Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Περί αστέγων

Συνέχεια από το προηγούμενο Οι άστεγοι της διπλανής πόρτας

Σχετικά με ότι καινούριο υπάρχει για την αστεγία,την ανεργία και τους ανασφάλιστους.

Παράταση ενός χρόνου της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα όπου και περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για την Δημόσια Υγεία, την Εργασία, την Κοινωνική Αλληλεγγύη, αλλά και την Παιδεία, την Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μία σημαντική ρύθμιση που περιλαμβάνει ο νόμος είναι η πρόσβαση σε παροχές υγείας για τους ανασφάλιστους μόνο με το ΑΜΚΑ τους. Ειδικότερα με την ψήφιση του νομοσχεδίου καθιερώνεται η πλήρης δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων μόνο με τον ΑΜΚΑ. Ετσι οι ανασφάλιστοι με τον ΑΜΚΑ τους θα μπορούν να νοσηλεύονται και να πραγματοποιούν εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ θα έχουν το ίδιο ποσοστό συμμετοχής με τους ασφαλισμένους στα φάρμακα. Mε την ίδια ρύθμιση, όσοι έχουν βιβλιάριο απορίας θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι ανασφάλιστοι δικαιούχοι εκτιμώνται σε 2,5 εκατ. ευρώ και οι σχετικές δαπάνες -που υπολογίζονται σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- σε 100 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτονται με τον ΕΟΠΥΥ.
www.dikaiologitika.gr
Το πόσο εύκολα είναι τα θέματα για την υγεία ακόμη και των ασφαλισμένων μας τα θυμίζει μια  ενδεικτική συνομιλία από το Twitter.Φανταστείτε τι συμβαίνει με τους ανασφάλιστους.

Y. Kanellopoulos @ykanellopoulos
Για να κανεις αξονική για να δεις αν επαθες μετάσταση σου λενε ν αγορασεις το σκιαγραφικο. 80Ε στη λιανική ΑΝ υπαρχει. Βενεζουελοποιηση.

VivianEfthimiopoulou @vivian_e  
 για να το βρείς ψάξε σε φαρμακεία κοντά σε ακτινολογικά/διαγνωστικά κέντρα. Εκεί συνήθως έχουν.

Kanellopoulos
Δεν ψάχνω. Ελεος την κατάσταση των νοσοκομείων συζητάμε  

Υπνωτήριο Αστέγων

Το έργο «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Αθηναίων» υλοποιείται στα πλαίσια του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και προωθεί την ανάπτυξη και λειτουργία ενός διευρυμένου δικτύου Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας. 
Στο πλαίσιο αυτού του δικτύου, μεταξύ άλλων δομών, έχει δημιουργηθεί το Υπνωτήριο Αστέγων.
Η δομή φιλοξενείται σε χώρο ο οποίος έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Αθηναίων, (Αλικαρνασσού 49, Ακαδημία Πλάτωνος).Τηλέφωνο:210 32 13 150)
Το υπνωτήριο λειτουργεί καθημερινά με σταθερό ωράριο (21.00 μμ έως 12.00 πμ) και προσφέρει διανυκτέρευση σε τουλάχιστον 50 αστέγους ανά ημέρα. 
Επιπρόσθετα, το τμήμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας των Γιατρών του Κόσμου παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής στους επωφελούμενους του Προγράμματος, σύμφωνα με τις αρχές της Διαμεθοδικής Κοινωνικής Εργασίας και σε συνεργασία με ένα οργανωμένο δίκτυο κρατικών υπηρεσιών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.(σχόλιο:αυτή η πρόταση χρειάζεται κάποια παραπάνω έρευνα)
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με τη FEANTSA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Οργανώσεων που εργάζονται για τους άστεγους) (2012). Υπάρχει σημαντική έλλειψη έγκυρων και επίσημων στατιστικών στοιχείων στα θέματα στέγασης και αστέγων στην Ελλάδα. Στοιχεία μετά από έρευνα καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των άστεγων ατόμων και των ατόμων σε «προσωρινά καταλύματα», στην Αθήνα, είναι περίπου 11.000 (3000 Έλληνες και 8000 αλλοδαποί)".
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=413347

Το χιούμορ ανήκει σε μια σειρά επινοήσεων τη ψυχικής ζωής για να διαφύγει τον καταναγκασµό της οδύνης 


Να περιμένετε μέχρι τον άλλο Δεκέμβριο!
05/02/2016
Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε 80.000 ωφελούμενους 
Στη συνάντηση ανάμεσα στην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου και τους εκπροσώπους των θεσμών, έγινε εκτενής συζήτηση για την προνοιακή πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα και καταγράφηκαν οι παρατηρήσεις για να εξαλειφθούν φαινόμενα καταβολής προνοιακών επιδομάτων, όπου παρατηρείται αλληλοκάλυψη ή είναι αναποτελεσματικά στη χορήγησή τους. Στην χθεσινή συνάντηση  ξεκαθαρίστηκε ότι έως τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το σχέδιο για το νέο σύστημα Πρόνοιας που θα ακολουθείται στη χώρα, με προοπτική να γίνει νόμος του Κράτους, έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Επίσης, τονίστηκε ότι η εφαρμογή του νέου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα ονομάζεται Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης , δεν θα λειτουργήσει ώστε να υποκατασταθούν από αυτό, το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ για όσο θα καταβάλλεται.
Από την 1η Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Οι υπηρεσίες πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας έχουν ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 30 δήμους για την β φάση του προγράμματος.
http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ergasiaka/93072/koinoniko-eisodima-allileggyis-se-80-000-ofeloymenous
Φυσικά ούτε αυτό το πρόγραμμα θα αφορά τους αστέγους ή θα λύνει το πρόβλημα.

Οδός Πειραιώς, 23 Μαρτίου 2015, 12:19: μμ
Δική μου εικόνα, στο ίδιο τετράγωνο όπου υπάρχει ξενώνας αστέγων!!!
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ε.Ε. Αναρτώ το κείμενο "Ευκαιρίες για όλους" έχοντας κατά νου το επόμενο χρονικό διάστημα να τους γίνω στενός "κορσές".Θα πρότεινα σε όποιον έχει χρόνο να κάνει το ίδιο.Εχθές ήμουν στην ημερίδα που έγινε στον Ταύρο για τις προοπτικές της Κοινωνικής Οικονομίας και είχα την ευκαιρία να θέσω τις ερωτήσεις μου στις δυο υπουργούς. Σε επόμενο κείμενο θα αναφερθώ στις συζητήσεις που έγιναν.
Μέχρι στιγμής,οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Αθηναίων τουλάχιστον, λειτουργούν μέσω των ΜΚΟ   ΚΛΙΜΑΚΑ, Γιατροί του Κόσμου, PRAKSIS, Equal Society και άλλων.
Εδώ μια νέα σχετικά δομή
Πληροφορίες και αιτήσεις
Κουμουνδούρου 35, Αθήνα (1ος όροφος)
καθημερινά 10.00 – 15.00 εκτός Σαββάτου και Κυριακής
στα τηλέφωνα: 210 8815 310 , 210 8665 5039, 210 3624 291 και
στο Διαδίκτυο: www.nostosathens.gr
στο email: nostos@ath.forthnet.gr

Στην PRAKSIS συνεχίζεται το πρόγραμμα "Κοινωνική Κατοικία"                
Ταχ. Δ/νση : Στουρνάρη 57, ΑΘΗΝΑ 
Τηλέφωνο:2105205200
Πληροφορίες: κ. Δανάη Βαλλιανάτου 

E‐MAIL: d.vallianatou@praksis.gr



ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Η απασχόληση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δώσεις στους ανθρώπους ανεξαρτησία, οικονομική ασφάλεια και την αίσθηση ότι ανήκουν σε ένα σύνολο. Το ΕΚΤ χρηματοδοτεί πολλές χιλιάδες έργα που βοηθούν όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή προέρχονται από μειονεκτούσες ομάδες, να αποκτήσουν δεξιότητες, να βρουν εργασία και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους τους άλλους.
Βοηθώντας τα άτομα και τις ομάδες που μειονεκτούν να αποκτήσουν καλή εκπαίδευση ή να βρουν μια θέση εργασίας, το ΕΚΤ τους βοηθάει να παίξουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία. Οι δραστηριότητες του ΕΚΤ σε αυτό τον τομέα εντάσσονται σε τέσσερις προτεραιότητες:
  • Καταπολέμηση της περιθωριοποίησης
  • Προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
  • Υποστήριξη τοπικών συμπράξεων
  • Καταπολέμηση του αποκλεισμού
Ένα μεγάλο τμήμα των δαπανών του ΕΚΤ είναι αφιερωμένο στην καταπολέμηση του «κοινωνικού αποκλεισμού».
Παραδείγματα έργων
«Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων - διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής» (ΕΚΤ – 23,3 % της χρηματοδότησης της ΕΕ): εκτιμάται ότι θα παρέχεται στοχοθετημένη υποστήριξη σε κοινωνικές υποδομές και υποδομές υγείας, καθώς και πρόσβαση στην απασχόληση σε μη προνομιούχες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνια άνεργων, και προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ένταξης των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως οι Ρομά και οι άστεγοι, προώθηση ίσων ευκαιριών, υποστήριξη σε κοινωνικές επιχειρήσεις.
«Προώθηση της χρήσης των ΤΠΕ» (ΕΤΠΑ – 1,4 % και ΕΚΤ - 0,5 % της χρηματοδότησης της ΕΕ αντίστοιχα): παροχή τεχνικής βοήθειας.
Ένα μεγάλο τμήμα των δαπανών του ΕΚΤ είναι αφιερωμένο στην καταπολέμηση του «κοινωνικού αποκλεισμού». Ο κοινωνικός αποκλεισμός προκύπτει όταν, για διάφορους λόγους, ένα άτομο, ή μια ομάδα, αντιμετωπίζει δυσκολίες ή διακρίσεις σε ορισμένες πτυχές της καθημερινής ζωής. Για παράδειγμα, ένας άνδρας ή μια γυναίκα με αναπηρία που δεν μπορεί να βρει θέση εργασίας γιατί οι εργοδότες αμφισβητούν τις ικανότητές του/ της. Χωρίς εργασία, αυτά τα άτομα «αποκλείονται» από μια εποικοδομητική δραστηριότητα που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένη.
Πρώην εγκληματίες, πρώην ναρκομανείς, εθνοτικές μειονότητες όπως οι Ρομά, πρόσφατοι μετανάστες με μειωμένες γλωσσικές δεξιότητες – όλα αυτά αποτελούν παραδείγματα μειονεκτουσών και ευάλωτων ομάδων που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια που μπορεί να τον συνοδεύει. Η Ευρώπη είναι αφοσιωμένη στη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού, και το ΕΚΤ είναι ένα από τα σημαντικότερα μέσα για τη επίτευξη αυτού του στόχου. Εστιάζει στην απασχόληση ως έναν τρόπο απαλοιφής των διακρίσεων, του αποκλεισμού και της φτώχειας.
http://ec.europa.eu/esf/main.jsp?catId=50&langId=el Κοινωνική Ευρώπη
https://www.facebook.com/socialeurope
https://twitter.com/EU_Social
Περιγραφή του προγράμματος
Κύριοι στόχοι
Χρήματα
Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) : 678,314,113.00 €
Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) : 233,659,463.00 €
Όπως βλέπουμε όμως,στις θεματικές προτεραιότητες,η- Κοινωνική ένταξη βρίσκεται στο τέλος της λίστας.
θεματικές προτεραιότητες
TA - Τεχνική Βοήθεια
TO1 - Έρευνα και καινοτομία
Έως 10 - Εκπαίδευση και κατάρτιση
Οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας - TO2
ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ - TO3
TO4 - οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα
TO5 - Η κλιματική αλλαγή και πρόληψη κινδύνων
TO6 - Περιβάλλον και αποδοτικότητα των πόρων
δικτύων μεταφορών και ενέργειας - έως 7
TO8 - Απασχόληση και αγορά εργασίας
TO9 - Κοινωνική ένταξη
οικονομικές πληροφορίες
Σύνολο ΕΠ προϋπολογισμός: 1,139,966,974.00 €
Συνολική συνεισφορά της ΕΕ: 911,973,576.00 €
αριθμός CCI: 2014GR16M2OP012
Οι διαχειριστικές αρχές
Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής
Συγγρού 98-100
117 41, Αθήνα
+ 30 2131501500
http://www.pepattikis.gr/
http://ec.europa.eu/regional_policy/en/atlas/programmes/2014-2020/greece/2014gr16m2op012


Και ο επίτροπος μας ειδοποιεί πως:
Ysterografa @ysterografa  18 Φεβ Greece
@Avramopoulos: Η #ΕΕ προετοιμάζεται για τεράστια ανθρωπιστική_κρίση στην #Ελλάδα 
Γελανε και τα λαχανα εδω που φτάσαμε
Γράφει ο  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛAΚΑΣ στις 5.2.2016
Και από την στιγμή που το πολιτικό σύστημα είναι «τελειωμένο» ή χειροπόδαρα δεμένο από τις Εποπτείες και τους επόπτες, η «σφαγή» της κοινωνίας και η λεηλασία της οικονομίας, ακολουθεί ως λογική συνεπαγωγή.
Οι αριθμοί είναι γνωστοί χιλιοειπωμένοι και επι της ουσίας αμετάβλητοι παρά τα συνεχή μέτρα που υποτίθεται ότι θα μας διασώσουν:
Το ΑΕΠ εξαϋλωμένο σε σχέση με το ΑΕΠ του 2009
Ανεργία στο 25-27%
Ανεργία νέων στο 50%
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν:
Μείωση δημόσιων δαπανών
Δραματικές περικοπές στην υγεία, την παιδεία
Τρομακτικά επικίνδυνες συνέπειες στις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, λόγω περικοπών δαπανών ακόμη και για την απαραίτητη συντήρηση
Ξεπούλημα κερδοφόρων τομέων (αεροδρόμια)
Παραχωρήσεις με εξευτελιστικό τίμημα (λιμάνι Πειραιά) κλπ…
Με το πολιτικό σύστημα «δεμένο» , την ελληνική οικονομία δια σωληνωμένη, και την ελληνική κοινωνία μόλις που αρχίζει να   αντιλαμβάνεται ότι ο στόχος των δανειστών δεν είναι ούτε η βοήθεια, ούτε ο εκσυγχρονισμός της χώρας αλλά η λεηλασία της, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει του (πολιτικού) ελέγχου, καθώς  το «όραμα» της ευρωπαικής οικογένειας, του κοινοτικού κεκτημένου και του ευρώ παραμυθιάζει ολοένα και λιγότερους.
Ποιοι άραγε πρέπει να ανησυχούν για αυτό; 
Συνέχεια εδώ: http://ln.is/www.topontiki.gr/art/xCZ4O

Άλλη μια ψηφιακή ευκολία
Με τη χρήση του ΑΜΚΑ μπορείτε να δείτε σε πραγματικό χρόνο τα ένσημά σας και το πλήρες ασφαλιστικό σας βιογραφικό.
Στο Πληροφοριακό Σύστημα «Άτλας» θα ενσωματωθεί σταδιακά ο χρόνος ασφάλισης όλων των Ελλήνων σε όλους τους ΦΚΑ της χώρας.
 



Συνεχίζεται

2 σχόλια:

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.