Σελίδες

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Το λουλούδι του ήλιου.


Ο ηλίανθος ή ηλιοτρόπιο είναι ένα φυτό όμορφο, όσο και  χρήσιμο. Η μεγάλη  οικονομική  του αξία  οφείλεται στα πολλά  προϊόντα που αποδίδει και κυρίως στο λάδι- ηλιέλαιο- που περιέχουν οι καρποί του (ηλιόσποροι) σε ποσοστό έως 32%. Το λάδι του  χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην κουζίνα και ειδικά  για τηγάνισμα επειδή η θερμοκρασία καπνίσματος του είναι υψηλή( περίπου στους 230 βαθμούς Κελσίου).Από το φυτό δεν περισσεύει τίποτα κάθε σημείο του είναι χρήσιμο. Παρασκευάζονται μαργαρίνες, οι σπόροι τρώγονται αποξηραμένοι ή καβουρντισμένοι ενώ τα υπόλοιπα  των κεφαλών χρησιμοποιούνται  ως ζωοτροφές. Από τα συμπιεσμένα περικάρπια παράγεται καύσιμη ύλη με την μορφή βιόμαζας ή  pellets, ενώ από τους σπόρους παράγεται βιοντίζελ.
Από τα περικάρπια και τα κεφάλια μετά την παραλαβή των σπόρων εξάγεται πηκτίνη ενώ από τους βλαστούς κατασκευάζονται ινοσανίδες.
Οφέλη για την υγεία.
Οι  άψητοι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, κάλιο, φθόριο, μαγνήσιο, λεκιθίνη,βιταμίνες, φυτικές ίνες,κ.ά.  Περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες τα λιπαρά οξέα ω-6 και κυρίως λινολεϊκό οξύ, και φυλλικό οξύ.  Από τα συνολικά τους λιπαρά περίπου το 70% είναι πολυακόρεστα, το 20% μονοακόρεστα και μόνο το 10% είναι κορεσμένα.
Τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα που περιέχουν τους καθιστούν ευεργετικούς σε προβλήματα των αρθρώσεων και τους σκελετικούς  πόνους,  δρουν σαν ελαφρά  ηρεμιστικά, και βελτιώνουν πολλά άλλα συστήματα όπως την όραση. Οι ηλιόσποροι  σαν καλή πηγή φυτοστερολών  θεωρούνται ωφέλιμοι  για την καρδιά , και επιπλέον ευεργετικοί για όσους υποφέρουν από ουρία, ρευματισμούς και διαβήτη, αποτρέπουν τους σχηματισμούς πέτρας , και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Από τα άνθη του εξάγεται μία κίτρινη χρωστική.

Δεν υπάρχει πιο καλοκαιρινό λουλούδι από τον ηλίανθο, το λουλούδι του ήλιου. Οι ηλίανθοι είναι πανεύκολοι στην περιποίηση και εντυπωσιακοί, ιδανικά ετήσια φυτά για το δικό μας κλίμα. Πανέμορφες οι νάνες ποικιλίες, τεράστιες και νόστιμες οι βρώσιμες ποικιλίες. Οι νάνες ποικιλίες που φτάνουν μέχρι τα 40 εκατοστά σε ύψος είναι κατάλληλες για γλάστρες και για τον κήπο
ενώ οι βρώσιμες που ξεπερνούν το 1 μέτρο σε ύψος πρέπει να φυτεύονται αποκλειστικά στον κήπο.
Πηγή:valentine.gr
Στη γεωργία, τα πλεονεκτήματα του ηλίανθου είναι πολλά αλλά κυρίως  αποτελεί επένδυση «χαμηλού ρίσκου» λόγω του μικρού καλλιεργητικού  κόστους(συγκρινόμενο πάντα με άλλα φυτά).
Στις μέρες μας απαιτεί τον μισό προϋπολογισμό σε σχέση με την καλλιέργεια βαμβακιού και το ένα τρίτο των χρημάτων σε σύγκριση με το καλαμπόκι, ενώ οι απαιτήσεις  του σε νερό είναι μικρές.
Η ζήτησή του από τη βιομηχανία, είναι μεγάλη και δεδομένη από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί  η στροφή  προς τα ενεργειακά φυτά, και η χρήση του φυτού ως βιοκαύσιμο. Στα λίγα χρόνια παρουσίας των ενεργειακών καλλιεργειών  με σκοπό την παραγωγή βιοκαυσίμων στη χώρα μας, ο ηλίανθος  βρίσκεται ψηλά στη λίστα των φυτών προσφέροντας σταθερό εισόδημα μέσω της συμβολαιακής γεωργίας.
*
Το είδος "H. anuus" καλλιεργείται κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη σε έκταση 40 έως 50 χιλιάδων στρεμμάτων σύμφωνα με στοιχεία του 2002 που αναφέρει η Βικιπαίδεια.
Είναι τόσο μεγάλη η ζήτησή του, που οι  εταιρείες  προσεγγίζουν τους αγρότες προσφέροντας τους συμβόλαια, εξασφαλίζοντας τους έτσι σταθερά κέρδη, αναφέρει στις αρχές του χρόνου στο Έθνος ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βισαλτίας  Σερρών,κ. Παύλος Αραμπατζής.
Απόδοση
Τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα οι παραγωγοί με τις εταιρείες παραγωγής βιοντίζελ δίνουν τιμές από 0,37 - 0,42 ευρώ/κιλό των παραγόμενων ελαιούχων σπόρων.
Ωστόσο το ενδιαφέρον από τους αγρότες για συμμετοχή στην παραγωγή, παραμένει μεγάλο.
Και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο ηλιόσπορος στηρίζεται στη συμβολαιακή γεωργία και εξασφαλίζει τον παραγωγό,αλλά και η δυνατότητα εξαγωγής του στην Ευρώπη, η οποία κυριολεκτικά διψά για βιοκαύσιμα αναφέρει ο κ.Π. Αραμπατζής.
milk thistle
Η παραγωγή βιοντίζελ της χώρας μας  καλύπτει χαμηλό ποσοστό έναντι της ΕΕ (2% έναντι 5,75%),το οποίο συμπληρώνει  με εισαγωγές  από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία και Βουλγαρία), ενισχύοντας ουσιαστικά τους αγρότες των χωρών αυτών. Δηλαδή, οι Έλληνες αγρότες αναγκάζονται να κινούν τα τρακτέρ τους με βιοντίζελ από Βουλγαρία, Ιταλία κ.λπ., ενώ μπορούν κάλλιστα να το παράγουν οι ίδιοι και σε σύντομο χρόνο να γίνουν εξαγωγείς, καθώς οι αποδόσεις σε βιοντίζελ των ενεργειακών φυτών στην Ελλάδα είναι κατά πολύ υψηλότερες από ό,τι στις πιο βόρειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λόγω ηλιοφάνειας και υψηλότερων θερμοκρασιών.
Σήμερα τα ΕΛ.ΠΕ. αγοράζουν το ελληνικό (κατά προτεραιότητα) και το εισαγόμενο βιοντίζελ προς 1,28 ευρώ το λίτρο και το αναμειγνύουν υποχρεωτικά με το πετροντίζελ.
Παράλληλα, με την κατάργηση των διαφορετικών τιμολογήσεων πετρελαίου και τη διαμόρφωση ενιαίας τιμής για πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης και αγροτικό, θα προκληθεί οξύ πρόβλημα στο κόστος παραγωγής των γεωργικών προϊόντων,το οποίο θα γίνει ακόμη οξύτερο από το 2013, που θα τελειώσουν οι επιδοτήσεις στη γεωργική παραγωγή.
Η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών όπως είναι ο ηλίανθος μπορεί να αξιοποιήσει μεγάλο μέρος  της αγροτικής γης που σήμερα είναι σε υποχρεωτική αγρανάπαυση. Οι παραγωγοί μπορούν να παράγουν εύκολα οι ίδιοι τα καύσιμα  που χρειάζονται για κίνηση (τρακτέρ  αυτοκίνητα) και για θέρμανση, ενώ πέραν αυτού το βιοντίζελ είναι περιζήτητο στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ευρώπη με άριστες προοπτικές εξαγωγών.
Τα μυστικά για μια αποδοτική καλλιέργεια
Το κόστος για την ανάπτυξη της καλλιέργειας ηλιάνθου κυμαίνεται από από 30 μέχρι 60 ευρώ το στρέμμα ανάλογα με τις εισροές και τα ενοίκια.
 Με απόδοση που φθάνει τα 500 κιλά ανά στρέμμα, επιτυγχάνεται ένα ικανοποιητικό εισόδημα.
Δεν απαιτούνται καθόλου εργατικά έξοδα όπως συμβαίνει με άλλες σκαλιστικές καλλιέργειες.
Είναι χαμηλού ρίσκου και δεν επηρεάζεται από έκτακτους παράγοντες και θεωρείται ιδανική στην εναλλαγή των καλλιεργειών δημιουργώντας αύξηση των αποδόσεων σε επόμενες καλλιέργειες.
Ο ηλίανθος, μπορεί να ευδοκιμήσει σε όλων των ειδών τα εδάφη. Τα βαθιά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Σε φτωχά ξηρικά χωράφια, το νερό στη διάρκεια της άνοιξης είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας. Σε γερά χωράφια πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική ποσότητα αζώτου, γιατί υπάρχει κίνδυνος πλαγιάσματος των φυτών.
Εποχή σποράς: είναι το διάστημα αρχές Μαρτίου με αρχές Απριλίου, ανάλογα βέβαια με την περιοχή.
Η εποχή σποράς είναι ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, γιατί από αυτήν εξαρτάται το κανονικό φύτρωμα του σπόρου. Η σπορά γίνεται νωρίς την άνοιξη και όταν η θερμοκρασία εδάφους σταθεροποιηθεί στους 8°C. Με την πρώιμη σπορά αυξάνονται οι στρεμματικές αποδόσεις και η περιεκτικότητα του σπόρου σε έλαιο.Επίσης δίνεται η δυνατότητα στο φυτό να αξιοποιήσει τις βροχές Μαΐου - Ιουνίου μια που το κρίσιμο στάδιο για την παραγωγή του ηλίανθου είναι το τελείωμα της ανθοφορίας.
Αμειψισπορά.
 Η αμειψισπορά με σιτηρά ή όσπρια είναι πολύ διαδεδομένη. Το σιτάρι που διαδέχεται τον ηλίανθο ευνοεί  τις αποδόσεις. Εάν έχει προηγηθεί καλλιέργεια σιταριού, η απόδοση του φυτού θα είναι πολλαπλάσια. Λόγω του μεγάλου βάθους του ριζικού του συστήματος, επίσης, ο ηλίανθος εκμεταλλεύεται καλύτερα τα αποθέματα του νερού και, κατά συνέπεια, η παραγωγή μεγιστοποιείται.
Η αμειψισπορά είναι απαραίτητη για τον ηλίανθο με κύριο στόχο την αποφυγή ανάπτυξης του παρασίτου της οροβάγχης, αλλά και κάποιων σοβαρών ασθενειών όπως αυτής του περονόσπορου.
Περισσότερα: στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βισαλτίας, Νιγρίτα Σερρών Τηλ:  2322022098
Πηγή Έθνος
Ευρώπη -Sarasota- Φλώριδα-Αμερική
Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στον ηλίανθο.(25/9/2012 )
 Στα 40 λεπτά/κιλό πληρώνονται τελικά οι παραγωγοί  Έπεσε πριν από περίπου μια εβδομάδα η αυλαία στην συγκομιδή του ηλίανθου, με τους αγρότες να πληρώνονται τελικά – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου – στα 40 λεπτά το κιλό ενώ τα συμβόλαια που είχαν υπογραφεί αρχικά ήταν πέντε λεπτά χαμηλότερα, δηλαδή στα 35 λεπτά/κιλό
Το αποτέλεσμα αυτό ήταν απόρροια της εντονότερης ζήτησης που διαμορφώθηκε λόγω της μείωσης  της παραγωγής η οποία προκλήθηκε από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού. «Κάποιοι δεν πότισαν λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου. Άρχισαν να κατεβάζουν το κοστολόγιο δηλαδή με λάθος τρόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ηλίανθου Δράμας, Χρήστος Γκόντιας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε και από ένα ακόμα γεγονός. Αυτό της «αφερεγγυότητας» που επέδειξαν – σύμφωνα με τον κ. Γκόντια – κάποιοι αγρότες έναντι των βιομηχανιών, παραδίδοντας μέρος της παραγωγής τους σε μεταποιητές οι οποίοι τους έδιναν μεγαλύτερη τιμή.
Και προσθέτει: «Αυτό δεν είναι κακό. Το κακό είναι ότι δεν τηρήθηκε το συμβόλαιο. Επίσης κάποια άλλοι παραγωγοί συγκόμισαν για παράδειγμα 300 κιλά και από αυτά έδωσαν στην εταιρεία που είχαν συμβόλαιο τα 100 και τα υπόλοιπα 200 τα παρέδωσαν σε αυτή που έδωσε εκ των υστέρων την παραπάνω τιμή. Αν οι αγρότες δεν αποβάλουν αυτό τον “τυχοδιωκτισμό” δεν θα γίνουν ποτέ επαγγελματίες αγρότες και ποτέ δεν θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν συμβόλαια. Πέρσι καταβάλαμε προσπάθειες να κρατήσουμε την συμβολαιακή γεωργία στον ηλίανθο. Όταν ένα προϊόν είναι συμβολαιακό, το δουλεύεις διαφορετικά διότι γνωρίζεις εκ των προτέρων τα έξοδά σου, τα κοστολόγια, την τιμή πώλησης και κάνεις τους υπολογισμούς σου. 
Πέντε λεπτά πάνω τελικά οι τιμές
Από την πλευρά του ο κ. Οδυσσέας Γαβρανίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βιοντίζελ Ελλάδος αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «Όσον αφορά τις αποδόσεις συγκριτικά με πέρσι ήταν κατά μικρό ποσοστό λίγο πιο χαμηλά. Τα συμβόλαια φέτος ήταν στα 35 λεπτά/κιλό και τελικά ανέβηκαν περίπου 5 λεπτά/κιλό με αποτέλεσμα οι αγρότες να πληρωθούν με 40 λεπτά/κιλό». 
Σχετικά με την επόμενη καλλιεργητική περίοδο ο κ. Γαβρανίδης εκτιμά: «Από την αίσθηση που έχω είναι ότι την επόμενη χρονιά θα αυξηθεί η καλλιέργεια και ένας επιπλέον λόγος είναι το χαμηλό κόστος καλλιέργειας».Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με πόσο στρέμματα καλλιεργήθηκαν φέτος ο κ. Γαβρανίδης μας απάντησε ότι ήταν περίπου στα 800.000 στρέμματα.
Χρήστος Διαμαντόπουλος Πηγή:
Εικόνες
valentine.gr
www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=147102&categoryid=18
*
Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.