Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Προβλήματα με την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας


Συνέχεια από το προηγούμενο: Περί αστέγων
Σχετικά με  την ενημέρωση  για την Κοινωνική Οικονομία που έγινε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016  στον Ταύρο.
Στην ημερίδα μίλησαν οι Αν. Υπουργοί Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και η κ.Ράνια Αντωνοπούλου, οι οποίες ανέπτυξαν την πολιτική της κυβέρνησης για την ΚΑΟ.(ένας νέος όρος για την Κοινωνική Οικονομία) ,επίσης  μίλησαν εκπρόσωποι διάφορων "φορέων" Κοινωνικής Οικονομίας(1)
H κ. Φωτίου μίλησε  για: « την Κοινωνική επιχειρηματικότητα ως  όχημα για την κοινωνική προστασία». 
Η ομιλία της κ. Αντωνοπούλου είχε ως θέμα: «Η ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα - προκλήσεις και προοπτικές».

Σε προηγούμενο κείμενο  στο Περί Αστέγων, είχα πει ότι θα αναφερθώ στη συζήτηση που έγινε με την υπουργό σχετικά με τα προβλήματα ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας και αν βρω την ομιλία της,  θα την αναρτήσω.Είναι η παρακάτω:




Μόλις οι υπουργοί τελείωσαν τις ομιλίες τους, βγήκα έξω από την αίθουσα γνωρίζοντας τι θα ακολουθούσε μετά  όπως ήταν αναμενόμενο από το πρόγραμμα.
Ακριβώς έξω από την πόρτα συναντώ έναν φίλο που πριν ξεκινήσει η ημερίδα με είδε να μιλώ με ένταση στη Φωτίου -συνομιλία που διακόπηκε απότομα γιατί άρχιζε η ομιλία της-και πιστεύοντας πως  είμαστε μόνοι άρχισα να του εξηγώ τι συζητούσα με την υπουργό  και συνέχισα  σχετικά με τα όσα ακούσαμε μέσα στην αίθουσα.
Και ξεκίνησα με την φράση :"δηλαδή απ'όσα ειπώθηκαν τι συμπέρασμα να βγάλουμε; τι νέο ακούσαμε  για την ανεργία; για τους αστέγους; ποιες λύσεις πρότειναν; 
Είναι η Κοινωνική Οικονομία  ένα άλλο εργαλείο "Κοινωνικής Πρόνοιας" ; 
"Θέλω να σου τονίσω πως δεν υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουν και το μεγάλο ζήτημα  είναι ότι έχουν αποκλείσει την αντιπροσώπευση των άμεσα ενδιαφερομένων/ συνεταιριστών  και  ανέργων από όλους τους μηχανισμούς,όπως έκαναν και οι προηγούμενοι".
Έ, λοιπόν πίσω μου ακριβώς ήταν η κ.Αντωνοπούλου, που προφανώς άκουσε τα όσα  είπα, και πλησιάζοντας με, με ρώτησε για τι μιλάω.
Θεωρώντας ότι έχω την ευκαιρία που έψαχνα μήνες τώρα, επανέλαβα  όσα είχα ήδη εκφράσει πριν προς τον φίλο μου και μετά  ξεκίνησα τις ερωτήσεις  για τον νόμο 4019 και τις αλλαγές που περιμένουμε χρόνια τώρα,για  την κακή  εφαρμογή του που η ίδια παραδέχτηκε αλλά  ως κυβέρνηση δεν κάνουν τίποτα διαφορετικό ώστε να σταματήσει αυτό.
Μετά  την ρώτησα αν γνωρίζει για τα προβλήματα με τις μικροπιστώσεις  που δεν λειτουργούν στη χώρα μας, ποιος είναι αρμόδιος να απαντήσει σ'αυτό,
κι ακόμη  της ανέφερα  την παραδοχή του αρμόδιου γραμματέα του εν λόγω προγράμματος για την μη λειτουργικότητά του. 
Έκφρασα την απορία μου πως μιλά  για άλλη μια φορά για Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας από τη στιγμή που ως κυβέρνηση-  όπως  παραδέχονται-δεν έχουν χρήματα ούτε για τις συντάξεις!
Και φυσικά θα  μπορούσα  να επεκταθώ και σε άλλα θέματα αν δεν προλάβαιναν να την απασχολήσουν  τα άτομα που ξεκίνησαν να βγαίνουν από την αίθουσα.
Απάντηση δεν πήρα σε κανένα ερώτημα αλλά
πριν μας εγκαταλείψει, με παρότρυνε να περάσω από το υπουργείο για μια πιο αναλυτική ενημέρωση τις επόμενες ημέρες από το σύμβουλό της, που όλη αυτή την ώρα στεκόταν 2 μέτρα μακρύτερα  και άκουγε χωρίς να επεμβαίνει.

Φυσικά και πήγα. 
Και τα όσα άκουσα  εκεί θα άξιζαν μιας άλλης ανάρτησης αν το θέμα χρησίμευε στους άνεργους τους άστεγους ή στους αναγνώστες αυτού του ιστολογίου , αλλά δεν...

Κλείνοντας αυτό το κείμενο να πω πρώτον ότι ότι τα παραπάνω είναι μια περίληψη των όσων έγιναν σε εκείνη την ημερίδα, και δεύτερο ότι εδώ και καιρό  δεν αναρτούμε θέματα σχετικά με  την Κοινωνική Οικονομία για πολύ συγκεκριμένους λόγους που θα αναλυθούν στο μέλλον.

(1) και καμιά  ΚοινΣΕΠ μικρής κλίμακας. Αλλά να ξέρετε ότι αυτό συμβαίνει και εκτός κυβέρνησης  συχνά σε διοργανώσεις του εναλλακτικού χώρου!.


2 σχόλια:

  1. ενδιαφέροντα. την ιστορία αυτή που ξεκίνησε από το μέγαρο πριν χρόνια την παρακολουθώ

    έχει καλό μυαλό η Κα Αντωνοπούλου αλλά χωρίς φράγκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..μα τι λες λεφτά υπάρχουν,και μάλιστα άφθονα.Εξαρτάται ποιος τα ζητά αν με καταλαβαίνεις.Ελπίζω στο μέλλον να μπορέσω να είμαι συγκεκριμένη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.