Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ανακαλύπτοντας την παράδοση:καλαθοπλεκτική


https://www.youtube.com/watch?v=Pa50Ag_bv6w

Η Jackie  μοιράζεται μαζί μας το πάθος της για την τέχνη της καλαθοπλεκτικής .Μας μιλάει για την ιστορική, πρακτική και καλλιτεχνική σημασία της ύφανσης  υλικών, ενώ πλέκει ένα μικρό καλάθι με δύο διαφορετικά χρώματα  ιτιάς .

Οι καλαθάδες

Ο καλαθάς έκοβε λιγιές (ίσιους βλαστούς) από διάφορα δέντρα και θάμνους (μηλιές, κουντουρουδιές, λυγαριές) και καλάμια.
Τα' κοβε πάντα στο λίγος του φεγγαριού (από την επόμενη μέρα της πανσελήνου) και κυρίως στο απόλιγος (τελευταίο τέταρτο) του Σεπτέμβρη. Τότε τα φυτά έχουν τους λιγότερους χυμούς και τα κλαδιά που έκοβαν δεν τα 'πιανε το σαράκι.

Τις λιγιές τις έβαζε σε πίθους ή στέρνες με νερό και τις πέτρωνε καμιά δεκαριά μέρες, για να λιγάνε ευκολότερα και να γίνουν πιο μεγάλης αντοχής. Τα καλάμια τα 'κοβε συνήθως στα τέσσερα.

Για να πλέξει το καλάθι άρχιζε από τον πάτο, κάνοντας ένα σταυρό με λυγαριές και κατά διαστήματα άφηνε στημόνια κι έπλεκε. Στη συνέχεια μπορούσε να χρησιμοποιήσει καλάμια. Μετά το πλέξιμο στο χείλωμα έστριβε τις λυγαριές ή τα καλάμια κι έφτιαχνε το χέρι ή τα χέρια.

Για ένα μικρό κοφίνι απαιτούνταν μια με δυο ώρες. Οι καλαθάδες έφτιαχναν καλάθια, πανέρια, κοφίνια, κούφες (χανικολόγια), μπουγαδοκόφινα, τυροκαλαθαριές, ξοβεργοκόφινα, μαστιχοκάλαθα, πανέρες μαστιχιού κ. ά. Τα τυροκάλαθα φτιαχνόταν από σπάρτους. Πάνω σε πολλά καλάθια έβαζαν ένα μπλε χάντρο, για το κακό μάτι.

(Το κείμενο είναι από το βιβλίο "Μιάν βολάν τσ΄έναν τσαιρόν ήτον..." του Γιάννη Κολλιάρου και αναδημοσιεύεται από το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς  της Χίου.) 

Το βίντεο που ακολουθεί είναι ένα παράδειγμα για το τι μπορεί να φτιάξει κανείς με τις βέργες της βατομουριάς(Rubus Ursinus) . 


https://www.youtube.com/watch?v=mpF9Wu8IuZc

Αυτά τα λίγα για  σήμερα σχετικά με την χρήση  των φυσικών υλικών για να δημιουργήσει κανείς χρηστικά αντικείμενα αλλά και να κάνει τέχνη.Τα βίντεο και το κείμενο έχουν επιλεχθεί ανάμεσα σε πολλά άλλα. Ελπίζουμε να γίνουν πηγή έμπνευσης.
Το  θέμα συνεχίζεται.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.