Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Συρία: Πάνω από 3.500 παιδιά εγκλωβισμένα στον καταυλισμό του Γιαρμούκ


Σκηνικό απόλυτης καταστροφής. 08/04/2015

Γράφει η Δανάη Δασοπούλου  
Εικόνες απόγνωσης μεταφέρουν οι άμαχοι και οι εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων - Χωρίς τροφή, νερό και φάρμακα οι πρόσφυγες

Τη στιγμή που η κατάσταση στον καταυλισμό των Παλαιστίνιων προσφύγων στο Γιαρμούκ της Συρίας επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα, συγκλονίζουν οι πληροφορίες που ταξιδεύουν από το σημείο για τα θύματα των συγκρούσεων ανάμεσα στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και τις συριακές δυνάμεις.

Όπως αναφέρουν διεθνή δίκτυα, λοιπόν, μετά τα αποτρόπαια εγκλήματα των ανδρών του ΙΚ, οι οποίοι αποκεφάλισαν τουλάχιστον τέσσερις πρόσφυγες, ένα κορίτσι μόλις 12 ετών έπεσε νεκρό από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή.

Την ίδια στιγμή, η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξοπλίσει παλαιστινιακές οργανώσεις ώστε να ενισχύσουν τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Δαμασκό.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά πρόσβαση για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στην περιοχή, ώστε να προσφέρουν τροφή, νερό και φάρμακα στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται στους 18.000.

Βέβαια, προ ημερών διεθνή δίκτυα ανέφεραν πως τουλάχιστον 400 είναι οι οικογένειες -περίπου 2.000 άνθρωποι- που έχουν καταφέρει να φύγουν από τον καταυλισμό με προορισμό την περιοχή Ζαχίρα, στην οποία κυριαρχεί ο συριακός στρατός.

Όσοι παραμένουν στο Γιαρμούκ, ωστόσο, περιγράφουν με τον πιο ζοφερό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί.

«Είχα συνηθίσει να χαρακτηρίζω τον καταυλισμό “μεγάλη φυλακή”. Τώρα είναι διαφορετικά, είναι πολύ χειρότερα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας άνδρας από το εσωτερικό του καταυλισμού.

Όλα αυτά, ενώ πολλοί είναι οι γιατροί που έχουν φύγει από τον καταυλισμό, με τους διασώστες να αναλαμβάνουν τους τραυματίες.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Πιερ Κραχενμπουλ, χαρακτήρισε την κατάσταση «απελπιστική», επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή οι άμαχοι του Γιαρμούκ ανησυχούν μόνο για την επιβίωσή τους. 

Όσο για την τύχη των παιδιών, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Save The Children, Καρλ Σκέμπρι, τόνισε πως «από την καταστροφή δεν υπάρχει διέξοδος», συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για μία «απελπιστική κατάσταση».

Σε συνέντευξή του με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Aki-Adnkronos, ο Σκέμπρι δήλωσε πως τουλάχιστον τρεις είναι οι εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων που έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχουν και αγνοούμενοι. 

Ο εκπρόσωπος τόνισε: «Υπάρχουν πάνω από 3.500 παιδιά που έχουν εγκλωβιστεί στον καταυλισμό του Γιαρμούκ, πέρα από χιλιάδες ηλικιωμένους και αμάχους που βιώνουν επί δύο χρόνια μία πολύ δύσκολη κατάσταση, ενώ η τροφή και το νερό αρχίζουν να ελαττώνονται».


"Διαπιστώνει ο ΟΗΕ και εμείς διαπιστώνουμε τις διαπιστώσεις του, ενώ η φρίκη εξελίσσεται γύρω μας με αποτέλεσμα να την συνηθίζουμε για να μην αντιδρούμε"έγραφε σε παλιότερο σχόλιο για τη Συρία και πάλι  η Ντίνα.


Χωρίς τροφή, νερό και φάρμακα οι πρόσφυγες
Στις 06/04/2015 για το ίδιο θέμα η Δανάη Δασοπούλου γράφει:

«Παραπάνω από απάνθρωπη» η κατάσταση στον καταυλισμό που έχει καταληφθεί από τζιχαντιστές

Χωρίς τροφή, νερό και φάρμακα οι πρόσφυγες, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ - Περίπου 2.000 όσοι κατάφεραν να διαφύγουν

Η κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στην περιοχή Γιαρμούκ της Δαμασκού, είναι «παραπάνω από απάνθρωπη», σύμφωνα  με αξιωματούχο του ΟΗΕ.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται από την 1η Απριλίου όταν ξεκίνησαν οι μάχες με τον συριακό στρατό έξω από το Γιαρμούκ σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η προσέγγιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

Ωστόσο, μέσα σε ελάχιστες ημέρες οι άνδρες του ΙΚ κατέλαβαν σχεδόν το 90% του καταυλισμού σπέρνοντας τον πανικό στους πρόσφυγες.

Ο Κρις Γκάνες, εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι η Ύπατη Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει αποστολή τροφίμων στον καταυλισμό από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει φαγητό, ούτε νερό και πολύ λίγα φάρμακα», επισήμανε ο Γκάνες, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι «παραπάνω από απάνθρωπη».

Εξήγησε, μάλιστα, πως οι κάτοικοι που ζουν στην περιοχή έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, καθώς σημειώνονται συγκρούσεις στους δρόμους, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν αναφορές ακόμα και για βομβαρδισμούς.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει ώστε οι άμαχοι να εκκενώσουν τις περιοχές», τόνισε ο Γκάνες, δηλώνοντας πως από τον καταυλισμό έχουν διαφύγει 93 πρόσφυγες μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, σύμφωνα με διεθνή δίκτυα τουλάχιστον 400 είναι οι οικογένειες -περίπου 2.000 άνθρωποι- που έχουν καταφέρει να φύγουν από τον καταυλισμό με προορισμό την περιοχή Ζαχίρα, στην οποία κυριαρχεί ο συριακός στρατός.

Στο μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως τουλάχιστον 26 είναι οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωής του στο Γιαρμούκ από την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο το δίκτυο Al-Arabiya επικαλούμενο ιατρικές πηγές ανεβάζει κατακόρυφα τον αριθμό μεταδίδοντας πως έχει αγγίξει τους 200, εκ των οποίων πολλοί άμαχοι.

Αναδημοσίευση από:http://www.protothema.gr/world/article/466442/suria-pano-apo-3500-paidia-eglovismena-ston-kataulismo-tou-giarmouk/


 Μιλήστε, ρωτήστε, δικτυωθείτε,κάντε το θέμα. Κινηθείτε ο καθένας με τα μέσα του. Αν δεν σταματήσει αυτό το μακελειό, η επόμενη  χώρα ποια νομίζεται πως θα είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.