Σελίδες

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Η Κατοχώρα περνά δύσκολες μέρες


Δείγμα-από παλιά εικονογράφηση
Η κρίση εξελίσσεται σαν ένα λανθασμένο χημικό πείραμα που εξαπλώνεται μόνο του- αν μπορεί  να  την περιγράψει κάποιος-και ταυτόχρονα οι πολιτικές και ιδεολογικές  διαφορές  μοιάζει να έχουν αυτονομηθεί, και ν'ανασυντάσσονται  σε κάτι άγνωστο.
Για τους περισσότερους, η συχνή επαφή με το απρόσμενο είναι η νέα πραγματικότητα.
Κάτω από την επιφάνεια, οι λεπτομέρειες της  καθημερινής δυσλειτουργίας απασχολούν το νου  παράγοντας μεγάλη ενέργεια που δεν υπάρχει χρόνος και τρόπος να εκφραστεί.
 Όλοι βιάζονται  γιατί έχουν κάτι σπουδαιότερο να τελειώσουν. Παρεξηγήσεις, σύγχυση, ευερέθιστα συναισθήματα, λεκτικές και  ιδεολογικές συγκρούσεις  αλλά και νοσταλγία, φαίνεται να είναι τα συστατικά αυτής της περιόδου. 
Τα γεγονότα " τρέχουν" με αποτέλεσμα την πυροδότηση της φαντασίας που κλείνει το κύκλωμα  της ευαισθητοποίησης κατευθύνοντας τη συμπεριφορά σε δραματοποιημένες ανταποκρίσεις.
Μόνο στα παραμύθια....
"Η Κόκκινη Βασίλισσα κυβερνά σκληρά ολόκληρη τη χώρα"  
Η Κατοχώρα περνά δύσκολες μέρες απ’ όταν η μοχθηρή Κόκκινη Βασίλισσα πήρε το θρόνο. Είναι, ωστόσο, μια αληθινά θαυμάσια χώρα, κι ίσως γι’ αυτό το κορίτσι που νόμιζε ότι λεγόταν "Χώρα των Θαυμάτων" πρέπει τώρα να βοηθήσει για να ξανακερδίσει τη χαμένη της αίγλη.
Η Κατοχώρα βρισκόταν πάντα στα  "Έγκατα"
Η Κατοχώρα είναι τμήμα της γης, αλλά βρίσκεται κάπου βαθιά, κάτω από το δικό μας κόσμο.
"Ο μόνος τρόπος να φτάσει κανείς εκεί είναι να κατρακυλήσει σ’ ένα λαγούμι."
 "Η Κατοχώρα βρισκόταν πάντα στα  Έγκατα, από την αρχή, όποιος κι αν καθόταν στο θρόνο της. Και θα παραμείνει στα Έγκατα μέχρι το Τέλος".
Σελίδες -δείγματα- από παλιά εικονογράφηση
Η δημοφιλής ιστορία  της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας, έγινε ταινία από τον Τιμ Μπάρτον με   πρωταγωνιστές  τους Τζόνι Ντεπ, Μία Γουασικόβσκα, Αν Χάθαγουεϊ, Ελένα Μπόναμ Κάρτερ, Κρίσπιν Γκλόβερ,και βγήκε στους κινηματογράφους το 2010. Ο σκηνοθέτης έχει μεταπλάσει την  ιστορία και τοποθετεί την Αλίκη έφηβη πια, να επιστρέφει για δεύτερη  φορά στη Χώρα των Θαυμάτων. Είναι η ίδια χώρα που επισκέφθηκε όταν ήταν παιδί, αν και  δε θυμάται τίποτα από τις προηγούμενες περιπέτειες της εκεί.
Υπόθεση:Η Αλίκη είναι μια 19άχρονη κοπέλα που αναλογίζεται το μέλλον της. Σαν έφηβη νοιώθει παγιδευμένη στις στενόμυαλες απόψεις του αριστοκρατικού  Λονδίνου, και δεν ξέρει πώς να ισορροπήσει τα δικά της όνειρα με τις προσδοκίες των άλλων. Μετά το θάνατο του πολυαγαπημένου της πατέρα, πηγαίνει σε μια συγκέντρωση με τη μητέρα και την αδελφή της, μόνο που, χωρίς να το ξέρει, το πάρτυ έχει οργανωθεί για να γίνει ο αρραβώνας της. Τη στιγμή που ο υπερόπτης και βαρετός Χάμις Ασκοτ της κάνει την πρόταση γάμου, η Αλίκη βλέπει έναν Άσπρο Λαγό, με επίσημο γιλέκο και ρολόι τσέπης να χοροπηδάει βιαστικά λίγο παραπέρα. Η Αλίκη τρέχει  πίσω του για να τον προφτάσει, και πέφτει μέσα σ’ ένα λαγούμι, για να προσγειωθεί στην Κατοχώρα, τον τόπο που πρωτοεπισκέφθηκε όταν ήταν παιδί.
 Εκεί συναντά και πάλι τους παλιούς της φίλους  την κάμπια Αβεσαλώμ, τη γάτα Τσέσαϊρ τον Τουιντελντί και Τουιντελντούμ, τον Τρελοκαπελά, και την εκδικητική  Κόκκινη Βασίλισσα.– και αναζητά το πραγματικό πεπρωμένο της.
Οι φίλοι της πηγαίνουν την Αλίκη να γνωρίσει τον Αβεσαλώμ, για να βεβαιωθούν ότι πρόκειται πραγματικά για την αληθινή Αλίκη που τους πρωτοεπισκέφθηκε, την Αλίκη που προορίζεται να τους βοηθήσει. Αρκετές φορές  μέσα στην ιστορία ο Αβεσαλώμ προκαλεί το κορίτσι να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του, πιέζοντάς την ν’ ανταποκριθεί στο δύσκολο ερώτημα: «Ποια είσαι;»
"Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων",ένα από τα πιο αγαπημένα αλλά και τρομακτικά παραμύθια, γράφτηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από τον Άγγλο συγγραφέα και μαθηματικό Λιούις Κάρολ. Ο συγγραφέας  μεταφέρει  πολύ εύστοχα την αγωνία των παιδιών για τον κόσμο που τους έχουν ετοιμάσει οι μεγάλοι.

Υ.Γ.Το κείμενο" βγήκε "σαν ιδέα στα μέσα του Μάη, μετά από μια συζήτηση με μια έκπληκτη -από το άγχος των μεγάλων-δεκάχρονη,και το σχετικό ξέσπασμά της.
Εικόνες από:
http://ellinaenamilo2.blogspot.com/2011_12_01_archive.html
Γράψτε ένα σχόλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.