Σελίδες

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Συλλογή και διατήρηση χόρτων.


Εξωτικά λουλούδια 
Γειά σας, καλό μήνα, και αν έχετε ελεύθερο χρόνο να φύγετε έχετε τις ευχές μου να περνάτε καλά. Τον Αύγουστο ο καιρός είναι πάντα ζεστός στον τόπο μας και μόνο για να δουλεύεις δεν κάνει. Εγώ συνηθίζω αυτόν τον μήνα να μένω στην Αθήνα, που θυμίζει κάπως πόλη για ανθρώπους. Υπολόγιζα  μια δεύτερη συνέχεια σχετικά με τους  καρπούς  που βρίσκονται στα δάση, αλλά πολλοί με ρωτούν μετά τις αναρτήσεις με τα αλόφυτα πως  διατηρούνται, μαγειρεύονται ή γίνονται τουρσί, αλλά και τι σπουδαίο περιέχουν. Έτσι θα κάνω μια προσπάθεια να πω ότι άλλο παρέλειψα που μπορεί να βοηθήσει. Να πω πρώτα πως σε όλες τις αναρτήσεις για τα φυτά του γιαλού (κρίταμα-αλιμιόνη -αρμύρες)αν κοιτάξετε καλύτερα υπάρχουν σύνδεσμοι με περισσότερες πληροφορίες, και πολλά στοιχεία υπάρχουν στη wikipedia.
Το ίδιο και για το γαϊδουράγκαθο(επιστ.ονομ-Silybum marianum)την τσουκνίδα, και την αντράκλα.
Δεν είναι σπάνια φυτά, απλά έχουμε ξεχάσει πως  χρησιμοποιούνται. Θα τα βρείτε κάποια από αυτά στα μάρκετ ή στα καταστήματα με τα βιολογικά,ή στο ίντερνετ στις ιστοσελίδες με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Έτοιμο τουρσί  κρίταμου μπορούμε να βρούμε  στα “ΤΑ ΜΥΛΕΛΙΑ’’ που είναι Kέντρο Αναζήτησης Παλιών Γεύσεων, και έχει ξεκινήσει τη δραστηριότητά του από το 1992. Έχει μεγάλη ποικιλία τοπικών προϊόντων όπως τουρσιά, λαχανικά σε ελαιόλαδο, ελιές, τραχανά, πλιγούρι, πολτό ελιάς προϊόντα με μαστίχα, ρύζι φυσικής επεξεργασίας, μεζέδες της θάλασσας, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, και πολλά άλλα. 
 -Κρίταμο Τουρσί-Τιμή : 5,50
- Κάπαρη(Ανθός) σε Άλμη-Τιμή : 5,80
Δεν μου φαίνονται ακριβά γιατί υπολογίζω τον κόπο και τα έξοδα σαν κάτοικος της Αθήνας. Τώρα, αν έχετε καλύτερη πρόσβαση και θέλετε να τα παρασκευάσετε μόνοι σας,  ακολουθούν πιο κάτω οδηγίες.
Το επόμενο που θέλω να τονίσω είναι το πρόβλημα  με την ταυτοποίηση. Το πρόβλημα με τα φυτά και τα δέντρα είναι ότι πολλά μοιάζουν χωρίς να είναι εύκολο να τα ξεχωρίσουμε ειδικά οι ερασιτέχνες. Είναι ένα σοβαρό θέμα, που μας αποτρέπει από το να πειραματιστούμε και να γίνουμε όλοι συλλέκτες.  Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2500 χιλιάδες βότανα, και  δεν είναι εύκολο να βρεθεί το φυτοχημικό τους προφίλ, και η ταυτοποίηση των ονομάτων δεν έχει γίνει ακόμη για όλα.  Όπως και σε άλλους τομείς -τη γλώσσα και την κουζίνα-ο κάθε τόπος ανέπτυξε τα δικά του ονόματα για τα φυτά, και έμαθαν οι άνθρωποι άλλα να τα καταναλώνουν, και άλλα όχι. Π.χ, τις παπούλες που κάνουν σαλάτα στην Κρήτη, ενώ αλλού δεν τις γνωρίζουν. Ακόμη, απο τόπο σε τόπο αλλάζει και η θρεπτική αξία των φυτών αλλά και η μορφή τους. Ένα παράδειγμα είναι αυτό που συνάντησα ψάχνοντας  για μια καλή εικόνα για την Αλιμιόνη, και σε ιστότοπο της Ιρλανδίας έγραφε ότι μπορεί να καταναλωθεί ωμή. Ναι η δική τους ποικιλία ίσως. Στα δικά μας μέρη απ'όσο γνωρίζω όχι. Αυτό μας περιορίζει στις επιλογές αλλά όσο περνά ο χρόνος τα θέματα με τη χλωρίδα και την πανίδα ολοκληρώνονται.

Βρίσκουμε  για κάποια φυτά πίνακες σαν τον παρακάτω :
Μακροσυστατικά Φρούτων
Σύκα πράσινα
Βιταμίνες
α- τοκοφερόλη mg / 100g 0,4
Μέταλλα  και ιχνοστοιχεία 
Ασβέστιο, Ca -mg / 100g 67
Κάλλιο, Κ -mg / 100g 199
Μαγνήσιο, Mg -mg / 100g 34
Νάτριο, Na -mg / 100g 4
Σελήνιο, Se -μg / 100g ΔΑ
Σίδηρος, Fe -mg / 100g 0,8
Φώσφορος, P -mg / 100g 141
Χρώμιο, Cr -μg / 100g 4
Μη θρεπτικά συστατικά. 
Πολυφαινόλες-mg / 100g -53,26
(εκπεφρ. σε κατεχίνη)
Πληροφορίες και για θρεπτικά συστατικά σε άλλα τρόφιμα (ψάρια,κλπ) εδώ 
Στον πίνακα  ORAC, είδαμε να περιλαμβάνονται γνωστά φρούτα και φυτά, όπως οι  σταφίδες και τα σύκα π.χ, υπάρχουν όμως και άλλα πολύτιμα προϊόντα που δεν γνωρίζουμε αν εξετάστηκαν. Τα εκπληκτικά συστατικά  της γύρης, ή του μελιού. Μια άλλη ομάδα τροφίμων με εξαιρετικά θρεπτικά στοιχεία όπως τα ψάρια, τα  μύδια και τα καβούρια,κ.ά. Και είμαστε χώρα θαλασσινή.
Εδώ να πούμε ότι υπάρχει φυτεία Blueberries στο Νομό Δράμας
klik 
Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 2007 από μία ομάδα βιοκαλλιεργητών, με κύριο στόχο την παραγωγή,  τυποποίηση και  διάθεση των Blueberries.
Παρέλειψα ακόμη το παρακάτω:
Suaeda maritima-Αρµυρίκι ή αρμύρες.
-αλόφυτο
-ανοχή στο αλάτι
Περιεχόμενα:μηλικό ένζυμο-PEP καρβοξυλάση
Το μηλικό ένζυμο και η καρβοξυλάση είναι δύο  φυσικά οργανικά οξέα  που απαντώνται σε  φρούτα και λαχανικά και ιδιαίτερα στα πράσινα μήλα. Χαρίζουν ενέργεια και βοηθούν  στον μεταβολισμό των λιπών(1). Οι τροφές που"καίνε"το λίπος είναι ένα από τα πολλά δώρα της φύσης για όσους θέλουν να χάσουν τα περιττά τους κιλά χωρίς να καταφύγουν σε εξαντλητικές δίαιτες. Αλλά δεν έχω ακούσει κανέναν να τρώει μήλα γι'αυτούς τους λόγους. Το κρίταμο και τα άλλα ζιζάνια θα  βρουν ξανά τη θέση τους στην ελληνική κουζίνα, γιατί εκτός από θησαυροί  γεύσης
είναι φυτά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Και τα "φυσικά" φυτά  που περιέχουν βιταμίνες,  πρωτεΐνες και  αντιοξειδωτικές ουσίες, είναι όλο και περισσότερο απαραίτητα για την υγεία μας.
Δείτε καλά την εικόνα. Πολύ αμφιβάλλω αν ένα απο τα εικονιζόμενα
είναι φυσικό και όχι βελτιωμένο προϊόν βιοτεχνολογίας, και ακόμη, αν έχει "μεγαλώσει" σε χώμα.
"Το Κρίταμο έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες σαν " τροφή του μέλλοντος "καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αιθέρια έλαια, πολλά μεταλλικά άλατα όπως ιώδιο, και δεν έχει απαιτήσεις σαν φυτό" διάβαζα κάπου. Εδώ να πω ότι η αξία τους για μας -τους ανθρώπους των πόλεων -δεν βρίσκεται τόσο στις βιταμίνες,όσο στο ιώδιο. Οι περισσότεροι δεν καταναλώνουμε πια  ψάρια και όστρακα ή τουλάχιστον όσο συχνά χρειάζεται, και αυτά τα φυτά είναι μια καλή εναλλακτική πηγή.
Σαν φυτό έτυχε να μελετηθεί επειδή αντέχει στα αλμυρά και τα άνυδρα εδάφη, και όπως έχουμε ακούσει και δεν είναι παραμύθι, η υπεράρδευση αφήνει πίσω της υφάλμυρα εδάφη ακατάλληλα για κάθε καλλιέργεια. Οι σοβαρές κλιματικές αλλαγές και οι ζημιές του εδάφους από τις εντατικές καλλιέργειες έστρεψαν το επιστημονικό ενδιαφέρον  στις ιδιότητες  των ανθεκτικών σε αντίξοες συνθήκες φυτών.
Υποψιάζομαι ότι και τις αρμύρες τις γνωρίσαμε σαν καλλιεργούμενες με αφορμή αυτές τις έρευνες.
Κρίταμο κλαρί και άνθος
Παρέλειψα κι αυτό:
Τα φυτά που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να βελτιώσουν τόσο την υγεία όσο και την ομορφιά. "Μια σειρά καινοτόμες δράσεις, που μπορούν ν' αλλάξουν την εικόνα της ελληνικής γεωργίας, παρουσιάστηκαν  την 1/4/2011 σε ημερίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μεταξύ των καινοτομιών που παρουσιάστηκαν  ήταν και η παραγωγή αυτοφυών φυτών για καλλυντική χρήση, όπως η κρέμα κρίταμου  από το εκχύλισμα του φυτού, για την ανάπλαση ρυτίδων, που ξεκίνησε από τη Βόρειο Ελλάδα και η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει και στις  άλλες περιοχές  της χώρας.
Monarda didyma (Μονάρντα - Κόκκινο Περγαμόντο)
 Ένα ακόμη λάθος που μπορεί να κάνουν όσοι ακούνε για πρώτη φορά για τις θεραπευτικές ιδιότητες κάποιου χόρτου, βοτάνου ή μπαχαρικού είναι η ανεξέλεγκτη κατανάλωσή του. Ψάχνοντας για εικόνες της κάππαρης συνάντησα συνταγές που είμαι σίγουρη ότι όποιος τις ακολουθήσει θα κερδίσει μια καλή βαρυστομαχιά. Τα "σπάνια"αυτά φυτά είναι για μικρή κατανάλωση, όπως  συμβαίνει και με τα μπαχαρικά. Όταν ξεπερνάμε το μέτρο, απλά καταστρέφουμε το φαγητό. Όλα τα τρόφιμα  χρειάζονται μέτρο και συχνότητα για να έχουμε τα θεραπευτικά τους oφέλη. Αυτή τη γνώση που μας τη επέβαλε η εποχικότητα, εμείς οι άνθρωποι της πόλης τη λησμονήσαμε. Αν έχουμε κάποια ασθένεια θέλουμε ειδικούς χειρισμούς για να την αντιμετωπίσουμε, και η διατροφή με "φρέσκια και καθαρή" τροφή θα βοηθήσει πολύ, αλλά δεν αρκεί πάντα.
-Εάν πίνετε καθημερινά τρία ροφήματα την ημέρα από το ίδιο φυτό, είναι σαν να ακολουθείτε κάποια ειδική αγωγή.
-Αυτό επιτρέπεται με πολύ λίγα βότανα, π.χ το μαύρο τσάι, το τσάι του βουνού,κ.λ.π.
-Μπορείτε να πίνετε τα βότανα 3-4 φορές την εβδομάδα και όχι καθημερινά. Εάν τα πίνετε καθημερινά, τότε  κάθε τρεις εβδομάδες λήψης τους, καλό είναι να κάνετε διακοπή μίας εβδομάδας.
-Τα χόρτα και ειδικότερα τα άγρια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες E, C, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, και  μπορούν να αποτελέσουν καλή πηγή διατροφής .
H άνοιξη είναι η  εποχή που μαζεύουμε  τα περισσότερα χόρτα για σαλάτα.
Αν μας ενδιαφέρουν οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα τους, θα εξορμήσουμε για να μαζέψουμε  πριν προλάβουν να ανθίσουν.
Όλο το χρόνο όμως θα υπάρχει και κάτι διαφορετικό να συλλέξουμε στη χώρα μας.  Αυτή την εποχή κάποιους καρπούς τους δάσους, πολλά θαλασσινά, και μέχρι το Σεπτέμβριο κρίταμα.
Μερικές προφυλάξεις είναι όμως απαραίτητες:
• Μαζεύουμε χόρτα από απόμερα μέρη, όχι από παρυφές δρόμων ή από καλλιεργημένα χωράφια.
• Για να έχουν περισσότερα συστατικά τα χόρτα η καλύτερη ώρα είναι το απόγευμα για το μάζεμα φύλλων και βλαστών, και το πρωί για τα άνθη και τους καρπούς.
• Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για τα φυτά που μαζεύουμε.
• Να μην είμαστε άπληστοι και να θέλουμε να μαζέψουμε όλα τα χόρτα σε μια περιοχή. Είναι σίγουρο ότι θα βρούμε και παρακάτω. Το ίδιο ισχύει και για την ποσότητα που θα μαζέψουμε. Μαζεύουμε όσο θα φάμε.
• Μαζεύουμε τα υγιή σε εμφάνιση χόρτα.
• Τη σακούλα με τα χόρτα διατηρήστε την στη σκιά μέχρι να πάτε σπίτι.
Μην τα ραντίζετε με νερό, γιατί η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη  μικροοργανισμών. Οι πληροφορίες είναι από το www.diytv.gr!
Πηγαίνουμε προετοιμασμένοι με μαχαίρι ή σουγιά και δεν ξεριζώνουμε ποτέ φυτά και θάμνους.
Όταν αγοράζετε χόρτα από μικροπωλητές, να τους ρωτάτε πάντα από που τα συλλέγουν.
Για να  διατηρήσετε τα χόρτα προτιμείστε ένα καλάθι ή σακούλα από  βαμβακερό ύφασμα, αποφεύγοντας τις πλαστικές.
Όταν  βράζετε χόρτα, να αφήνετε το νερό να βράσει πολύ καλά πριν τα ρίξετε στην κατσαρόλα, ώστε να υπάρχει όσο γίνεται μικρότερη απώλεια θρεπτικών συστατικών.
Εάν έχετε  μαζέψει ή αγοράσατε κάποια χόρτα αυτή την περίοδο, και θέλετε  να τα διατηρήσετε, υπάρχουν διάφοροι τρόποι.
Στην άλμη είναι ο πιο απλός για να τα έχουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αφού τα πλύνουμε σχολαστικά, τα ζεματάμε για ένα λεπτό, και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ετοιμάζουμε την άλμη διαλύοντας το αλάτι (που καλύτερο είναι να είναι το χοντρό θαλασσινό) σε νερό που πρώτα έχουμε βράσει. Καταλαβαίνουμε αν είναι σωστή η άλμη μας, αν βάζοντας μέσα ένα αβγό(πλυμένο) στέκεται στην επιφάνεια. Όταν κρυώσουν τα υλικά μας τα τοποθετούμε σε βάζα που έχουμε αποστειρώσει με βρασμό ή στο φούρνο.
Μια παραλλαγή με κρασί.  
Βράζω λευκό κρασί και ζεματάω εντός του τούφες από κρίταμα φρέσκα για 1-2 λεπτά. Με το που θα κρυώσουν κρίταμα και κρασί, γεμίζω τα βαζάκια μου καλά με κρίταμα, ρίχνω μια κουταλιά χοντρό αλάτι κι απογεμίζω με το βρασμένο κρασί. Κλείνω καλά το καπάκι και φυλάω στο ψυγείο για ώρα ανάγκης … Τη συνταγή τη  βρήκα στο .  kormoranos.blogspot
Και εδώ,η διαδικασία για την κάππαρη, και τα τσιτσίραβλα.
Και όσοι πιστοί ...δοκιμάστε, και καλή επιτυχία!
Το καλοκαίρι ξεκεθαρίζω και τακτοποιώ τα μπαχαρικά και τα βότανα.
Τα παλιά και ξεθυμασμένα, δεν τα πετάμε. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε  πολλά άλλα εκτός της μαγειρικής, αλλά το θέμα θα το αναπτύξουμε κάποια άλλη στιγμή.

Πέφτω συχνά σ'αυτόν τον ιστότοπο ψάχνοντας εικόνες φυτών όπως η πρώτη αυτής της ανάρτησης και θεωρώ ότι είναι σωστό να ανταποδώσω έστω με λίγες γραμμές. Εδώ θα βρούμε πολλά χρήσιμα άρθρα και εικόνες για λουλούδια και φυτά, αλλά και σπόρους. Οι σπόροι των εξωτικών βοτάνων, μπαχαρικών και αρωματικών φυτών έρχονται από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου και μπορούν να καλλιεργηθούν σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο όλη τη διάρκεια του έτους. Η συγκεκριμένη συλλογή περιλαμβάνει σπόρους από βότανα, μπαχαρικά και αρωματικά φυτά, όλα εξωτικά, όλα διάσημα,όπως:
Illicum verum (Αστεροειδής Γλυκάνισος)
Monarda didyma (Μονάρντα - Κόκκινο Περγαμόντο)
Elettaria cardamomum (Κάρδαμο - Κακουλές)
Οι σπόροι  είναι διαθέσιμοι όλο το χρόνο, ανάλογα με την ποικιλία, και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων. Μπορείτε να κάνετε την παραγγελία σας τηλεφωνικά .Τιμή φακέλου 4,00€
Διαβάστε περισσότερα στο http://www.valentine.gr/seeds116.php     
 Και μια υπενθύμιση:
Για το νέο εφιάλτη που πολλοί αμφιβάλλουν αν ειναι φυσικός, ή και πάλι εργαστηριακός, τον Escherichia coli.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, για τη διακίνηση σπόρων τριγωνέλλας και μίγματος σπόρων, προέλευσης Αιγύπτου, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φύτρων που πιθανόν να έχουν επιμολυνθεί από το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli Ο104:Η4. Διαβάστε από ποιές επιχειρήσεις
διακινήθηκαν στη χώρα μας.Το συγκεκριμένο βακτήριο έχει κατηγορηθεί για τα πρόσφατα κρούσματα με την επιδημία αιμολυτικού – ουραιμικού συνδρόμου  στη Γερμανία.
Περισσότερες πληροφορίες και εικόνες για τη χλωρίδα.
Πως αναγνωρίζουμε και μαζεύουμε  ρίγανη απο την φύση  και άλλα σχετικά video στο http://www.diytv.gr/!
Εθνικό Πάρκο Αν. Μακεδονίας και Θράκης - Βιστωνίδα - Λιμνοθάλασσες
(1)http://www.greatvistachemicals.com/biochemicals/malic_acid.html
Οι αναφορές σε εταιρείες και συνεταιρισμούς  είναι ενδεικτικές και δεν αποσκοπούν σε διαφήμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.