Σελίδες

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Η Τράπεζα της Ανατολής


Το ιστορικό
Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1904, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την «Τράπεζα της Ανατολής», γνωστότερης ίσως ως «Banque d’ Orient».  Η τράπεζα αυτή στη συνέχεια αναπτύσσεται σε τρεις κυρίως περιοχές. Την Θεσσαλονίκη, την Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια. Το 1932 η «Τράπεζα της Ανατολής» εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με την μητρική της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Κατά τον ισχύοντα νόμο επιβάλλεται να διενεργηθεί εκκαθάριση. Τρεις εκκαθαριστές αναλαμβάνουν την υπόθεση κατόπιν αποφάσεως της Γενικής
Συνελεύσεως της «Τράπεζας της Ανατολής». Η εκκαθάριση δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Κατά τους ισχύοντες νόμους και κατόπιν παρελεύσεως πολλών ετών, η  Εθνική Τράπεζα ισχυρίζεται πώς η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί. Πιθανώς να έχει και δίκιο ως προς τις μετοχές αν και εφόσον αυτές ήταν σε δραχμές, βοηθούσης και της τότε πτωχεύσεως του ελληνικού κράτους.
Όμως οι μετοχές αυτές στις οποίες αναφερόμεθα ήταν σε… χρυσό. Η αναφορά είναι σαφής και εγγυητής κάθε τέτοιας μετοχής ήταν και… είναι η Τράπεζα Γαλλίας.
Οι πρόσφυγες από την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Καύκασο, οι οποίοι κάποια στιγμή ζήτησαν την ρευστοποίησης των μετοχών που κατείχαν άκουσαν τους τραπεζικούς υπαλλήλους, ιδιαίτερα μετά το 1940 να τους απαντούν πώς τα αξιόγραφα τους δεν είχαν καμία πλέον αξία. Το θέμα ξεχάστηκε. Κάποιες γιαγιάδες και κάποιοι παππούδες από την Μικρά Ασία είχαν φυλάξει μερικές από αυτές τις μετοχές στα σεντούκια.
Η Σμύρνη
 Κάποιοι άλλοι σε θυρίδες έως ότου, σαράντα από αυτές εμφανίστηκαν ξαφνικά. Κάτοχος η οικογένεια από την Πάτρα του Αρτέμη Σώρρα.
Τι πιο φυσικό κατόπιν αυτής της αποκάλυψης από το να αποταθεί η οικογένεια Σώρρα στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Με τη σειρά της η Τράπεζα πληροφορεί επισήμως τους κληρονόμους τον Σεπτέμβριο του 2010 και κατόπιν τον Φεβρουάριο του 2011 πως στη βάση του νόμου 18/1944 η αξία των μετοχών έχει εκμηδενιστεί.
Ουδεμία μνεία γίνεται από το νομικό τμήμα της Εθνικής Τράπεζας για το γεγονός ότι η αξία των μετοχών είναι σε χρυσό (ο 18/1944 είναι ο πρώτος
νομισματικός νόμος μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Την ευθύνη της διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδα κατά την περίοδο της Κατοχής είχε αναλάβει η «Deutsche Bank»).

Η Αθήνα μετά από χτυπήματα με βόμβες πυροβολικού και ρουκέτες.
(Dmitri Kessel, Ελλάδα 1944, ΑΜΜΟΣ, 1997, εικ. 105).
Η οικογένεια Σώρρα δεν το βάζει κάτω. Έρχεται σε επαφή με ειδικούς επί τραπεζικών θεμάτων και νομικούς και οικονομικούς παράγοντες. Ήταν φυσικό κάποια στιγμή να γίνει και η αποτίμηση της τρέχουσας αξίας των 40 μετοχών.
Η μεγάλη έκπληξη
Ο κ. Θεόδωρος Καρυώτης είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ και διδάσκει Μακροοικονομία, διεθνείς οικονομικές
σχέσεις αλλά και μικροοικονομικά. Ανέλαβε να προχωρήσει στην αποτίμηση των μετοχών. Το πόρισμα του είναι κόλαφος. Κάθε μετοχή σε χρυσό της
«Τράπεζας της Ανατολής» αποτιμάται σήμερα στα 670 δισ. ευρώ εκάστη. Τουτέστιν μία φορά και μισή τους σημερινού χρέους της Ελλάδας το οποίο ανέρχεται στα 450 δις ευρώ κατά προσέγγιση.
Η συνολική αξία των 40 μετοχών πλησιάζει τα 30 τρισ..
Χρονικό
-Συνιδρυτές και συνιδιοκτήτες της Τράπεζας της Ανατολής είναι η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και η Εθνική Τράπεζα Γερμανίας. Αρχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Ανατολής ορίζεται το ποσό των δέκα εκατομμυρίων Χρυσών Γαλλικών Φράγκων (10.000.000 χγφ). Είναι αυτονόητο ότι οι συνιδρυτές της Ανατολής έκαναν εγγραφές και πώλησαν μετοχές της νέας τράπεζας πριν καν ξεκινήσει την λειτουργία της.
-Το έτος 1906 η Τράπεζα Ανατολής ξεκινά τη λειτουργία της και αμέσως προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5.000.000 χγφ. Με συνολικό κεφάλαιο 15.000.000 χγφ αναπτύσσεται γρήγορα στη Βόρειο Ελλάδα, στη Μικρά Ασία και στην Αίγυπτο.
-Το έτος 1910 κάνει νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 10.000.000 χγφ και γίνεται κυρίαρχη στη Μικρά Ασία, Αίγυπτο και όχι μόνον.
-Το έτος 1925 προχωρά σε δύο νέες αυξήσεις (μία στην αρχή και μία στο τέλος του έτους) του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 5.000.000 χγφ η κάθε μία και έτσι την επόμενη χρονιά (1926) η Τράπεζα της Ανατολής βρίσκεται με κεφάλαιο 35.000.000 Χρυσά Γαλλικά Φράγκα, διαιρεμένο σε 280.000 μετοχές των 125 χγφ.
-Το έτος 1932 αποφασίστηκε η συγχώνευση της Τράπεζας της Ανατολής με την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (ΦΕΚ αρ.301/31-12-1932).
-Να σημειωθεί ότι τα ακίνητα της Τράπεζας Ανατολής ήταν σημαντικά και πολλά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ακίνητο στην οδό Σοφοκλέους 6 στην Αθήνα που στεγαζόταν μέχρι πρόσφατα το Χρηματιστήριο Αξιών, ήταν τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Ανατολής (ιδιόκτητο), το ακίνητο στην οδό Πανεπιστημίου που στεγάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος ακόμη και σήμερα ήταν ιδιοκτησία της Ανατολής, πολλά ακίνητα (οικόπεδα και κτήρια) που περιλαμβάνονται στο τρίγωνο Πανεπιστημίου-Αιόλου-Σοφοκλέους ήταν ιδιοκτησία της Ανατολής!!! Όλα τα ακίνητα της Ανατολής μεταβιβάστηκαν στην Εθνική Τράπεζα άμεσα με την έναρξη της ειδικής εκκαθάρισης, τους πρώτους μήνες του 1933. Με τη σύμβαση συγχώνευσης της Τράπεζας της Ανατολής με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος προβλέφθηκε ότι θα γίνει ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ με σκοπό τον προσδιορισμό του τιμήματος της εξαγοράς της πρώτης από τη δεύτερη, για την ακριβοδίκαιη εκτίμηση της περιουσίας της Τράπεζας της Ανατολής, ώστε να μην αδικηθούν οι μέτοχοι της Τράπεζας Ανατολής.
-Η Ειδική Εκκαθάριση προβλέφθηκε να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών με δυνατότητα παράτασης εφάπαξ ή αλληλοδιάδοχα. Δηλαδή οι τρείς Ειδικοί Εκκαθαριστές ,που είχαν ορισθεί από την Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ανατολής την 1/8/1932, έπρεπε από την 1/1/1933 μέχρι την 31/12/1934 ή το αργότερο μέχρι την 31/12/1935 να ολοκληρώσουν την εκκαθάριση.
-Στον όρο V της Σύμβασης Συγχώνευσης με τίτλο «Λογαριασμοί ενεργητικού και παθητικού της Τραπέζης της Ανατολής» ορίζεται ότι το ενεργητικό και παθητικό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ανατολής μεταβιβάζονται αυτοδίκαια στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και συγχωνεύονται λογιστικά, το μεν παθητικό άμεσα στους διαφόρους λογαριασμούς του παθητικού της Εθνικής, το δε ενεργητικό όχι άμεσα στο σύνολό του αλλά προοδευτικά με την ρευστοποίησή του στην πορεία της ειδικής εκκαθάρισης, στους διαφόρους λογαριασμούς ενεργητικού της Εθνικής.
-Όμως ρητά «Εξαιρούνται της τοιαύτης μεταβιβάσεως αι σχετικαί τω εταιρικώ κεφαλαίω της Τραπέζης της Ανατολής μερίδες του παθητικού (κεφάλαιον, λογαριασμός εκτιμήσεως κεφαλαίου εις φράγκα σταθεροποιημένα, κεφάλαιον αποθεματικόν τακτικόν και κεφάλαιον και κεφάλαιον αποθεματικόν έκτακτον), ως και πάν έτερον εν τώ παθητικώ στοιχείον μη αποτελούν υποχρέωσιν προς τρίτους, άτινα δεν θέλουσιν εμφανίζεσθαι εν τη περί ής ο όρος IV ειδική εκκαθαρίσει, δεδομένου ότι θέλει καταβληθή τοις μετόχοις της Τραπέζης της Ανατολής το αντίτιμον των μετοχών των υπό της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος κατά τα εν τώ όρω VIII οριζόμενα».
-Δηλαδή, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της Τράπεζας Ανατολής:
α) Κεφάλαιον 35.000.000 χρυσά Φράγκα,
β) Λογαριασμός Εκτιμήσεως Κεφαλαίου εις Φράγκα σταθεροποιημένα 36.298.945,30 χρυσά Φράγκα.
γ) Κεφάλαιον Αποθεματικόν Τακτικόν 4.952.148,60 χρυσά Φράγκα και
δ) Κεφάλαιον Αποθεματικόν Έκτακτον 7.200.000 χρυσά Φράγκα, συνολικά 83.451.093,90 χρυσά Φράγκα έπρεπε να διανεμηθούν ισόποσα στους κατόχους 280.000 μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Ειδικής Εκκαθάρισης.
-Επομένως το ποσό που αναλογεί σε κάθε μετοχή της Τράπεζας της Ανατολής είναι 298 Χρυσά Γαλλικά Φράγκα, κατατεθειμένα έντοκα με 7% από 1/1/1933. Μετά την ολοκλήρωση της Ειδικής Εκκαθάρισης έπρεπε να αποδοθεί ισόποσα και έντοκα με 7% επίσης, το αποτέλεσμα της. Τα ποσά αυτά ΔΕΝ απεδόθησαν ποτέ στους μετόχους της Τράπεζας της Ανατολής, η αξία τους δε αποτιμήθηκε στις αρχές Αυγούστου 2011 από δύο Επιφανείς Έλληνες καθηγητές Πανεπιστημίων της Αμερικής, τους κυρίους: Θεόδωρο Κ. Καρυώτη καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Maryland ΗΠΑ και Νικόλαο Κ. Γεωργαντζά καθηγητή Συστημικής Δυναμικής στο Πανεπιστήμιο Fordham Νέας Υόρκης.
Χωρίς καπνό δεν υπάρχει φωτιά
-Τον Απρίλιο του 2010 οι δικαιούχοι είχαν έλθει σε επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδος.
-Ο Διοικητής της κ. Προβόπουλος είναι απόλυτα ενήμερος γι’ αυτό.
-Μετά από συζητήσεις η Κεντρική Τράπεζα πρότεινε συμβιβασμό (συμφωνία) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για 10 μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής».
Οι δικαιούχοι αιφνιδιάστηκαν όταν άκουσαν τους νομικούς συμβούλους να προτείνουν μία «παράξενη διαδρομή» ώστε να καταβληθεί το 1,5 δισ. μέσω μίας βρετανικής εταιρείας.
-Είχε πλέον καταστεί σαφές πώς οι δύο τράπεζες, η Κεντρική και η Εθνική ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν την ευθεία εμπλοκή τους σε μία τραπεζική πράξη ώστε να μην υφίσταται κίνδυνος να εκτεθούν απέναντι σε άλλους ενδιαφερόμενους για την ίδια υπόθεση.

Παιδιά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής στην Κρήτη, 1941 - 1944 (Γερμανός φωτογράφος, συλ. Θεοφάνη Κοκκινάκη, Καστέλι, Καλογεράκης Γιώργης)
-Οι δικαιούχοι αρνήθηκαν να υιοθετήσουν αυτήν την «παράξενη διαδρομή». Στράφηκαν αλλού και ίδρυσαν μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, την «END», με έδρα την Ελλάδα στην οποία πρόεδρος είναι ο γνωστός καρδιολόγος στη Νέα Υόρκη Εμμανουήλ Λαμπράκης και αντιπρόεδρος ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης.
-Η οικογένεια Σώρρα προχωρεί και σε ένα ακόμη βήμα. Δωρίζει 4 μετοχές στην «END» και καταθέτει την δήλωση φόρου δωρεάς στην Γ’ Δ.Ο.Υ. Πατρών. Ο στόχος είναι σαφής. Το ελληνικό κράτος υποχρεούται να εκδώσει διπλότυπο είσπραξης του ανάλογου φόρου δωρεάς που για τις Μ.Κ.Ο. είναι της τάξης του 0,5% και να εισπράξει φόρο της τάξης των 13,5 δισ.. Η Εφορία παραπέμπει το θέμα στο υπ. Οικονομικών.
Τα χρήματα αυτά επαρκούν για τον μηδενισμό του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους
Το σκεπτικό των μελών της «END» αλλά και της οικογενείας Σώρρα είναι ξεκάθαρο. Η αξία των 4 μετοχών επαρκεί για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους αλλά και του σωρευμένου χρέους σε τράπεζες των ελλήνων πολιτών αλλά και για την ύπαρξη ενός μεγάλου αποθεματικού για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Είναι προφανές πώς το τραπεζικό σύστημα της χώρας αλλά και το ευρωπαϊκό στο σύνολο του δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει στο σύνολο του αυτό το
ποσό που συνεπάγεται η αξία των μετοχών. Τι μένει λοιπόν; Ο συμβιβασμός ή αλλιώς μία συμφωνία ή πιο απλά μία συμπεφωνημένη από όλα τα μέρη
Σεισάχθεια (παραγραφή του χρέους).
-Ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο κ. Ευ. Βενιζέλος και ο κ. Γ. Προβόπουλος είναι πλήρως ενημερωμένοι. Ωστόσο δεν έχει ανιχνευθεί καμία ακόμη αντίδραση τους. Δεν απομένει παρά να πληροφορηθεί τα περί της «Τράπεζας της Ανατολής» και τους αποθεματικού της σε χρυσό, τότε το 1932 και η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.
Ναι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Προκειμένου να γελάσει και το χείλι του κάθε πικραμένου.
Πηγή: Ζούγκλα,και
Διαβάστε περισσότερα
- Ιστορικό
- Νομική Ανάλυση και Τεκμηρίωση
-Το «ανεύθυνον της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος εκ διαχειρίσεως»
- Το οδοιπορικό του δωρητή των μετοχών
-Εύλογα Ερωτήματα
- Δια ταύτα
Τεκμήρια
- ΦΕΚ αρ. 277-7-12-1904
- ΦΕΚ αρ 301-31-12-1932
- Ισολογισμός Ανατολής
- Αποτίμηση Καθηγητή Καρυώτη
- Αποτίμηση Καθηγητή Γεωργαντζά
- Επιστολή Ειδικών Εκκαθαριστών
-Λήξη Εκκαθαριστών σελ 89
-Απάντηση Εθνικής
-Εξώδικο
- Επίδοση σε κ.Παπανδρέου, Σαμαρά, Προβόπουλο.
- Αίτηση προς Τράπεζα Ελλάδος,εδώ
http://www.ellasneverdie.org/the-course-of-actions-of-the-bestower.html
 Επισημάνσεις και ερωτήματα.
Υπάρχουν αντίθετοι ουσιαστικοί, νομικοί ισχυρισμοί από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος για το θέμα της παραγραφής;
ΟΧΙ, διαφορετικά θα τους είχαν προβάλει. Θα απαντούσαν απλά ότι η εκκαθάριση ολοκληρώθηκε τότε και ότι δημοσιεύθηκε στο τάδε ΦΕΚ. Απάντηση τέτοια δεν υπάρχει, δημοσίευση σε ΦΕΚ δεν υπάρχει και φυσικά τα ΦΕΚ δεν «πειράζονται», δεν ΑΛΛΑΖΟΥΝ.
Γιατί σιωπά η Εποπτική Αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος);
Αυτή είναι Ιδιωτική και λειτουργεί απολύτως ανεξέλεγκτα, έχει δε πολύ «ιδιαίτερη» σχέση με την Εθνική Τράπεζα (Αλήθεια πόσα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου «τυπώνει» και σε ποια χέρια βρίσκονται, εκτός των γνωστών funds και κυκλοφορούν;)
Τα χρήματα δεν χάνονται,κάνουν κύκλους, διαδρομές και κάπου συσσωρεύονται . Η Εθνική Τράπεζα έχει δημιουργήσει το National Bank Group και συμμετέχει με πολύ υψηλά ποσοστά σε πολλές τράπεζες! (εκτός των γνωστών στα Βαλκάνια)
Πιστεύουν άραγε ότι πτωχεύοντας την Ελλάδα θα διαγραφεί αυτή η απαίτηση;
Η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος ανήκουν στο Παγκόσμιο Τραπεζικό Σύστημα. Αυτές οι τράπεζες λειτουργούσαν και επί Γερμανικής κατοχής 1941-1944.
 Αν «πτωχεύσουν» αυτές τις τράπεζες θα πτωχεύσουν χιλιάδες τράπεζες στον πλανήτη. Το κόστος για τους εγκεφάλους που σχεδίασαν την Παγκόσμια Οικονομική Διακυβέρνηση και την Παγκόσμια Κυβέρνηση θα είναι ανυπολόγιστο, οικονομικά και πολιτικά. Να σημειωθεί επιπλέον ότι η Γαλλία είναι συνυπεύθυνη ως εγγυήτρια για τις μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής!
Γιατί μέχρι τώρα δεν έχουν κινηθεί διαδικασίες να πληρωθούν αυτές οι μετοχές;

Οκτώβριος 1924. Πρόσφυγες από την Καισαρεία και την Κιλικία, που αποβιβάσθηκαν στην Κέρκυρα.
(Αθήνα, Φωτογραφικό Αρχείο Πολεμικού Μουσείου).
Από το 1935 μέχρι το 1941 έγιναν χιλιάδες αιτήματα στην Εθνική Τράπεζα για την πληρωμή των μετοχών. Η απάντηση που έπαιρναν οι μέτοχοι ήταν
στερεότυπη: «η συγχώνευση ήταν ζημιογόνος για την Εθνική και δεν έχετε να λάβετε τίποτε παραπάνω από την προκαταβολή που πήρατε στην αρχή της
εκκαθάρισης». Οι ΜΟΝΟΙ που πληρώθηκαν την περίοδο εκείνη ήταν οι μέτοχοι της Αιγύπτου, γιατί μεσολάβησε το γραφείο του Πρωθυπουργού της Αιγύπτου μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας με εμπιστευτική αλληλογραφία, πληρώθηκαν δε πλέον της προκαταβολής και το μέρισμα του αποθεματικού (298 χρυσά γαλλικά φράγκα συν τόκους 7%) σε χρυσές λύρες Αιγύπτου, για να αποφύγει η Εθνική Τράπεζα δικαστικές διενέξεις. Κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής και μετά η απάντηση της Εθνικής ήταν πιο πειστική «είναι προπολεμικές οι μετοχές και δεν έχουν πλέον καμιά αξία».Περισσότερα εδώ:
Διαβάστε επίσης:
Δωρεά μετοχής 670 δισ. ευρώ
Αιφνιδιάστηκαν οι τραπεζικοί κύκλοι και έμεινε άφωνη η κοινή γνώμη από την αποκάλυψη της zougla.gr για την πραγματική αξία της μετοχής της «Τράπεζας της Ανατολής».Περισσότερα εδώ:
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=383198&cid=4
http://www.ellasneverdie.org/to-the-point.html
Εικόνες από:
http://users.sch.gr/chetzogian/globalsch-autosch/iware/?D=de41923df7e2f92316d30164c38751c3
http://amerchris.blogspot.com/
Ελπίζουμε το θέμα να έχει αίσιο τέλος, και να δικαιώσει όσους έχασαν τις περιουσίες τους.
Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άλλων δικτυακών τόπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.