Μπόλιασμα
http://www.youtube.com/watch?v=XHyLAYN6DmU
Mpoliasma ma; ton hraklh.mp4
http://www.youtube.com/watch?v=soVfH9ztLG8
Εμβολιασμός δέντρων.
Όπως γράφαμε σε προηγούμενο κείμενο, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα δέντρα που υπάρχουν γύρω μας με μια μικρή προσπάθεια και λίγο από τον χρόνο μας που θα μας ανταμείψει με πολλούς καρπούς .
Τα βίντεο που προηγούνται μπορούν να πείσουν και τον πιο διστακτικό!!.
Το κείμενο που ακολουθεί και οι εικόνες, απαντούν σε κάθε δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσουμε.
Ο εμβολιασμός είναι ουσιαστικά η μεταφορά καρποφόρου βλασταριού ενός δέντρου στον κορμό ενός άλλου δέντρου (υποκείμενο), και αποσκοπεί στα εξής:
- εξημέρωση άγριων δέντρων
- πολλαπλασιασμό της ποικιλίας (π.χ. ο λωτός που δεν πολλαπλασιάζεται αλλιώς)
- καλλιέργεια ποικιλίας σε μέρη όπου το δέντρο της ποικιλίας δε μπορεί να ευδοκιμήσει και χρησιμοποιείται το κατάλληλο υποκείμενο
- δημιουργία αρσενικών και θηλυκών ανθών στο ίδιο δέντρο ώστε να έχουμε αυτογονιμοποίηση.
- βελτίωση των καρπών
- αύξηση της παραγωγικότητος
- αυξημένη αντοχή στις κλιματολογικές συνθήκες
Η επιλογή του υποκείμενου είναι καθοριστική στην επιβίωση, ανάπτυξη και παραγωγικότητα του δέντρου. Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά υποκείμενα που εγγυώνται σίγουρη και απροβλημάτιστη παραγωγή. Ωστόσο, πρέπει πάντα να επιλέγεται* το σωστό υποκείμενο για κάθε καλλιέργεια.
Ο εμβολιασμός των δέντρων γίνεται με διάφορους τρόπους. Οι κύριες μέθοδοι εμβολιασμού είναι:
Μπόλιασμα με μάτι.
Ο εμβολιασμός με εγκεντρισμό ματιού μπορεί να γίνει από την άνοιξη μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου. Κατά τη μέθοδο αυτή, αφαιρείται το μάτι με τμήμα του φλοιού και εγκεντίζεται σε μια τομή σχήματος "Τ" στο βλαστάρι υποκείμενο.
Στη συνέχεια δένεται με ελαστική ταινία. Αυτή η μέθοδος εμβολιασμού χρησιμοποιείται για όλα τα οπωροφόρα δέντρα.
Μπόλιασμα με Κεντράδι
Σε αυτή τη μέθοδο, κόβεται το βλαστάρι που περιέχει το μάτι με το κάτω μέρος του να είναι μυτερό. Το υποκείμενο, που μπορεί να είναι είτε δέντρο είτε βραχίονας, σκίζεται ώστε να δεχτεί το εμβόλιο Στη συνέχεια το εμβολιασμένο δέντρο δένεται και αλοίφεται με ειδικές αλοιφές.
Μικρο-εμβολιασμός με μάτι.
Η μέθοδος είναι ίδια με το μπόλιασμα με μάτι, απλά γίνεται σε μικρότερη κλίμακα, σε ειδικό εργαστήριο με χρήση στερεοσκόπιου.
Μπόλιασμα με Κύτταρο.
Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην κυτταρική ανάπτυξη του φυτού σε ειδικό εργαστήριο.
*Στα φυτώρια "Vita Plant" μπορείτε να ενημερωθείτε για το καταλληλότερο
υποκείμενο για την καλλιέργεια σας .
http://vitaplant.gr/emboliasmos.php
Παράγοντες επιτυχίας:
Η υγρασία του εδάφους και η βλαστική κατάσταση του υποκειμένου, είναι πολλές φορές αποφασιστικοί παράγοντες στην επιτυχία του μπολιάσματος.Δείτε μπόλιασμα με "κεντράδια"
Μπόλιασμα ελιάς στα Μέθανα
Για περισσότερα " μυστικά", δείτε εδώ:
Εικόνες και πηγές
Ξέρει κανείς αν και με τι μπορούμε να μπολιάσουμε αγριοκουμαριά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας και καλώς ήρθατε. Η ερώτηση που κάνετε είναι ασαφής.Οι κουμαριές συνήθως είναι αυτοφυείς γιατί να θέλετε να τις μπολιάσετε και με τι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν σας ενδιαφέρει η συστηματική καλλιέργεια αναζητείστε πληροφορίες στις διευθύνσεις που θα βρείτε σε αυτά τα κείμενα που αναρτήσαμε παλιότερα,ειδικά στο ΕΘΙΑΓΕ που διατηρεί ειδικό τμήμα.
Χρήσιμες Διευθύνσεις Αγροτικής Έρευνας -ΕΘΙΑΓΕ-
http://amazonsday.blogspot.gr/search/label/%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%82%20%CE%91%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82%20%CE%94%CE%B9%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%8D%CE%BD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82
Χρήσιμες ιστοσελίδες Πληροφόρησης για Επιχειρήσεις και Αγρότες.
http://amazonsday.blogspot.gr/search/label/%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%82%20%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82%20%CE%A0%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82%20%20%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%91%CE%B3%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%82
Επίσης:
«Φυτοτεχνολογία»,
http://plantsoftheworld.files.wordpress.com/2012/02/fitologia.pdf
και
Βάση Δεδομένων ΔΗΜΗΤΡΑ: Ελληνική Βιβλιογραφία για τη Φυτική και Ζωϊκή Παραγωγή, την Τεχνολογία Τροφίμων, την Κτηνιατρική και την Αλιεία.
http://argo.ekt.gr/opac2/zConnectELL.html
Αν έχετε χρόνο πείτε μας περισσότερα γι'αυτό που θέλετε.
Με,τι,τροπο,εμβολιαζης,τσικουδια,χωρις,να,την,πνηξη,το,ρετσινη
ΑπάντησηΔιαγραφή