Σελίδες

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Κινήματα πολιτών -Καλέσματα για συγκομιδή ελιών


Για το επόμενο θέμα,που είναι η χρήση των δημόσιων χώρων και το όφελος που μπορεί να παράγει, ξεκινάμε με ένα πρόβλημα που χρονίζει στον τόπο μας, σε αντίθεση με τις σχετικές εναλλακτικές χρήσεις που βρίσκουμε στην Ευρώπη.
Mall
Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της τελευταίας 20ετίας – και το πιο κρυφό. Ίσως γιατί σε αυτό εμπλέκονται δύο πρωθυπουργοί, επτά υπουργοί και ο πιο πλούσιος Έλληνας στον κόσμο… Η υπόθεση του Mall Athens, του «μεγαλύτερου αυθαίρετου της Ευρώπης», επρόκειτο να εκδικασθεί σε τελευταίο βαθμό από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 8 Μαΐου. Αλλά για μία ακόμα φορά η υπόθεση πήρε αναβολή. Μυστηριωδώς (;) ακόμα και η ύπαρξη της δίκης αποσιωπείται από τα ΜΜΕ. Όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και 9 χρόνια που το σκάνδαλο του Mall βρίσκεται σε εξέλιξη. Ίσως γιατί στη δίκη του Mall διακυβεύεται κάτι πολύ σημαντικό. Οι λιγοστοί πολίτες του Μαρουσιού που πριν από 8 χρόνια ξεκίνησαν τον δικαστικό αγώνα θα έχουν κερδίσει…διαβάστε τη συνέχεια 
και την εναλλακτική ανάπτυξη αλλού….στην Ευρώπη
Στο αντί-Mall της Ρώμης
Μέσα στην καρδιά της Ρώμης υπάρχει η "Πόλη της άλλης οικονομίας"….
 (La Citta dell’ Altra Economia) μια πόλη μέσα στην πόλη, στο κέντρο της Ρώμης όπου τα πάντα είναι εναλλακτικά.
Δείτε και το site της “Πόλης της άλλης οικονομίας”
Το εγχείρημα είναι ένα σχέδιο που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από AIAB AMAB και Coldiretti: με λίγα λόγια,στην άλλη Ευρώπη τα κινήματα αυτοοργάνωσης επιδοτούνται.
Στα δικά μας μέρη τι γίνεται; αν κάνετε μια βόλτα στις σχετικές ιστοσελίδες, θα καταλάβετε πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζονται οι συσπειρώσεις στις δικές μας γειτονιές. 
Ένα πρώτο παράδειγμα: ο χώρος της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης,που παρέμενε κλειστός και εγκαταλελειμμένος για περισσότερα από 7 χρόνια. Καταφέραμε να διαμορφώσουμε ένα χώρο ελεύθερο, δημοκρατικό, αντι-εμπορικό, αυτοδιαχειριζόμενο, και επίσης ανοιχτό σε όλους, λένε σήμερα οι κάτοικοι.
Η Αγορά είναι πλέον ανοιχτή καθημερινά 19:30 – 23:00 . 
Εδώ θα βρείτε νέα για τις εκδηλώσεις που φιλοξενούνται,αλλά και κείμενα, δημοσιεύματα και φωτογραφίες γύρω από το ζήτημα της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης. http://dimotikiagora.blogspot.com//και μια νέα δράση:
Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης
Μια εκπληκτική ιδέα! Μακάρι να γίνουν κι άλλες τέτοιες βιβλιοθήκες και να λειτουργήσουν σε περισσότερους τόπους, σε μόνιμη βάση.
Κάλεσμα σε  συγκομιδή ελιάς κάνει και φέτος ο ιστότοπος
http://katalipsielaia.squat.gr/
Επόμενη συνάντηση για τη συγκομιδή !
Η συγκομιδή των ελιών θα συνεχιστεί το επόμενο σαββατοκύριακο 4-5/12, στις 10.00.
Και δυο λόγια από την πρώτη απόπειρα της κίνησης το 2008:
229 κιλά ελιές συλλέχτηκαν το διήμερο 29-30 Νοεμβρίου. Συνολικά κλαδεύτηκε και μαζεύτηκε ο καρπός από 24 δέντρα που βρίσκονταν στην γειτονιά [ποικιλίες: κορωνέικη, αμφίσσης, μεγαρίτικη και καλαμών] . Από αυτά παράχθηκε 29 λίτρα λάδι οξύτητας 0,4. Πρόκειται δηλαδή για εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο [Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι λάδι πολύ υψηλής ποιότητας το οποίο δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία και έχει οξύτητα έως 0,8]δείτε το βίντεο.
Το βίντεο είναι από το http://astikohorio.blogspot.com/2010/01/13122009.html
Δείτε τη δράση  http://protovouliakatoikwnkaisarianis.blogspot.com/
Ακόμη, τη δράση της  Επιτροπής κατοίκων για τη διάσωση του κτήματος Δρακοπούλου,το οποίο κτήμα βρίσκεται Πατησίων 356-358, στην καρδιά της πόλης.
 Δείτε τι έγινε εκεί προεκλογικά.
Στο Χαλάνδρι: Πρωτοβουλία Κατοίκων
Και άλλα κινήματα πόλης
-Ανοιχτή συνέλευση για το άλσος Παγκρατίου
- Επιτροπή για τη διάσωση του Ελαιώνα
-Επιτροπή κατοίκων Ηλιούπολης ενάντια στους νέους αυτοκινητοδρόμους στον Υμηττό
-Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων
-Πάρκο Κύπρου και Πατησίων
-Συνέλευση Γκύζη ενάντια στις κεραίες
Συνέλευση πάρκου Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη, και φυσικά πολλές άλλες δράσεις υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Η λίστα είναι ενδεικτική για την Αθήνα.
Τα κινήματα γειτονιάς δυσφημίζονται, και συνήθως συγκρούονται με τις τοπικές αρχές που δεν βλέπουν όφελος από τέτοιες παραχωρήσεις. Την ίδια στιγμή, στα πλαίσια του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, βραβεύονται όμιλοι επιχειρήσεων, ποδοσφαιρικές ομάδες και τράπεζες!

Επιδιορθώσεις
Προβλήματα πάλι στην προηγούμενη ανάρτηση. Η ανάρτηση ήταν μεγάλη και ανακατεύτηκαν οι συνδέσεις, έτσι διορθώνω κάποια από τα λάθη που εντόπισα.
Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο ξένων ιστοσελίδων.
Γράψτε ένα σχόλιο

5 σχόλια:

  1. Αποκτήσαμε κι εμείς Malls. Δεν είμαστε πια καθυστερημένοι! Αντί του ξεφτελισμένου όρου "εμπορικό κέντρο" το ονομάσαμε Mall και μπήκαμε στο κλαμπ των ανεπτυγμένων. Τι σημασία έχει αν γκρινιάζουν μερικοί ότι είναι παράνομο; 'Οταν το χτίζει κροίσος νόμιμο είναι. Αφού οι κροίσοι κάνουν τους νόμους, ό,τι θέλουν χτίζουν. Γιατί, οι αυθαίρετες σπιταρόνες πάνω στη θάλασσα, με αποκλεισμό της παραλίας από το κοινό, δεν είναι νόμιμες; Νόμιμες είναι, απόδειξη ότι καμία δεν κατεδαφίστηκε. Γι' αυτό σας λέω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Heliotypon η μικρή της παρέας,λόγω της εργασίας της κάνει συχνά ταξίδια στην Ευρώπη.Όποτε γυρίζει είναι μέσα στα νεύρα.Η διαφορά της αντιμετώπισης των δράσεων εδώ και εκεί είναι τεράστια.Δεν είναι μόνο οι αυθαίρετες καταπατήσεις,είναι ότι ακόμη και σήμερα όποιος μιλά για αυτοοργάνωση και κοινωνική απόδοση αντιμετωπίζεται σαν αναρχικός κάτι.Οι νοικοκυραίοι τον κοιτούν με μισό μάτι,και κινδυνεύει από το ταμπελάκι του βλάκα που θα του φορέσουν οι γνωστοί του.Περισσότερο είναι αυτό.Ότι μέσα μας έχουμε τη δυσπιστία.Εντάξει και το ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Αθηναίων είναι καταπατητές παίζει το ρόλο του.Αλλά καλό είναι να μαζευτούμε όσοι δεν έχουμε αυτή την νοοτροπία και να συμμετέχουμε σε ότι γίνεται κοντά μας.Η πρώτη συγκομιδή απ'ότι έχω καταλάβει,ξεκίνησε απο την ανάγκη μιας πτυχιακής εργασίας!!αλλά μπορούμε να κάνουμε το ίδιο,ή κάτι αντίστοιχο στη γειτονιά μας.Π.χ.να μπολιάσουμε τις νερατζιές με λεμόνια.Να υιοθετήσουμε κάποια δέντρα.Και απο εσάς τους άντρες περιμένουμε περισσότερες πρωτοβουλίες.Μη με παρεξηγείς,αλλά το ρωτώ συχνά αυτό.Τι πάθατε;θα συνεχίσω με σχόλιο στο δικό σου σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εγώ κάπως έτσι νοιώθω με την επιστροφή μου από ταξίδι σε πολιτισμένη χώρα. Βέβαια δεν πολυγουστάρω να ταξιδεύω τελευταία. βαρέθηκα τις μετακινήσεις. Πολλοί συμπολίτες ενεργοποιούνται σε θετικά έργα, αλλά αυτοί δεν φαίνονται, ενώ τα σκουπίδια που πετούν οι "άλλοι" στους δρόμους φαίνονται. Κοι αν ρωτάς για μένα, εγώ προσπαθώ με τον τρόπο που χειρίζομαι καλλίτερα: Με τον λόγο. Γράφω δεκάδες μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση και σε αρκετές περιπτώσεις είχα αποτέλεσμα. Και με το παράδειγμα, βέβαια, που είναι η καλλίτερη διδαχή! Σ' ευχαριστώ για τις επισκέψεις. 'Οσο για τα σχόλια δεν ξέρω τι εννοείς ότι πρέπει να συνδεθείς.

    Αν στέλνεις σχόλιο για πρώτη φορά στο Wordpress (αλλά και στο Blogspot) αφού έχεις συνδεθεί, χρειάζεται να βάλεις τα στοιχεία σου. Το ίδιο κι εγώ. 'Οσο είσαι συνδεδεμένη δεν χρειάζεται να τα ξαναβάλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τις ελιές των δρόμων τις μαζεύανε παλιά που ζούσα στην αθήνα διάφοροι, και μάλιστα όταν πήγαινες να τους χαλάσεις τη σοδειά σε διώχνανε κακήν κακώς.Χαίρομαι αφάνταστα που τις μαζευτετε όλοι μαζί.Αν και έχω την εντύπωση πως άν το πάρουν χαμπάρι οι ιθύνοντες πόσο πολύ και καλό λάδι βγαίνει, είναι ικανοί να τις κόψουν.
    Α, και αν έχουν μείνει νερατζιές ακόμα,τώρα που είναι στην καρποφορία τους, η μαρμελάδα και το γλυκό του κουταλιου που βγάζουν είναι από τα καλύτερα.
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Nαι αυτό που λές το έχω ακούσει από κάποιους.Τα τελευταία χρόνια όμως σχεδόν κανείς δεν μαζεύει τους καρπούς απο τα δέντρα,οι περισσότεροι φοβούνται το καυσαέριο,και το αποτέλεσμα για τα ίδια τα δέντρα δεν είναι καλό.Και οι δημαρχαίοι περνούσαν και τα έκοβαν,το έχω πάθει στο ίδιο το σπίτι μου,έφυγα για διακοπές,και όταν γύρισα στη θέση της ελιάς είχε μπεί πλάκα πεζοδρομίου.Αλλά σιγά-σιγά κάποιοι αφυπνίζονται,και επλίζουμε για το καλό όλων να υπάρχει κάποια σωστή διαχείριση του πλούτου της φύσης των πόλεων.Κάποτε είχαν έρθει Ιάπωνες στην Αθήνα,και είχαν απορήσει με τις αναξιοποίητες νεραντζιές,αλλά όλοι είχαν κλειστά τα αυτιά τους.Και γλυκά,και συντηρητικά,και καλλυντικά,και πολλά άλλα μπορεί να πάρει κάποιος απο το νεράντζι.Να τα βρούμε και να διαδώσουμε demetrat,εμείς οι γυναίκες πρέπει να κάνουμε αυτόν τον αγώνα.Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν πρώτα απ'όλα την γεωργία.Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε,και μια απ'αυτές να μάθουμε στα παιδιά μας τι τρώγεται.Ευχαριστούμε για την επίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.