Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

Κοινωνικοί και Εργατικοί αγώνες 1974-1980

ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ

Αναδημοσίευση από www.aformi.gr

 "Ο Αγώνας" είναι μια ταινία των Εξι: Θ.Μαραγκός, Δ. Γιαννικόπουλος, Ηλ. Ζαφειρόπουλος, Γ. Θανασούλας, Κ. Παπανικολάου και Φ. Οικονομίδης.
Ένα ντοκιμαντέρ θαμμένο για αρκετά χρόνια που  ξαναπροβλήθηκε με την άδεια των δημιουργών του το Μάιο του 2005 στο Εργατικό κέντρο Πειραιά, από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Εργαζόμενων με αφορμή την εκδήλωση "30 χρόνια από το ξέσπασμα των αυτόνομων εργατικών και κοινωνικών αγώνων".
Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες λίγο μετά την πτώση της χούντας, και πιο ειδικά:
-Ναυπηγεία Ελευσίνος
-Νational Can Eλλάδος
- ΙΤΤ
- BΙΑΜΑΞ
-Εργατικά ατυχήματα
-Παράγκες Περάματος
- National Can "Έλληνες Πακιστανοί όλοι μαζί" (στο τέλος την πλήρωσαν κυρίως οι Πακιστανοί)
- Ντοματοπαραγωγοί Ηλείας (βουλευτής Κοντογιαννόπουλος)
- Σχολές Μαιών (Αλέκος Παναγούλης - νεοταξίτες χουντικοί της εποχής)
Η δικτατορία είχε απαγορεύσει όλες τις απεργίες και τις εργατικές κινητοποιήσεις, όπως φυσικά και την ύπαρξη κομμάτων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μετά την πτώση της να ξεσπάσουν αυθόρμητα αγώνες , που δεν ελέγχονταν από τα κομματικά επιτελεία.


Δείτε χρονολόγιο εδώ:


 Αυτοί οι αυθόρμητοι αγώνες που πολλές φορές έπαιρναν και τα χαρακτηριστικά άγριων απεργιών–καταλήψεων, έφτασαν λίγο πολύ να διεξάγονται μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του΄70.
Από κει και πέρα άρχισε ο εναγκαλισμός των σωματείων από τα κόμματα με στόχο τη διαχείριση της εργατικής τάξης μέσα στα όρια του συστήματος. Στόχος που επετεύχθη
και τις συνέπειες  τις ζούμε μέχρι σήμερα.
Τα υπόλοιπα, δείτε τα στην ταινία! Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 85 λεπτά. Όποιος γνωρίζει περισσότερα για εκείνη την περίοδο καλό θα ήταν να τα γνωστοποιήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.