Σελίδες

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Οδοιπορικό στις μικρές οάσεις της Αθήνας.

Με το θερμόμετρο να δείχνει περίπου τους 40ο, η ατμόσφαιρα στην Αθήνα είναι αποπνικτική και η ζωή δύσκολη.Τέτοιες στιγμές όσες  πράσινες οάσεις απέμειναν  στην πόλη, μας  βοηθούν να  αντιμετωπίσουμε  τον καύσωνα. Πάμε να τις θυμηθούμε ξεκινώντας από το κέντρο.
Εθνικός Κήπος
Λίγα μόλις λεπτά με τα πόδια από το Σύνταγμα, στο κέντρο της Αθήνας, ο εθνικός κήπος, πνιγμένος στο πράσινο και στα λουλούδια, προσφέρει απλόχερα σκιά κάτω από τα δέντρα του.
Για όποιον διψάσει  υπάρχει το γραφικό καφενείο του Κήπου, από την πλευρά της  Ηρώδου  Αττικού.
 Ένα δροσερό καταφύγιο, με λίμνες, πάπιες, και παιδική χαρά.
Ο κήπος  είναι ανοικτός  όλη την ημέρα.
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. 
Τα έργα δεν έχουν τελειώσει αλλά είναι πια στην τελική ευθεία, και για κάποιες ώρες  μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες  μια  διέξοδο από το επιβαρυμένο κέντρο.(το καφέ κλείνει μαζί με το μουσείο)
Πεδίον του Άρεως
Διακόσια τριάντα στρέμματα πρασίνου μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Τα μικρά παιδιά θα το χαρούν περισσότερο, αφού στο Πεδίον του Άρεως λειτουργούν τρεις παιδικές χαρές, η μία με όργανα άθλησης.
Λόφος του Στρέφη
Εύκολα προσβάσιμος με τα πόδια από τα Εξάρχεια, και τα σκαλάκια της Καλλιδρομίου. Αυτός ο ενδιάμεσος χώρος μέσα στην πόλη χαρίζει αμέσως διαφορετικές εικόνες και ανάσες δροσιάς. Στην κορυφή του υπάρχει καφέ μεζεδοπωλείο.
Ένα νησί στο κέντρο της πόλης.
Αναφιώτικα. Συνοικία στο κέντρο της Αθήνας, που βρίσκεται σχεδόν πάνω στους βράχους της Ακρόπολης. Ονομάστηκε έτσι από τους Αναφιώτες οικοδόμους  μαρμαράδες και πελεκητές της πέτρας, που εγκαταστάθηκαν εκεί αυθαίρετα κατά το 1860 και έχτισαν χωρίς σχέδιο σπίτια για να στεγαστούν. Αργότερα θα τους ακολουθήσουν και άλλοι συμπατριώτες τους και εκμεταλλευόμενοι κάθε κοίλωμα και κάθε προεξοχή, όπως πολύ καλά γνώριζαν από την γεωμορφολογία του νησιού τους, θα δημιουργήσουν  μια χούφτα  κυκλαδίτικων σπιτιών στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, παρά τις απαγορευτικές διατάξεις της τότε κυβέρνησης.

Τα Αναφιώτικα θεωρούνται  η ΒΑ προέκταση της Πλάκας, και παρόλο που  είναι τόσο κοντά, υπάρχουν άνθρωποι που μένουν μια ολόκληρη ζωή στην Αθήνα και δεν τα  έχουν επισκεφτεί.
Πώς θα πάτε: ξεκινήστε από το λουτρό των Αέρηδων  και ο περίπατος  μέσα σε 25-20λεπτά  θα σας οδηγήσει στον οικισμό.Άλλη πρόσβαση από την οδό Αδριανού και τη Θόλου.Πάρτε μαζί σας νερό.
Κήπος Νομισματικού Μουσείου
Βρίσκεται στον κήπο του Ιλίου Μελάθρου, μια μικρή πράσινη όαση στο κέντρο της Αθήνας. Ο κήπος, με έκταση 800 τετραγωνικά μέτρα, περιλαμβάνει πολλά είδη φυτών της ελληνικής χλωρίδας και κοσμείται με αντίγραφα αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων.Λειτουργεί αναψυκτήριο.
Διεύθυνση: Πανεπιστημιου 12.
Κήπος του Μεγάρου Μουσικής
Καταπράσινος και δροσερός, ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής, πίσω από την πολύβουη Βασιλίσσης Σοφίας, πνιγμένος στο πράσινο και στα λουλούδια. Είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου.
Βήμα Πνύκας
Το σημείο μπροστά στο Βήμα της Πνύκας θεωρείται το πιο δροσερό της περιοχής, ειδικά το βράδυ.
'Αλσος Παγκρατίου
Μια ανάσα  25 περίπου στρεμμάτων, στο πυκνοκατοικημένο Παγκράτι.
'Αλσος Βεΐκου
Περίπου 1.890 στρέμματα διαμορφωμένου χώρου με δέντρα, γήπεδα, θέατρο και πολλές  διαδρομές για περίπατο.
Άλσος Νέας Σμύρνης
Πενήντα καταπράσινα στρέμματα στην καρδιά της Νέας Σμύρνης  προσφέρουν δροσιά τις καυτές μέρες  του καλοκαιριού.
Μηχανική Καλλιέργεια(Θηβών 245)
Στο Δήμο του Ρέντη. 
Η Μηχανική  Καλλιέργεια  επί της οδού Θηβών. Πάρκο,καφέ-εστιατόριο και θερινό σινεμά. Απέναντι από το Village Park . Η πρόσβαση είναι εύκολη είτε με τη δημόσια συγκοινωνία είτε με αυτοκίνητο και υπάρχει δωρεάν πάρκινγκ.
Η πλατεία του Παλιού Βυρσοδεψείου
Ένα παλιό αποκατεστημένο βυρσοδεψείο, ένα καφέ κι ένας κινηματογράφος. Μηχανήματα δείγματα βιομηχανικού εξοπλισμού των αρχών του προηγούμενου αιώνα, στολίζουν την πλατεία σε διάφορα σημεία. Πώς θα πάτε: από την Πειραιώς, αριστερά στα φανάρια του “Σχολείου” της Ειρήνης Παππά, θα βρείτε την οδό Φλέμιγκ, και έπειτα από 200 περίπου μέτρα στα αριστερά θα βρείτε έναν πεζόδρομο, από όπου με τα πόδια θα βγείτε στην πλατεία του Παλιού Βυρσοδεψείου.
Στο πάρκο του Αγίου Φιλίππου στη Νίκαια.
Λόφος πευκόφυτος κατάλληλος για περπάτημα με θέα την Αθήνα και τον Πειραιά, έως και τη θάλασσα. Στην κορυφή παιδική χαρά και καφέ-εστιατόριο.Πρόσβαση από την Π.Ράλλη ακολουθώντας τις πινακίδες.
Δαφνί
Στα ερείπια του Δαφναίου Απόλλωνα, στις παρυφές του άλσους Χαϊδαρίου, το μοναστήρι του Δαφνιού στέκεται εκεί από τον 11ο αιώνα. Από το 1990 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.  Μονοπάτια που οδηγούν στο δάσος ξεκινούν έξω από το μοναστήρι. Σε απόσταση 10 λεπτών από τη Μονή Δαφνίου και ΝΔ. αυτής βρίσκεται το σπήλαιο του Πανός. Παλαιότερα στο χώρο γινόταν "η γιορτή του κρασιού". Σήμερα θα βρείτε παιδότοπο, χώρο εστίασης και καφέ.
Πώς θα πάτε: Στην περιοχή Δαφνί Χαϊδαρίου (Στάση Πάρκο ή Ψυχιατρείο)κοντά στην Ιερά Οδό. Από το Μετρό Αιγάλεω με όλα τα λεωφορεία που πηγαίνουν προς Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Χαϊδάρι ή από την αφετηρία των λεωφορείων από την Πλατεία Κουμουνδούρου,ή με αυτοκίνητο.
Μονή Καισαριανής
Πλατάνια, πεύκα και κυπαρίσσια παρέα με το τρεχούμενο νερό. Δύο βήματα από την Αθήνα, στις υπώρειες του Υμηττού.Το μοναστήρι της Καισαριανής  οικοδομήθηκε τον ύστερο 11ο αιώνα. Στον κεντρικό δρόμο, θα βρείτε  καφενείο,και πολλά μονοπάτια που οδηγούν στο δάσος, αλλά οι προσβάσεις στο δασικό οδικό δίκτυο είναι κλειστές με μεταλλικές μπάρες. Στην  περιοχή υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών (μήκους 9 χλμ. περίπου) μικρού και μεγάλου πλάτους που δίνουν τη δυνατότητα διάσχισης αλλά και περιφερειακής διέλευσης.
Πώς θα πάτε: Την ευρύτερη περιοχή Καλοπούλας διασχίζει ο κεντρικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί από την Καισαριανή στην λεωφόρο Κατεχάκη και στην Περιφερεική Υμηττού (και αντίθετα) και στην κορυφή του Υμηττού, και από δεκαετίας προς την περιοχή Παπάγου-Αγ.Παρασκευής. Ο δρόμος αυτός αποτελεί την πρόσβαση στο δάσος, στην ευρύτερη περιοχή και στις εγκαταστάσεις της κορυφής του βουνού (ραντάρ, κεραίες κλπ).  Οι γραμμές 223 και 224  τερματίζουν στο νεκροταφείο της Καισαριανής. Για τους επισκέπτες με αυτοκίνητα υπάρχει χώρος στάθμευσης.
Εικόνες και πηγές.
http://www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.