Σελίδες

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Μιανμάρ ή Burma


Στους παλιούς χάρτες, υπήρχε μια χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία περικυκλωμένη από την Κίνα, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Λάος και την Ταϊλάνδη, που αναγραφόταν ως Βιρμανία,ή Burma. Οι νεότεροι όμως την γνωρίζουμε με το νέο της όνομα, Μιανμάρ. Έτσι τη βάπτισε το 1989 το στρατιωτικό καθεστώς που κυβερνά τη χώρα από το 1962 και έχει επιβάλει στα 43.000.000 των κατοίκων της μια ιδιότυπη απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο.Το καθεστώς και ο στρατός έχουν κατηγορηθεί για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για βίαιες εκτοπίσεις πολιτών και  την επιβολή καταναγκαστικής εργασίας, ακόμα και σε παιδιά.
Απόμακρη και μυστικιστική, εξωτική και σχεδόν άγνωστη, η Μιανμάρ μόλις τα τελευταία  χρόνια άνοιξε τις πύλες της στον έξω κόσμο.

Αερόστατα θερμού αέρα που μεταφέρουν τουρίστες πετούν πάνω από τις παγόδες  στην αρχαία πόλη της Bagan βόρεια της Μιανμάρ  στις 26 Φεβρουαρίου 2012. (STR / AFP)

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αποτελείται από Βιρμανούς, οι οποίοι είναι εθνικά συγγενείς με τους Θιβετιανούς και τους Κινέζους. Η βιρμανική κυριαρχία προς τις άλλες μειονότητες, υπήρξε άλλη μια  αιτία  εθνικιστικών εντάσεων και πυροδότησε πολλές  εξεγέρσεις.
Η Μιανμάρ βρίσκεται υπό το στρατιωτικό καθεστώς σε μία ή την άλλη μορφή από το 1962, όταν ο Στρατηγός Ne Win με πραξικόπημα  ανέτρεψε την κυβέρνηση. Η σημερινή χούντα, ήρθε στην εξουσία το 1988 και το 1990 συνέχισε να κυβερνά αφού κατέρριψε τα αποτελέσματα των δημοκρατικών εκλογών στα οποία κέρδιζε με συντριπτική πλειοψηφία το κόμμα της κ. Aung San Suu Kyi . Η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης για το 1991 είναι η κόρη του Aung San, ενός από τους ήρωες  που πάλεψαν για την  ανεξαρτησία της χώρας  εναντίον  της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1948.
Το κόμμα της, η Εθνική Λίγκα για τη Δημοκρατία, κέρδισε μία συντριπτική νίκη το 1990, στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά δεν της επιτράπηκε ποτέ να κυβερνήσει. Στην  ηγέτιδα της  Λίγκα επιβλήθηκαν διάφοροι περιορισμοί .(ήταν 15 χρόνια σε κατ 'οίκον περιορισμό)
Ένας μεγάλος ξεσηκωμός από την πλευρά των πολιτών κατεστάλη βίαια το 1988 και από τότε δεν πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις μέχρι και το 2007, όταν μία μικρή μερίδα σήκωσε ανάστημα και  άρχισε να διαμαρτύρεται για το βιοτικό επίπεδο.
Άλλος  ένας λόγος που η κυβέρνηση έπεσε σε δυσμένεια θεωρείται και η ανικανότητά της να  αντιμετωπίσει τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που προκάλεσε ο κυκλώνας Ναργκίς το 2008, ο οποίος άφησε πίσω του περίπου 140.000 νεκρούς και πολλές καταστροφές. Τον Ιανουάριο του 2012, η κ Aung San Suu Kyi ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα  στις εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2012. Μετά από 15 χρόνια σε περιορισμό και τη βίαιη καταστολή των υποστηρικτών της η  εκστρατεία της κ Aung San Suu Kyi -και του κόμματός της- κατέληξε σε νίκη.
Μετά από χρόνια στασιμότητας και αδιεξόδου, η αλλαγή στη χώρα έρχεται με ταχείς ρυθμούς, αν και ακόμα με τους όρους του στρατού.
Η Burma  ξυπνά  σε γκλάσνοστ: μία (εν μέρει) ελευθεροτυπία και (μερική) ελευθερία της έκφρασης. Γράφει η  .guardian στις 26/2/.
Μια μεγάλη στρατιωτική δικτατορία οδεύει προς το τέλος της  και το καθεστώς σαν αρχή έχει υπογράψει συνθήκες ειρήνης με διάφορες εθνοτικές αποσχιστικές ομάδες.Η  απερχόμενη κυβέρνηση κάλεσε  παρατηρητές από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες  χώρες -για τις εκλογές- επιτρέποντας τον διεθνή έλεγχο της διαδικασίας  ως απόδειξη  της δημοκρατικής μεταρρύθμισης. Όποιοι και αν είναι οι λόγοι για τις πρωτόγνωρες υποχωρήσεις της κυβέρνησης, ο απομονωμένος και φτωχός λαός της Βιρμανίας  θα έχει την ευκαιρία να επανασυνδεθεί με τους περισσότερο ανεπτυγμένους γειτόνους του.


Η Αung San Suu Kyi χαιρετά τους οπαδούς της κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας  στα προάστια της Γιανγκόν στις 21 Μαρτίου 2012. 
Μετά τη νίκη της, μίλησε για την «αρχή μιας νέας εποχής" σε σύντομο χαιρετισμό της προς το  πυκνό πλήθος έξω από τα γραφεία του κόμματός της.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η κ. Aung San Suu Kyi  θα βρεθεί σε δημόσιο αξίωμα.
 Όμως, παρά την  παγκόσμια προβολή και υποστήριξη, θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα Κοινοβούλιο που εξακολουθεί να ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το στρατό του κυβερνώντος κόμματος.
Στην εκλογή της είχε την  ισχυρή υποστήριξη των Βουδιστών μοναχών.
Η πιο δυνατή  εμπειρία που εισπράττει ο επισκέπτης στη Μιανμάρ είναι η επιρροή της βουδιστικής θρησκείας και παράδοσης στην καθημερινότητα των κατοίκων.
Οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία ελέγχονται κυρίως από τον στρατό, με αποτέλεσμα την υπανάπτυξη, τη διαφθορά και την  άνθηση της μαύρης αγοράς.
Οι ένοπλες δυνάμεις -και μερίδα πρώην ανταρτών που συνεργάστηκε με την κυβέρνηση- κατηγορήθηκαν από όλους τους μεγάλους οργανισμούς για εκτεταμένη διακίνηση ηρωίνης, της οποίας η Μιανμάρ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στον κόσμο.
Η Μιανμάρ  είναι μια προικισμένη χώρα. Έχει  ένα εξαιρετικά γόνιμο έδαφος  με πυκνή βλάστηση, και έχει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και αερίου,είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ξύλου τηκ και μία από τις βασικότερες πηγές νεφρίτη, μαργαριταριών, ρουμπινιών και ζαφειριών εξαιρετικής ποιότητας. Όμως, οι κάτοικοί της είναι φτωχοί και φτωχαίνουν ολοένα και περισσότερο.
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $ 1.800(2008)
Αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα για τη χώρα όπου ζουν 64 εθνικότητες και μιλούν  περισσότερες από 200 γλώσσες.
Μια γυναίκα παίζει με το παιδί της  σε δημόσιο τηλεφωνικό κατάστημα στη νέα πρωτεύουσα της Μιανμάρ Naypyitaw την 1η Μαρτίου 2012. Η Μιανμάρ έχει τα λιγότερα τηλέφωνα ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και πιθανόν και  τις λιγότερες συνδέσεις με το Διαδίκτυο.(Soe Zeya Τουν / Reuters)

Πλανόδιοι πωλητές λαχανικών περιμένουν  τους πελάτες στην αγορά Payathonzu, κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη στις 20 Φεβρουαρίου 2012. (Sukree Sukplang / Reuters)
Οδηγώντας έναν  λευκό ελέφαντα  έξω από την πρωτεύουσα  την 1η Μαρτίου 2012.
(Soe Zeya Τουν / Reuters)

Golden Rock
Πολλοί ακτιβιστές ισχυρίζονται πως τα γαλλικά συμφέροντα  για το πετρέλαιο έχουν συμβάλλει στην ανοχή του στρατιωτικού καθεστώτος καθώς οι Γάλλοι διατηρούν μ'αυτό κοινοπραξίες. Και κυρίως, ότι η Γαλλία έχει εμποδίσει την Ευρώπη να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις  κατά της χούντας.
Μια μοντέρνα  μπάντα εκτελεί το χορευτικό της σε ένα ξενοδοχείο στη Γιανγκόν στις 24 Μαρτίου 2012. 
Στη  χώρα κυριαρχεί το ρεύμα  αντιγραφής του ξένου ρεπερτορίου. Μόνο λίγοι καλλιτέχνες αντιστέκονται στην επικρατούσα τάση στην Μιανμάρ, όπου η ανεξέλεγκτη πειρατεία και η αυστηρή λογοκρισία  έχει προκαλέσει ασφυξία στη μουσική βιομηχανία. (Soe Win Than / AFP / Getty Images)
Zayein Karen γυναίκες στη δεκαετία του 1920
  
Οι Κάρεν "Karen"  ή Kayin   είναι μια από τις εθνοτικές ομάδες με σινοθιβετιανή γλώσσα που κατοικούν κυρίως στα νότια και νοτιοανατολικά της χώρας, και αποτελούν περίπου το 7 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού της Βιρμανίας .Οι Κάρεν αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη εθνοτική πληθυσμιακή ομάδα  της Burma, μετά τις Bamars και  Shans.
Ο όρος "Karen" είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες που δεν μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά όπως τη γλώσσα, τον πολιτισμό, ή τη θρησκεία.
Οι Κάρεν  συχνά συγχέονται με τους Karenni, μια  υποομάδα της Padaung φυλής από την περιοχή των συνόρων της Μιανμάρ με την Ταϊλάνδη, που έγινε γνωστή  για τα δαχτυλίδια  που φορούν στο λαιμό οι γυναίκες της .
Τα σύνορα
Μερικές ομάδες  Karen, κυρίως από την Εθνική Ένωση των Karen (KNU)είναι σε πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης από τις αρχές του 1949. (Κατά τη διάρκεια του 1994 και το 1995, υπήρξαν διαφωνούντες που πήγαν με την πλευρά της στρατιωτικής χούντας ).
Ο στόχος τους στην αρχή ήταν η ανεξαρτησία. Από το 1976 συζητούν για ένα ομοσπονδιακό σύστημα παρά για ένα ανεξάρτητο κράτος. Η σύγκρουση συνεχίζεται,και από το 2006 η  έδρα της KNU  βρίσκεται μεταξύ  Βιρμανίας - Ταϊλάνδης στα σύνορα. Το 2004, το BBC, επικαλούμενο στοιχεία από ανθρωπιστικές οργανώσεις ,εκτίμησε ότι έως και 200.000 Karen έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους και 160.000 πρόσφυγες  ως επί το πλείστον Κάρεν,  ζουν σε στρατόπεδα προσφύγων στην Ταϊλανδική πλευρά των συνόρων. Το μεγαλύτερο στρατόπεδο είναι στο Μάε Λα, στην επαρχία Τακ της Ταϊλάνδης, όπου φιλοξενούνται περίπου 50.000 πρόσφυγες Κάρεν.
Εκθέσεις ακόμη πιο πρόσφατες- το Φεβρουάριο του  2010- αναφέρουν ότι ο στρατός της Βιρμανίας συνεχίζει να καίει χωριά Κάρεν, εκτοπίζοντας χιλιάδες ανθρώπους.
Οι ΗΠΑ και άλλες Δυτικές χώρες είχαν διακόψει τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση της Βιρμανίας λόγω της καταστολής των εθνοτικών ομάδων και της απαγόρευσης της θρησκευτικής ελευθερίας.( τριάντα με σαράντα τοις εκατό από αυτούς είναι Χριστιανοί) .
Πολλοί Κάρεν κατηγορούν την στρατιωτική κυβέρνηση της Burma για εθνοκάθαρση.
 Η κυβέρνηση της Μιανμάρ ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός τον περασμένο μήνα με τους αντάρτες Κάρεν, αλλά στη συνέχεια οι αντάρτες αρνήθηκαν την υπογραφή αυτής της συμφωνίας.
Εικόνες και πηγές
http://en.wikipedia.org/wiki/Karen_people
http://www.boston.com/bigpicture/2010/05/crackdown_in_bangkok.html
http://article.wn.com/view/2011/11/01/Bangkok_floods_Anger_grows_in_deluged_districts/
http://topics.nytimes.com/top/news/international/countriesandterritories/myanmar/index.html?scp=1-spot&sq=myanmar&st=cse
http://www.boston.com/bigpicture/2012/03/myanmar.html?camp=obinsite
http://www.boston.com/bigpicture/asia/
http://www.karen.org/
http://www.karennihomeland.com/
Γράψτε ένα σχόλιο

2 σχόλια:

  1. I don't even understand how I finished up right here, however I assumed this publish was great. I do not realize who you are however definitely you are going to a famous blogger should you aren't already.

    Cheers!
    Here is my weblog ... vuelos a birmania

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. I have learn a few good stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting.
    I surprise how much effort you set to make one of
    these wonderful informative web site.
    Also see my webpage > viajes a china

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.