Σελίδες

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Μικροχρηματοδοτήσεων Progress


Εδώ είμαστε  τώρα. Λίγο πριν τον τρίτο  χειμώνα της κρίσης  και  μπροστά  μας  βρίσκεται μια  ακόμη πιο δύσκολη χρονιά .
Οι  παγκόσμιες τάσεις δεν δείχνουν να είναι διαφορετικές  και  η  οικονομική κρίση απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της.
Από την εμφάνιση των πολιτικών  (και σε αντίθεση με  ότι λένε), φαίνεται ότι οι περισσότεροι από αυτούς ζουν με το κεφάλι  στην άμμο, ελπίζοντας ότι με κάποιο μαγικό τρόπο  η  οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει  μόνη της.(1)
 Και η αλλαγή δεν πρόκειται να έρθει  από αυτούς  που την προκάλεσαν όπως όλοι ομολογούν.
Το μέγεθος των επιπτώσεων στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι ακόμη άγνωστο.
Και ανοιχτό το σοβαρό ενδεχόμενο της κατάρρευσης του ευρώ και της ΕΕ με ότι  αυτό συνεπάγεται. Μας περιμένουν άγριες ημέρες και οι προοπτικές απασχόλησης  στη χώρα μας λιγοστεύουν.(2)
Οι άνθρωποι κάτω των 50 που  αναλογικά αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων, έχασαν περισσότερο από το 50% του μισθού τους, και βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια οικονομία χωρίς σημεία διαφυγής. Τα πράγματα είναι χειρότερα για όσους είναι γύρω στα 50 και  βρίσκονται να υποαπασχολούνται ,και μάλλον δεν πρόκειται να ζήσουν κάτι καλύτερο. Είναι πικρό αλλά αυτή είναι η αλήθεια.
Τότε τι μένει;
 Να ενισχύσουμε  κάθε πτυχή της ύπαρξής μας.
Η ζωή είναι μια περιπέτεια  και χρειάζεται να θυμόμαστε κάθε φορά που δεν είμαστε καλά, να πετάμε τις παλιές  μας αποσκευές  και τις ιδέες, και να τολμάμε να περπατήσουμε σε νέους δρόμους.
Οι αρχές που είχαμε υιοθετήσει την περίοδο της ασφάλειας και επηρεάζουν ακόμη την αντίληψη και την ερμηνεία που δίνουμε στα προβλήματα του καιρού μας,  χρειάζονται επαναπροσδιορισμό.
Ίσως να μην υπάρχουν πια έτοιμες συνταγές και επιτυχημένες  λύσεις.
Και για πολλούς από εμάς η επιβίωση να είναι μια τέχνη που θα πρέπει να μάθουμε από την αρχή.
Ας αφήσουμε  πίσω  τις όποιες ιδέες  είχαμε πως  τα πράγματα πρέπει να γίνονται μόνο με  συγκεκριμένους  τρόπους, και ας δούμε τι άλλο υπάρχει.

Όταν τα πρότυπα  σπάνε,είναι η στιγμή που  αναδύονται νέοι  κόσμοι.
«Η κρίση είναι μια ευκαιρία αλλαγής. Είναι μια καλή στιγμή για να δημιουργήσεις νέες δουλειές, ειδικά στην πράσινη οικονομία". Για παράδειγμα, στη δική μας περιφέρεια στη Βόρεια Ιταλία πριν από τρία χρόνια (το 2007)στην εγκατάσταση ηλιακών πάνελ εργάζονταν 250 άτομα και σήμερα είναι 5.000(2010). Δημιουργήσαμε πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας μόνο σε μια περιφέρεια: υπάρχουν νέες δουλειές, όχι όμως στην παραδοσιακή οικονομία, είχε  πει  μεταξύ άλλων ο Φάμπιο Σαλβιάτο (πρόεδρος της Ηθικής Τράπεζας στη γειτονική Ιταλία) όταν  μίλησε στην Αθήνα, με θέμα την λειτουργία και τον διαφορετικό προσανατολισμό μιας Ηθικής τράπεζας.
Η σχετική προσπάθεια στην Ελλάδα εγκαταλείφθηκε πριν καν ξεκινήσει. Και στον τομέα της βιομηχανίας ειδικά όπου εμπλέκονται Συνεταιρισμοί, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα: ΣΕΚΑΠ ΑΕ ,ΕΛΒΙΖ ΑΕ, ΔΩΔΩΝΗ, ΛΑΡΚΟ, αλλά και ΑΤΕbank,και άλλες συνεταιριστικές τράπεζες βρίσκονται  είτε σε  διαδικασία πώλησης μέρους του  ποσοστού των μετοχών τους, είτε σε κατάσταση απόλυτου κινδύνου να κλείσουν από έλλειψη ρευστότητας. Δείτε εδώ:
 Και είναι δυνατόν να υπάρξει  επενδυτής που θα δαπανήσει χρήματα την σημερινή εποχή, σε  επιχειρήσεις που έχουν χάσει το μερίδιο αγοράς που κατείχαν;
Περισσότερα γ'αυτά τα θέματα  θα έχουμε στο μέλλον. Τώρα αναζητάμε τις όποιες λύσεις υπάρχουν-ή μοιάζουν με λύσεις- για να ελαφρύνουμε  τα αδιέξοδα.
Για όσους αναζητούν εργασία και δεν δειλιάζουν να αλλάξουν χώρα, είχαμε μιλήσει για την Πύλη  EURES.
Μια άλλη διέξοδος θεωρητικά πάντα, είναι η χρηματοδότηση για την  έναρξη κάποιας  αυτο-απασχόλησης.
Πάροχοι  μικροπιστώσεων
Οι Μικροχρηματοδοτήσεις Progress είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ  με κεφάλαιο 200 εκατ. €  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το οποίο διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Στόχος  είναι να αυξηθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση -με  δάνεια κάτω των € 25 000 - σε μικρο-επιχειρηματίες  και  αυτοαπασχολούμενους. Έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μπορούν να ωφεληθούν ομάδες με περιορισμένη πρόσβαση στην συμβατική πιστωτική αγορά. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται  γυναίκες επιχειρηματίες, νέοι επιχειρηματίες, επιχειρηματίες που ανήκουν σε μια μειονότητα, π.χ, με αναπηρία, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Progress, η ΕΤΕ έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τους παρόχους μικροχρηματοδοτήσεων που αναφέρονται παρακάτω. Τα ιδρύματα αυτά ενεργούν ως ενδιάμεσοι φορείς για την παροχή μικροπιστώσεων (δάνεια κάτω από 25.000 ευρώ) σε μελλοντικούς επιχειρηματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών και / ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Οι ενδιάμεσοι φορείς  μικροχρηματοδοτήσεων Progress
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Μικροχρηματοδοτήσεων Progress δεν παρέχει  το ίδιο άμεση χρηματοδότηση προς τα άτομα, αλλά λειτουργεί  μέσω των τραπεζικών δομών που έχει ορίσει κάθε χώρα.
 Ο ενδιάμεσος χρηματοπιστωτικός οργανισμός θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με  τις ειδικές απαιτήσεις και τις  διαδικασίες εφαρμογής. Περισσότερα εδώ: http://www.eif.org/what_we_do/microfinance/progress/index.htm
Στη σχετική  ιστοσελίδα της Ε.Ε επίσημα αυτό το ρόλο τον έχει σήμερα  για την Ελλάδα,η
Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα Λτδ (PCB).Περισσότερα  για την Τράπεζα εδώ:
Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα επικεντρώνεται  στους νέους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν μπορούν να παράσχουν επαρκείς εμπράγματες εγγυήσεις,όπως δηλώνουν.


Διευκρινήσεις
Ο όρος μικρο χρηματοδοτήσεις χρησιμοποιείται καταρχήν στο πλαίσιο της υποστήριξης ανθρώπων που στερούνται αξιοπιστίας για τα δεδομένα των τραπεζών με αποτέλεσμα να αποκλείονται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Συλλογικά ή ατομικά, φτωχοί άνθρωποι εγγυοδοτούνται να δανειστούν χρήματα και να πραγματοποιήσουν μία μικρή επένδυση που θα αυξήσει τις ευκαιρίες τους για εισροή κερδών. Ο δανεισμός χρημάτων και η λογική «κάν’ το μόνος σου» έχουν τεράστια επίδραση σε ό,τι αφορά την διεύρυνση των ικανοτήτων και τη μείωση της εξάρτησης.
===
Η λογική των μικροχρηματοδοτήσεων στηρίζεται στην παροχή εχεγγύων για δανεισμό αυτών που δεν έχουν πρόσβαση σε τράπεζες, ασφάλιση ή σταθερή απασχόληση και που δεν μπορούν να δώσουν στις τράπεζες τίποτε παραπάνω από το λόγο τους για αντάλλαγμα. Οι μικροχρηματοδοτήσεις βασίζονται στην αξιοπιστία και τον αμοιβαίο σεβασμό, που όπως έχει αποδειχτεί αυτός ο συνδυασμός είναι ικανός να κατατροπώσει τη φτώχεια. Μάθετε περισσότερα για τον τύπο χρηματοδότησης που καλύπτει τις ανάγκες σας και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να υποβάλετε σχετική αίτηση.
http://ec.europa.eu/small-business/funding-partners-public/finance/index_el.htm

Υπάρχουν πολλά  παραδείγματα  οργανισμών που παρέχουν μικροπιστώσεις  παγκοσμίως. Σε μια έρευνα που έκανα,το κόστος της παροχής είναι μεγάλο,και δεν διαφέρει από αυτό των δικών μας τραπεζών.
Πολλές από τις 16 Συνεταιριστικές Τράπεζες, της χώρα μας  μεταξύ των οποίων και η Συνεταιριστική Τράπεζα ΗΠΕΙΡΟΥ, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Τράπεζα προχώρησαν σε υπογραφή σύμβασης συνεργασίας με τον ΕΦΕΠΑΕ, η διάρκεια της οποίας οριοθετείται μέχρι το 2015,και παρέχουν επίσης  δάνεια. Οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας που χρηματοδοτούν αφορούν σε δράσεις που θα ενταχθούν στο ΕΠΑΝ II ,και είναι η μεταποίηση,ο τουρισμός, το  εμπόριο και οι υπηρεσίες ,για επιχειρήσεις στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.Δείτε περισσότερα : 
Τις ίδιες δυνατότητες  παρέχουν και οι υπόλοιπες,που δεν αναφέρονται ονομαστικά εδώ.
*
Πληροφορίες - Ιστότοπος  Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων
Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Μικροχρηματοδοτήσεων Progress (ιστότοπος ΕΤΕ) (EN)
Εδώ:http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=836&intPageId=1209&langId=el
===
(1)Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για το έτος 2012 υπάρχει υποχρέωση απορρόφησης πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία συνολικού ύψους 4.025 εκατ. ευρώ.
Μέχρι και τις 17/5/2012 η απορρόφηση των πόρων για το 2012 ανέρχονταν σε μόλις 9%, ενώ ακόμη πιο αποκαρδιωτικά είναι τα συνολικά στοιχεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ: 8.021,6 εκατ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη επί συνόλου 24.320 εκατ. ευρώ, ήτοι, ποσοστό απορρόφησης 33%.Εδώ η συνέχεια 

(2)Συγχωνεύουν σχολεία-νοσοκομεία. Γιατί όχι και εκκλησίες;
Την ίδια ώρα που εργάτες μένουν άνεργοι ή τους πετσοκόβουν το μισθό και τα δικαιώματα, η εκκλησία παραμένει αφορολόγητη και απορροφά ένα σωρό επιδοτήσεις (κρατικές , ευρωπαϊκές)και η πολιτεία πληρώνει  και τους μισθούς τους. Συνέχεια: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.