Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Ατύχημα Fukushima: Μια επισκόπηση


Η  καταστροφή στη Φουκουσίμα, είναι μια  καταστροφή που όμοιά της η ανθρωπότητα δεν έχει ξαναβιώσει. Εκτός από τη ραδιενέργεια  και τις επιπτώσεις της στην υγεία, η έλλειψη πληροφόρησης  ακόμα σε τέτοιες συνθήκες πολλαπλασιάζει  τις καταστροφές.  Τα  μέσα ενημέρωσης  σε όλο τον κόσμο δεν αναφέρουν τις ανησυχητικές εξελίξεις  και όταν το κάνουν καλύπτουν εν μέρει τα όσα συμβαίνουν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ειδήσεις. Αυτό σημαίνει ότι εργάζονται σκληρά για να καλύψουν την κατάσταση που μόνο αισιόδοξη δεν είναι.  Πολλές επιμέρους αλλά σημαντικές πληροφορίες δόθηκαν στο κοινό από ανεξάρτητους ερευνητές -επιστήμονες και ερασιτέχνες - μετά το αρχικό συμβάν. Και ευτυχώς που συνεχίζουν να το κάνουν.


Δημοσιεύθηκε: 12 Αυγούστου 2014 
Ίσως γι 'αυτό οι Ιάπωνες έχουν  κλείσει περίπου 50 αντιδραστήρες  παρά τις οικονομικές απώλειες. 

Εικόνα από:http://www.businessinsider.com/fukushima-nuclear-plant-2011-3

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
11-3-2014
Με αφορμή την 3η επέτειο του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα υπενθυμίζουμε ότι η διαρροή συνεχίζεται προκαλώντας τη μεγαλύτερη ραδιενεργό ρύπανση στους ωκεανούς του πλανήτη και έχει φθάσει ήδη στις ακτές της Αμερικής. 3 χρόνια μετά τη Φουκουσίμα  ο κίνδυνος μεγαλώνει αφού σύννεφα πολέμου πυκνώνουν στην Ουκρανία, όπου είχε γίνει η πρώτη μεγάλη πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, και ενώ το έδαφος της Ευρώπης εξακολουθεί να καλύπτεται από τα ραδιενεργά κατάλοιπα του τότε ατυχήματος. 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες τύπου Τσερνόμπιλ εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα, η οποία δεν έχει ούτε τις δυνάμεις αστυνόμευσης για την περιφρούρησή τους από τρομοκρατικό ή στρατιωτικό κτύπημα, ούτε την οικονομική δυνατότητα για την επαρκή τους συντήρηση.
Ακτινοβολία σε κίνηση

Εκτός από τις άγνωστες ακόμα επιπτώσεις της ραδιενέργειας, τα συντρίμμια απειλούν το οικοσύστημα του νησιού μεταφέροντας μη ενδημικούς οργανισμούς δυνητικά απειλητικούς για τους εγχώριους και αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης των τοπικών θαλασσινών.
Δημοσιεύθηκε: 8 Μαρτίου 2013 
Το μεγαλύτερο κύμα της ραδιενέργειας στον Ειρηνικό Ωκεανό από τη Φουκουσίμα αναμένεται να χτυπήσει τη δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής κατά τους επόμενους και για αρκετούς μήνες.
Εν τω μεταξύ, σε μια μελέτη του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, κάθε τόνος που αλιεύεται στα ύδατα ανοικτά της Καλιφόρνια βρέθηκε να είναι μολυσμένος με καίσιο-137, ένα ραδιενεργό δηλητήριο που εκπέμπεται σε μεγάλη κλίμακα από την Φουκουσίμα. Οι τόνοι μεταναστεύουν από τα ανοικτά της Ιαπωνίας στα νερά της Καλιφόρνιας. Ο Daniel Madigan, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε:
«Ο τόνος "πακετάρει" την ακτινοβολία και την φέρνει σε όλους τους μεγάλους ωκεανούς του κόσμου. Ήταν σίγουρα έκπληξη το να το διαπιστώσουμε και ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη το να την βρίσκουμε σε κάθε ένα ψάρι που μετρήσαμε.»

Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία


Δημοσιεύθηκε:9 Ιουλίου 2014

Δημοσιεύθηκε:26 Απριλίου 2011 

  Συνέντευξη με τον Δρ Alex Rosen
Δημοσιεύθηκε: 5 Αυγ 2014 

Δημοσιεύθηκε : 15 Αυγούστου 2014


Δημοσιεύθηκε στις 18 Αυγούστου 2014 

 Δημοσιεύθηκε: τον Οκτώβριο 2012
Η Ένωση Επιστημόνων και Πολιτών που ασχολείται με το πρόβλημα ανακοίνωσε ότι τα  αποτελέσματα των δικών τους μελετών για τα επίπεδα ραδιενέργειας στον αέρα έδειξαν τιμές κατά 10-30% υψηλότερες από αυτές του Υπουργείου, ενώ σε κάποιες περιοχές η διαφορά ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

 Τα πυρηνικά απόβλητα διαρρέουν στη θάλασσα  και οι μετρήσεις δείχνουν  τις τιμές μόλυνσης να είναι 17 εκατομμύρια φορές πάνω από το κανονικό, σύμφωνα με μια ανάλυση από ανεξάρτητο γαλλικό εργαστήριο. 

 Οι απορρίψεις  των αποβλήτων στο νερό  δεν συμβαίνουν πρώτη φορά. Εδώ και πολλά χρόνια  για την ίδια πρακτική είχε κατηγορηθεί  η Γαλλία -για το εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων στο La Hague και παλιότερα το  Ηνωμένο Βασίλειο  για το Sellafield(που δεν είναι πλέον ανοιχτό) και ίσως να το κάνουν ακόμα.
http://www.psr.org/nuclear-bailout/resources/nuclear-δύναμη-σε-Γαλλία-setting.pdf 


Ατύχημα Φουκουσίμα: Μια επισκόπηση
http://web.ornl.gov/sci/nsed/outreach/presentation/2011/Ott%20Fukushima%20Tragedy%20100311%20Part%202.pdf

Δεν υπάρχει ασφάλεια στα πυρηνικά. Από την εξόρυξη του Ουρανίου, τις πυρηνικές δοκιμές,  τις βόμβες, τα ατυχήματα, τα ραδιενεργά απόβλητα και τα όπλα Απεμπλουτισμένου Ουρανίου όλος ο επικίνδυνος κύκλος των πυρηνικών όπλων και εργοστασίων σε αμφίδρομη σχέση στραγγαλίζει την υγεία του πλανήτη μας. Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε πράσινη ούτε φθηνή ούτε ασφαλής. Καιρός πια να απαιτήσουμε ΤΩΡΑ τον τερματισμό αυτού του παραλογισμού.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.