Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014

Το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον


Αναδημοσίευση   από Τον τοίχο του Γιάννη Λαζάρου.


Βρωμάει ξεφτίλα

Δίστομο 
Όταν ο Γερμανός πρόεδρος Γκάουκ, επισκέφθηκε τους Λυγγιάδες Ιωαννίνων με ύφος περίλυπο για τα θύματα της γερμανικής θηριωδίας είχε πεσκέσι στην τσέπη του ακριβού κουστουμιού του. 
Όχι μόνο για τους Λυγγιάδες αλλά για όλα τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας. 
Παρέα με τον γερμανοθρεμμένο πρόεδρο Παπούλια συμφωνήσαν την ίδρυση του 
“ Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον”. Μέσα από αυτό το ταμείο οι απόγονοι των σφαγέων για να λύσουν το θέμα της δικαίωσης των νεκρών, θα δίνουν επιχορηγήσεις στις κοινότητες για να τους κλείσουν το στόμα και βέβαια να αποσυρθούν από τα δικαστήρια με κατηγορούμενη την Γερμανία.

Στα μέσα του Ιουλίου της χρονιάς που διανύουμε, ένα ντοκυμαντέρ που φτιάχτηκε για την πυρπόληση των γυναικών του χωριού Καλής Συκιάς της Κρήτης, στάλθηκε και στην Μέρκελ. 

Η απάντηση που δόθηκε από τον αναπληρωτή μορφωτικό σύμβουλο της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι αποστομωτική: "Το νέο Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον" που επισήμως θα εγκαινιάσουν ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος, Γιοάχιμ Γκάουκ στις 12 Σεπτεμβρίου του 2014 προορίζεται ουσιαστικά για την στήριξη ακριβώς εκείνων των κοινοτήτων που υπέφεραν ιδιαιτέρως από τις βαρβαρότητες της ναζιστικής κυριαρχίας”. 

Κοινώς, σας κάψαμε, σας βιάσαμε, σας ξεσκίσαμε αλλά τώρα θα στείλουμε στους δήμους και στα χωριά σας λεφτά να ξεχάσετε τον πόνο σας. Το Ταμείο αυτό θα αναπαλαιώσει μουσεία, θα χρηματοδοτήσει σχολικά κτίρια και θα ανταλλάσσει Έλληνες και Γερμανούς μαθητές. οι μεν να λένε τι καλή είναι η Γερμανία που μάς πάει διακοπές και οι δε να προσκυνούν τα χώματα που οι παππούδες τους ξέσκιζαν αθώους. 

Νομίζαμε ότι η Μνήμη δεν ξεπουλιέται. Νομίζαμε ότι το άδικο δεν μπαίνει στο παζάρι για επιδοτήσεις που θα γίνουν μπετά από τις “μαρτυρικές κοινότητες” και να φάνε οι κομματάρχες, ως συνήθως, από υπερτιμολογημένες δωρεές τυράννων. 
Όμως για άλλη μια φορά, ο νεοέλληνας έκανε το θαύμα του. 
Στις 25 Ιουλίου του 2014 ο εκ νέου δήμαρχος Καλαβρύτων έφερε θέμα προς συζήτηση υποβολή προτάσεων του Δήμου προς το "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον" μπαίνοντας πρώτος- πρώτος στην λίστα των Γερμανών χορηγών του Ξεριζώματος της Μνήμης. Και το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία. 150,000 ευρώ είναι το πακέτο που θα πάρει ο Δήμος Καλαβρύτων για να ξεπλύνει το παρελθόν και να ορίσει το μέλλον. 
Με τα φράγκα ξεχνιούνται όλα και όταν μετά τα εγκαίνια του “Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον” οι χορηγοί Γερμανοί απαιτήσουν να ξηλωθούν και οι πλάκες των ονομάτων των σφαγέντων και αυτό θα γίνει. 
Την επίσκεψη του Γερμανού Πρέσβη κ. Peter Shoof δέχτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 03/07/2014 ο Δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, κ. Ιωάννης Πατσαντάρας.
Με ένα πακέτο 100,000 ευρώ στις δύσκολες εποχές που ζούμε με τις βαριές οι δημοτικοί υπάλληλοι θα γκρεμίσουν τις στήλες. Και αν κάποιοι κουβαλάνε τα επίθετα ως απόγονοι των σφαγιασθέντων και αυτό θα είναι δυσάρεστο για τους χορηγούς Γερμανούς τότε να τα αλλάξουμε και αυτά. Με 100 ευρώ αλλαγή επιθέτου και με 50 ευρώ παίρνεις γερμανικό επίθετο και σουλατσάρεις στα μνήματα των παππούδων σου ως νέος μακελάρης. 

Ένα ερώτημα μένει μόνο. Όλοι αυτοί που μέχρι προχθές καμάρωναν ότι είχαν έναν ήρωα νεκρό στην οικογένεια ή έκλαιγαν για τους νεκρούς τους κάθε ημέρα και επί 74 χρόνια στεκόταν από γενιά σε γενιά μπροστά στην στήλη της Μνήμης ανήμερα της φρικαλεότητας, πληρώθηκαν για την ψήφο τους με χρήμα, με διορισμό ή με απάνθρωπη αναξιοπρέπεια; Είναι περήφανοι για την εκλογική τους επιλογή; Σηκώνονται όρθιοι στα καφενεία όταν μπαίνει μέσα ο Δήμαρχος ή ο δημοτικός σύμβουλος που ψήφισε ένα “Υπέρ” αντί να πει το αυτονόητο “Αει στο διάολο, ρε κωλοΓερμαναρά”; 

Νιώθει πιο Ευρωπαίος τώρα; Είναι της νεοελληνικής φιλοσοφίας που υποστηρίζει ότι αν είναι να μην πάρουμε τίποτε πουλάμε και το παιδί μας; Το παιδί τους ας το κάνουν ότι θέλουν, για τους νεκρούς δεν τους πέφτει λόγος διότι οι νεκροί ανήκουν σε όλους μας όταν "πέφτουν" συνειδητά ή ασυνείδητα για τις αξίες ενός λαού από την Κρήτη μέχρι την Θράκη και από την Κέρκυρα μέχρι τη Λήμνο. 

Το μυαλό σταματά να σκέφτεται όταν έρχονται τέτοια νέα από γωνιές της Ελλάδας που νόμιζες ότι κρατούν λόγω ευαισθησίας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αν όχι ψηλά τουλάχιστον ένα σκαλί παραπάνω από τον πάτο που βρισκόμαστε. 

Ο Γερμανός έχει αποδεχθεί την θηριωδία που διέπραξε το έθνος του και σου βουλώνει το στόμα με χρωματιστά χαρτιά με ένα γραμμένο Euro επάνω την ώρα ακριβώς που σε έχει με ένα επιβαλλόμενο χρέος κι εσύ αντί να τον στήσεις στο σκαμνί για μια δικαίωση ξεπουλιέσαι διαγράφοντας με ευκολία την καταγωγή σου και το αίμα που κυλάει στις φλέβες σου. 
Άντε, και στις στήλες που αναγράφονται τα ονόματα των νεκρών , γράψτε ψηλά-ψηλά όχι υπέρ πατρίδος, αλλά υπέρ της κονόμα σας. Της φθηνής, της τιποτένιας, της ραγιάδικης.
Αναρτήθηκε  Στον τοίχο 

To Δίστομο αποκλείει τη συμμετοχή του στο Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον

Καθόλα αρνητικός και αντίθετος δηλώνει ο δήμος Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας στη συμμετοχή του Μαρτυρικού Δήμου στο «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», ή στη με οποιοδήποτε άλλο τρόπο υποστήριξη αυτού.
Με δήλωσή του ο δήμαρχος Ι. Γεωρκάκος απαντά στην Γερμανική πλευρά, «η οποία ζητά επιτακτικά από τα Δημοτικά Συμβούλια των Μαρτυρικών Πόλεων να απαντήσουν εάν θα αποδεχτούν ή όχι τους όρους των ιδρυτικών πράξεων του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον», ότι είναι καθ? όλα αντίθετος και αρνητικός στη συμμετοχή του Μαρτυρικού Δήμου στο «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», ή στη με οποιοδήποτε άλλο τρόπο υποστήριξη αυτού».
«Αν το Γερμανικό Κράτος πιστεύει πράγματι στην Ελληνογερμανική φιλία, τονίζει ο κ. Γεωργάκος, ας σταματήσει να θέτει προσκόμματα στην εκτέλεση της απόφασης 11/2000 του Αρείου Πάγου η οποία επικύρωσε και κατέστησε οριστική και αμετάκλητη την απόφαση 137/97 του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς με την οποία δικαιώνονται οι ενάγοντες επιζήσαντες και οι συγγενείς των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Διστόμου. Το ίδιο να πράξει και η Ελληνική Κυβέρνηση.
Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ανάλογη προσέγγιση, η οποία παραπέμπει σε τακτικές «Δούρειου Ίππου» καθώς, όπως έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν, ο μόνος σκοπός που εξυπηρετούν οι εκάστοτε ανάλογες προσεγγίσεις της Γερμανίας είναι ο τερματισμός της διεκδίκησης των αποζημιώσεων από τα θύματα του Ναζισμού. Χαρακτηριστικό άλλωστε παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στην αντίστοιχη συμφωνία με την Τσεχία, η οποία αποτελεί μάλλον το πρότυπο για το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», υπάρχει διάταξη η οποία αναφέρει ότι «Οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι δεν θα επιβαρύνουν τις σχέσεις τους με πολιτικά και νομικά ζητήματα που απορρέουν από το παρελθόν».

http://www.dimoi-news.gr/dimoi_read.php?id=10854
Τα ορφανά του πολέμου μοιράζονται ανά τον κόσμο
Τα ορφανά του πολέμου μοιράζονται ανά τον κόσμο
Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής του Συμβουλίου διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία των Γερμανών για την ίδρυση «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον» και ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύεται η παρουσίαση και εφαρμογή της, ευλόγως γεννά ερωτηματικά για τους πραγματικούς της στόχους: αν δηλαδή αποσκοπεί στην ανάπτυξη δράσεων συνεργασίας και την υποστήριξη των μαρτυρικών δήμων ή αν έχει ως πραγματικό στόχο τον προσεταιρισμό ανθρώπων και φορέων και την άμβλυνση των αντιστάσεων στην επιχειρούμενη γερμανική διείσδυση στην χώρα μας, καθώς επίσης και την ανάσχεση και την αποφυγή της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. 

Την απάντηση δίνει ο ίδιος ο Πρέσβυς της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα στον χαιρετισμό του, που φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα των γερμανικών αποστολών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Δρ. Πέτερ Σόοφ «Ένα ελληνογερμανικό ταμείο για το μέλλον, θα έχει ως σκοπό την αναζήτηση ενδεδειγμένων δράσεων για την επεξεργασία  του παρελθόντος, π.χ. με θεματικές εκθέσεις, τη δημιουργία πανεπιστημιακών εδρών ή ακόμα και τη συνεργασία στην έκδοση σχολικών βιβλίων»!

Θέτουμε επίσης το εξής ερώτημα: έχει βάση και από πού προκύπτει η εμπλοκή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στην ίδρυση του εν λόγω ταμείου, την οποία επικαλείται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων;
(Η δημιουργία του «Ελληνογερμανικού Ταμείου Μέλλοντος»  «επικυρώθηκε» στις 12 Σεπτεμβρίου 2014 στην Γερμανία παρόντος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας)
Περισσότερα εδώ:http://holocaust.gr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

Ορφανά του Β' Π. Πολέμου προωθούνται πιθανόν στην Αμερική
Η πρόταση στηρίζεται σε τρεις πυλώνες δράσεων, όπως:
Για τα Μαρτυρικά Χωριά: Συνθήκες ζωής. Αναπαλαίωση ιστορικών κτηρίων, δημιουργία Μουσείων και συντήρηση των υπαρχόντων. Γηροκομεία, εργασίες, υποτροφίες ανά Δήμο όχι μόνο στην Γερμανία αλλά και στην Ελλάδα.
Επιστημονική Εξέταση Παρελθόντος για να γίνουν γνωστά τα γεγονότα έτσι ώστε να χυθεί φως στην πραγματική αλήθεια π.χ. μέσα από εκθέσεις, μετάφραση βιβλίων με εμπεριστατωμένη έρευνα και ντοκιμαντέρ.
Προώθηση της κοινωνικής ζωής των Εβραϊκών Κοινοτήτων σε πόλεις που υπάρχουν: Ανοικοδόμηση Μνημείων, Τελετές Μνήμης, Πολιτιστικές Δραστηριότητες στην Αθήνα και σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι οφειλές της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα και στον Ελληνικό Λαό για όλες αυτές τις καταστροφές, αρπαγές, λεηλασίες και ανθρωποκτονίες συνίστανται:
http://holocaust.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=30


Απορρίφθηκε το γερμανικό σχέδιο παράκαμψης της διεκδίκησης πολεμικών αποζημιώσεων
Καταχωρήθηκε: September 4, 2014, 6:05am UTC από Αγώνας της Κρήτης
- Απόφαση της συνέλευσης του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων
-  Οι Γερμανοί ήθελαν να δίνουν 10.000 ευρώ τον χρόνο σε κάθε περιοχή
 - Γ. Σταθάς (βουλευτής Βοιωτίας -Δίστομο- ΣΥΡΙΖΑ: “Μεγάλη νίκη το ‘ΌΧΙ’”
Την αντίθεσή της στο σχέδιο του γερμανικού κράτους για την καταβολή 1 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως ως πολεμικής αποζημίωσης στις 91 περιοχές που ανήκουν στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 10.000 ευρώ για την καθεμία, εξέφρασε η πλειονότητας του Δ.Σ. του Δικτύου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στη μνήμη των 149 κατοίκων του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, ο οποίοι στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 σφαγιάστηκαν από τους ναζί, το Δ.Σ. του Δικτύου πραγματοποίησε συνέλευση στο δημαρχείο του χωριού με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις, στην οποία το “παρών” έδωσε και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Δρ Πέτερ Σόοφ.
Η συνέλευση, έπειτα από ψηφοφορία, απέρριψε την πρόταση της γερμανικής πλευράς για ετήσια καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων ποσόν συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ στις αναγνωρισμένες ως μαρτυρικές περιοχές, απευθείας από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.
Κατά της γερμανικής πρότασης ψήφισαν τα χωριά του Δίστομου, της Βιάννου, των Ανωγείων, των Κερδυλίων, της Κάντανου, της Τυμφρηστού της Μακρακώμης, καθώς και ο Δήμος Λαμίας ενώ οι εκπρόσωποι των χωριών Κομμένο και Χορτιάτη ψήφισαν λευκό, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα λάβουν την εν λόγω αποζημίωση.


Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν μόνο ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας Γ. Λάζουρας και ο Δήμος Δοξάτου.

Σύντομο URL: http://bit.ly/Z94Sa4
(1)

Στις 11/9/2014  η Γερμανία ανακοινώνει:
«Ζητήματα αποζημιώσεων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν για την Γερμανία νομικώς οριστικά διευκρινιστεί. Αυτό δεν απαλλάσσει την Γερμανία από την ιστορική ευθύνη να εξετάσει τις φρικαλεότητες και τις αδικίες», τόνισε ο κ. Ροτ μιλώντας σε συνάντηση με ομάδα δημοσιογράφων από τις «Μαρτυρικές Πόλεις» της Ελλάδας, οι οποίοι επισκέπτονται το Βερολίνο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ελληνογερμανικού «Ταμείου για το Μέλλον».
Συνέχεια:http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=352293&catID=3

"Η" Online 12/9 
Το ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, το οποίο αφορά απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης και υπάγεται στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, από το οποίο και χρηματοδοτείται. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την επιχορήγησή του με ένα εκατομμύριο ετησίως ως και το 2017. Το Ταμείο για το Μέλλον δεν αποτελεί διακρατική συμφωνία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από τη γερμανική πλευρά, νομική βάση είναι περισσότερο ο γερμανικός νόμος περί προϋπολογισμού, ο οποίος κατόπιν προαιρετικών αιτήσεων μπορεί να παρέχει επιχορηγήσεις στις κοινότητες των θυμάτων, κάτι το οποίο στο παρελθόν δεν ήταν δυνατό. Από τη γερμανική πλευρά διευκρινίζεται ακόμη ότι η ίδρυση και η διαμόρφωση του Ταμείου για το Μέλλον είναι νομικά ανεξάρτητη από τα ζητήματα των πολεμικών αποζημιώσεων, ενώ οι επιχορηγήσεις των θυμάτων δεν συνδέονται με την παραίτηση από έννομες καταστάσεις σε αυτό τον τομέα.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113345517

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την επίσκεψη του Γερμανού Πρέσβη κ. Peter Shoof δέχτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 03/07/2014 στις 12:00 ο (απερχόμενος) Δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, κ. Ιωάννης Πατσαντάρας. 
Συνέχεια εδώ:www.daa.gov.gr/newsite/el/eniaios-dimos-daa/mayor/mayors-press-releases/2722-4-7-2014-1-1.html+&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Βούλγαρη 2, 4ος όροφος, Αθήνα
Τηλ.: 210 6713526

E-mail damon@damonpontos.gr
(1)η προέλευση των εικόνων δεν είναι γνωστή.

2 σχόλια:

  1. Πολύ σημαντικό ζήτημα. Δεν έχει ακουστεί ευρύτερα. Πάνε να τη βγάλουν με ψίχουλα οι Γερμανοί, γιατί ψίχουλα είναι μπροστά στις αποζημιώσεις που χρωστάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για την επίσκεψη και συγγνώμη για την καθυστερημένη εμφάνιση του σχολίου,αλλά τα προβλήματα μας τρώνε το χρόνο! Πολύ σημαντικό θέμα ναι, και με πονηρό τρόπο δομημένη η πρόταση(υπογραφή του Προέδρου).Όπως φαίνεται δεν θα τους σταματήσουν οι αρνήσεις των Δημάρχων,και έχουμε δρόμο μπροστά μας.Πολύ εύστοχο και το κείμενο του Λαζάρου.

      Διαγραφή

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.