Σελίδες

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Σεμινάρια Κηποτεχνίας σε ιδιώτες, εταιρίες, και κοινωνικές ομάδες

 John William Waterhouse 
Από την Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου (Π.Ε.Ε.Γ.Ε.Π.)πήραμε μια ανακοίνωση σχετική με τα σεμινάρια που προγραμματίζει να γίνουν άμεσα,και  απευθύνονται σε επαγγελματίες, ιδιώτες, εταιρίες και κοινωνικές ομάδες.
Δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους Γεωτεχνικούς που ασχολούνται με το χώρο του πρασίνου και του περιβάλλοντος αλλά και φοιτητές να εργαστούν δίπλα σε έμπειρους συναδέλφους, να πάρουν γνώση, να πειραματιστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να παράγουν έργο.
 Έχει ήδη πραγματοποιηθεί  το πρώτο Σεμινάριο – Workshop με θέμα «Σχεδιασμός, Εγκατάσταση και Συντήρηση Φυτεμένων Δωμάτων» και προγραμματίζονται άμεσα τα ακόλουθα:
Το δεύτερο  Σεμινάριο θα έχει θέμα :
«Χλοοτάπητες: από την επιλογή έως τη χρήση»
Επιστημονικός Υπεύθυνος του  Σεμιναρίου είναι ο κ. Σπαντιδάκης Ιωάννης. Η έναρξη του  έχει προγραμματιστεί για τις 20 Μαρτίου 2013 και η διάρκειά του θα είναι τέσσερις εβδομάδες.
Στην συνέχεια αυτών των Σεμιναρίων προγραμματίζονται  τα παρακάτω :
 «Σχεδιασμός και Κατασκευή Μικρών Ιδιωτικών Κήπων»
(Επιστημονικός Υπεύθυνος : Παπαδημητρίου Εύα)
 «Σχεδιασμός, Οργάνωση και Λειτουργία Αστικού Λαχανόκηπου»
(Επιστημονικός Υπεύθυνος : Κάνταρος Ηλίας)
«Σκληρά υλικά στην Κηποτεχνία»
«Άρδευση, Σχεδίαση και Εγκατάσταση Αρδευτικού συστήματος»και άλλα.
Σεμινάρια σε ιδιώτες
Το αυξημένο ενδιαφέρον και η ανάγκη για βαθύτερη γνώση σε θέματα που αφορούν το αστικό πράσινο και την αστική λαχανοκομία από το ευρύ κοινό μπορούν να καλυφτούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα από την ένωσή μας. Τα σεμινάρια για ιδιώτες θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη.
Σεμινάρια σε φορείς, εταιρίες και κοινωνικές ομάδες
Σεμινάρια σε φορείς, εταιρίες στα πλαίσια της εκπαίδευσης του προσωπικού τους ή στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης μπορούν να καθοριστούν και σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες τους.
Περισσότερες πληροφορίες  μπορείτε να βρίσκεται στο site της ΠΕΕΓΕΠ, στη διεύθυνση www.peegep.gr, όπου θα αναρτώνται αναλυτικά οι θεματικές ενότητες του κάθε Σεμιναρίου, το χρονοδιάγραμμα καθώς και το κόστος συμμετοχής τους
 www.peegep.gr

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Τα Δέκα Σημεία Στην Αθήνα Που Πλημμυρίζουν Συνεχώς....

Την Παρασκευή που μας πέρασε καλοί μας φίλοι ο ύπνος μας ήτανε δύσκολος.
Ένα φασαριόζικο βαρομετρικό χαμηλό μας κάθισε όλο το βράδυ πάνω από το κεφάλι,και για πολλές ώρες πριν εκτονωθεί σε βροχή και χαλάζι, μας έστελνε τις θυμωμένες του αστραπές.Αν ήσασταν ξύπνιοι, θα είδατε πως ο ουρανός το ξημέρωμα πήρε ένα  κιτρινοπράσινο χρώμα, καθόλου  οικείο για τα γήινα δεδομένα. Ότι αστραπές βροντές  και κεραυνούς είχαν οι θεοί στις αποθήκες τους τις έριξαν μαζεμένες στο λεκανοπέδιο. Γύρω στις 7,30  το πρωί, το κιτρινωπό χρώμα του ουρανού έγινε  κόκκινο- καφέ  σαν τις νύχτες  σε άλλους πλανήτες που βλέπουμε στα έργα επιστημονικής φαντασίας.

Αργότερα,οι συνθήκες επέστρεψαν σε καταστάσεις οικείες που όλοι έχουμε ξαναζήσει παρά τις καταστροφές που προέκυψαν.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα σηκώνουν πολλές ερμηνείες.
"Πρώτα ήρθαν οι μετεωρίτες που απείλησαν τη Ρωσία. Στη συνέχεια μια πρωτοφανής καταιγίδα η οποία συνεχίζεται και έχει βυθίσει στο σκοτάδι την Αθήνα. Τα σημάδια της Αποκάλυψης πυκνώνουν. Η οργή των λαών από τα Μνημόνια της λιτότητας προκαλεί την αντίδραση της ανώτερης δύναμης η οποία μετά από επικοινωνία με την Χριστίνα Σούζη αποφασίζει να καταστρέψει τη γη,γράφει ο Σκανδαλιστής. 
Ναι,λίγες ημέρες πριν, είχε πέσει ένα μετέωρο.

Γράφει σχετικά ο πρκλς.
Με μια καμήλα στους Δελφούς,
 κι όποιος κοιτάει τους ουρανούς μονάχος ταξιδεύει.
"Πάντως αν το καλοσκεφτείς, έτσι και συνέβαινε ξερωγώ πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια να περάσει ξυστά (ή λιγότερο ξυστά) από τη γη ένας ξερωγώ αστεροειδής και την ίδια μέρα οι αρχαίοι ημών πρόγονοι επληροφορούντο ότι κάπου στην οικουμένη έπεσε ένας μετεωρίτης... ε, ίσα που τους κόβω να έτρεχαν στο μαντείο των Δελφών και ξερωγώ της Δωδώνης και των Διδύμων, όχι για να
μάθουν τι ακριβώς συνέβη -αυτό θα το μάθαιναν εύκολα: οι Μέτωνες της εποχής θα τους πληροφορούσαν αυτά που μας πληροφορούν και οι σημερινοί Μέτωνες- αλλά θα πήγαιναν να μάθουν ποιό στα κομμάτια είναι το σημαινόμενον αυτού του πράγματος που συνέβη, τι ήθελαν δηλαδή να προ-ειπούν οι θεοί."
"Το θέμα δηλαδή δεν θα ήταν τα μαθήματα σχετικά με τη ζώνη ξερωγώ των αστεροειδών (αυτά ήταν για καθημερινή άσκηση) αλλά το θέμα θα ήταν το τι θα πουν για το εξαιρετικό φαινόμενο
οι οιωνοσκόποι.Την είχανε αυτή τη βίδα οι αρχαίοι: Όταν αυτά που ήξεραν κι όλα αυτά που μελετούσαν ως φυσικά (φυσικότατα) φαινόμενα γύρω τους έδειχναν να συμπεριφέρονται περίεργα, οι πρόγονοι το όλο ζήτημα το εξέταζαν από τη σκοπιά του "τι καλό ή τι κακό μέλλει να μας βρει" και "τι σινιάλο μας στέλνουν οι θεοί" και τέτοια.
Ψιλομαλακία τους, βέβαια, αν το δεις ορθολογιστικά, αλλά ας κρατάμε και μια πισινή μην τυχόν και ήξεραν τι έκαναν -άλλωστε από τους κύκλους τους γεννήθηκε και ανδρώθηκε ο ορθολογισμός, ως εκ τούτου ίσως και να μην ήταν τόσο πια μεγάλη η βίδα τους.
*
Η αλήθεια είναι πως τα μετέωρα για τους προγόνους μας δεν ήταν καλοί οιωνοί.Περισσότερα για το θέμα αυτό θα αναρτήσουμε στο μέλλον.
Και όπως είπε ο Alvin Toffler
Οι αναλφάβητοι του 21ου αιώνα δεν θα είναι εκείνοι που δεν ξέρουν γραφή και ανάγνωση, αλλά εκείνοι που δεν μπορούν να μάθουν, να ξεμάθουν και να ξαναμάθουν....

Τα γεγονότα.
Ένα περίεργο «αλισβερίσι» συντελείται εδώ και πολλές δεκαετίες μεταξύ των κυβερνήσεων και των εργολάβων, στο λεκανοπέδιο,και όχι μόνο.
Τα αποτελέσματα αυτών, τα ταξινομεί με ακρίβεια ο blog-akis(κάντε κλικ)
Τώρα κατάλαβα γιατί το λένε ΛΕΚΑΝΟπέδιο της Αττικής
Τουρκική φρεγάτα έφτασε μέχρι την Κυψέλη.
Μειωμένη η εμπορική κίνηση στην ιχθυόσκαλα Λυκαβηττού.
Κλειστός ο ναύσταθμος του ΗΣΑΠ στο Θησείο εξαιτίας της καταιγίδας.
Η λεωφόρος Χαμοστέρνας έγινε στέρνα του χαμού.
Στο Άλσος Παγκρατίου αποκλεισμένος πολίτης δαγκώθηκε στο πόδι από λυσσασμένο σκυλόψαρο.
Στο αεροδρόμιο των Σπάτων διεξάγονται με δυσκολία οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις των υδροπλάνων.
Η κίνηση στους δρόμους είναι δύσκολη. Τρεις ώρες απαιτούνται για τη μετάβαση από τη λίμνη Κουμουνδούρου στη λίμνη Ομονοίας μέσω του ποταμού Παναγή Τσαλδάρη.


Μακάρι να ήταν μόνο αστείο....
Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι έζησαν  τραγικές στιγμές!
Στην εικόνα, η ζωή μιας γυναίκας κινδυνεύει  από τα ορμητικά νερά σε μια γειτονιά του Χαλανδρίου.
Ένας πολίτης  προσπαθεί να την σώσει.Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες το νερό φτάνει και ξεπερνάει τη μέση του αυτοκινήτου της, και τεράστια κύματα “καταπίνουν” τα διπλανά!
Μια άλλη νέα γυναίκα αργότερα σε παρόμοιες συνθήκες έχασε τη ζωή της πιθανόν από το σοκ!! Πηγή :REUTERS.
Και;
Μετά από δύο ημέρες όλα γύρισαν στην κανονική τους ροή ,και τα προβλήματα ξεχάστηκαν.Για χιλιοστή φορά τα τελευταία 40 χρόνια.
Τι έγινε;
Ξεχύλισε το ρέμα της Πικροδάφνης
Ποιο είναι αυτό;θα το δούμε σε ένα κατοπινό κείμενο.
"Το ρέμα της Πικροδάφνης δέχτηκε τεράστιους όγκους νερού και παρ' όλο που καθαρίστηκε στους προβλεπόμενους χρόνους από συνεργεία της Περιφέρειας, τα προβλήματα που παρουσίασε ήταν μεγάλα έγραψαν τα μμε".
 Το ίδιο συνέβη και με  τα φρεάτια του δήμου Παλαιού Φαλήρου, που ήταν  αδύνατον να προλάβουν να απορροφήσουν τα νερά που κατέβαιναν από τη Νέα Σμύρνη.
Όπως είπε ο Δήμαρχος της περιοχής,"ποτέ άλλοτε, στη 10ετή θητεία του δεν είδε τόσο όγκο νερού στο ρέμα της Πικροδάφνης".
Αν δηλώνει τέτοια πράγματα,τον υπολογίζω να έχει έρθει στο λεκανοπέδιο τα τελευταία 15 χρόνια,αλλιώς δεν εξηγείται η διαπίστωσή του.Επίσης  δείχνει να έχει απόλυτη άγνοια για το πως καταπατήθηκε και χτίστηκε η περιοχή  που τώρα προεδρεύει.
Σοβαρά προβλήματα υπήρξαν σχεδόν σ' όλη την παραλιακή από τη συνεχόμενη ισχυρή νεροποντή, από το ύψος της Γλυφάδας,  μέχρι το Δέλτα του Φαλήρου,έγραψαν επίσης τα μμε.
Καλά,οι εργολάβοι που την έφτιαξαν είναι ανώνυμοι; μόνοι τους βρε φτιάχτηκαν οι δρόμοι;
Αλλά η βαρύτητα των ειδήσεων δίνεται σε άλλους  σοβαρούς τομείς, όπως αυτούς:
Mέχρι και τζιπ κόλλησαν στην λάσπη της παραλιακής!!Άντε!!!
Το ΈΘΝΟΣ  και μόνο,την επόμενη ημέρα μας θυμίζει τα
 Δέκα Σημεία  Στην Αθήνα Που Πλημμυρίζουν Συνεχώς....
Πειραιώς και Χαμοστέρνας.
 Το εμβληματικό σημείο της Αττικής που πλημμυρίζει ακόμη και με την παραμικρή ψιχάλα. Ο υπόγειος κόμβος μετατρέπεται σχεδόν πάντα σε λίμνη, από τα λιμνάζοντα νερά που δεν βρίσκουν τρόπο διαφυγής. «Η κατασκευή εκεί ήταν... Καλύτερα να μην την περιγράψω», δήλωνε χθες χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς.
Υπόγεια Συγγρού στο Φάληρο. Στο ύψος του παλαιού ιπποδρόμου, εκεί όπου η παραλιακή λεωφόρος διακλαδίζεται ερχόμενη από Πειραιά προς Αθήνα και προς Γλυφάδα, ο υπόγειος κλάδος προς Αθήνα ανήκει για την Τροχαία στα «κόκκινα» σημεία προς πλημμύρα στην Αττική.
Παραλιακή λεωφόρος πλ. Βεργωτή. Η Παραλιακή στην Γλυφάδα, κοντά στην περιοχή του γκολφ και του Ελληνικού είναι πάντα ύποπτη για πλημμύρες. Οπως λένε οι άνθρωποι που καλούνται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, τα νερά κατεβαίνουν συνήθως από το Ελληνικό. Στη συσσώρευσή τους βοηθά η κλίση του δρόμου.
Παραλιακή λεωφόρος Βούλα.
Και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου συχνά-πυκνά πλημμυρίζουν κοντά στον τερματικό σταθμό του τραμ, στην πλαζ της Βούλας. Σύμφωνα με τις Αρχές, το σημείο κρατάει νερά επειδή δεν φτάνουν τα φρεάτια που έχει.
Ρέμα Πικροδάφνης. Το μικρό δέλτα που σχηματίζει στην ακτή του Εντεμ, δίπλα στη Μαρίνα Αλίμου στο Παλαιό Φάληρο, το πολύπαθο ρέμα της Πικροδάφνης συνιστά σύνηθες σημείο για πλημμύρες, λόγω κυρίως της υπερχείλισης του ρέματος, που έχει σε μεγάλο τμήμα του μπαζωθεί. Χθες τα ορμητικά νερά του χειμάρρου παρέσυραν αυτοκίνητα, δέντρα και τοιχία.
Λεωφ. Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα. 
Στο ύψος της οδού Λαμπράκη, εκεί όπου βρίσκεται μεγάλο σούπερ μάρκετ ξένης αλυσίδας, η Βουλιαγμένης συχνά πλημμυρίζει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο δρόμος έχει κλίση από το βουνό προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να κατεβαίνουν νερά και χώματα από την Ανθέων της Ανω Γλυφάδας.
Εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου, Ασπρόπυργος. Η Εθνική οδός στο ύψος της «Χαλυβουργικής» αλλά και της λίμνης Κουμουνδούρου ανήκει στα σημεία που πλημμυρίζουν σχεδόν πάντα από τις βροχές. Χθες η κατάσταση ξέφυγε, καθώς η λίμνη υπερχείλισε και σημειώθηκαν κατολισθήσεις.
Λεωφόρος Φυλής στο Καματερό.
Η λεωφόρος Φυλής, στο ύψος από όπου διέρχεται το ρέμα της Εσχατιάς, σχεδόν πάντα πλημμυρίζει. Όπως λένε οι ειδικοί, το ρέμα είναι στενό και υπερχειλίζει συχνά.
Ωρωπός.
Στην Ανατολική Αττική ο Ασωπός είναι στους συνήθεις υπόπτους για πλημμύρες, με θύμα τον οικισμό του Ωρωπού.
Εκβολές Ιλισού, στα όρια του Μοσχάτου.
Οι εκβολές του Ιλισού, κοντά στη συμβολή των οδών Θησέως και Ποσειδώνος, έχουν κι άλλες φορές πλημμυρίσει στο παρελθόν, αν και χθες ο Ιλισός ξεπέρασε τον εαυτό του. Στο ποτάμι επικράτησαν χθες συνθήκες βιβλικής θεομηνίας και τα νερά έφτασαν στο επίπεδο του δρόμου.
Γράφουν:Στέλιος Βογιατζάκης - Γιάννης Φώσκολος

Χιούστον Ηλιακή κηλίδα «τέρας»
Την στιγμή που η Αττική «πνιγόταν» από την καταρρακτώδη βροχή, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από τη λεγόμενη «βροχή πλάσματος», ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα στον Ήλιο".
 Στις 19 Φεβρουαρίου στην επιφάνεια του Ηλιου άρχισε να σχηματίζεται μια κηλίδα η οποία μέσα σε 24 ώρες διογκώθηκε τόσο πολύ ώστε, σύμφωνα με τους επιστήμονες που τη μελετούν, να έχει φτάσει σε μέγεθος τέτοιο που να χωράνε μέσα σε αυτή έξι πλανήτες με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης.http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=499487

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Πόσο επικερδής είναι η καλλιέργεια αρωματικών φυτών;


Σύμφωνα με την κ. Μαλούπα,(δείτε πιο κάτω) η καλλιέργεια αρωματικών φυτών είναι επικερδής και μπορεί να αποδώσει στον αγρότη ένα ποσό που ξεκινάει από 500 ευρώ το στρέμμα και μπορεί να αυξηθεί.

Η ίδια θα συμβούλευε κάποιον, που φιλοδοξεί να καλλιεργήσει αρωματικά φυτά για κύριο εισόδημα και να εξάγει το προϊόν του, να διαθέτει το λιγότερο 80 με 100 στρέμματα. Όπως εξήγησε, μια εταιρεία του εξωτερικού θα ζητήσει από τον καλλιεργητή ποσότητα της τάξεως των τόνων.

Η άλλη επιλογή είναι να συμπράξουν 4-5 παραγωγοί και να διαθέσει ο καθένας από 30-40 στρέμματα. Ωστόσο, και σ’ ένα χωράφι 5 με 10 στρεμμάτων μπορούν να καλλιεργηθούν αρωματικά φυτά, για μία μικρή επιχείρηση που θα συμπληρώνει το οικογενειακό εισόδημα.

Παράλληλα, προωθείται η εκπαίδευση νέων αγροτών στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση τους. Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ Και συνεχίζει:


Το κρίταμο είναι ένα εδώδιμο άγριο φυτό που ευδοκιμεί στην παραλιακή ζώνη της Μεσογείου.
"Στο φυτό αυτό είχαμε αναφερθεί παλιότερα τον Ιούνιο του  2011 στο κείμενο με τίτλο  Κρίταμο το αρωματικό(κάντε κλικ) θέλοντας να επισημάνουμε τις επιπτώσεις του επιβαλλόμενου τρόπου ζωής που οδηγεί όχι μόνο στην φτώχεια των γεύσεων, αλλά και στη λήθη πολύτιμων για την υγεία υλικών που απλόχερα μας προσφέρει η φύση".
Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς τα φύλλα και οι βλαστοί του είναι εξαιρετική σαλάτα, αλλά όχι μόνο!!
Όπως λέει το δημοσίευμα:
"Η καλλιέργειά του ξεκίνησε ύστερα από έρευνες του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών, που βρίσκεται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Μία μικρή βιομηχανία καλλιεργεί αυτή τη στιγμή 20 στρέμματα κρίταμου για να παράξει σαλάτα κρίταμου, η οποία θα εξαχθεί στην Ευρώπη.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι το αιθέριο έλαιο και το εκχύλισμα κρίταμου έχουν αναπλαστικές ιδιότητες, αντιμικροβιακή και ανοσολογική δράση. Η έρευνα οδήγησε σε παραγωγή κρέμας που πωλείται σε φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, σαπουνιών και σαμπουάν. Παρόμοιες ιδιότητες θεωρείται ότι έχει και η κάπαρη και βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα του Εργαστηρίου για τη αξιοποίησή της".
Κάππαρη
"Από το φυτό πήγαμε στην υψηλή προστιθέμενη αξία, η οποία λέγεται μεταποιημένο προϊόν» δήλωσε η Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», υπεύθυνη του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων και του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών.
Στο περίπτερο του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων(1) στην 77η ΔΕΘ, στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος Farma Fair παρουσιάστηκαν πολλά από τα ελληνικά αρωματικά φυτά (ρίγανη, φασκόμηλο, σιδερίτης, θυμάρι, μελισσόχορτο, λεβάντα, μέντα , θρούμπι κ.λπ.) και οι τρόποι αξιοποίησής τους μέσω της μεταποίησης".
Κάνουμε για άλλη μια φορά αναφορά σε αυτά τα φυτά, γιατί ο χρόνος για την συμμετοχή στα  ΕΣΠΑ  πιέζει, και καλό είναι όταν συζητάμε για μεταποίηση βοτάνων  ή άλλων φυτών, να μην στεκόμαστε μόνο στα γνωστά.
Δείτε και εδώ: Τσιτσίραβλα και τσίκουδα
Στα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ μπορούν να ενταχθούν πέραν των άλλων,και πολλές  εργασίες μεταποίησης βοτάνων(απόσταξη,οινοποίηση και άλλα),και είναι μια ευκαιρία απασχόλησης για όσους δεν νιώθουν και πολύ "αγρότες".
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί
Ακολουθούν οι συμβουλές του κ.Δημοσθένη Τριανταφυλλίδη  Γεωπόνου, όπως  τις βρήκαμε στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες»του ΕΘΝΟΥΣ.  e-mail:dmtriantafyllidis@yahoo.gr
Σε γενικές γραμμές αυτά τα οποία θα προτείναμε σε έναν υποψήφιο επενδυτή που επιθυμεί να παράγει ηδύποτα είναι τα εξής:
Το προϊόν του να είναι παραδοσιακό, συσκευασμένο και επώνυμο.
Η συσκευασία των προϊόντων του να είναι καλαίσθητη και ποιοτική.
Η προσπάθεια προώθησης των προϊόντων του να γίνει κυρίως στο εξωτερικό.
Να εκπαιδευθεί σε θέματα λειτουργίας επιχειρήσεων και πωλήσεων.
Να είναι γνώστης των απαιτήσεων ενός επιχειρηματικού σχεδίου.
Να συνεργάζεται με εξειδικευμένους συνεργάτες και προμηθευτές.
Να αξιοποιεί το Διαδίκτυο.
Να χρησιμοποιεί εγχώριες πρώτες ύλες.
Να προμηθεύεται τα φρούτα από παραγωγούς.
Να αξιοποιεί την τοπική παραγωγή φρούτων και τα υποπροϊόντα τους.
Να προμηθεύεται πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας καλής ποιότητας στη χονδρική.
Να συνεργάζεται με εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.
Να αναζητεί συνεργασίες με εμπορικές εταιρείες και με καταστήματα λιανικής.
Τα παραγόμενα προϊόντα του να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Να μπορεί να παράγει με απλό μηχανολογικό εξοπλισμό, χαμηλού κόστους ή και χειρωνακτικά, για να μην απαιτούνται εξειδικευμένες και μεγάλου εμβαδού εγκαταστάσεις, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο.

Ακολουθούν Διευθύνσεις για ενημέρωση.
Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ "Ανταγωνιστικότητα και
Επιχειρηματικότητα", ως φορέας υλοποίησης του Προγράμματος  του ΕΣΠΑ, εξέδωσε νέο αρχείο
(15/02/2013) με Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις για το Πρόγραμμα καθώς και  το πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Περιφέρεια Αττικής: 
www.espa.gr/el/Pages/Proclamationsfs.aspx?item=2122
Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης - Κεντρικής
Μακεδονίας - Δυτικής Μακεδονίας: 
www.espa.gr/el/Pages/Proclamationsfs.aspx?item=2123
Περιφέρειες Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου: 
www.espa.gr/el/Pages/Proclamationsfs.aspx?item=2121
Περιφέρειες Δυτ. Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων: 
www.espa.gr/el/Pages/Proclamationsfs.aspx?item=2120
Περιφέρειες Κρήτης - Βορείου Αιγαίου - Νοτίου Αιγαίου: 
www.espa.gr/el/Pages/Proclamationsfs.aspx?item=2124
Το πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται
στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού – Εμπορίου - Υπηρεσιών» αποτελεί μια επιμέρους πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο την ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα υλοποιήσουν επενδύσεις προσανατολισμένες στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής.
Ενισχύονται έργα επιλέξιμου προϋπολογισμού:
από 30.000 έως 300.000 € για τον τομέα «Μεταποίηση»
από 20.000 έως 300.000 € για τον τομέα «Τουρισμός»
από (20.000 έως 100.000 € για τον τομέα «Εμπόριο - Υπηρεσίες».
Γραφείο Πληροφόρησης ΕΠ "Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα"
Διεύθυνση: Μεσογείων 56, 115 27 Αθήνα
Τηλ: 801 11 36300
E-mail διεύθυνση: infoepan@mou.gr
Για την ενημέρωση του κοινού υπάρχουν 265 σημεία πληροφόρησης.Δείτε αναλυτικά όλα τα σημεία ενημέρωσης κοινού εδώ:http://www.antagonistikotita.gr/pep/index.asp
Αναλυτικά τα στοιχεία όλων των σημείων ενημέρωσης Κοινού μπορείτε να δείτε στο
Παράρτημα 8 του τεύχους Προκήρυξης)
(1)Στο Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών, που στηρίζει λειτουργικά τον Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων , διατηρούνται περίπου 2500 κωδικοί που αντιστοιχούν σε 1500 αυτοφυή από τα 6000 φυτά που διαθέτει η ελληνική χλωρίδα.


Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Αλληλεγγύη και χειροτεχνία:Καλέσματα για το Σαββατοκύριακο

Η "Αλληλεγγύη για όλους" του Πειραιά μας καλεί στην εκδήλωση ενημέρωσης και στο Λαϊκό γλέντι που θα ακολουθήσει, με στόχο να γίνει ευρύτερα γνωστή η δράση των ομάδων της  όχι μόνο στην Νίκαια, αλλά σε όλη την Αττική.
Μη διστάζετε φίλοι. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
Το σύνθημα  «κανένας μόνος του στην κρίση» που υιοθετεί  η πρωτοβουλία , συμφωνεί  με το δικό μας " ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ". Εμείς θα είμαστε εκεί.
Ελάτε να γνωριστούμε!
Η  αυτοοργάνωση και η αλληλεγγύη είναι η δική μας αντίσταση και ο μόνος δρόμος για να μην παραδοθούμε ως κοινωνία στη μοναξιά και την απόγνωση.
Η είσοδος είναι  ελεύθερη, και η πρόσβαση  εύκολη.
Η εκδήλωση γίνεται στον  Πολυχώρο "Μάνος Λοΐζος" (Μηχανική Καλλιέργεια) που είναι  Θηβών 245 Νίκαια, επί της Θηβών, απέναντι από τα Village.
Πρόγραμμα εκδήλωσης:
16:00 Συλλογή τροφίμων και φαρμάκων.
17:00 Παρουσίαση της δράσης της "Αλληλεγγύης για όλους στην ΝΙΚΑΙΑ" και από συλλογικότητες άλλων περιοχών.
18:30 Συναυλία και λαϊκό γλέντι με τους:
Καμμένα Ηχεία
Τον Γιάννη Λεμπέση και την ορχήστρα του "Λαϊκή Στράτα"
Περισσότερη  ενημέρωση:http://sfonikaias.blogspot.gr/ και
http://svouranikaia.wordpress.com/
Και δεύτερο κάλεσμα χειροτεχνίας
 από τη Μαρία:..και από το fysikaproiontablog

Γράφει:
"Σας προσκαλώ με χαρά να έρθετε στο 2o ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ bazaar που θα συμμετέχω.
Θα βρίσκομαι στο χώρο Μaria's Handmade και θα είναι χαρά μου να γνωρίσω όλους εσάς!
Το bazaar θα γίνει στη Σχολή Θεάτρου Μοντέρνοι Καιροί, στο Γκάζι, Ευρυμέδοντος 4, απέναντι από τον «βάτραχο» το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Φεβρουαρίου 2013, στις 11.00-22.00".
Επίσημα λοιπόν σας προσκαλούμε να έρθετε για να κάνουμε όλοι μαζί αυτή την έκθεση γιορτή!
Μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, λικέρ, κρασί, οινόμελο, κοσμήματα, σαπούνια, καλλυντικά, ρούχα, μαριονέτες, αξεσουάρ, πίνακες , είδη σπιτιού και πολλά πολλά άλλα φτιαγμένα από εμπνευσμένους δημιουργούς με πολύ μεράκι και αγάπη, σας περιμένουν να τα απολαύσετε ...!
Στο χώρο του BAZAAR  θα λειτουργεί και εστιατόριο – μπαρ με σπιτικά φρεσκοφτιαγμένα φαγητά, καφέδες και ποτά σε πολύ φιλικές τιμές. Ελάτε για μια βόλτα, ελάτε για να γνωριστούμε, ελάτε για να περάσουμε όμορφα. Γιατί η εποχή ευνοεί τις παρέες!

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Χρήσιμες διευθύνσεις διακίνησης αρωματικών φυτών και αγροτικών εμπορευμάτων

 Μετά  τα απανωτά σοκ πότε της τρόικας και πότε της κυβέρνησης που βρήκαν  τους περισσότερους μουδιασμένους, οι  Έλληνες άρχισαν να αντιδρούν και να απαντούν στα νέα δεδομένα με διάφορους τρόπους, πολιτικούς ή άλλους. Πολύς κόσμος άρχισε να συσπειρώνεται και ένα πρώτο βήμα ήταν η δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης  και εναλλακτικής οικονομίας σε όλη την Ελλάδα, όπως το κίνημα χωρίς μεσάζοντες που συνεχίζει να έχει μεγάλη απήχηση, το κίνημα αντίσταση στις γειτονιές και άλλα. Πολλές είναι σήμερα οι κινήσεις που αναπτύσσονται σε κάθε  πόλη, οι οποίες διευκολύνονται από το ίντερνετ αλλά και τις κοντινές αποστάσεις.
 Όμως, ένας τομέας με μεγάλες ελλείψεις ακόμη και σήμερα που ο κόσμος αναζητά σαφήνεια και απαντήσεις, είναι ο αγροτικός. Πολύ συχνές οι σχετικές συζητήσεις σε όποιο κάλεσμα κι αν παραβρεθούμε, αλλά και  οι ερωτήσεις που προσελκύουν αναγνώστες σε αυτό το ιστολόγιο.
 Στα αγροτικά θέματα, όπως τα αρωματικά φυτά και τις εναλλακτικές καλλιέργειες υπάρχουν ακόμη μεγάλες ασάφειες, και αντικειμενικές δυσκολίες για όποιον αποφασίζει να ασχοληθεί σοβαρά.
Σε κάθε  μας επαφή,  διαπιστώνουμε την μεγάλη έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει για τον τρόπο που πρέπει να κινηθεί ο ενδιαφερόμενος, και τα διάφορα προγράμματα που μπορεί να συμμετάσχει και να επωφεληθεί.
Οι συχνότερες ερωτήσεις είναι συνήθως δύο.
Που θα πουλήσω;
Πως θα ξεκινήσω;
Δυστυχώς συνοπτικές απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν σε κανένα από αυτά τα ερωτήματα,κι αυτό διότι οι περισσότεροι δεν έχουμε πια καμιά ουσιαστική επαφή με την γη, λησμονήσαμε τις απαιτούμενες γνώσεις και επιδεξιότητες. Ακόμη, τα  χρόνια της εντατικής γεωργίας  χάθηκε πλήθος ζωικών και φυτικών ειδών, με αποτέλεσμα σήμερα οι άνθρωποι που θέλουν να ξεκινήσουν την παραγωγή κάποιου είδους, να δυσκολεύονται να προμηθευτούν το απαιτούμενο πολλαπλασιαστικό  πρώτο υλικό.
Για να υπάρξουν  σωστές απαντήσεις, είναι επίσης απαραίτητος ένας διαχωρισμός, όπως:
Αυτός που ρωτάει είναι αποκλειστικά αγρότης;
Είναι άνθρωπος της πόλης που θέλει να αξιοποιήσει κάποια κτήματα που έχει,
 ή είναι άνθρωπος της πόλης  που θέλει να κάνει μια μικρή καλλιέργεια στον κήπο του ή την ταράτσα του; Σε κάθε περίπτωση οι απαντήσεις είναι διαφορετικές.
Το σημερινό κείμενο απευθύνεται στους αγρότες.
Προμηθευτές, και σχετικές διευθύνσεις διακίνησης.
Κατάλογος  ενεργών επιχειρήσεων στις ιστοσελίδες της Ε.Ε.
Εδώ, θα βρείτε   λίστα  προμηθευτών, παραγωγών και διανομέων που αντιστοιχούν στην αναζήτηση  «  Αρωματικά φυτά »  και  « Μεταποίηση τροφίμων ».Σήμερα υπάρχουν διευθύνσεις από  41 επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές  διακινούν  αγροτικά προϊόντα και συσχετίζονται  με  λέξεις κλειδιά: Μπαχαρικά, ιατρικά και αρωματικά φυτά, αποξηραμένα φυτά, μείγματα για τη βιομηχανία του κρέατος, εκχυλίσματα, αρώματα, και άλλα. Όσοι αποφασίσουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια θα πρέπει να έχουν κάνει πρώτα σχετική έρευνα ώστε να διαπιστώσουν  το πιθανό ενδιαφέρον των διακινητών, την τιμή πώλησης αυτού που θέλουν να παράγουν, την  χαμηλότερη και υψηλότερη σε όγκο παραγγελία, τις ζητούμενες  ποικιλίες,  πιστοποιήσεις ,κ.ά., ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων που θα διαθέσουν την παραγωγή τους.
Στην κεντρική ιστοσελίδα ,υπάρχει κατάλογος Προμηθευτών ανά χώρα. Παράδειγμα:
Κατάλογος επιχειρήσεων μεταποίησης τροφίμων Αίγυπτος :
Κατάλογος επιχειρήσεων αρωματικών φυτών και μεταποίησης τροφίμων Ελλάδα 
http://www.europages.gr/katalogos-epikheiriseis/did-Alim02/hc-02666N/cc-GRC/apotelesmata.html
Από εκεί μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ξεκινήσει την έρευνά του,  ώστε να  δει που θα διαθέσει την παραγωγή του, αλλά και σε πια τιμή πωλούν  τα αντίστοιχα προϊόντα οι παραγωγοί άλλων χωρών. Η έρευνα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο, για να υπάρχει επαρκής πληροφόρηση.
Απόλυτη ασφάλεια δεν υπάρχει, και αν κάποιος καταλήξει σε προσυμφωνημένο παραγωγικό συμβόλαιο, συνήθως πουλά χωρίς μεγάλο κέρδος, εξασφαλίζει όμως  τα έξοδά του και την απορρόφηση της παραγωγής του.Ακόμη δείτε εδώ:
Χρήσιμες ιστοσελίδες Πληροφόρησης για Επιχειρήσεις και Αγρότες.(κάντε κλικ)
Και τις Αγροτικές Διευθύνσεις  εδώ:
Χρήσιμες Διευθύνσεις Αγροτικής Έρευνας πρώην ΕΘΙΑΓΕ.(κάντε κλικ)
Το EUFIC
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (EUFIC) παρέχει πληροφορίες βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την ποιότητα τροφίμων, την υγεία και  τη διατροφή, προς στους επαγγελματίες υγείας και διατροφής, στα μέσα ενημέρωσης, τους εκπαιδευτικούς και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορούν να τις καταλάβουν οι καταναλωτές.
Εκεί θα βρούμε πολλές πληροφορίες για τις ετικέτες, τη νομοθεσία και άλλα.
http://www.euficorg. (μόνιμο σύνδεσμο προς αυτόν τον ιστότοπο θα βρείτε κάτω από τις ετικέτες του blog)

Οι σελίδες της Ε.Ε δεν είναι οι μόνες πηγές πληροφόρησης.

Υπάρχουν Διεθνείς οίκοι που διακινούν μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων,και επιβάλλονται μέσω των τιμών και των πιστοποιήσεών τους. Έχουμε αναφερθεί σ' αυτές σε παλιότερα κείμενα,όπως π.χ,για τη Στέβια (κάντε κλικ)
Εκεί λοιπόν γράφαμε,πως:
Εάν πιστεύετε ότι μπορείτε να παράγετε ένα προϊόν με μικρότερο κόστος από τον Ινδό, τον Γκανέζο, τον Κινέζο και τον Παραγουανέζο αγρότη, με τις ευχές μας ξεκινήστε από αύριο....
Και δεν είναι υπερβολή αν πρόκειται για κάποιο συμβατικά παραγόμενο προιόν, αλλά η πικρή αλήθεια της  Παγκοσμιοποίησης.
Έχετε υπόψιν αυτές τις διευθύνσεις:
Συναλλαγές με σιτηρά, ελαιούχους  σπόρους,και ζωοτροφές.
http://www.cargill.com/worldwide/greece/index.jsp
http://www.purecircle.com/about-stevia.
Εδώ, μπορείτε να δείτε πόσο πωλούνται στη λιανική τα μπαχαρικά,και τα αρωματικά φυτά: www.alibaba.com
Αν αυτό που σας ενδιαφέρει είναι μόνο η τοπική αγορά,τότε πολλές από τις  ερωτήσεις σας θα πρέπει να απαντηθούν από τις κατά τόπους Νομαρχίες και τα Επιμελητήρια όσον αφορά την διακίνηση και τα σημεία πώλησης, και τους Αγροτικούς Συλλόγους της περιοχής.
Ακόμη: Δωρεάν οικονομικές, νομικές και καλλιεργητικές συμβουλές προς τους αγρότες είχε υποσχεθεί πως θα παρέχει (κάντε κλικ) η ΓΕΣΑΣΕ  http://www.gesase.gr
Δείτε διευθύνσεις από παλιότερες αναρτήσεις  εδώ:
Χρηματοδοτήσεις για αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά
Αυτή τη στιγμή ενεργά προγράμματα υπάρχουν κυρίως για την μεταποίηση.
Πληροφορίες εδώ:http://www.espa.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=466
Περισσότερα εδώ: http://www.antagonistikotita.gr/greek και, www.efepae.gr,και,
 www.ependyseis.gr.
ΠΑΣΕΓΕΣ
Λειτουργεί πλέον στο διαδίκτυο η ειδησεογραφική πύλη της ΠΑΣΕΓΕΣ  στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.paseges.gr, όπου, αποτυπώνονται καθημερινά οι τρέχουσες εξελίξεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο,και παρέχεται  έγκυρη  πληροφόρηση σε πλήθος θεμάτων.
Δεν ξεχνάμε ακόμη την νέα μορφή επιχείρησης,την  ΙΚΕ
Εδώ τα σχετικά αρχεία
1-http://www.dikaiologitika.gr/images/IKE.pdf
2-http://www.dikaiologitika.gr/images/IKE2.pdf

Για τους αγρότες, πρόσφατες εξελίξεις.
Ανακοίνωση. 
To Μελισσοκομικό Κέντρο ΠΑΣΕΓΕΣ-Αττικής, με σχετική του ανακοίνωση, ενημερώνει τους μελισσοκόμους της Περιφέρειας Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Αθηνών, Ανατολικής και Δυτικής
Αττικής) ότι συνεχίζονται οι δράσεις «Αντικατάσταση κυψελών» και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» για το έτος 2013.
 «Παρακαλούνται οι μελισσοκόμοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις παραπάνω δράσεις να καταθέσουν τις αιτήσεις τους  στο Μελισσοκομικό Κέντρο ΠΑΣΕΓΕΣ- ΑΤΤΙΚΗΣ.
Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 7717296».
Το Επιμελητήριο Κιλκίς καλεί σε ημερίδα με θέμα.
"Η βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τις καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών"
 την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου. στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα «Β. Σεργιαννίδης» του Επιμελητηρίου. Πηγή:Agronews
Η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών 
Οργανώνει συνάντηση-συζήτηση με θέμα «Οι επιδοτήσεις μετά το 2014».
Την Παρασκευή, 22 Φεβ 2013, στις 19.00, στον χώρο «Κεντρικόν» στο Πενθελινό του Δήμου Σερρών,με αφορμή την τελευταία πρόταση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου (Ιαν 2013).
Μεταφορά τεχνογνωσίας για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών
Ομάδα πρωτοβουλίας, αποτελούμενη από 17 άτομα, με προοπτική να πάρει τη μορφή κάποιας ένωσης, συνέστησαν οι παραγωγοί και μεταποιητές αρωματικών φαρμακευτικών φυτών 
της Ελλάδας, σε πρόσφατη συνάντησή τους στο πλαίσιο της έκθεσης Ζωοτέχνια και μετά από πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ).
Διαπιστώσεις από την agrigate.gr
 Οι αγρότες δεν έχουν προσέγγιση στην αγροτική έρευνα και τις Γεωργικές Εφαρμογές, δεν έχουν αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση και δεν έχουν κάποια συγκροτημένη υποστήριξη, όπως προβλέπεται να κάνουν τα τοπικά Επιμελητήρια ή  κάνουν τα Αγροτικά Επιμελητήρια.
Στην σημερινή Ελλάδα δηλώνουν εισοδήματα από αγροτικές πηγές 1.200.000 Έλληνες, εισπράττουν επιδοτήσεις από την Κοινή Γεωργική Πολιτική 850.000 περίπου, το «Μητρώο Αγροτών»
περιλαμβάνει 510.000 «αγρότες», οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (άνω 51% από αγροτικά) υπολογίζονται σε 320.000, ενώ οι αποκλειστικά αγρότες είναι περίπου 180.000 αγρότες. Φαίνεται
ότι το μέλλον των αγροτών και των Νέων Αγροτών εξαρτάται από τους 530.000 ψηφοφόρους (850.000-320.000) που εισπράττουν ενισχύσεις-επιδοτήσεις από την ΚΓΠ, οι οποίοι αλλοιώνουν τις
προοπτικές των επαγγελματιών αγροτών και νέων αγροτών.
Οι εισροές για την ΚΓΠ στην Ελλάδα φαίνεται ότι θα μειωθούν κατά 10% περίπου την περίοδο 2014-2020.Παρόλα αυτά το κυρίαρχο πρόβλημα της Ελληνικής Γεωργίας δεν είναι η χρηματοδότησή της ή το κόστος παραγωγής της, αλλά η κατανομή της διαθέσιμης χρηματοδότησης, η αναγνώριση του
ρόλου του αγροτικού τομέα και η απολαβή του αγρότη, ως ποσοστό της ίδιας σημερινής τελικής τιμής καταναλωτή.
Όλο το κείμενο εδώ:
Δεύτερες σκέψεις και συμπεράσματα.
Οι παλιότεροι και μεγάλης ηλικίας αγρότες δεν έχουν ίντερνετ,και τίποτα από τα παραπάνω  δεν μπορεί να τους φανεί χρήσιμο. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Μένει λοιπόν στους νεώτερους που κατέχουν ηλεκτρονικές επιδεξιότητες, να καλύψουν "ανάποδα" το χάσμα των γενεών.
Ακόμη και ένας σε κάθε μικρό χωριό, μπορεί να βοηθήσει τον τόπο του "να ανθίσει".

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Οδηγίες προς ερωτευμένους

Μαζεμένα τα  θέματα και πάλι,να μην μπορείς να αποφασίσεις πιο είναι σοβαρότερο από τα άλλα για να  το αναδείξεις. Ας κάνουμε λοιπόν διάλειμμα για να τιμήσουμε κι εμείς την ημέρα των ερωτευμένων όπως ο λαός μας έχει αποφασίσει σχετικά από τα ένδοξα εκείνα χρόνια ευρωπαϊκής σύγκλισης, ακούγοντας τις οδηγίες προς ερωτευμένους που η μοναδική Μαλβίνα φρόντισε να μας αφήσει.
ΜΑΛΒΙΝΑ  (14/2/1996) Οδηγός για ερωτευμένους

http://www.youtube.com/watch?v=aXgK_L_OAxM
Και αν  βρίσκετε τις οδηγίες ανεπαρκείς, δείτε και κάτι επιπλέον σχετικά,
Το "πήδημα"
http://www.youtube.com/watch?v=gOiCjLTIM8E
Ένα αφιέρωμα στην ημέρα των  ερωτευμένων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τις σωστές για την περίσταση ενδυματολογικές  προτάσεις.
Η εποχή μας δύσκολη και το σωστό styling θέλει layers και τους κατάλληλους χρωματικούς συνδυασμούς.
Future style ή  μοντελάκια για πτωχούς;
Πάλι από την τρομερή Μαλβίνα.
ΜΑΛΒΙΝΑ LIVE - Μοντελάκια για πτωχούς (2/1996)



http://www.youtube.com/watch?v=1ywOcpvFz6U
Αυτά με τους ερωτευμένους και τα βάσανά τους, και ας δούμε επιγραμματικά τα σοβαρά γεγονότα που ταλανίζουν(εντελώς κλεμμένη πρόταση) την χώρα μας. Απολαύστε υπεύθυνα .
Οι τίτλοι είναι τόσο πομπώδεις, που πιστεύω πως αρκούν.
-Τα ΜΑΤ με εντολή Σαμαρά στον Δένδια «τσάκισαν» στο ξύλο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έξω από το γραφείο του Μέργου!
-Συνελήφθη ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ρέντη κατηγορούμενος για διαφθορά (!!!)
 Το ίδιο και  πρώην φρουρός πρώην πρωθυπουργού, για μπραβιλίκι. 
-Ο Όσκαρ Πιστόριους σκότωσε τη φιλενάδα του, γιατί, λέει, την πέρασε για διαρρήκτη!
-Τσερνόμπιλ: Κατέρρευσε τμήμα της οροφής του πυρηνικού αντιδραστήρα.Ο τοίχος που έπεσε δεν εφάπτεται με τον αντιδραστήρα, ενημέρωσε η υπηρεσία τύπου του πυρηνικού σταθμού.
Εντάξει  λοιπόν,ησυχάσαμε.
-«ΟΧΙ άλλος Πάπας», διαμαρτυρία στην Παναγία των Παρίσιων
-Βίντεο από την επιθεώρηση «Ο ναός της Δημοκρατίας»: Νάκος , Μπουμπούκος Vs Χαστουκιάρης
-Σοκ από το νέο ρεκόρ της ανεργίας: Στο 27% το Νοέμβριο
-«Θαυμαστής του Ομπάμα και... διώκτης της Χρυσής Αυγής ο Αλέξης»
ωραίος τίτλος, πιασάρικος
-Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης  με τους Κόζα Μόστρα θα είναι μεταξύ των 4 φετινών υποψηφίων στον ελληνικό τελικό για την Γιουροβίζιον.
Ψηφίζουμε Αγάθωνα!! 
-Άγνωστοι ανατίναξαν εκκλησάκι στα Αστερούσια Όρη.Δεν είναι αστείο.
-Ασυνείδητοι διέλυσαν την καμάρα από το γεφύρι του Καμπέρ Αγά, στον Ζαγορίτικο ποταμό,αναζητώντας  χρυσάφι.
Οι χρυσοθήρες γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνοι. 
-Αστυνομικοί «εισέβαλαν» σε συνεδρίαση συνδικαλιστών.Ήθελαν να ελέγξουν αν τηρείτο η τάξη!
Για να μην πούμε ότι εκεί μέσα συμμετείχαν και κομμουνισταί.
-Το  Κατσαρόλες της Φωτιάς, (: ΛΟ_ΓΟ_ΚΡΙ_ΘΗ_ΚΕ!!!)
Ε δεν είναι κι όνομα να εμπιστεύεσαι!!!
-Έκλεβαν ρεύμα από κολόνα της ΔΕΗ
Σιγά το νέο.!!
Δεν θα ξεφύγουμε από το κλίμα έρωτας και σεξ, και αναδημοσιεύουμε ένα  ανέκδοτο που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα, αυτό με την Κατερίνα,και μας το θυμίζει ο Κώστας Βαξεβάνης.
" Κάποιος τύπος πάει σε ένα μπαρ, βλέπει μια κοπέλα στη μπάρα και κάθεται δίπλα της.
 Παραγγέλνει ποτό και γυρνάει με ύφος προς το μέρος της. «Τι θα γίνει, Κατερίνα, θα κάνουμε σεξ σήμερα;» τη ρωτάει. Αυτή γουρλώνει τα μάτια και όλο απορία του απαντάει: «μα δεν με λένε Κατερίνα». Αυτός με φυσικότητα της ανταπαντάει: «δεν σε ρώτησα αυτό».
Παντού της λίστας γίνεται όπως δείχνουν τα πράγματα .
Συνεπώς, αυτά για σήμερα.




Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Οι κολεκτίβες της θλίψης


Βαρύ το συναισθηματικό κλίμα  καλοί μας φίλοι, η μια ανώμαλη κατάσταση διαδέχεται την άλλη τόσο γρήγορα που ο νους σαστίζει και απαιτεί ξεκούραση. Μόνο η μουσική απομένει να μας θυμίζει το κέντρο μας και έχει τον τρόπο της να μας επανατοποθετεί μέσα στην κοινωνική πραγματικότητα.
"έτσι στην σκοτεινή ταβέρνα
πίνουμε πάντα μας σκυφτοί.
Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα,
όπου μας εύρει μας πατεί.
Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε, ίσως,κάποιο θάμα"
Οι Μοιραίοι - Γρ. Μπιθικώτσης

http://www.youtube.com/watch?v=xGNUNqYSvRw
ω, της αυγής κροκάτη γάζα γαρούφαλλα του δειλινού
λάμπετε σβήνετε μακριά μας χωρίς να μπείτε στην καρδιά μας.
Ευνοημένοι οι έχοντες ακόμη εργασία, ευτυχισμένοι οι έχοντες τρόπο να ροκανίζουν τις Ε.Ε τις επιδοτήσεις, οι Οικολογούντες,οι Συμπράξεις,οι Δημαρχαίοι που το καλοκαίρι απειλούσαν πως" θα κλείσουν το μαγαζί", οι κομματικοποιημένοι που σιώπησαν και φροντίζουν τις τυπικές διαδικασίες του οίκου τους διότι βλέπετε, θα πρέπει να είναι και νομοταγείς.
Και εμείς-η ομάδα μας- προσπαθούμε ένα χρόνο τώρα να γίνουμε Κοινωνικός συνεταιρισμός,και τα έχουμε ξαναματαδεί όλα. Όλα.
Τις λεπτομέρειες θα τις αναρτήσουμε  όποτε βρούμε την ψυχραιμία μας.
Και λέμε πως τα έχουμε ξαναδεί, διότι το σκηνικό μοιάζει όχι να πάγωσε στο 2010, αλλά να έχει επιστρέψει σε εκείνα τα ταραγμένα χρόνια του εμφυλίου.

Αλλά τώρα, παρ'όλο που το κείμενο μπορεί να εκπέμπει απογοήτευση και ηττοπάθεια,σας θυμίζουμε πως ο αγώνας συνεχίζεται,και γι'αυτό όσοι χρειάζεστε εκπαίδευση σε αγροτικά ή άλλα θέματα,ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που ξεκινούν οι δεύτεροι κύκλοι επιμόρφωσης, γι'αυτό κινητοποιηθείτε!!!

Διευθύνσεις των δομών εκπαίδευσης θα βρείτε πολλές στο ιστολόγιό μας, με τον τίτλο "Επιμόρφωση,εκπαίδευση"
Θα το πούμε με μια μαντινάδα
Μεταλλαγμένη βαρβαρότητα
Τι ζώδιο ήταν τα παιδιά το μάθαμε; γιατί όλα τα άλλα,και το τι έκαναν τα γονεϊκά  τους το γνωρίζουν όλοι.
Είναι αποτυχημένοι.
Ίσως δεν πήγαν στις σχολές γονέων που με μεγάλη επιτυχία συμπαραστέκονται στις οικογένειες που μεγαλώνουν παιδιά σε τούτο το τρελοκομείο από τις απαρχές των ένδοξων σοσιαλιστικών χρόνων.
Ισως η ψυχανάλυσή τους να ήταν ελλιπής, ή οι ψυχαναλυτές τους για τα μπάζα.
Όλα τέτοια συζητούμε αυτές τις μέρες. Όλοι οι νοικοκυραίοι βρίσκουν τους γονείς υπεύθυνους και αδιάφορους. Ήθελα πολύ να γνωρίζω τι ακριβώς μαθαίνουν όλοι αυτοί στα δικά τους παιδιά.
Ρητορικό το ερώτημα.
Των περισσοτέρων θα αρρωστήσουν από το πολύ ενδιαφέρον,και την μαθημένη οσφυοκαμψία.
Το θέμα αξίζει μια ξεχωριστή ανάρτηση, γι'αυτό σταματά εδώ.
Πάμε πάλι στο "ζητούμενο" των ημερών.
Μαύρο εφηβικό χιούμορ
"Για την  Αλληλεγγύη"
Στείλαμε το κείμενο  Κοινωνική Αλληλεγγύη κατά το κυβερνητικό δοκούν..σε πολλούς ιστότοπους, κάναμε  ψαχτήρι στον γκούγκλη αν έγραψε κάποιος σχετικά, και εισπράξαμε την απόλυτη σιωπή.Το θέμα δεν έχει ενοχλήσει ακόμη κανέναν.
Να επισημάνουμε εδώ, πως αν  αρχίσει να μας ενοχλεί μετά από πέντε χρόνια, όπως έγινε με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και άλλες αλλαγές του Συντάγματος,δεν θα έχει πλέον νόημα.
Το θέμα πριν νομοθετηθεί έπαιξε για λίγες ημέρες στην διαβούλευση στο Διαύγεια,και τελικώς πέρασε  σαν σχέδιο νόμου.Το τι ειπώθηκε(όχι και πολλά) το έχουμε αποθηκευμένο,αλλά και όποιος θέλει μπορεί εύκολα να το βρει. πληκτρολογώντας το "Προδιαγραφές Κοινωνικών Δομών Άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας"
Διαβάζοντας επιπόλαια το κείμενο, μπορεί ο καθένας να αναρωτηθεί,τι το κακό έχει;οι Κοινωνικές Υπηρεσίες που προσφέρονται από το κράτος θα πρέπει να βασίζονται σε κανόνες λειτουργίας. Σωστά;σωστά.
Αλλά εδώ αναφερόμαστε σε κόσμο που έχασε τα πάντα διότι δεν είχε να πληρώσει, χρωστάει από απλές κλήσεις παρκαρίσματος μέχρι και ΦΠΑ, ή στα ταμεία, ή σε τράπεζες,ή σε διατροφές παιδιών και κρύβεται, για να μην μπει φυλακή. Πως θα πάει  αυτός ο άνθρωπος να δώσει τα στοιχεία του για ένα πιάτο σούπα, ή  μια διανυκτέρευση;
Όποιος έχει αντιρρήσεις με αυτήν την διαπίστωση, τον παρακαλούμε να μας  αναπτύξει το δικό του σκεπτικό. Πείτε μας την γνώμη σας. Μπορεί οι σκέψεις μας να είναι λάθος.
Ένα δεύτερο και σοβαρότερο ζήτημα,είναι πως αν πάρουμε το σχέδιο νόμου κυριολεκτικά,απαγορεύει από εδώ και στο εξής κάθε άλλη αυθόρμητη ή δομημένη δράση αλληλεγγύης. Αυτό πως σας φαίνεται;
Ερώτηση κρίσεως.Τα αριστερά κόμματα που κοιμούνται;να πάμε να τους ξυπνήσουμε;
Πείτε μας τη γνώμη σας.

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Οδηγοί επιβίωσης - Συμβουλές προς νέους κτηνοτρόφους


Σήμερα διαβάζοντας στα γρήγορα τις ειδήσεις για να διαπιστώσω τι απέγινε με την νεροποντή,πέτυχα αυτό από το newsbomb Ο Χατζηδάκης χρηματοδοτεί διαστημόπλοιο!
Δεν είναι αστείο, είναι αλήθεια, και το σκέφτηκαν οι γραφειοκράτες του υπουργείου Ανάπτυξης γράφει το δημοσίευμα.
Πρόσφατα δημοσιοποίησαν έναν κατάλογο με 500 επαγγέλματα, τα οποία υποτίθεται ότι θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Είναι απορίας άξιον αν ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης είδε καθόλου τους σχετικούς πίνακες (με τα προς επιχορήγηση επαγγέλματα) προτού δημοσιοποιηθούν. Δεν μπορεί να τους είδε και να επέτρεψε να κυκλοφορήσουν με τέτοιου είδους αεριτζίδικες επιδοτήσεις. Επίσης ο κατάλογος επιδοτεί και το επάγγελμα του χρονομέτρη και όλοι αναρωτιούνται τι θέλει να μας πει ο... ποιητής υπουργός!
Τα ίδια έπαθα και εγώ διαβάζοντας για τα επιδοτούμενα  επαγγέλματα,και όπως έλεγα,  στις 19,1, 2013,"Μαλλί σας λέω δεν μου έμεινε" .Αλλά....ευτυχώς που τα είδαν κι άλλοι....
Οι οικονομικές πιέσεις, η αφαίμαξη των  αδυνάτων, η άγρια καταστολή και η προπαγάνδα έχουν υπονομεύσει την αυτάρκεια και την αυτοπεποίθηση των περισσοτέρων.
 Ίσως πρόκειται για νίκη του συστήματος στα "σημεία" το ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την ικανότητά τους να δώσουν ένα νόημα σε όσα γίνονται, δεν βλέπουν λύσεις για το αύριο, ή άλλες διεξόδους .
Τα παραδείγματα πολλά, αλλά ας δούμε δυο πρόσφατα.
Η πρόσφατη απόφαση του ΕΣΡ να απαγορεύσει στα κανάλια να δείχνουν εικόνες εξαθλίωσης από την Ελλάδα, έκανε  εχθές γνωστό δημοσιογράφο έξαλλο κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής του εκπομπής στο Real FM.«Γ@$% την ψυχή σας, γ@$% τα υπουργεία σας», ακούστηκε να λέει από την συχνότητα του ραδιοφώνου, την ώρα που  έσπαγε από τα νεύρα του ό,τι υπήρχε μπροστά του στο στούντιο.
Τα δρώμενα εδώ:http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-5Dg7_8nHmk
Ανατρίχιασα και απογοητεύτηκα όταν είδα τις φωτογραφίες με πρησμένα μάτια και χείλη” δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Και τι να κάνουμε; υπάρχουν λύσεις; Οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Τα έχουμε ξαναπεί.
Μπορούμε να μιλάμε εκατό ώρες και να λέμε τα ίδια πράγματα....
Πρέπει να αγωνιζόμαστε. Ακόμα και αν δεν υπάρχει εξασφαλισμένο αποτέλεσμα, οφείλουμε να το κάνουμε. Για να είμαστε εν τάξει απέναντι στη συνείδησή μας και στο κοινωνικό σύνολο.Για να  σταματήσουμε να σπρώχνουμε τα νέα παιδιά στον μηδενισμό. Το δικό τους μέλλον άλλωστε έχουμε υποθηκεύσει.
Υπάρχουν λύσεις. Ας τολμήσουμε.
Τον  Δεκέμβριο που μας πέρασε,σε άρθρο του με τίτλο "Η οδύσσεια της Ελλάδας" το aljazeera, γράφει: "Το 2012 φεύγει εν μέσω οδυνηρής λιτότητας και συσσωρευμένων χρεών σε μια Ελλάδα όπου περισσότεροι από 1000 εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους καθημερινά.
Καθώς ένας ακόμη δύσκολος χρόνος για την ταλαίπωρη ευρωπαϊκή οικονομία φτάνει στο τέλος του, πολλοί  Έλληνες αναγκάζονται να επιστρέψουν στη γη για να επιβιώσουν".
-
Οι απέξω ίσως είναι πιο αξιόπιστοι στις διαπιστώσεις τους ειδικά όταν οι καταστάσεις είναι πολύ πιεστικές.
Το παρακάτω κείμενο δεν αποτελεί σίγουρα λύση για όλους, αλλά μπορεί να ωφελήσει πολλούς από εμάς που διστάζουν. Ας τον ακούσουμε η πείρα του είναι ανεκτίμητη:
Γράφει ο Βασίλειος Ξεσφίγγης στις 29, 1,2013 στον ιστότοπο της περμακουλτούρα.
"Το άρθρο αυτό γράφεται για όσους έχουν εγκλωβιστεί στην Αθήνα, βρίσκονται χωρίς δουλειά και είναι σε απόγνωση".
Στις δύσκολες αυτές στιγμές για την πατρίδα, και για όλους μας, η συσπείρωση, η αλληλοβοήθεια, και η αλληλοκατανόηση φαντάζουν πολύ σημαντικά πράγματα.
Θα προσπαθήσω σήμερα λοιπόν να σας δώσω μια άλλη διέξοδο, που ίσως αν το δείτε σοβαρά να σας βγάλει από το αδιέξοδο, της ανεργίας και….της μιζέριας. Θα πρέπει να σας εξηγήσω εδώ ότι ο γράφων αυτό το άρθρο υπήρξε σε όλη του την ζωή, Αγρότης, Κτηνοτρόφος, και Μελισσοκόμος.
 Σε ότι θα διαβάσετε λοιπόν πέρα από την πείρα, υπάρχει και βαθιά γνώση των πραγμάτων.
Εδώ και κάποιες δεκαετίες λοιπόν υπήρξε η τάση, να φεύγουν οι νέοι από την επαρχία προς τις μεγάλες πόλεις, και κυρίως προς την Αθήνα.Τις δεκαετίες του 60, του 70 και του 80 όσοι έφυγαν μόχθησαν μεν αλλά τα κατάφεραν. Οι συνθήκες ήταν πολύ ευνοϊκές, μιας και λόγο της Δραχμής δεν υπήρχαν εισαγόμενα προϊόντα, ή αυτά που υπήρχαν ήταν πανάκριβα. Ότι ανάγκες είχε η χώρα λοιπόν έπρεπε να παράγει για να τις ικανοποιήσει.
Σε αυτές τις συγκυρίες προσθέστε και ότι δεν υπήρχαν μετανάστες τότε, κι έτσι εύκολα κανείς μπορούσε να βρει δουλειά, και πολλές φορές μάλιστα ήταν τέτοια η ζήτηση, που επέλεγε κάποιος μεταξύ πολλών προσφορών για θέση εργασίας ποια του ταιριάζει καλύτερα. Με αυτά και με αυτά η φυγή από τα χωριά έγινε μόδα, και αργότερα ανάγκη, μιας και τα κορίτσια έφευγαν μαζικά και ήθελαν όλες Αθήνα, με αποτέλεσμα κι αν κάποιος ήθελε να μείνει στο χωριό του να νιώθει μοναξιά, κι έτσι αναγκάζονταν να φύγουν όλοι, αφήνοντας τα χωριά τους έρημα με λιγοστούς μόνο γερασμένους κατοίκους. Αυτοί που κατάφεραν να μείνουν ωστόσο, έβαλαν μια καλή σειρά, και έμειναν σε μεγάλα χωριά κυρίως και τώρα είναι οργανωμένοι και δυνατοί, επαγγελματικά τουλάχιστον.
Η όλη αυτή κατάσταση άλλαξε άρδην από την δεκαετία του 90.
Τότε τα εργοστάσια και οι μεγάλες εταιρείες άρχισαν να φεύγουν μαζικά για το εξωτερικό και σε συνδυασμό με την αθρόα έλευση μεταναστών στην χώρα, οι δουλειές πλέον και οι νέες θέσεις για εργασία έπαψαν να υπάρχουν. Η φυγή των νέων όμως εξακολουθούσε, και τότε κατέφευγαν σε εργασία σε εστιατόρια και σε μαγαζιά με γρήγορο φαγητό, οι δε κοπέλες άρχισαν να γίνονται μαζικά νοσηλεύτριες και κομμώτριες.
Η κατάσταση όμως από τότε έδειχνε ότι δεν πάει καλά. Οι λανθασμένες πολιτικές έδιωχναν τις μεγάλες επιχειρήσεις από την Ελλάδα και οι δουλειές λιγόστευαν, οι εισαγωγές πλημμύρισαν την αγορά και η χώρα δεν παρήγαγε τίποτα.
Η δεκαετία του 2000 βρήκε όλα αυτά τα προβλήματα, ενώ η πολιτική παρέμενε η ίδια.
Τότε η εσωτερική μετανάστευση ανακόπηκε, οι νέοι επιτέλους άρχισαν να μην φεύγουν από την επαρχία, χωρίς όμως να είναι και ευχαριστημένοι που έμεναν σε αυτή.
Διανύουμε ήδη την δεύτερη δεκαετία του 2000 και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους.
Η κατάσταση πολλών από αυτών που έφυγαν από την επαρχία τις προηγούμενες δεκαετίες δεν είναι καθόλου καλή, ενώ διαγράφεται ακόμα χειρότερη για τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Οι νέοι έχουν εγκλωβιστεί σε ένα περιβάλλον πανάκριβο, που δεν μπορούν να βρουν δουλειά και που η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην χώρα μοιάζει να την οδηγεί σε ύφεση μακράς περιόδου, και οι νέοι αλλά και πολλοί μεσόκοποι που ζουν στις πόλεις μοιάζουν να μην έχουν άλλη επιλογή από την Επιστροφή στις  Ρίζες
 Η επαρχία σε αντίθεση με τις μεγαλουπόλεις δεν έχει την δυνατότητα να σε πάει πολύ ψηλά από οικονομικής άποψης, αλλά έχει την δυνατότητα να μην επιτρέπει να καταρρεύσει κάποιος εντελώς.
Σε όλες τις κρίσεις και τις δύσκολες στιγμές της χώρας η επαρχία ήταν αυτή που υπέφερε λιγότερο, και μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι η κρίση που περνάμε είναι πολύ δύσκολη και ότι δεν έφτασε ακόμα στο ναδίρ της. Όσοι λοιπόν έχουν ακόμα κάποιο σπίτι στο πατρικό τους χωριό μπορούν και πρέπει να επιστρέψουν. Ακόμα και τα παλιά πέτρινα σπίτια εύκολα μπορούν να διαμορφωθούν σε αρχοντικά, που να τα βλέπεις και να τα καμαρώνεις. Όμως και αυτοί που δεν έχουν σπίτι σε χωριό όμως μπορούν να πάνε και να νοικιάσουν. Τα ενοίκια στο χωριό δεν ξεπερνούν τα 100 ευρώ τον μήνα ενώ μπορεί να είναι και πολύ παρακάτω.Τα μικρά παιδιά που θα επιστρέψουν και θα μεγαλώσουν στο χωριό θα έχουν πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής, και θα ζήσουν σε ένα φιλικότερο και ασφαλέστερο περιβάλλον. Πλέον σχεδόν παντού κοντά στα χωριά υπάρχουν αρκετά μεγάλες πόλεις που κάποιος μπορεί να κάνει τα ψώνια του, να βγει, να διασκεδάσει και γενικά να μην του λείψει σε τίποτα η πόλη.
Η ωραιότερη στιγμή του κτηνοτρόφου, είναι όταν απολαμβάνει την εικόνα των ζώων του.
Δεν συγκρίνεται με τίποτα. Η δυνατότητα κάποιου που ζει στο χωριό, να έχει τον δικό του κήπο, τα δικά του κοτόπουλα, αυγά, γάλα,τυρί, κρέας κτλ διευκολύνουν πολύ την οικονομική κατάσταση του ιδίου ή και της οικογένειας .
Πέραν από αυτά η επαρχία του προσφέρει την δυνατότητα να ξεκινήσει κάποιος την δική του δουλειά.
Σαν Αγρότης και μόνιμος κάτοικος της επαρχίας λοιπόν, για όσους σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο της επιστροφής έχω να δώσω τις εξής συμβουλές:
Ξεκινήστε με στόχο κάτι που σίγουρα θα σας αποδώσει κάποιο εισόδημα και μετά επεκταθείτε αργά και σταθερά.
Σίγουρο εισόδημα στον Αγροτικό τομέα μπορεί να σας εξασφαλίσει μόνο η κτηνοτροφία όμως, αυτό θα πρέπει να το γνωρίζετε. Με 5 χιλιάδες ευρώ μπορείτε να ξεκινήσετε αγοράζοντας 50 ζώα, κατά προτίμηση πρόβατα ή γίδια και θα έχετε ένα εισόδημα για αρχή αρκετά ικανοποιητικό, που μαζί με τον κήπο και τα κοτόπουλα όπως σας έγραψα πιο πάνω θα σας επιτρέψουν να αρχίσετε να αναπνέετε. Το εισόδημα σας από τα 50 ζώα, από γάλα και κρέας δηλαδή θα είναι κάπου στα 6 χιλιάδες ευρώ ακαθάριστο. Μπορείτε να ρίξετε το κόστος εκτροφής των ζώων σας βγάζοντας τα έξω να βοσκήσουν ελεύθερα.Τον δεύτερο χρόνο θα αυξήσετε τα κοπάδι σας κρατώντας νέα ζώα από αυτά που θα σας γεννήσουν τα ίδια.
Επεκταθείτε ενοικιάζοντας δέντρα
Στα χωριά υπάρχουν πολλά κτήματα προς ενοικίαση. Μπορείτε να τα πάρετε κάνοντας συμφωνία με τους ιδιοκτήτες.Οι συμφωνίες αυτές είναι οι εξής:
Η ορίζετε ένα ποσό ετήσιας ενοικίασης, ή μοιράζετε τα έσοδα στην μέση στο τέλος της συγκομιδής. Εσείς βάζετε την φροντίδα του κτήματος και την εργασία της συγκομιδής δηλαδή, ενώ ο ιδιοκτήτης βάζει το κτήμα.Τα έξοδα πάνε μισά μισά και στο τέλος μοιράζετε το εισόδημα ακριβώς στην μέση.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα κτήματα μπορεί να μην δώσουν κάθε χρόνο εισόδημα.Μπορεί να δίνουν κάθε δεύτερο χρόνο, ή να δίνουν δυο έτη, και το τρίτο να μην δώσουν, γι αυτό προηγουμένως έγραψα ότι πρέπει να ασχοληθείτε και με την κτηνοτροφία για να έχετε τουλάχιστον κάποιο ετήσιο εισόδημα.
Μπορείτε επίσης να ασχοληθείτε αργά και σταθερά και με την Μελισσοκομία.
Η Μελισσοκομία όμως απαιτεί εξειδικευμένους χειρισμούς και γνώση που κατακτιούνται με τον καιρό, κι έτσι θα πάρει μερικά χρόνια μέχρι να αρχίσετε να παίρνετε ικανοποιητικό εισόδημα.
Πρέπει να σας πω ορισμένα ακόμα πράγματα..
Θα αναρωτηθείτε ορισμένοι, ότι υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές, όπως χοιρινά, αγελαδοτροφία, μοσχάρια κτλ. Τα χοιρινά είναι ασύμφορα, τρώνε πολύ και για να βγάλετε κέρδος πρέπει να τα πουλήσετε 7-8 ευρώ το κιλό. Τότε όμως δεν θα σας το αγοράσουν γιατί στην αγορά υπάρχει με 3 έως 5 ευρώ το κιλό, κυρίως εισαγόμενα. Τα χοιρινά που εκτρέφουν εντατικά σε φάρμες, για να ρίξουν το κόστος παραγωγής, συλλέγουν τα κόπρανα των ίδιων των ζώων, τα πλένουν τα αποξηράνουν και τέλος τα αναμιγνύουν με φρέσκια τροφή και το μίγμα αυτό το ξανατρώνε τα ζώα. Ο απλός παραγωγός όμως δεν μπορεί να το κάνει αυτό, κι έτσι δεν μπορεί να έχει και τόσο χαμηλές τιμές.
Όσον αφορά τις αγελάδες:
Για να αγοραστούν αρχικά οι αγελάδες απαιτείται ένα πολύ μεγάλο ποσό, συχνά πολύ πάνω από 1000 ευρώ την κάθε μια.
Ακόμα κι αν κάποιος αγοράσει αγελάδες όμως δεν μπορεί να πουλήσει το γάλα τους καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται. Η χώρα μας με βάση την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) που έχουν αποδεχτεί οι κυβερνήσεις μας πρέπει να εισάγει τουλάχιστον το 50% των αναγκών της σε αγελαδινό γάλα. Έτσι λοιπόν πρέπει να πάρει κάποιος άδεια από τον ΕΛΟΓ (Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος) ο οποίος όμως ποτέ δεν δίνει για τον λόγο που προανέφερα, ενώ κι αν δώσει σου επιτρέπει να πουλήσεις τόσα λίγα κιλά που δεν αξίζει τον κόπο ούτε καν να ασχοληθείς με το θέμα. Γι αυτό αν πάρει κανείς τις στατιστικές με το Ελληνικό αγελαδινό γάλα, θα δει ότι χρόνο με τον χρόνο αυτό μειώνεται κατά πολύ.
Το αιγοπρόβειο γάλα όμως δεν χρειάζεται άδεια, είναι ελεύθερος να το παράγει ο οποιοσδήποτε.Το πουλάει σε εταιρείες γάλακτος και ντόπιους Γαλατάδες, και τα χρήματα εισπράττονται ανάλογα την επιθυμία σας και την συμφωνία που θα κάνετε, είτε κάθε μήνα, είτε στο τέλος όλα μαζί.
Υπήρξα κτηνοτρόφος, θεωρώ την εμπειρία μου αυτή ως μοναδική, και την νοσταλγώ.
Κάκιστες πολιτικές από άθλιους και ανίδεους πολιτικούς με ανάγκασαν να διακόψω αυτή την δουλειά. Ευτυχώς που και η Μελισσοκομία σε κρατάει σε επαφή με την φύση διαφορετικά δεν θα μπορούσα να αντέξω μακριά της.
Ακόμα και τώρα όμως είμαι έτοιμος σε περίπτωση που χειροτερέψει η κατάσταση της οικονομίας, να φτιάξω ξανά ζώα για να αντεπεξέλθω, αλλά όχι μοσχάρια αυτή την φορά.
Όσον αφορά τα μοσχάρια:
Η τιμή του νεογέννητου μοσχαριού για να το αγοράσει κάποιος να το μεγαλώσει και να το πουλήσει για το κρέας του είναι γύρω στα 300 ευρώ. Τριακόσια ευρώ λοιπόν είναι αγορά του, ενώ το κόστος εκτροφής του πρέπει με τα σημερινά δεδομένα να υπολογίζονται γύρω στα 5 ευρώ την ημέρα. Κάπου 2 χιλιάδες ευρώ δηλαδή αγορά και εκτροφή για έναν χρόνο. Σε αυτόν τον χρόνο το ζώο γίνεται στην καλύτερη 300 κιλά και το αγοράζουν τα κρεοπωλεία προς 4.5 ευρώ το κιλό. Βλέπετε λοιπόν ότι είναι ασύμφορο καθώς σου δημιουργεί ένα έλλειμα της τάξης των 600 ευρώ το κάθε ζώο τουλάχιστον. Υπήρξα εκτροφέας και ξέρω πολύ καλά τι σας λέω.
Θα εξηγήσω ακόμα και θα σας πω ότι:
Η κατάσταση αυτή διαμορφώθηκε έτσι και εκτίναξε το κόστος των ζωοτροφών με την άνοδο του πετρελαίου και των λιπασμάτων που έγινε τα τελευταία χρόνια.
Πριν 6-7 χρόνια δεν υπήρχε έλλειμα στο κοστολόγιο των μοσχαριών.
Τότε άφηναν και κέρδος μιας και οι τροφές κόστιζαν περίπου στη μισή τιμή απ ότι είναι σήμερα. Επιπλέον πριν το 2007 υπήρχε και γερή επιδότηση που έπαιρνε ο εκτροφέας, κι έτσι είχε ένα ικανοποιητικοί κέρδος που τον σύμφερε να κάνει την δουλειά αυτή.
Με την νέα ΚΑΠ για τα έτη 2007-2013 και αυτή που έρχεται για τα έτη 2013-2020 την επιδότηση δεν την παίρνει ο εκτροφέας, αλλά την παίρνει ο ιδιοκτήτης της μάνας που γέννησε το ζώο, ή φέρει δικαίωμα επιδοτήσεως μόνον ο εκτροφέας εκείνος που έκανε εκτροφή σε μοσχάρια κατά τα έτη 2000-2001 και 2002.
Αυτό έγινε πιστεύω γιατί με τον τρόπο αυτό οι Γάλλοι που εξάγουν τα μοσχάρια τους εξασφάλισαν ότι καμία άλλη χώρα δεν θα μπορεί να σταθεί σε αυτόν τον τομέα, και οι κτηνοτροφική τους οικονομία θα συνεχίσει να ανθεί εις βάρους των κορόιδων σαν κι εμάς που εισάγουμε.
Όσον αφορά την καλλιέργεια, έχει γίνει και αυτή εντελώς ασύμφορη με την άνοδο του πετρελαίου, και των λιπασμάτων και οι νέοι δεν πρέπει ούτε να το σκέφτεστε για αστείο.
Οι παλιοί αγρότες αναγκάζονται να καλλιεργούν λίγο ακόμα, μιας και αυτός είναι όρος για να συνεχίσουν να παίρνουν τις επιδοτήσεις τους.
 Επιδοτήσεις στην Ελλάδα δικαιούνται να παίρνουν μόνο όσοι αγρότες έπαιρναν επιδότηση κατά την τριετία 2000-2001-2002.
Οι αγρότες νεαρής ηλικίας που τότε ήταν παιδιά, ή έκαναν άλλη δουλειά σύμφωνα με την ΚΑΠ που συμφώνησαν οι κυβερνήσεις μας, δεν δικαιούνται επιδοτήσεις, ή για να είμαι απολύτως ακριβής, έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση προς το εθνικό απόθεμα για να τύχουν επιδότησης, αλλά κι αν το κάνουν απειροελάχιστες πιθανότητες έχουν να εγκριθούν και μάλιστα το ποσό θα είναι από λίγες έως μερικές εκατοντάδες ευρώ.
Φίλες και φίλοι που διαβάζετε αυτό το άρθρο ευτυχώς ή δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα.
Σας τα είπα όλα, γύρω από τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα της Ελλάδας.
Στους νέους που ψάχνουν δουλειά τους λέω να επιστρέψουν στα χωριά τους και να κινηθούν με τον τρόπο που περιέγραψα. Οι ντόπιοι θα σας αγαπήσουν και θα σας στηρίξουν, θα σας προσφέρουν μεροκάματο και κτήματα προς ενοικίαση, καθώς τώρα τα δίνουν σε ξένους μετανάστες θέλοντας και μη αφού δεν έμειναν νέοι στα χωριά.
Η ζωή στην επαρχία, και η δουλειά της κτηνοτροφίας έχουν και τα πολύ καλά τους…
Κάντε την υπέρβαση σας και επιστρέψτε στις ρίζες σας λοιπόν, και να είστε σίγουροι ότι όσο νωρίτερα επιστρέψετε τόσο καλύτερες συνθήκες θα συναντήσετε και περισσότερες ευκαιρίες θα βρείτε, μιας και άρχισαν δειλά δειλά να επιστρέφουν αρκετοί…
Οδηγός για Λαχανόκηπο
Το χειμώνα του 1941 ο γεωπόνος Νικόλαος Βοσυνιώτης τµηµατάρχης στους ∆ηµοτικούς Κήπους της Αθήνας άρτι αφιχθείς από τις Βερσαλίες, αποφασίζει να συγγράψει έναν εύχρηστο οδηγό με οδηγίες για να φτιάξει ο κάθε πολίτης της Αθήνας φθηνά και εύκολα, έναν µικρό «οικογενειακό» λαχανόκηπο για την επιβιώσή του. Σε αυτή τη διεύθυνση μπορείτε να δείτε σε ψηφιακή μορφή την επίκαιρη όσο ποτέ εργασία του…
Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο (γυρίστε αργά τις σελίδες)

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Κοινωνική Αλληλεγγύη κατά το κυβερνητικό δοκούν..…



 Σε  Δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε  στις 29 Ιανουαρίου 2013 στον τύπο μετά από σχετική ημερίδα,ο υφυπουργός Εργασίας  Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας  ανακοίνωσε τις νέες προδιαγραφές λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών.
Το θέμα της ημερίδας ήταν « Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης»,
 και οργανώθηκε με πρωτοβουλία της   Γ.Γ. Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων.
Στην Ημερίδα χαιρετισμό απηύθυναν ο Μακαριώτατος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, η  κ. Άννα Δαλλαπόρτα  και η Γ.Γ. Πρόνοιας .
Ο  υφυπουργός στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:
- «Η παρουσία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου αναδεικνύει ένα πολύ σημαντικό συμβολισμό, ότι Εκκλησία και Πολιτεία αναπτύσσουν συνέργειες για την αναβάθμιση των θεσμών κοινωνικής φροντίδας και την ανακούφιση αυτών που έχουν ανάγκη.
-Το Πρόγραμμα του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης
συνάδει με την γενικότερη προσέγγιση του Υπουργείου προς τον
σκοπό του καλύτερου συντονισμού μεταξύ των υπαρχουσών δομών.
-Οι δράσεις αυτές προσφέρουν ένα μικρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας σε εκείνους που έχουν χτυπηθεί πιο πολύ από τη κρίση».
Η  κ. Άννα Δαλλαπόρτα, επισήμανε μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Κεντρικός στόχος  του  Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης  είναι να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας προς τους συμπολίτες  μας, που έχουν ανάγκη την υποστήριξή μας (είτε είναι άστεγοι είτε βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται ή είναι άνεργοι).Προς την κατεύθυνση αυτή επιδιώκεται η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού
Κοινωνικού Ταμείου και η μέγιστη ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης και της *κοινωνίας των πολιτών».
Δεν νιώθω καλά που αναρτώ αυτήν την εικόνα, και είναι η δεύτερη φορά που μπαίνει σε αυτό το ιστολόγιο. Ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα σε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη, είναι το πληγωμένο ηθικό και η αξιοπρέπεια του. Αυτός ίσως είναι και ένας βασικός λόγος, που οι περισσότεροι προτιμούν την "απόσυρση" από τις ουρές  των συσσιτίων και τις επίσημες φιέστες φιλανθρωπίας. Δείτε λοιπόν τι προτείνουν!!!!

Το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης  χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας και  συστάθηκε με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας σε εθνικό επίπεδο μέσα από  μια δέσμη ενεργειών ψυχοκοινωνικής και υλικής υποστήριξης των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, καθώς και των ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από αυτή.
Το πρόγραμμα αυτό δημιουργεί 1.200 θέσεις εργασίας για άνεργους νέους έως 30 ετών για 24 μήνες και είναι συνολικού προϋπολογισμού 40.000.000 ευρώ.
Στην εθνική αυτή προσπάθεια συμμετέχουν 51 Δήμοι, 46 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, 5 νομικά πρόσωπα ΟΤΑ, 8  φορείς του Δημόσιου τομέα και 18 φορείς του ιδιωτικού τομέα.
Οι ΟΤΑ συμβάλλουν διαθέτοντας τις κατάλληλες υποδομές για να λειτουργήσουν οι κοινωνικές δομές, οι ΜΚΟ διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και το προσωπικό και η κοινωνία , τέλος, προσφέρει τον χρόνο της, δηλαδή τον εθελοντισμό και τα υλικά αγαθά.
Οι Κοινωνικές Δομές  του προγράμματος οι οποίες θα λειτουργήσουν σταδιακά  στους Δήμους  που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα θα παρέχουν με διαφάνεια και σεβασμό υποστήριξη στις στις καθημερινές ανάγκες των ωφελούμενων.
Συγκεκριμένα  το πρόγραμμα αφορά στη λειτουργία, των παρακάτω Κοινωνικών Δομών :
1. Κοινωνικά Παντοπωλεία
2. Ανοικτά Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής αστέγων
3. Υπνωτήρια αστέγων
4. Παροχή συσσιτίων
5. Κοινωνικά φαρμακεία
6. Δημοτικοί Λαχανόκηποι
7. Τράπεζες χρόνου
8. Γραφεία διαμεσολάβησης
Σκοπός της ημερίδας, τέλος, ήταν η ενημέρωση της κοινωνίας για την έναρξη λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών με κανόνες διαφάνειας, καθώς και η εκπαίδευση των στελεχών  που θα
εργαστούν σε αυτές θέλοντας να τονισθεί  η ανάγκη για παροχή συντονισμένων και ομογενοποιημένων υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους.
Περισσότερες πληροφορίες  θα βρείτε εδώ: ,και στην  www.epanad.gov.gr στην
ενότητα « πληροφορίες για δικαιούχους» έλεγε στο pdf.
Δεν έχασα καιρό λοιπόν,και στις 30/1, τόλμησα να πάρω τηλέφωνο σε ένα Δήμο, που όπως διαφημίζει εταιρεία προώθησης που έχει αναλάβει τη δημοσιότητα της δράσης,εκπονεί αυτόν τον καιρό σχετικό πρόγραμμα.
Εντάξει είμαι άνεργη αλλά όχι 30 χρόνων, μα φαντάζομαι πως δεν απαγορεύονται οι ερωτήσεις, και έχω κόρη που ενδιαφέρεται.
Αρχικά καλώ το τηλέφωνο του Δήμου, που φέρει το διαφημιστικό που τυχαίως βρήκα στο ίντερνετ. Μου απαντά μια ευγενική κοπέλα και μου λέει πως δεν γνωρίζει κάτι σχετικό.
Την ευχαριστώ αφού της επισημαίνω πως αυτό το τηλέφωνο αναγράφει για πληροφορίες το φυλλάδιο κλείνω το τηλέφωνο, και καλώ την εταιρεία προώθησης της δράσης.
Το σηκώνει μια ευγενέστατη κοπέλα, η οποία δεν γνωρίζει κάτι σχετικό, μου ζητά όνομα και τηλέφωνο να μάθει από την προϊσταμένη της και να μου απαντήσει.
Της αντιπροτείνω να ξανακαλέσω μετά από μερικές ώρες πράγμα που έκανα, αλλά το τηλέφωνο ήταν κατεβασμένο,και στις δυο ακριβώς έπαψαν να το σηκώνουν.
Ξανακαλώ στον Δήμο, έχοντας υπόψιν πως ίσως και να το σήκωσε λάθος άτομο,και επαναλαμβάνω την ερώτηση. Είναι η ίδια ευγενική κοπέλα, μου επιβεβαιώνει πως είναι αρμόδια για τα κοινωνικά προγράμματα όπως νηπιαγωγεία και άλλα, αλλά δεν γνωρίζει τίποτα γι'αυτό που την ρωτώ.
2:13,καλώ το έτερο τηλέφωνο του φυλλαδίου, του ΕΠΑΝΑΔ, που η κυρία που το σήκωσε μου επαναλαμβάνει ότι περισσότερες πληροφορίες δίνουν οι Δήμοι. Της εξηγώ την μέχρι τότε διαδρομή, και μου αντιπροτείνει να ενημερωθώ από τον ΟΑΕΔ.
Αυτόν όπως της είπα δεν τον κάλεσα, γιατί μια εβδομάδα πριν είχα ρωτήσει, και δεν γνώριζαν τίποτα.
Μου ανταναπαντά ότι ο ιστότοπος του ΟΑΕΔ έχει όλες τις πληροφορίες.
Σε αυτό το σημείο άρχισα  να γίνομαι ανυπόμονη για απαντήσεις χωρίς όμως να χάσω την ευγένειά μου-και την ρώτησα τι θα έκανε εάν ήταν άνεργη, έβρισκε το ωραιότατο υλικό μόνο στο ίντερνετ,και αντί ενημέρωσης άκουγε μόνο αοριστίες.
Η απάντηση ήταν τι να κάνουμε κλπ,κλπ,όποιος ενδιαφέρεται πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς,κλπ, και τότε κάπως πιο έντονα, την ρώτησα αν με το συνεχώς εννοεί να είναι κανείς κάθε μέρα στον Δήμο  του ή τον ΟΑΕΔ .
Επίσης  της είπα πριν μου απαντήσει πως καλό θα ήταν να γνωρίζουν και οι αρμόδιοι στην ΕΕ πως οι άνεργοι και λοιποί ωφελούμενοι των προγραμμάτων θα πρέπει να έχουν ίντερνετ και τι θα γινόταν αν κάποιος έφτανε μέχρι την ΕΕ για να διαμαρτυρηθεί;
Και πριν  μου απαντήσει  κάτι άλλο, την ευχαρίστησα και έκλεισα το τηλέφωνο.
Για να είμαστε δίκαιοι, σήμερα βρήκα άλλο ένα αρχείο PowerPoint το οποίο αναφέρει πως για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων θα λειτουργεί  ο ιστότοπος : www.koinoniasos.gr και ενιαία τηλεφωνική γραμμή πληροφόρησης 801 11 22444. Έχουν ήδη προβάλλει φαντάζομαι την δράση από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση( βρήκα προκηρύξεις για σποτάκια),μέσα που προσωπικά δεν χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια.

Συμπέρασμα:πρέπει να διαβάζουμε με ευλάβεια τους σχετικούς ιστότοπους των υπηρεσιών.
Γιατί που αλλού θα έβρισκα το αρχείο  PowerPoint με το τηλέφωνο και την διεύθυνση;

Κατά το δοκούν…όπως γράφει  εδώ η emaistra 
Μια καταστροφή την μετατρέπω σε συνωστισμό, μια κατοχή σε ειρηνευτική δύναμη
Μπορώ να σου κάνω την κόλαση, ανάπτυξη, μπορώ το τετέλεσται να σου το κάνω δρόμο προς τη σωτηρία..
Και σου παρουσιάζω το πιάτο μου πασπαλισμένο με μπόλικη φιλανθρωπία και μπόλικο ότι γουστάρεις .. για να το φας.

Μετά από αυτό το δημιουργικό τετράωρο,ξαναγυρνώ στο epanad και διαβάζω:
Νέα - Ανακοινώσεις
Εθνικό Δίκτυο άμεσης κοινωνικής παρέμβασης
Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε αστέγους και άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια. Οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχονται από Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, όπως:
Κοινωνικά Παντοπωλεία
Κοινωνικά Φαρμακεία
Ανοιχτά κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων
Τράπεζες χρόνου
Δημοτικοί Λαχανόκηποι
Υπνωτήρια
Δομές παροχής Συσσιτίων
Γραφεία Διαμεσολάβησης
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από Φορείς Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (σωματεία, Ιδρύματα κλπ) οι οποίοι συμπράττουν με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου που νομίμως υλοποιούν δράσεις κοινωφελούς/κοινωνικού χαρακτήρα.
Θα χρηματοδοτηθεί η λειτουργία 195 Κοινωνικών Δομών σε όλη την Ελλάδα για διάστημα 24 μηνών. Στις Δομές αυτές θα δημιουργηθούν, και θα χρηματοδοτηθούν για το ίδιο διάστημα, 849 νέες θέσεις εργασίας  για άνεργους έως 30 ετών.

 Ποιους αφορά: Άτομα σε κατάσταση φτώχειας, άστεγους, άνεργους.
________________________________________
Αριθμός ωφελούμενων 849 άνεργοι(εδώ λιγοστεύουν οι άνεργοι,ή μου φαίνεται;)
________________________________________
Πληροφορίες
Α) ΆΤΟΜΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΤΩΧΕΙΑΣ και ΆΣΤΕΓΟΙ:
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στους συμπράττοντες Δήμους, καθώς και στους Φορείς που θα λειτουργήσουν τις Δομές, προκειμένου να ενημερώνονται για τον χρόνο λειτουργίας της κάθε μίας και τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις συμμετοχής.
Β) ΆΝΕΡΓΟΙ:
Οι άνεργοι που ενδιαφέρονται να προσληφθούν στις Δομές, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στους Υπεύθυνους Φορείς, σε ημερομηνίες που ανακοινώνει ο κάθε Φορέας. 
Μπορείτε να αναζητήσετε τους δικαιούχους φορείς και τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας
στη σελίδα http://www.epanad.gov.gr/default.asp?pID=3&la=1

Διαβάστε και τις λεπτομέρειες που προκαλούν ενδιαφέρον, μιας και ορίζουν από εδώ και πέρα, ακριβώς τι θα σημαίνουν Κοινωνικά παντοπωλεία,Υπνωτήρια  Δημοτικοί λαχανόκηποι κ.ά, αλλά και το βασικό,πως εννοούν οι κυβερνώντες την Κοινωνία Των Πολιτών .

Δείτε και μόνοι σας πως θεσμοθετείται η αυθαιρεσία στη διαχείριση των χρημάτων των  φορολογουμένων και ανήμπορων να αντιδράσουν πολιτών, και πως συντηρείται η προνομιακή μεταχείριση ορισμένων ομάδων σε  βάρος των υπολοίπων.
-
Θα μου πείτε πως υπερβάλλω, διότι εδώ σε αυτήν την περίπτωση θα κρατούν αρχείο για τα πάντα.
Ε,και για τους όλους τους Δημόσιους Φορείς θεσπίστηκε το Διαύγεια αλλά δεν λύθηκε το ζήτημα.
-
"Πλάι στις παραδοσιακές μεθόδους πειθάρχησης και καταστολής, χρησιμοποιώντας ακόμη και τη γλώσσα και τις μορφές αγώνα των κινημάτων, το κράτος κατασκευάζει έμμεσες μορφές ρύθμισης και ελέγχου της κοινωνίας, με την αγαστή συνεργασία ομάδων που είναι ήδη υπόδικες οι περισσότερες για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος".(από κείμενο που θα δημοσιεύσουμε αργότερα).

Ξέρετε γιατί μετά το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας ο Δήμος Αθηναίων ένοιωσε την ανάγκη να δημοσιεύσει τον μικρό αριθμό (35 περίπου,)αστέγων που προσήλθαν στις αίθουσες που διέθεσε;
Γιατί άραγε; Οι άλλοι 19,000  γιατί δεν προσήλθαν;
Πείτε μας τη γνώμη σας.

ΕΣΠΑ!

Γραφείο Διαμεσολάβησης
ΟΡΙΣΜΟΣ
Γραφείο Διαμεσολάβησης ορίζεται η Δομή, η οποία παρέχει πληροφόρηση σε
ωφελούμενα άτομα, σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Κοινωνικές Δομές
Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, διευκολύνοντας την προώθησή τους στις
αντίστοιχες Δομές, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Παράλληλα, παρέχει
υπηρεσίες διευκόλυνσης στην επικοινωνία των ωφελουμένων με τους κρατικούς
φορείς σε θέματα που αφορούν την υγεία και την εργασία τους (ΟΑΕΔ, Νοσοκομεία
κλπ.). Το Γραφείο λειτουργεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ, μέσω της
λειτουργίας του, παρέχονται και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και
πληροφόρησης με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των
ωφελουμένων.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Το Γραφείο Διαμεσολάβησης απασχολεί 2 άτομα προσωπικό:
 Με ειδικότητα στις ανθρωπιστικές επιστήμες
Στη Δομή τηρείται Ημερήσιο Βιβλίο Παρουσίας των Απασχολουμένων (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή), όπου αναγράφονται τα στοιχεία του κάθε εργαζόμενου και η ώρα προσέλευσης και αναχώρησής του. Το Βιβλίο αυτό υπογράφεται καθημερινά τόσο από τον υπεύθυνο του προγράμματος, όσο και από τον εργαζόμενο.
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 Παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των
ωφελουμένων.
 Λειτουργεί με σταθερό ωράριο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 9:00 π.μ. –
17:00 μ.μ.
 Είναι προσβάσιμο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 Φέρει ειδική κοινή σήμανση (πινακίδα) με τις υπόλοιπες Κοινωνικές Δομές που
λειτουργούν στα πλαίσια του δικτύου.
 Υλοποιεί συγκεκριμένες πολιτικές για την προσέλκυση εθελοντών.
Συλλογή αναφορών με τα ακόλουθα στοιχεία:
 Το καθεστώς απασχόλησης στην αγορά εργασίας των ωφελουμένων
 Τα ηλικιακά δεδομένα των ωφελουμένων
 Την κατανομή των ωφελουμένων σε ευάλωτες ομάδες
 Το μορφωτικό επίπεδο ωφελουμένων
 Τον αριθμό των ωφελουμένων που εξυπηρετήθηκαν
 Τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Οι ωφελούμενοι που μπορούν να  εξυπηρετούνται  από το Γραφείο Διαμεσολάβησης είναι οι :
 Άστεγοι
 Άποροι
 Άνεργοι
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΟΜΗΣ
Το Γραφείο Διαμεσολάβησης παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης σε
τουλάχιστον  200 άπορους, άνεργους και άστεγους κάθε μήνα,
σχετικά με τις Δομές που μπορούν να απευθυνθούν, προκειμένου να
ωφεληθούν από τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης που
υλοποιούνται.
*
Κοινωνικό Παντοπωλείο
ΟΡΙΣΜΟΣ
Κοινωνικό Παντοπωλείο ορίζεται το κατάστημα το οποίο  διανέμει, σε τακτική
βάση, τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα
προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλία, παιχνίδια, cd κλπ. σε άτομα που
τα έχουν ανάγκη. Το Παντοπωλείο λειτουργεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές,
και συνδέεται με τοπικές επιχειρήσεις, σχολεία και την τοπική κοινωνία για τη
συλλογή των παραπάνω προϊόντων. Επιπλέον μέσω της Δομής, παρέχονται και
υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης με στόχο την
ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (1/2)
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο απασχολεί  5 άτομα προσωπικό:
 1 άτομο Διοικητικό Προσωπικό,
 3 άτομα Υποστηρικτικό Προσωπικό – στελέχη τροφοδοσίας και
 1 Κοινωνικό Λειτουργό
Στη Δομή τηρείται Ημερήσιο Βιβλίο Παρουσίας των
Απασχολουμένων (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή), όπουαναγράφονται τα στοιχεία του κάθε εργαζόμενου και η ώραπροσέλευσης και αναχώρησής του. Το Βιβλίο αυτό υπογράφεται
καθημερινά τόσο από τον υπεύθυνο του προγράμματος, όσο και από τον εργαζόμενο.
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 Τα Κοινωνικό Παντοπωλείο αποτελείται από τρία τμήματα, στα οποία διατίθενται:
1) Τρόφιμα και είδη παντοπωλείου συσκευασμένα, είδη ατομικής υγιεινής,
κατεψυγμένα προϊόντα. 2) Είδη ένδυσης και υπόδησης, χρησιμοποιημένα και μη, είδη
οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ. 3) Είδη ψυχαγωγίας όπως βιβλία, cd - dvd, για
την κάλυψη αναγκών μάθησης και πολιτισμού
 Παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των
ωφελουμένων.
 Λειτουργεί με σταθερό ωράριο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 9:00π.μ. –
17:00μ.μ.
 Είναι προσβάσιμο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 Φέρει ειδική κοινή σήμανση (πινακίδα) με τις υπόλοιπες Κοινωνικές Δομές που
λειτουργούν στα πλαίσια του δικτύου.
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 Υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου να συνάπτει
συνεργασίες με τοπικές επιχειρήσεις που εμπορεύονται τα είδη
που διαθέτει και παράλληλα δέχεται συνεισφορές πολιτών και
συλλογικών φορέων (σχολεία, σύλλογοι κλπ)
 Υλοποιεί συγκεκριμένες πολιτικές για την προσέλκυση
Εθελοντών
Συλλογή αναφορών με τα ακόλουθα στοιχεία:
 Το καθεστώς απασχόλησης στην αγορά εργασίας των ωφελουμένων
 Τα ηλικιακά δεδομένα των ωφελουμένων
 Την κατανομή των ωφελουμένων σε ευάλωτες ομάδες
 Το μορφωτικό επίπεδο των ωφελουμένων
 Τον αριθμό των ωφελουμένων που εξυπηρετήθηκαν
 Τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν
 Τα προϊόντα που εισήλθαν και εξήλθαν από τη Δομή
 Τους προμηθευτές (τοπικές επιχειρήσεις, πολίτες, φορείς κλπ.)
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Οι ωφελούμενοι που μπορούν να εξυπηρετούνται απότο Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι όσοι διαθέτουν κάρτα απόρου.
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΟΜΗΣ
 Το Κοινωνικό Παντοπωλείο διασφαλίζει την σταθερή
τροφοδοσία τουλάχιστον  150 οικογενειών κάθε μήνα.
Προμηθεύει προϊόντα συγκεκριμένου κόστους, κατ’ ελάχιστον
40,00 € το μήνα, σε άτομα που έχουν κάρτα απόρου,
προκειμένου να εξασφαλίζεται η ισονομία και η αξιοπρέπεια
των ωφελούμενων.
*
Κοινωνικό Φαρμακείο 
ΟΡΙΣΜΟΣ
Η Δομή Κοινωνικού Φαρμακείου παρέχει, σε ωφελούμενα άτομα, δωρεάν φάρμακα,
υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία εξασφαλίζει μέσω
συγκεκριμένων συνεργασιών με φαρμακοβιομηχανίες και τοπικούς φαρμακευτικούς
συλλόγους, καθώς και από τη συμμετοχή και κινητοποίηση συλλογικών φορέων και
πολιτών. Λειτουργεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ, μέσω της λειτουργίας της
Δομής, παρέχονται και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης με
στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (1/2)
Το κοινωνικό Φαρμακείο απασχολεί τρία (3) άτομα
προσωπικό:
 2 με ειδικότητα Φαρμακοποιού και
 1 Κοινωνικό Λειτουργό.
Στη Δομή τηρείται Ημερήσιο Βιβλίο Παρουσίας των
Απασχολουμένων (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή), όπου
αναγράφονται τα στοιχεία του κάθε εργαζόμενου και η ώρα
προσέλευσης και αναχώρησής του. Το Βιβλίο αυτό
υπογράφεται καθημερινά τόσο από τον υπεύθυνο του
προγράμματος, όσο και από τον εργαζόμενο.
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 Παρέχει  υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των ωφελουμένων.
 Λειτουργεί με σταθερό ωράριο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 9:00π.μ. – 17:00μ.μ.
 Είναι προσβάσιμο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 Φέρει ειδική κοινή σήμανση (πινακίδα) με τις υπόλοιπες Κοινωνικές Δομές που
λειτουργούν στα πλαίσια του δικτύου.
 Διαθέτει συγκεκριμένη πολιτική για την εξασφάλιση συνεργασιών με
φαρμακοβιομηχανίες, τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους και παράλληλα να δέχεται
συνεισφορές πολιτών και συλλογικών φορέων.
 Υλοποιεί συγκεκριμένες πολιτικές για την προσέλκυση εθελοντών.
Συλλογή αναφορών με τα ακόλουθα στοιχεία:
 Το καθεστώς απασχόλησης στην αγορά εργασίας των ωφελουμένων
 Τα ηλικιακά δεδομένα των ωφελουμένων
 Την κατανομή των ωφελουμένων σε ευάλωτες ομάδες
 Το μορφωτικό επίπεδο των ωφελουμένων
 Τον αριθμό των ωφελουμένων που εξυπηρετήθηκαν
 Τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν
 Τα προϊόντα που εισήλθαν και εξήλθαν από τη Δομή
 Τους προμηθευτές (τοπικές επιχειρήσεις, πολίτες, φορείς κλπ.).
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Οι ωφελούμενοι που μπορούν να  εξυπηρετούνται  από το Κοινωνικό
Φαρμακείο είναι οι :
 Άστεγοι
 Άποροι
 Άνεργοι
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΟΜΗΣ
 Το Κοινωνικό Φαρμακείο παρέχει δωρεάν φάρμακα,
υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα σε
τουλάχιστον 100 άστεγους, απόρους και άνεργους κάθε
μήνα.
*
Δομές παροχής συσσιτίων
ΟΡΙΣΜΟΣ
Η Δομή παροχής συσσιτίων πληροί τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις, έχει
συγκεκριμένη ελάχιστη δυναμικότητα παροχής γευμάτων, λειτουργεί με
συγκεκριμένες προδιαγραφές και παράλληλα συνδέεται με τις τοπικές
επιχειρήσεις, σχολεία και την τοπική κοινωνία για τη σίτιση των ωφελούμενων.
Μέσω της λειτουργίας της Δομής, παρέχονται και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής
υποστήριξης και πληροφόρησης με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική
ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Το Κοινωνικό Συσσίτιο απασχολεί επτά (7) άτομα προσωπικό:
 1 άτομο Διοικητικό Προσωπικό,
 2 Άτομα Καθαριότητας,
 3 άτομα Στελέχη Κουζίνας
 1 Κοινωνικό Λειτουργό
Στη Δομή τηρείται Ημερήσιο Βιβλίο Παρουσίας τωνΑπασχολουμένων (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή), όπουαναγράφονται τα στοιχεία του κάθε εργαζόμενου και η ώρα
προσέλευσης και αναχώρησής του. Το Βιβλίο αυτό υπογράφεταικαθημερινά τόσο από τον υπεύθυνο του προγράμματος, όσοκαι από τον εργαζόμενο.
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 Διαθέτει υπηρεσίες σίτισης σε άστεγους και άπορους.
 Παρέχει  υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των ωφελουμένων.
 Λειτουργεί με συγκεκριμένο ωράριο, 13:00μ.μ. – 15:00μ.μ, όλες τις ημέρες της
εβδομάδας.
 Είναι προσβάσιμο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
 Φέρει ειδική κοινή σήμανση (πινακίδα) με τις υπόλοιπες Κοινωνικές Δομές που
λειτουργούν στα πλαίσια του δικτύου.
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 Διαθέτει πολιτική συλλογής πλεοναζόντων προϊόντων από εργαστήρια-
βιοτεχνίες παραγωγής τροφίμων(ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, εστιατόρια
κ.λ.π.), καθώς επίσης και από τους πολίτες.
 Υλοποιεί συγκεκριμένες πολιτικές για την  προσέλκυση εθελοντών
Συλλογή αναφορών με τα ακόλουθα στοιχεία:
Το καθεστώς απασχόλησης στην αγορά εργασίας των ωφελουμένων
 Τα ηλικιακά δεδομένα των ωφελουμένων
 Την κατανομή των ωφελουμένων σε ευάλωτες ομάδες
 Το μορφωτικό επίπεδο ωφελουμένων
 Τον αριθμό των ωφελουμένων που εξυπηρετήθηκαν
 Τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν
 Τα προϊόντα που εισήλθαν και εξήλθαν από τη Δομή
 Τους προμηθευτές (εργαστήρια- βιοτεχνίες παραγωγής τροφίμων, πολίτες κλπ.).
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Οι ωφελούμενοι που μπορούν να  εξυπηρετούνται από τη Δομή
του Συσσιτίου είναι οι :
Άστεγοι
Άποροι
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΟΜΗΣ
Η δομή παροχής Συσσιτίων εξασφαλίζει την τροφοδοσία
γευμάτων σε 100 άπορους και άστεγους ημερησίως.
*
Δημοτικός Λαχανόκηπος 
ΟΡΙΣΜΟΣ
Ως Δημοτικός Λαχανόκηπος ορίζεται η Δομή, η οποία αποτελείται από έκταση
ενιαίου αρδευόμενου και περιφραγμένου αγροκτήματος και κατανέμεται, σε
ωφελούμενα άτομα, σε ισομερή τεμάχια, προκειμένου να τα καλλιεργήσουν, με
αποκλειστικό σκοπό τη σίτιση τους. Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος λειτουργεί με
συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ, μέσω της λειτουργίας του, παρέχονται και
υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης, με στόχο την
ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (1/2)
Θα απασχολεί 3 άτομα για προσωπικό:
 1 γεωπόνο για την υποστήριξη-συμβουλευτική των ωφελούμενων,
 1 επιστάτη  του αγροκτήματος και
 1 κοινωνικό λειτουργό
Στη Δομή τηρείται Ημερήσιο Βιβλίο Παρουσίας των
Απασχολουμένων (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή), όπου
αναγράφονται τα στοιχεία του κάθε εργαζόμενου και η ώρα
προσέλευσης και αναχώρησής του. Το Βιβλίο αυτό υπογράφεται
καθημερινά τόσο από τον υπεύθυνο του προγράμματος, όσο
και από τον εργαζόμενο.
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 Παρέχει  υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των
ωφελουμένων.
 Οι ωφελούμενοι παρέχουν το 10% της ετήσιας παραγωγής τους στο Κοινωνικό
Παντοπωλείο
 Διαθέτει στους ωφελούμενους τον απαραίτητο εξοπλισμό και εργαλεία για την
καλλιέργεια του αγροτεμαχίου
 Το ωράριο πρόσβασης των ωφελούμενων στον Λαχανόκηπο είναι ορισμένο ανά εποχή
 Είναι προσβάσιμος   με τα Μέσα Μαζικής  Μεταφοράς
 Φέρει ειδική κοινή σήμανση (πινακίδα) με τις υπόλοιπες Κοινωνικές Δομές που
λειτουργούν στα πλαίσια του δικτύου.
 Υλοποιεί συγκεκριμένες πολιτικές για την  προσέλκυση εθελοντών
Συλλογή αναφορών με τα ακόλουθα στοιχεία:
Το καθεστώς απασχόλησης στην αγορά εργασίας των ωφελουμένων
 Τα ηλικιακά δεδομένα των ωφελουμένων
 Την κατανομή των ωφελουμένων σε ευάλωτες ομάδες
 Το μορφωτικό επίπεδο των ωφελουμένων
 Τον αριθμό των ωφελουμένων που εξυπηρετήθηκαν
 Τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν
 Τα προϊόντα που παράχθηκαν .
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Οι ωφελούμενοι που μπορούν να εξυπηρετούνται από τη Δομή του
Δημοτικού Λαχανόκηπου είναι οι :
 Άστεγοι
 Άποροι
 Άνεργοι
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΟΜΗΣ
Παρέχει συγκεκριμένη γεωγραφική έκταση 50τ.μ., αρδευόμενη και
περιφραγμένη, σε τουλάχιστον 100 άπορους, άνεργους και
άστεγους για την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, με σκοπό τη
σίτισή τους για ένα έτος. Καλλιεργείται αποκλειστικά από τον
αιτούντα με τη βοήθεια των οικείων του
ΟΡΙΣΜΟΣ
Δομή, η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε ωφελούμενα άτομα να
συναλλάσσονται μεταξύ τους, σε συγκεκριμένη γεωγραφική
ενότητα, για τις ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών
χρησιμοποιώντας μονάδες εναλλακτικού συστήματος. Το δίκτυο
λειτουργεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ μέσω της
λειτουργίας της Δομής, παρέχονται και υπηρεσίες
ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης με στόχο την
ενδυνάμωση και την κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
Θα απασχολεί τέσσερα (4) άτομα προσωπικό,
 3 Διοικητικό Προσωπικό και
 1 Κοινωνικό Λειτουργό
Δομή διανυκτέρευσης αστέγων 
ΟΡΙΣΜΟΣ
Δομή διανυκτέρευσης αστέγων, η οποία  λειτουργεί με
συγκεκριμένες προδιαγραφές και εποπτεύεται από τους
επόπτες υγείας της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Μέσω της λειτουργίας της Δομής παρέχονται και υπηρεσίες
ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, πληροφόρησης και
συμβουλευτικής, με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική
ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Το Υπνωτήριο  Απασχολεί επτά (7) άτομα προσωπικό:
 2 Διοικητικό Προσωπικό
 4 άτομα  Καθαριότητας και
 1 Κοινωνικό Λειτουργό
Στη Δομή τηρείται Ημερήσιο Βιβλίο Παρουσίας των
Απασχολουμένων (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή), όπου
αναγράφονται τα στοιχεία του κάθε εργαζόμενου και η ώρα
προσέλευσης και αναχώρησής του. Το Βιβλίο αυτό υπογράφεται
καθημερινά τόσο από τον υπεύθυνο του προγράμματος, όσο
και από τον εργαζόμενο.
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 Παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των
ωφελουμένων.
 Η δυναμικότητα της Δομής είναι 50 κλίνες και λειτουργεί σε χώρο που
διαθέτει νόμιμη Οικοδομική Άδεια
 Λειτουργεί με σταθερό ωράριο, 21:00μμ έως 12:00πμ., όλες τις ημέρες της
εβδομάδας
 Είναι προσβάσιμη με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 Φέρει ειδική κοινή σήμανση (πινακίδα) με τις υπόλοιπες Κοινωνικές Δομές
που λειτουργούν στα πλαίσια του δικτύου.
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (2/2)
 Υλοποιεί συγκεκριμένες πολιτικές για την προσέλκυση εθελοντών.
 Διαθέτει σύστημα πυρασφάλειας (μέτρα πυρόσβεσης και πυρανίχνευσης),
σύμφωνα  µε την ισχύουσα νομοθεσία.
 Διαθέτει σύστημα κεντρικής θέρμανσης που καλύπτει όλους τους χώρους.
 Εποπτεύεται από τους επόπτες Υγείας της αντίστοιχης Υγειονομικής
Περιφέρειας .
Συλλογή αναφορών με τα ακόλουθα στοιχεία:
Tο καθεστώς απασχόλησης στην αγορά εργασίας των ωφελουμένων
 Τα ηλικιακά δεδομένα των ωφελουμένων
 Την κατανομή των ωφελουμένων σε ευάλωτες ομάδες
 Το μορφωτικό επίπεδο των ωφελουμένων
 Τον αριθμό των ωφελουμένων που εξυπηρετήθηκαν (διαμένοντες)
 Το χρόνο διαμονής των ωφελούμενων
 Τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν.
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Οι ωφελούμενοι που μπορούν να εξυπηρετούνται από τη Δομή
του Υπνωτηρίου είναι οι :
 Άστεγοι
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΟΜΗΣ
 Το Υπνωτήριο παρέχει υποδομή για τη διανυκτέρευση τουλάχιστον  50
αστέγων ανά ημέρα
ΟΡΙΣΜΟΣ
Δομή προσωρινής ημερήσιας διαμονής αστέγων, με συγκεκριμένη ελάχιστη
δυναμικότητα, η οποία παρέχει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, καθώς και
υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και προσωπικής υγιεινής. Λειτουργεί
με συγκεκριμένες προδιαγραφές και εποπτεύεται από τους επόπτες υγείας της
αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας. Μέσω της λειτουργίας της Δομής
υποστηρίζονται και ενέργειες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και
πληροφόρησης, με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (1/2)
Το Κέντρο Ημερήσιας υποδοχής αστέγων απασχολεί εννιά (9)
άτομα προσωπικό:
 2 νοσηλευτές
 1 γιατρό
 2 Κοινωνικούς  Λειτουργούς
 4 άτομα προσωπικό Καθαριότητας και Διοικητικής Υποστήριξης
Στη Δομή τηρείται Ημερήσιο Βιβλίο Παρουσίας των
Απασχολουμένων (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή), όπου
αναγράφονται τα στοιχεία του κάθε εργαζόμενου και η ώρα
προσέλευσης και αναχώρησής του. Το Βιβλίο αυτό
υπογράφεται καθημερινά τόσο από τον υπεύθυνο του
προγράμματος, όσο και από τον εργαζόμενο.
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 Παρέχει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και
προσωπικής υγιεινής σε αστέγους.
 Παρέχει  υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των ωφελουμένων.
 Η δυναμικότητα της Δομής είναι τουλάχιστον 50 άτομα,  έχει επιφάνεια τουλάχιστον
200τ.μ. και διαθέτει νόμιμη Οικοδομική Άδεια.
 Να διαθέτει 3 ντουζιέρες για άντρες και 3 για γυναίκες
 Χώρο για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών
 Χώρο για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
 Χώρο για ανάπαυση
 Χώρο για πλυντήριο-στεγνωτήριο
 Να διαθέτει σύστηµα κεντρικής θέρμανσης που καλύπτει όλους τους χώρους
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 Λειτουργεί με σταθερό ωράριο, 9:00πμ έως 21:00μμ., όλες τις ημέρες της εβδομάδας
 Είναι προσβάσιμη με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
 Φέρει ειδική κοινή σήμανση (πινακίδα) με τις υπόλοιπες Κοινωνικές Δομές που
λειτουργούν στα πλαίσια του δικτύου.
 Υλοποιεί συγκεκριμένες πολιτικές για την προσέλκυση εθελοντών.
 Διαθέτει σύστημα πυρασφάλειας (μέτρα πυρόσβεσης και πυρανίχνευσης) σύμφωνα µε
την ισχύουσα νομοθεσία
 Εποπτεύεται από τους επόπτες Υγείας της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας
Συλλογή αναφορών με τα ακόλουθα στοιχεία:
 Το καθεστώς απασχόλησης στην αγορά εργασίας των ωφελουμένων
 Τα ηλικιακά δεδομένα των ωφελουμένων
 Την κατανομή των ωφελουμένων σε ευάλωτες ομάδες
 Το μορφωτικό επίπεδο των ωφελουμένων
 Τον αριθμό των ωφελουμένων που εξυπηρετήθηκαν
 Τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν
 Το χρόνο διαμονής των ωφελουμένων
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Οι ωφελούμενοι που μπορούν να  εξυπηρετούνται  από το Ανοιχτό
Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων είναι οι  Άστεγοι
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΟΜΗΣ
 Το Ανοικτό Κέντρο Ημερήσιας  Υποδοχής Αστέγων
διασφαλίζει την εξυπηρέτηση τουλάχιστον 50 αστέγων ανά
ημέρα.
Το κείμενο όλο εδώ: Κοινές Προδιαγραφές Λειτουργίας Κοινωνικών Δομών
28/1/2013
Πληροφορίες για Δικαιούχους
http://www.epanad.gov.gr/default.asp?pID=54&la=1
Συνεχίζεται...........