Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Οι ελεγκτές της Τρόικας

Πέταξαν αυγά στον Μπαρόζο γιατί δεν ακούει τις κραυγές των πολιτών κατά της λιτότητας



«Έτος Πολιτών» 
 Άργησε(μας πήρε τρία χρόνια)αλλά  ήρθε η ώρα που η αγανάκτηση των πολιτών πήρε μορφή και προκαλεί ρήγματα στην πολιτική της Ευρώπης. Όχι, αυτό το θετικό αποτέλεσμα δεν μας επιτρέπει ακόμη να αισιοδοξούμε(δείτε στο τέλος του κειμένου)απεναντίας μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε με κάθε τρόπο. Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια φάση αναπροσαρμογής που δεν πρέπει να γίνει από μια χούφτα "ανθρώπων" όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια. Ας δούμε όμως πρώτα τι συνέβει τους τελευταίους μήνες που μας αφορά σαν χώρα.
19.10.2013
Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρέθηκε στο στόχαστρο των Ευρωπαίων πολιτών. 
Στη *Λαμπεντούζα τον είπαν δολοφόνο, στη Λιέγη του πέταξαν αυγά. Τα αυγά  τα πέταξαν δυο νεαροί που βρίσκονταν στο debate που έγινε στο πλαίσιο  μιας σειράς συναντήσεων με Ευρωπαίους πολίτες για το μέλλον της Ευρώπης.
Το 2013 έχει ανακηρυχθεί σε «Έτος Πολιτών» ενόψει και των ευρωεκλογών του 2014.
Δεν... κατάφεραν να τον πετύχουν, ούτε εκείνον ούτε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου που ήταν μαζί του, άφησαν όμως έναν μεγάλο λεκέ στη σκηνή.... 
Ευρώπη 2013
Σύμφωνα με το euractiv.com, το περιστατικό συνέβη όταν δόθηκε ο λόγος στους δυο νεαρούς.
Ο πρώτος, είπε στον Μπαρόζο, πως σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το 95% των Ευρωπαίων πολιτών απορρίπτουν τα μέτρα λιτότητας και οι φωνές τους δεν ακούγονται. Στη συνέχεια, μια νεαρή κοπέλα, πήρε το λόγο και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κομισιόν πως είναι υπεύθυνος για το «οχυρό Ευρώπη», που προκαλεί θανάτους μεταναστών.
Οι διοργανωτές προσπάθησαν να παρέμβουν, λέγοντας τους νεαρούς πως κανονικά θα έπρεπε να κάνουν ερωτήσεις. Αλλά ο Μπαρόζο ζήτησε να συνεχίσουν. «Οι Ευρωπαίοι αγρότες χάνουν χρήματα για κάθε αυγό που πωλούν εξαιτίας της πολιτικής ελεύθερου εμπορίου», είπε ο νεαρός. Και όταν τα μικρόφωνα απομακρύνθηκαν και από τους δυο, εκείνοι πέταξαν τα αυγά. Άμεσα, η ασφάλεια τους απομάκρυνε από την αίθουσα και η συζήτηση συνεχίστηκε κανονικά, σαν να μην είχε συμβεί το παραμικρό... 
"Καταδικάζουμε την βία απ' όπου κι αν προέρχεται" - ακόμα κι από κοτέτσι; 
Βέβαια η βία της λιτότητας της Ε.Ε. όχι μόνο δεν είναι καταδικαστέα, αλλά πήρε πρόσφατα και Νόμπελ Ειρήνης. Πηγή: newsit.gr

*09.10.2013 
 «Ντροπή, δολοφόνοι» φώναζαν στο Μπαρόζο και τη συνοδεία του στη Λαμπεντούζα:
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=243889&catid=7
300 νεκροί είναι ο απολογισμός του ναυαγίου που έγινε τον Οκτώβριο ανοιχτά της Λαμπεντούζα, αλλά χιλιάδες είναι οι μετανάστες  που έχουν πνιγεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή 
Δείτε το βίντεο

"Vergogna!" l'accoglienza per Letta e Barroso a Lampedusa

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=r9ZO5IiN924#t=0

Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν εμπιστεύονται τις ηγεσίες τους
 Στο ιστολόγιο του ΣΠΙΘΑ το γράφημα και το κείμενο:
http://mobbingbomb.blogspot.gr/2014/01/blog-post.html


Όλι Ρέν σε Νίκο Χουντή: Το 2010 δεν έγινε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Όλι Ρέν:Το 2010 δεν έγινε αναδιάρθρωση (κούρεμα) του ελληνικού
χρέους, για να μην μεταδοθεί η οικονομική κρίση στα άλλα κράτη μέλη και στις ευρωπαϊκές τράπεζες!!
Αυτά δήλωσε στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή κατά την ακρόασή του  στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την Τρόικα.
Ο Επίτροπος Ρέν, στην τοποθέτησή του τόνισε με έμφαση ότι η βασική αιτία για την οποία η Ελλάδα δεν προχώρησε σε κούρεμα του χρέους της, ήταν για να μην μεταδοθεί η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες άλλωστε κατείχαν και το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού χρέους. Ο ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε συγκεκριμένα ότι: «στο ξεκίνημα της κρίσης την άνοιξη του 2010, και κάποιο διάστημα μετά, αν είχε άμεσα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, θα είχατε αντιμετωπίσει δραματικές συνέπειες μετάδοσης τόσο σε άλλα κράτη μέλη όσο και μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη. Άρα ήταν λογικό να ‘αγοράσουμε χρόνο’ και να προσπαθήσουμε να το κάνουμε με κανονικό τρόπο».
Ο Νίκος Χουντής στην τοποθέτησή του αφού στηλίτευσε τη στάση της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έκανε πως δεν έβλεπε την κρίση στην ευρωζώνη, επιτρέποντας στους μαφιόζους των χρηματαγορών και στους οίκους αξιολόγησης, να απειλούν και να εκβιάζουν τις χώρες της ευρωζώνης», επιτέθηκε στις πολιτικές των Μνημονίων που επιβάλλονται στην Ελλάδα, ρώτησε τον ευρωπαίο Επίτροπο αν «επιμένει στην εφαρμογή αυτής της συνταγής» και αν «πιστεύει ότι μπορούν αυτά τα μέτρα να βγάλουν την Ελλάδα από την οικονομική κρίση». Συνέχεια  εδώ: http://wp.me/p3poUN-50t

Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

Η Μαύρη Βίβλος που παρέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Όλι Ρεν
Short URL: http://wp.me/p3poUN-4DJ
Για να την διαβάσετε πατήστε
http://www.real.gr//Files/Articles/Document/282821.pdf

Λαμπεντούζα 
Η ΕΕ βουλιάζει στη Λαμπεντούζα 
http://www.tanea.gr/news/world/article/5047262/neo-ploio-me-prosfyges-apo-thn-afrikh-ketepleyse-sthn-lampentoyza/

Επίκαιρο άρθρο
Η δήθεν ενωμένη Ευρώπη και η «σιωπή των αμνών»
http://www.topontiki.gr/article/64588/I-dithen-enomeni-Europi-kai-i-siopi-ton-amnon

20.1.2014
Η νέα «αιρεσιμότητα» (conditionality) στα Διαρθρωτικά ταμεία.
• Νέα διαδικασία επιβολής κυρώσεων.
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1175443/den-lythhke-to-zhthma-toy-ellhnikoy-hreoys.html

17.1. 2014
Parliament seeks tougher controls on Troika
Η τετραμελής Κοινοβουλευτική επιτροπή(του Ευρωκοινοβουλίου), που εξετάζει το έργο της Τρόικας,  θα επισκεφθεί όλες τις χώρες που έχουν δεχθεί " βοήθεια" και θεωρούνται ως οι μόνοι που μπορούν να μιλήσουν με την τρόικα επί ίσοις όροις", δήλωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής  και συν-εισηγητής Liem Hoang Ngoc, σε μια συνέντευξη στην EurActiv(http://www.euractiv.com)
Αφού επισκέφθηκε την Πορτογαλία και την Κύπρο, η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που είναι επιφορτισμένη με την  έρευνα θα επισκεφθεί την Ιρλανδία στις 16 και 17 Ιανουαρίου, και την Ελλάδα στο τέλος του Ιανουαρίου. Περισσότερα εδώ:
http://www.euractiv.com/euro-finance/eu-parliament-moves-tougher-cont-news-532814

Liem Hoang Ngoc
Socialist MEP: 'The Troika in its current form must be dismantled'
I have been calling, together with colleagues in the party of European socialists, for a reorientation of economic policy throughout Europe, not just in Greece. Austerity does not work.Περισσότερα εδώ:http://www.euractiv.com/euro-finance/socialist-mep-legal-basis-troika-interview-532823
16/01/2014
Καταπέλτης το πόρισμα των ελεγκτών της Τρόικας για την Κύπρο  
Κατατέθηκε την Πέμπτη το πρωί στο Ευρωκοινοβούλιο, το πόρισμα-πρόταση ψηφίσματος, της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, που διερεύνησε την νομιμότητα των ενεργειών της Τρόικα, σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο, από τους εισηγητές Οτμάρ Κάρας και Λιέμ Χοάνγκ Ντζος.
Όλα τα τραγικά λάθη που έστειλαν την Τρόικα στο νησί καταγράφονται σε πόρισμα Επιτροπής.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι, η δημιουργία της Τρόικα, που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στηρίχθηκε στην απόφαση που πήραν στις 25 Μαρτίου 2010, οι αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης, να δοθούν υπό όρους διμερή δάνεια, κατ` αρχήν στην Ελλάδα και μετέπειτα στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.
Η Επιτροπή αποδοκιμάζει το γεγονός ότι, από το 2008  η ανισότητα κατανομής του εισοδήματος έχει αυξηθεί άνω του μέσου όρου στην Κύπρο και στις άλλες τρείς χώρες και ότι υπήρξαν περικοπές στις κοινωνικές παροχές και  αύξηση της ανεργίας και των επιπέδων φτώχειας. Συνέχεια εδώ:
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=159708


Συσπείρωση και αλληλεγγύη
Η πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση στη χώρα μας  κορυφώνεται. Τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τόσο μεγάλα - τόσο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό-που είναι παράλογο να πιστεύει κανείς πως οι μέχρι χθες κυρίαρχες δυνάμεις  θα αφήσουν εύκολα όλα όσα  έχουν συγκεντρώσει να φύγουν από τα χέρια τους.
 Πέρα από τις πιθανές ακραίες λύσεις που θέλουν ήρωες για να ευδοκιμήσουν,ίσως "η τρόικα ήρθε για να μείνει" όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές. Οι υπογραφές που έχουν μπει έχουν αλυσοδέσει τη χώρα για πολλές δεκαετίες. Η χώρα χρεοκόπησε  "σχεδιασμένα" και μαζί της η δικαιοσύνη, τα εργασιακά δικαιώματα, η υγεία, η παιδεία και ότι άλλο μέχρι χθες αποτελούσε για τους περισσότερους έναν στοιχειώδη πολιτισμό. 
Εξαιρετικές χρονοστιγμές, όπου ένα νομικό κατασκεύασμα,όπως  η ΑΕ, έχει πολύ περισσότερα προνόμια από έναν άνθρωπο. .αλλά αυτό θα το δούμε μια άλλη στιγμή.
Η συσπείρωση η επαγρύπνηση και η αλληλεγγύη σε αυτήν την συγκυρία είναι απόλυτα αναγκαία, τα μόνα όπλα και η άμυνα του πολίτη για να αντιμετωπίσει την κρίση που αναιρεί καθημερινά την ακεραιότητά του.
Με το ξεκίνημα της κρίσης- αν και με καθυστέρηση- και αφού οι πρώτες απώλειες είχαν ήδη καταγραφεί, σε ολόκληρη τη χώρα, σχεδόν σε κάθε γωνιά, άρχισαν να δημιουργούνται ανεξάρτητες  ομάδες πολιτών που αποφάσισαν  να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Αυτές οι διαφορετικές ομάδες -κινήματα- όχι απαραίτητα πολιτικοποιημένες αλλά αποφασισμένες να γίνουν οι ίδιες οι φορείς της αλλαγής -έδωσαν αξία σε ζητήματα που τα προηγούμενα χρόνια της υπερκατανάλωσης είχαν σχεδόν ξεχαστεί. Οι τοπικές συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά, τα Δίκτυα ανταλλαγών χωρίς χρήματα,τα Κοινωνικά φροντιστήρια, τα κινήματα αλληλεγγύης για το ρεύμα και την τροφή, η πρωτοβουλία  χωρίς μεσάζοντες, και τόσα άλλα, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο και τους πιο διστακτικούς σπέρνοντας τους σπόρους μιας άλλης κουλτούρας. Η ταύτιση με κομματικές ομάδες δεν είναι απαραίτητη, αν και δεν θα πρέπει να αποκλείεται η συμπόρευση σε συγκεκριμένα ζητήματα. Ας ξεκινήσουμε πάλι, αυτό που πριν τρία χρόνια αφήσαμε στη μέση, με την εκ νέου συλλογή υπογραφών για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους όπως μας θυμίζει ο Χάρρυ Κλυνν , ή ας στείλουμε τις προσωπικές μας ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Ας βοηθήσει ο καθένας όπου μπορεί, και πιστεύω πως δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση αυτή η πρόταση.

Αν όχι τώρα, πότε; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.