να κάνουμε τελικά να ξεχάσουμε  ή να θυμόμαστε;
 Όταν οι μνήμες  παγώνουν στο χρόνο και τα συναισθήματα απωθούνται, ανακουφίζουν μόνο προσωρινά τις δυσεπίλυτες καταστάσεις, και οι περιορισμοί  δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη. 
Νέες και παλαιές  υποθέσεις, καταστάσεις που δεν καταφέραμε ν'αλλάξουμε και πλέον αρνούμαστε ή αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε, δεν θα αλλάξουν ποτέ όσο επιλέγουμε αυτό τον τρόπο αντίδρασης.
Αυτό το εύκολα διακριτό σημείο οι περισσότεροι το ξεχνούμε.
Κάποια πράγματα ποτέ δεν ξεθωριάζουν. Είτε είναι απομεινάρια του παρελθόντος, είτε νεόφερτες δυσκολίες, αυτοί οι "μάρτυρες" στέκονται σαν υπενθυμητές των όσων έπρεπε να γίνουν και κρατούν ζωντανό ότι προσπαθούμε να αποφύγουμε.
Τα μηνύματα που κρύβονται σε αυτές τις ενοχλητικές υπενθυμίσεις  είναι ουσιώδη για την πρόοδο και την σταθερότητα της κοινωνίας  και ενδεχομένως, οι στυλοβάτες εκείνου του "άλλου" πολιτισμού, που πολλοί ονειρευτήκαμε μα τελικά επιλέξαμε να ζήσουμε τόσο διαφορετικά στο χώρο και το χρόνο αποφεύγοντας τις δυσκολίες.
Τι να κάνουμε;
 Συζητήστε για όσα σας προβληματίζουν με αισιόδοξους και γειωμένους ανθρώπους. Συζητήστε για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας με αγνώστους και καλύτερα ξένους, από διαφορετικούς πολιτισμούς.
 Κλείστε την τηλεόραση και  αποφύγετε το διαδίκτυο. Αφιερώστε χρόνο στην φροντίδα του εαυτού σας. Πάρτε μέρος σε  εκδηλώσεις  και αποδεχτείτε προσκλήσεις που θα σας επιτρέψουν να ανταλλάξετε απόψεις και να μιλήσετε για τις δυσκολίες σας. Σχεδόν σε κάθε γειτονιά υπάρχουν πλέον συνελεύσεις  των κατοίκων και δίκτυα αλληλεγγύης που ζητούν εθελοντές. Η συμμετοχή βοηθά το νου να κάνει το άλμα προς τα εμπρός. Περπατήστε έξω άσκοπα, και τραγουδήστε για λίγο κάθε μέρα. Η μουσική είναι πότε παρηγοριά ,πότε εκτόνωση, και άλλοτε  εφαλτήριο.
Επιστρέφοντας στο σπίτι δυναμώστε τη μουσική και αφεθείτε στο κύμα της. Χορέψτε!!
Αναζητήστε τις μουσικές "ρίζες" σας ακούγοντας έστω τις σύγχρονες μεταγραφές τους.
Κάποια πράγματα κρύβονται πίσω στο χρόνο και στα βάθη του εαυτού και για να βγουν μπροστά χρειάζεται να τους δώσουμε την ευκαιρία.
Και οι πιο σκληροί μηχανισμοί ελέγχου θα αρχίσουν να καταρρέουν- σοβαρά τώρα - αλλά μόνο για εκείνους που τολμούν να συμμετέχουν  με την ψυχή τους!
Παράδειγμα:Locomondo - Ικαριώτικος

http://www.youtube.com/watch?v=QBzgYSvMg7E&feature=related
 Ίσως να αναρωτιέστε προς τι όλα τα παραπάνω.Τις τελευταίες μέρες είχα απρόσμενες συναντήσεις με ανθρώπους που είχαμε χαθεί για περισσότερα από δέκα χρόνια.
Και το ερώτημα τι είναι καλύτερο τελικά να ξεχάσουμε  ή να θυμόμαστε αποδείχθηκε επίκαιρο για τις ζωές όλων. Συμπέρασμα:Η απομόνωση δεν βοήθησε κανέναν.
Διάχυτη ήταν επίσης και η αμηχανία από την αδυναμία να "καλεστούμε" μεταξύ μας λόγω των εορτών όπως γινόταν κάποτε.
Οι ημέρες των εορτών και ειδικά τα Χριστούγεννα  έχουν συνδεθεί στο νου μας  με εικόνες από ξένοιαστους ανθρώπους που τρώνε μαζί με αγαπημένα και οικεία πρόσωπα, με προσδοκίες για δώρα και χαρές.
Τι σημαίνει σήμερα το «μαζί» σε μια πόλη που η ζωή είναι ευάλωτη;
Κάντε κλικ για μεγέθυνση.
Όχι μόνοι στην πόλη. Χριστούγεννα μαζί στο ΕΜΠΡΟΣ
Γράφουν:
Σας καλούμε ανήμερα τα Χριστούγεννα 25/12/2013 από τις 14.00 το μεσημέρι και μετά για μία γιορτή διαφορετική, ανοιχτή στην πόλη και όλους τους ανθρώπους της στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο  θέατρο.Ξεκινώντας στις 14.00 το μεσημέρι  σε συλλογικό φαγητό και  μία συμμετοχική καλλιτεχνική περφόρμανς. Θα φτιάξουμε ζεστή σούπα και άλλες συνταγές για τη γειτονιά, τους κατοίκους και  τους φιλοξενούμενους της πόλης, αυτούς που μόλις φτάσαν, τους μοναχικούς –ές και τους νομάδες της πόλης, για τον καθένα και την καθεμία, για όλους εμάς και εσάς...
Όσοι-ες μπορούμε φέρνουμε ένα φαγητό ή κρασί να μοιραστούμε. Ελάτε μόνοι-ες ή με φίλους και άλλους. Όλες οι γλώσσες είναι ευπρόσδεκτες και επιθυμητές!
http://embros-theater.blogspot.gr/
Αυτά για το κέντρο της Αθήνας.Πιθανόν θα υπάρχουν κι άλλα καλέσματα που δεν έπεσαν στην αντίληψή μας διαφορετικά θα τα είχαμε προωθήσει. Αν γνωρίζετε, μπείτε στον κόπο να μας τα στείλετε.
Τελειώνοντας, σας ευχόμαστε από καρδιάς καλές γιορτές και να περάσετε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.