Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Κάλεσμα συμμετοχής στο Φόρουμ "Ευημερία χωρίς ανάπτυξη"

Στη σκιά  της ολοκλήρωσης του σημερινού Eurogroup, εξελίσσεται το εργαστήριο για μια διαφορετική οικονομία  με θέμα "Ευημερία χωρίς ανάπτυξη" από σήμερα  20 έως 22 Φεβρουαρίου 2015.


Με αφορμή την υπάρχουσα κοινωνική, οικονομική, οικολογική και πολιτειακή κρίση, θα γίνει καταγραφή και κωδικοποίηση των προτάσεων που θα συζητηθούν 
με στόχο τη διαμόρφωση δομών, θεσμών και εργαλείων που θα βοηθήσουν τη μετάβαση σε ένα κοινωνικά δίκαιο και οικολογικά βιώσιμο μοντέλο διαβίωσης.

Η δική μας/σας παρέμβαση

Αν έχετε συγκεκριμένες προτάσεις, σαν συλλογικότητες ή μεμονωμένα άτομα, πάνω στις ενότητες που θα αναπτυχθούν και θέλετε να συμπεριληφθούν στα πρακτικά, παρακαλείστε να  τις καταθέσετε εγγράφως και ηλεκτρονικά μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2015(iliosporoi@yahoo.gr).
Οι προτάσεις θα καταγραφούν σε μια ειδική έκδοση πρακτικών και σε βίντεο.

Στόχος
Στόχος του φόρουμ- πολιτικού εργαστηρίου είναι η δημιουργία ενός συνεκτικού και περιεκτικού πλαισίου, συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων προτάσεων για τη δημιουργία μιας άλλης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας, εδώ και τώρα.

Το κυρίαρχο πολιτικό και οικονομικό σύστημα επιβάλει την λογική ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέρα από το υπάρχον μοντέλο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, των ελεύθερων αγορών, της λιτότητας και της χρηματο-τραπεζικής ηγεμονίας, που έχει καταστρέψει το περιβάλλον και τις κοινωνίες.
Το φαντασιακό της αέναης οικονομικής ανάπτυξης (μεγέθυνσης) και του καταναλωτισμού έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα, κοινωνική αδικία, καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, αυταρχική διακυβέρνηση, και φυσικά καταλήστευση και εξάντληση των φυσικών πόρων. 

Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή στην οποία η ανάπτυξη, είτε μέσω της λιτότητας είτε μέσω της ζήτησης, δεν είναι ούτε εφικτή ούτε βιώσιμη.
Κι όμως υπάρχει εναλλακτική και ολοκληρωμένη πρόταση για την ανασύνταξη της κοινωνίας, πέρα από τα πολιτικά κόμματα και το διεφθαρμένο κύκλωμα οικονομικών, δικαστικών και πολιτειακών παραγόντων, ΜΜΕ και σωμάτων ασφαλείας. Πέρα από τη σύγκρουση και τη διαμαρτυρία, πέρα από τη βία ή την παθητικότητα.
Η κοινωνική εμπειρία εκατοντάδων χρόνων και οι κινηματικές ζυμώσεις των τελευταίων ετών προτάσσουν ένα άλλο μοντέλο κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής οργάνωσης, μια νέα αφήγηση και αλλαγή στην πράξη, τη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας κόντρα στον παλιό κόσμο. Ένα πολιτικό πάντρεμα των προταγμάτων της οικολογίας, της αυτονομίας, της αποανάπτυξης, της κοινωνικής ισότητας, της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, της ομότιμης παραγωγής, της 
αυτάρκειας και της κλιματικής δικαιοσύνης.

Οι θεματικές στις οποίες θα αναπτυχθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης είναι: 
1) Αναζωογόνηση της υπαίθρου, αποκέντρωση και επισιτιστική αυτάρκεια. 
2) Θεσμοί, άμεση δημοκρατία και αυτοδιαχείριση. 
3) Κοινωνική πρόνοια και μέριμνα (υγεία- περίθαλψη, παιδεία, έρευνα, στέγαση). 
4) Αλληλέγγυα- συνεργατική οικονομία και παραγωγική ανασυγκρότηση. 
5) Οικολογική βιωσιμότητα, φυσικοί πόροι και ενέργεια.
 6) Δικαιοσύνη, δικαιώματα, έμφυλες σχέσεις και μεταναστευτικό. 
7) Δημόσιοι χώροι, κοινά και ομότιμα δίκτυα. 
8) Χρέος, δημοσιονομικά και επενδύσεις.
Οι προτάσεις, εκτός του ότι κάποιες από αυτές θα μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα σε τοπικό και Περιφερειακό επίπεδο αν αναληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες από τα κάτω, θα αποτελούν και ένα ουσιαστικό μοχλό πίεσης και επιρροής της κεντρικής 
πολιτικής σκηνής, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά.

Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνουμε ένα τριήμερο φόρουμ- πολιτικό εργαστήρι στο Πολυτεχνείο (Εξάρχεια), αμφιθέατρο Γκίνη (είσοδος από οδό Στουρνάρη) στις 
20-22 Φεβρουαρίου 2015, όπου θα παρουσιαστούν ολιγόλεπτες εισηγήσεις με συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης από επιλεγμένους 
ομιλητές και θα ακολουθήσει σύνθεση απόψεων και διάλογος. Οι προτάσεις θα καταγραφούν σε μια ειδική έκδοση πρακτικών και σε βίντεο.

Διοργάνωση και συντονισμός
Ηλιόσποροι :www.iliosporoi.net /iliosporoi@yahoo.gr
και Research και Degrowth Greece: www.degrowth.org
Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για το Πρόγραμμα ΄:https://www.facebook.com/events/1613115995578354

Παρακαλούμε δημοσιοποιήστε – διαδώστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.