Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Παυλοπέτρι. Η βυθισμένη πόλη


Εικόνα:Faroi.com

Μου αρέσει ο τρόπος που  γράφουν. Πες πες τον φτιάχνεις τον μύθο σου. Και αν δεν προορίζεται να  μείνει στους αιώνες, όσο και νάναι, ένα ενδιαφέρον θα το τραβήξει...μαζί με πολλά κλικ.
Ε, όπως γίνεται και με τον τάφο της Αμφίπολης,που τον ανακάλυψαν πριν δυο βδομάδες αφού είχε ανακαλυφθεί  δεκαετίες πριν...και κανείς δεν απολογείται για την σιωπή μισού αιώνα.
Τα ίδια γίνονται αυτές τις μέρες και με το Παυλοπέτρι(ουάου!!!)

Γράφει στην Αυγή ο Καπάκος Σταύρος στις 25.08.2014
Σήμα κινδύνου από τη βυθισμένη πολιτεία: SΟSτε το Παυλοπέτρι
Μια βυθισμένη πολιτεία 5.000 χρόνων, μια παραμυθένια παραλία, κυνηγοί του κέρδους, ένας πιστολέρο που με μονόβολα βάλλει κατά του αναμεταδότη ραδιοφωνικού σταθμού, αξιωματούχοι σε λήθαργο κι ένα κρυφό σχέδιο κρυμμένο κάτω από τις ρυτίδες της Ιστορίας. Θα μπορούσε να είναι το θρίλερ του καλοκαιριού, από αυτά που καταναλώνονται αφειδώς στις παραλίες. Κι όμως δεν είναι. Μάλλον πρόκειται για θρίλερ που μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. 
Το όνομα αυτού Παυλοπέτρι: η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, που έγινε διάσημη μετά το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του ΒBC (γκουγκλάρετε "Παυλοπέτρι BBC" για να ταξιδεύσετε σε έναν μαγικό κόσμο). Οι αρχαιολογικές έρευνες για δεύτερη χρονιά έχουν κολλήσει κάπου μεταξύ των δαιδάλων της γραφειοκρατείας και των διαφωνιών των αρχαιολόγων του πανεπιστημίου του... Νότιγχαμ, που έκαναν τις έρευνες επί δύο χρόνια με ό,τι πιο σύγχρονο μέσο διέθετε η τεχνολογία, και της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Την ίδια ώρα λίγα μέτρα πιο πέρα από τη βυθισμένη πολιτεία αγκυροβολούν πλοία με την 
ανοχή των αρχών, οι οποίες, διά πράξεων και παραλείψεων, φαίνεται πως μεθοδεύουν τη νομιμοποίηση του παράνομου αγκυροβολίου στον όρμο των Βατίκων. Ο αστάθμητος παράγοντας, που μπορεί να ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη πορεία, είναι οι εκατοντάδες πολίτες, που έκαναν την περασμένη Κυριακή ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας στο Παυλοπέτρι, την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, που βρίσκεται απέναντι από την Ελαφόνησο στη νοτιοανατολική Λακωνία. Κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής των Βατίκων, που μαζί με την Ελαφόνησο και τα Κύθηρα συγκεντρώνουν τους καλοκαιρινούς μήνες περισσότερους από 200.000 επισκέπτες, βρίσκονται αντιμέτωποι με δεκάδες πλοία τα οποία με την ανοχή των λιμενικών αρχών έχουν μετατρέψει τον όρμο των Βατίκων σε μόνιμο αγκυροβόλιο μια ανάσα από τη βυθισμένη πολιτεία κι από την ακτή όπου κολυμπούν κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι.
Αγκυροβόλιο πλοίων, μια ανάσα από τον αρχαιολογικό χώρο,κλπ,κλπ...
Νεάπολη: αμμόλοφοι, βιότοποι, απολιθωμένο δάσος[1]

Όσο και να θέλω να μην εκφραστώ  απαξιωτικά δεν μπορώ να το αποφύγω.
Εδώ και 60 χρόνια οργανωμένα γκρουπ ξένων χτενίζουν την Πελοπόννησο(εκτός των ντόπιων). Με θηριώδη τροχόσπιτα και εξοπλισμό -Γερνανοί-Ιταλοί και άλλοι,κατεβαίνουν από την Άνοιξη που ανοίγει ο καιρός και σαρώνουν τα βουνά και τους βυθούς ,όπως και τα γκρεμίσματα που άφησε πίσω του ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και μετέπειτα ο εμφύλιος. 
Η αρχαιότερη -ίσως- στον κόσμο βυθισμένη πόλη βρίσκεται  σε βάθος μόλις τριών  τεσσάρων μέτρων και πολύ κοντά στην αμμουδερή ακτή της Πούντας. 
Κάθε τουρίστας  ή ντόπιος με κατάλληλο εξοπλισμό μπορούσε κάποτε -και ίσως και σήμερα-να κάνει την τύχη του. Στα Βιγκλάφια  την ευρύτερη περιοχή όπου πολλά αρχαία απολιθώματα βρίσκονται ακόμη και σήμερα  εκτεθειμένα  στην παραλία, οι βοσκοί συνήθιζαν να δένουν τα ζώα τους!!!
Και τώρα, που η καταστροφή έχει γίνει, όλοι αυτοί ζητούν να μην γίνει αγκυροβόλιο!!!
Βιγκλάφια
"Ζητάμε να σταματήσει το παράνομο αγκυροβόλιο και να συνεχιστούν οι αρχαιολογικές έρευνες στο Παυλοπέτρι για να αναδειχθεί αυτή η μεγάλη ιστορική κληρονομιά το τόπου μας" είπε ο Γιάννης Ψαράκης από την "Τουλίπα Γουλιμή", μια περιβάλλοντικη οργάνωση με σημαντικό έργο στην περιοχή.Διαβάστε τη συνέχεια (εδώ)

Αγάλματα, κτερίσματα τάφων, σπάνια βότανα και ορυκτά έχουν αξιοποιηθεί καταλλήλως απ'όσους γνωρίζουν και μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν λίγο την ιστορία του τόπου.
Και χωρίς να ντρέπονται τα ΜΜΕ γράφουν:
"Το Παυλοπέτρι έγινε γνωστό σε όλον τον κόσμο μέσα από ένα εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ του BBC"
Μάλιστα. Από το BBC το γνωρίσαμε και πριν δεν το ξέραμε....

 B B C υποτιτλισμένο Η πόλη κάτω από τα κύματα-Παυλοπέτρι -Ελαφόνησος
http://www.dailymotion.com/video/x1h5e0d_b-b-c-


BOIΩΝ:H ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

https://www.youtube.com/watch?v=VODh-X4Nul8

Στο ίδιο κλίμα και το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας
Αυτά που ανακάλυψαν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Βρήκαν μια πόλη με κτίρια, πλατείες, δρόμους και μνημεία. Ο βυθός είναι γεμάτος με διασκορπισμένα αγγεία. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε μεγάλο κτίριο, μήκους 35 μέτρων, που μάλλον αποτελούσε έδρα και κατοικία της πολιτικής ηγεσίας της πόλης.Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την απάντηση στο ερώτημα γιατί βυθίσθηκε η πόλη. Υπάρχουν τρεις θεωρίες. Η πρώτη είναι ότι ανέβηκε σταδιακά η στάθμη της θάλασσας, η δεύτερη ότι υποχώρησε το έδαφος και η τρίτη ότι βυθίσθηκε από τσουνάμι.

Πολύ καλύτερο το κείμενο από τη Βικιπαίδεια

Συντεταγμένες: 36°31′01″N 22°59′19″E Το Παυλοπέτρι είναι μικρή νησίδα απέναντι από την ομώνυμη παραλία δίπλα στο χωριό Βιγκλάφια και απέναντι από την Ελαφόνησο, στη Λακωνία.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την κατοίκηση της περιοχής από αρχαιότατους χρόνους. Μεταξύ της νησίδας και της ξηράς βρίσκεται αρχαία πόλη, βυθισμένη ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια, με ηλικία περίπου 5 χιλιετηρίδων. Πρόκειται για μοναδική στο είδος της πόλη αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο. Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ (Nicholas Flemming) και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Υπάρχουν τουλάχιστον 15 κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων και οι πρόσφατες έρευνες του 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα.[1][2] Αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι η πόλη κτίστηκε περί το 1600-1100 π.Χ. αλλά αργότερα οι έρευνες αποκάλυψαν μέσω των ευρημάτων ότι η πόλη κατοικείται πριν από το 2800π.Χ., στην αρχή της εποχής του χαλκού.[3]. Πιθανολογείται ότι η πόλη βυθίστηκε το 1000 π.Χ.[4]
Το γεγονός ότι η πόλη βυθίστηκε βοήθησε να διατηρηθούν τα σημερινά ευρήματα εφόσον δεν χτίστηκε ξανά ή μετά την καταστροφή η περιοχή χρησιμοποιήθηκε για γεωργία. Παρά το γεγονός της φυσικής καταστροφής από το νερό με την πάροδο των αιώνων, η διάταξη της πόλης είναι όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια.
Η έρευνα του 2009 βοήθησε σε μεγάλο βαθμό για να χαρτογραφήσει την πόλη. Είναι η πρώτη βυθισμένη πόλη που επαναδημιουργήθηκε ψηφιακά σε τρεις διαστάσεις. Η χαρτογράφηση Σόναρ με τεχνικές που αναπτύχθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς αλλά και για την εύρεση πετρελαϊκών κοιτασμάτων βοήθησε τις πρόσφατες έρευνες.

Και για να μην μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες ας μείνουμε στο σχόλιο που ακολουθεί
Σχόλιο αναγνώστη  κάτω από σχετικό κείμενο στο Βήμα
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=624832

pros "SilLogo Epistimonon Elafonisoy" | 24/08/2014 
signomi den exo pliktrologio elliniko.... tha thelame oi dimotikoi simvouloi Elafonisoy na bgoyn dimosia kai na milisoyn kia gia toys vothrous poy epi seira eton kataligoyn sti thalassia perioxi apenanti apo to paylopetri kai sto limani Elafonisoy... episis gia ta fytofarmaka poy molinoyn tin xlorida toy Batikiotikoy kolpoy, dilitiriazoyn ta psaria, kai katastrefoyn to Paylopetri mazi kai ti limni Stroggili, i Lakonia einai o protos nomos poy exei ta megalitera pososta asthenon thiroidoys!.... den prepei na feroyn kai gi' ayta ola epistimonikes omodes kai arxes... kai min kanoun oti den gnorzoyn!... O SILLOGOS EPISTIMONON ELAFONISOY giati eno gnorizei den aggizei to thema... perimenei na ginei prota O BIOLOGIKOS?.... exei apoxeteytiko sistima i Elafonisos, ta votrolimata poy pane?... na mas apantisoyn amesa oxi meta apo kana xrono i katholoy!....

silia

Εικόνες και πληροφορίες εδώ:
 [1]http://moriasnow.gr
http://2lyk-spart.lak.sch.gr/lab2/Neapoli.htm
http://wwwmaleas.blogspot.gr/2009/04/blog-post_28.html


2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ακράτ φαντάζομαι να έχεις δει και εσύ το ίδιο.Άλλο θέμα.Τα σχόλια που κάνω στο ιστολόγιό σου δεν έρχονται.Κοιτάς μην είναι στα spam ή τα πήρε ο άνεμος της google;

      Διαγραφή

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.