Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Οδοιπορικό στη Δραπετσώνα

Κυριακή 5 Οκτώβρη, 11.30 π.μ.- 13.30 μ.μ.
  



Το τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Δραπετσώνας, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και η ραδιοφωνική εκπομπή "H Ιστορία στο Κόκκινο" (Στο Κόκκινο 105.5) οργανώνουν την Κυριακή 5 Οκτωβρίου έναν ιστορικό περίπατο στις γειτονιές της Δραπετσώνας.
Με αφετηρία το σταθμό του ΟΣΕ (απέναντι από την πύλη Ε3) θα περπατήσουμε δίπλα στις παράγκες και τα παραπήγματα των προσφύγων, στα ερειπωμένα εργοστάσια και στις εργατικές πολυκατοικίες και θα συζητήσουμε για την ιστορία της πόλης και τις ιστορίες των κατοίκων της. Το βλέμμα μας θα είναι στραμμένο στη θάλασσα που παραμένει μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων και θα κουβεντιάσουμε για τους ελεύθερους χώρους και το σχέδιο τοπικών συλλογικοτήτων  να δημιουργηθεί μητροπολιτικό πάρκο στο χώρο του πρώην εργοστασίου της Εταιρείας Λιπασμάτων.
Η περιδιάβασή μας στις γειτονιές της Δραπετσώνας θα φωτίσει πλευρές της ιστορίας της και την καθημερινότητα εκείνων που  μεγάλωσαν και έζησαν στις παράγκες, εργάστηκαν στα Λιπάσματα και τα Τσιμέντα, πολέμησαν με τον ΕΛΑΣ και εξορίστηκαν τη περίοδο της χούντας. Οι «επικίνδυνοι πολίτες» της Δραπετσώνας θα μας ξεναγήσουν στις δικές τους γειτονιές: από την προσφυγογειτονιά του Μεσοπολέμου με τις μεγάλες απεργίες στα εργοστάσια, τους αγώνες της Κατοχής και την Αντίσταση, στη μεταπολεμική προσπάθεια ανασυγκρότησης και το γκρέμισμα των παραπηγμάτων μέχρι τη σημερινή μεγάλη προσπάθεια να αποκτήσει η πόλη διέξοδο στη θάλασσα
Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας φιλοδοξεί με την πρωτοβουλία αυτή αφενός να γνωρίσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης μας τις άγνωστες και τις γνωστές πτυχές της ιστορίας της και αφετέρου να αποτελέσει η δράση αυτή έναν ακόμα σταθμό στη διεκδίκηση της πρώην βιομηχανικής ζώνης της περιοχής και την δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου.  

Κυριακή 5 Οκτώβρη, 11.30 π.μ.- 13.30 μ.μ.


Πρόγραμμα:
11.30 π.μ.  Σημείο εκκίνησης ο σταθμός του ΟΣΕ απέναντι από τη πύλη Ε3.
(δέκα λεπτά με τα πόδια από τον ηλεκτρικό-υπάρχει και το λεωφορείο του ΟΛΠ μέσα από το λιμάνι)
Καλωσόρισμα, ανακοίνωση του προγράμματος και σύντομη αναφορά στην ιστορία του συνοικισμού. Περνάμε το γεφυράκι που βρίσκεται πάνω από το σταθμό και μπαίνουμε στον παλιό προσφυγικό συνοικισμό.

Πρώτη στάση: Καστράκι.  Αναφορά στη Δραπετσώνα των αρχών του 20ού αιώνα, την περίοδο που εγκαθίστανται οι πρώτοι κάτοικοι και που ξεκινούν τη λειτουργία τους τα πρώτα εργοστάσια. Μπαίνουμε στην Εθνικής Αντιστάσεως.
Ελένη Κυραμαργιού (ιστορικός)

Δεύτερη στάση: τα πορνεία και οι φυλακές των Βούρλων. Οι ρεμπέτες, οι τεκέδες και τα πορνεία πριν το 1940
Βασίλης Πισιμισης (συλλέκτης-συγγραφέας)
Θωμάς Σιδερης (δημοσιογράφος)
Η μετατροπή των πορνείων σε φυλακές και η μεγάλη απόδραση των Βούρλων. Ελένη Κυραμαργιού

Τρίτη στάση:  2o Λύκειο-Δημαρχείο Δραπετσώνας. Στο κέντρο του προσφυγικού συνοικισμού θα μιλήσουμε για την προσφυγική εγκατάσταση, την αυτοστέγαση και τα παραπήγματα. Προβολή της ταινίας του 2ου Λυκείου «Πίσω από τη βιτρίνα η Δραπετσώνα» (10 λεπτά). Επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφίας του σχολείου.
2ο λύκειο - Μαρία Ραυτοπουλου (φιλόλογος)

Τέταρτη Στάση: Γκρεμός, οδός Καζαντζάκη. Η αδιαφορία του Κράτους για την αποκατάσταση των προσφύγων, οι αγώνες των κατοίκων με αποκορύφωμα την μάχη της παράγκας και η αποκατάστασή την περίοδο της δικτατορίας.
Γιώργος Χατζοπουλος (συλλέκτης και συγγραφέας βιβλίων ιστορίας της περιοχής)
Νίκος Μπελαβιλας (αρχιτέκτονας)

Πέμπτη στάση: Η βιοτεχνική και βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής. Αναφορά στις επιχειρήσεις, το προσωπικό τους αλλά και τις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις.
Νίκος Μπελαβιλας
Η εκλογική συμπεριφορά των κατοίκων της Δραπετσώνας και η κοινωνική μεταστροφή των κατοίκων, οι πρόσφυγες γίνονται εργάτες.
Ηλίας Νικολακοπουλος  (πολιτικός επιστήμονας)

Έκτη στάση: πάρκο εργατιάς, συνοικισμός Λιπασμάτων. Βόρειο σύνορο της Εταιρείας Λιπασμάτων. Συνοπτική παρουσίαση των τριών μεγαλύτερων εργοστασίων της περιοχής (Λιπάσματα, Βασιλειάδης, ΑΓΕΤ) και στο θέμα της Ανάπλασης της πρώην βιομηχανικής ζώνης.
Ελένη Κυραμαργιού

Γιώργος Τσιρίδης (μαθηματικός-συγγραφέας)
Πηγή:ΑΣΚΙ


Και να κλείσουμε με ένα τραγούδι αφιερωμένο στους "λιποτάκτες" του Πειραιά. Σε όσους δεν δείλιαζαν κάποτε να ομολογήσουν ότι τους άρεσε να κατεβαίνουν στο λιμάνι για να βλέπουν τις βάρκες να κουνιούνται!
πριν ..γίνει απαξιωτικό σχόλιο για τους χασομέρηδες και τους άφραγκους..
Μίκης Θεοδωράκης - Όμορφη πόλη (Πρώτη εκτέλεση)
https://www.youtube.com/watch?v=ivmkHc1CbtE
Όμορφη πόλη (μουσική Μίκη Θεοδωράκη - Στίχοι-Γιάννη Θεοδωράκη) από το δίσκο "Λιποτάκτες". 
Τραγουδά ο Γιάννης Θεοδωράκης με συνοδεία στα όργανα τον Μανώλη Χιώτη  και τον  Δημήτρη Φάμπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.