Το ενδιαφέρον που δείξατε για το δέντρο ήταν μεγάλο.Συνεχίζουμε με τρίτη ανάρτηση με λίγες εικόνες και πολλούς συνδέσμους που μπορεί να φανούν χρήσιμοι τόσο για την καλλιέργεια, όσο και για τις ιδιότητες του δέντρου.
Το πρώτο κείμενο για τις Τζιτζιφιές ξεκίνησε από
νοσταλγία του δέντρου και της περιοχής στην Αττική που κάποτε βρισκόταν σε αφθονία. Στο
δεύτερο κείμενο έγινε μια βιαστική καταγραφή κάποιων ιδιοτήτων του που οι Ασιατικοί λαοί εκτιμούν πολύ.
Εδώ, θα σας ζητήσουμε "να γίνουμε" και "να γίνετε" σύμμαχοι με όποια φύση μας απέμεινε, και να προσπαθήσουμε να μην παραμελούμε τα δέντρα που δεν γνωρίζουμε τι μπορούν να μας δώσουν,ή δεν μας φαίνονται ελκυστικά.
Όπως θα διαπιστώσετε από τους συνδέσμους ειδικά με την ποικιλία Ζίζυφος Spina Christi(που είναι πολύ ανθεκτική στις ακραίες καιρικές συνθήκες)αλλά και άλλες, το Ισραήλ κατάφερε να πρασινίσει την έρημο.
Οι σπόροι του κρατούν την ικανότητα βλάστησης ακόμη και μετά από 2,5 χρόνια. Οι ποικιλίες πολλές και μέχρι σήμερα μόνο στην Κίνα έχουν καταμετρηθεί πάνω από 800 .
Στην Ινδία, υπάρχουν περισσότερες από 90 ποικιλίες που διαφέρουν ως προς το σχήμα των φύλλων, τη μορφή των φρούτων, το χρώμα, τη γεύση, ακόμη και την εποχή καρποφορίας. Ακολουθούν κάποιες εικόνες με τις διαφορές στα φρούτα και τα φύλλα. Πατήστε στο σύνδεσμο κάτω από την εικόνα για περισσότερες πληροφορίες.
Η ίδια ποικιλία από κοντά.
Τα τζίτζιφα όπως και οι σταφίδες και τα σύκα, έχουν χαρακτηριστεί φρούτα θρεπτικά και μαλακτικά. Τρώγονται τόσο φρέσκα όσο και αποξηραμένα.Είναι φτηνά και άφθονα, μπορούν να αποθηκευτούν,και έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.
Το σιρόπι και το αφέψημα από τα φρούτα ήταν στο παρελθόν διαδεδομένα, αλλά τώρα πολύ λίγο χρησιμοποιούνται. Η πάστα από τα τζίτζιφα, γίνεται από αραβικό κόμμι, φρούτα και ζάχαρη. Μπορεί να διαλυθεί και να χρησιμοποιηθεί σαν χυμός και σαν αφέψημα,και συχνά αναμιγνύεται με άλλα υλικά.
Στη Βιρμανία, την Κένυα. και αλλού, ο φλοιός χρησιμοποιείται για τη βαφή μεταξιού και άλλων υφασμάτων. Παράγει ένα χρώμα σχεδόν σαν της κανέλας.
Τα φρούτα ζαχαρωμένα,όπως τα συνηθίζουμε και εμείς,και τα βρίσκουμε στα ζαχαροπλαστεία.
|
Αποξηραμένα |
|
Ziziphus-Jujuba india
Προέλευση: Ιράν, Κεντρική Ασία, Θιβέτ, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία. Μεγάλος θάμνος η δενδρύλλιο,είναι φυτό της οικογενείας των ραμνοειδών, 50 είδη της οποίας ευδοκιμούν στις θερμές και εύκρατες χώρες. Πηγή:http://www.botanical-park.com
|
|
Elaeagnus x ebbingei Coastal Gold
Αειθαλής θάμνος με μικρά λευκά εύοσμα άνθη το φθινόπωρο και κόκκινους εδώδιμους καρπούς το χειμώνα. Έχει δίχρωμα κίτρινα φύλλα με πράσινο περίγραμμα. Το γένος περιλαμβάνει 50 περίπου είδη αειθαλών και φυλλοβόλων δένδρων και θάμνων που καλλιεργούνται άλλες φορές για το διακοσμητικό φύλλωμά τους και άλλες φορές για τα αρωματικά άνθη που ακολουθούνται από εδώδιμους καρπούς.
|
|
Ziziphus lotus
Φημολογείται ότι ήταν ο λωτός των αρχαίων. |
Στη χώρα μας το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. δημιούργησε συλλογές επιλεγμένων εγχώριων γενοτύπων, κρανιάς, τζιτζιφιάς και κουμαριάς. Στις συλλογές αυτές συμπεριλαμβάνονται και ορισμένες ξένες ποικιλίες τζιτζιφιάς, που δίνουν καρπούς πολύ μεγάλου μεγέθους και παρουσιάζουν ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον.
Εικόνες και πηγές:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jujube
http://www.bayflora.com/jujubetrees.html
http://www.actaplantarum.org/acta/galleria1.php?id=970
Φυτώριο:
www.delta-trees.blogspot.com
http://herbs.ygoy.com/2009/09
http://tani.gr/gr/plant.aspx?plant_id=1185
http://users.sch.gr/kassetas/zzzzTREES9.htm
http://www.sagebud.com/indian-jujube-ziziphus-mauritiana/
http://www.desertoverde.ch/album/ziziphus-spina-christi/ziziphus-spina-christi-spine-jpg/
Φυτώριο:
http://www.antemisaris.gr/product.aspx?iid=2920
http://www.flowersinisrael.com/Ziziphusspina-christi_page.htm
http://www.botanical-park.com/pages.aspx?id=178&lang=en
http://www.seasonalchef.com/jujubes.htm
ivbaofood.alibaba.com
!!!!! Ούτε ΄ηξερα ότι υπήρχαν τόσες ποικιλίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα έβαζα στοίχημα ότι τζιτζιφιά είναι μόνο μία: Η elaeagnus-angustifolia..
Να είσαι καλά..
Καλημέρα!
Καλησπέρα ελίτσα. Ναι είναι πολλές οι παραλλαγές του δέντρου. Προσωπικά έχω γνωρίσει δύο.Την elaeagnus-angustifolia που δεν έμπαινα στον κόπο να σκαρφαλώσω για να μαζέψω τα φρούτα της- γιατί όταν ωριμάσουν πολύ μοιάζουν με παραγινομένο μήλο- και άλλη μία που δεν ξέρω πια ήταν, που την ίδια εποχή οι καρποί της ήταν πράσινοι και τραγανοί ,και σκοτωνόμασταν ποιος θα πρωτομαζέψει τα κλαδιά που φτάναμε.
ΔιαγραφήΧαίρομαι που πέρασες από δω, γιατί εδώ και πολύ καιρό δεν μπορώ να στείλω σχόλια στο blogger.Θέλω την άδεια σου για την αναδημοσίευση ενός κειμένου, (Κουκουλοφόροικαι άλλες δυνάμεις αν θυμάμαι καλά)και αν γνωρίζεις να μου πεις που απευθύνεται κάποιος όταν του καταργούν το ιστολόγιο;αυτό με τα σχόλια που δεν μπορώ να στείλω συμβαίνει μήνες.
Donasonora..
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε αναδημοσίευση δεν χρειάζεται να με ρωτάς..
Δεν κατάλαβα καλά τί εννοείς ?? Σου κατάργησαν ιστολόγιο???
Επειδή μου έχει αλλάξει ο πανόπτης μου δεν ξέρω κι εγώ τί μου γίνεται..
Αλλά πήγαινε στον πίνακα ελέγχου σου και πάνω δεξιά έχει ένα μικρό γραναζάκι που λέει επιλογές μπλόγκερ πάτα το και θα σου βγάλει βοήθεια για μπλόγκερ..Θα σου λύσει πολλά προβλήματα ...αν θέλεις γράψε μου στο gmail μου αν μπορώ να βοηθήσω περισσότερο..
Καλό σου βράδυ
Γεια σας και καλη χρονια.. Υπαρχουν τζιτζιφιες, που ειναι διακοσμητικες, δηλαδη δεν βγαζουν καρπους?
ΑπάντησηΔιαγραφή