Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Τι τρώμε;

Γειά σας φίλοι
Ελπίζω να είστε όλοι καλά μετά τους  σεισμούς που μας βρήκαν.
Για να ξεχαστούμε λίγο, θα αναφερθούμε σε ένα ζήτημα που μας προέκυψε τα τελευταία χρόνια.Ήρθε μαζί με την "ανάπτυξη" ή στο όνομά της και από τότε η ζωή όλων δεν είναι πια ίδια. 
Ο λόγος για τα μεταλλαγμένα και τις εντατικές καλλιέργειες  και ειδικά για σήμερα τα φρούτα.
Η εικόνα που ακολουθεί μας δίνει κάποιες στοιχειώδεις πληροφορίες που αφορούν κυρίως τα συσκευασμένα τρόφιμα.Κρατήστε την.

Αλλά το ζήτημα για σήμερα  εμφανίζεται στις εικόνες που ακολουθούν.


Όπως βλέπετε το αχλάδι μας μεγάλωσε,ωρίμασε και πουλήθηκε  με κάτι να του λείπει...τα κουκούτσια. Κι αν αναρωτιέστε αν είναι φυσιολογικό αυτό; όχι δεν είναι.


 Μετά από κουβέντα που έκανα με φίλη γεωπόνο μου είπε ότι εντάξει δεν σημαίνει πως είναι μεταλλαγμένο. Αλλά έχει ψεκαστεί με φυτοφάρμακα σε υπερβολική ποσότητα και καιρό ακατάλληλο. Όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα προέρχεται από επώνυμη φάρμα γι'αυτό φέρει και αυτοκόλλητο.

Δεν ξέρω εσείς πως θα διαχειριζόσασταν κάτι τέτοιο.Εγώ τα φωτογράφησα. 
Δεν τα πήγα στα σκουπίδια.Τα επέστρεψα στη γνωστή αλυσίδα μάρκετ που αγοράστηκαν.
Αν τα είχα ψωνίσει  από πλανόδιο έμπορο απλά θα τα πετούσα.
Μετά αναζήτησα πληροφορίες στο ίντερνετ και δεν βρήκα τίποτα σχετικό.
Αργότερα ενόχλησα τη φίλη που έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με αυτά τα δέντρα και  με συμβούλεψε να μην ψωνίζω τρόφιμα από συμβατικές καλλιέργειες. Δεν ξέρει πόσα χιλιόμετρα πρέπει να κάνω για να βρω βιολογικά.Έλειπε χρόνια.

Το έχουμε και σε μήλο



Δεν πέρασαν πολλές μέρες και συνέβει το ίδιο σε φιλικό σπίτι.Πίνουμε καφέ και σηκώνεται η φιλενάδα μου να καθαρίσει μήλα. Στα 4 που είχε αγοράσει τα 3 δεν είχαν σπόρους.
Κι αυτά με αυτοκόλλητο από Συνεταιρισμό παραγωγών που πιστοποιεί την ποιότητά τους αγορασμένα από μεγάλη αλυσίδα  μάρκετ.Το φωτογραφήσαμε και έκανε το ίδιο.Τους τα επέστρεψε.Εγώ κράτησα το αυτοκόλλητο.Την επόμενη βρίσκω τα στοιχεία του συνεταιρισμού παίρνω τηλέφωνο και ζητώ τον υπεύθυνο γεωπόνο.
Τη ρώτησα ευθέως για τον τρόπο καλλιέργειας(ήταν γυναίκα) και ξεκίνησε να μου απαριθμεί τους τέλειους τρόπους που έχουν για να μεγαλώνουν τα φρούτα τους. 
Από εκεί και το σήμα.
Δεν ξέρω γιατί δεν με ρώτησε καθόλου γιατί πήρα να μάθω τέτοιες λεπτομέρειες ενώ μου μιλούσε για αρκετή ώρα και μάλιστα με κάλεσε να πάω να δω από κοντά τις πρακτικές τους!
Α,ευχαριστώ της λέω αλλά μένω κάπως μακριά. Και ο λόγος που σας πήρα είναι αυτός.
Την επόμενη φορά που θα μας συμβεί αυτό η εικόνα θα δείχνει και το σήμα σας και το έκλεισα.
Το θέμα δεν είναι ελαφρύ.
Χιλιάδες τόνοι φρούτων καταναλώνονται από μικρούς και μεγάλους και να είναι υπερφορτωμένα με φυτοφάρμακα  ενώ παράλληλα ζαλίζουμε τα παιδιά να τα καταναλώνουν και οι έλεγχοι  που γίνονται να είναι μόνο δειγματοληπτικοί;

Τελειώνοντας να πω πως αξίζει να ασχοληθείτε περισσότερο αν σας συμβεί κάτι αντίστοιχο.
Κρατήστε την εικόνα τους και γυρίστε τα εκεί που τα αγοράσατε.

Όσο για το πως καταλήγει ένα φρούτο να μην έχει σπόρους -ενώ φέρει και σηματάκι ποιότητας- υποσχέθηκε  η φίλη να γράψει σχετικά και θα το αναρτήσουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.