Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Για τη ζωή και το έργο του Κώστα Μπέζου


Το πρώτο κείμενο για  το 2017  είναι αφιέρωμα σε έναν όχι και τόσο γνωστό μουσικό που έφυγε νωρίς απ'τη ζωή(πέθανε στην Κατοχή από φυματίωση  σε ηλικία μόλις 37 χρονών). Μια πραγματικά ακατάτακτη περίπτωση καλλιτέχνη που ξεκίνησε από την Σχολή Καλών Τεχνών κι έγινε ρεμπέτης, μέλος της Μάντρας του Αττίκ, δημιουργός συγκροτήματος με χαβάγιες, αρθρογράφος σε εφημερίδες, σκιτσογράφος και ηθοποιός!.

Μεταξύ του 1930 και του 1931 ο Κώστας Μπέζος σε ηλικία 25 ετών έγραψε και ηχογράφησε 12 ρεμπέτικα κομμάτια με τα ψευδώνυμα Α. Κωστής και Κ. Κωστής. Μέχρι και σήμερα αυτά τα κομμάτια παραμένουν οι πιο αινιγματικές ηχογραφήσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Ακούστε:

 Για δεκαετίες το όνομα του δεν είχε συνδεθεί με αυτές τις ηχογραφήσεις. Χρειάστηκαν περίπου 50 χρόνια για να γίνει η ταυτοποίηση έπειτα  από μια έρευνα του Παναγιώτη Κουνάδη. 
Ζεϊμπέκικο με δύο κιθάρες !



Σήμερα, ένας Βρετανός μουσικός και ψυχίατρος που ζει στην Σουηδία, ο Tony Κlein  και ένας Αμερικανός, ο Gordon Ashworth που είναι θαυμαστές του έργου του, μάζεψαν τα 12 αυτά κομμάτια και τα κυκλοφόρησαν σε ένα άλμπουμ για πρώτη φορά όλα μαζί με τίτλο ‘The Jail’s a fine school’.Διαβάστε την ενδιαφέρουσα  συνέντευξη που έδωσαν για τη ζωή του με όσα στοιχεία βρήκαν εδώ:
 Η ζωή, το έργο και η τωρινή του αναβίωση μέσα από το πρότζεκτ ενός Βρετανού κι ενός Αμερικανού. 
Τον Κώστα  Μπέζο μας τον θύμισε  ο Π.Κωνσταντόπουλος μέσα από το κανάλι του στο youtube και ψάχνοντας περισσότερο πέσαμε στο αφιέρωμα της lifo.
Ακόμη, λίγους μήνες πριν ο Ν. Σαραντάκος είχε αφιέρωμα στον καλλιτέχνη διαβάστε εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.