gustave dore -les saltimbanques-1874 |
1 κρεμμύδι
4-5 ντομάτες
αλάτι –πιπέρι-ελαιόλαδο.
Πλένουμε τους πάγκαλους, τους χοντροκόβουμε, τους βάζουμε σε ζεστό νερό και τους στραγγίζουμε.
Βάζουμε σε κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο να κάψει, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε . Προσθέτουμε τους πάγκαλους με τις ψιλοκομμένες ντομάτες και σιγοψήνουμε για 7-10 λεπτά.
Δέσποινα Κυριάκου 53 ετών Κυπερούντα
Στις επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την συνταγή, έχει και την βοτανική ονομασία του πάγκαλλου(με δυο λλ,και αλλού τους ονομάζουν μπάγκαλους).
Είδος χόρτου:Eryngium glomeratum, eryngium creticum
Πηγή:Λαχανικά και άγρια χόρτα στη διατροφή των Κυπρίων, αναφορά του 1894.
Ακόμη άλλη μια συνταγή.
Τους μπάγκαλους τους βγάζανε μ' ένα σουγιά, τους πλένανε καλά και τους ρίχνανε στο ξύδι.
Τους σερβίρανε με λίγο λάδι της ελιάς.
Πετάση Γ. (1992) 261.
Μισό λεπτό να εξηγήσω πως έφτασα έως εδώ.. Αναζητώ εδώ και καιρό παραδοσιακές συνταγές γλυκών και λικέρ, για να τις μοιραστώ μαζί σας. Βρίσκω ενδιαφέρουσες εκδοχές στην πολύ αξιόλογη ιστοσελίδα του Μουσείου των τροφών της Κύπρου, και ξαφνικά έπεσε το μάτι μου στο "πάγκαλοι γιαχνί", και κόλλησα. Ξαφνιασμένη αφού πιο κάτω αναφέρει πως πρόκειται για ερύγγια, αποφασίζω να το ψάξω, με τη σιγουριά πως θα έχει γίνει κάποιο λάθος.
Τρώγονται μωρέ οι πάγκαλοι;;;;
Τι όμορφο χρώμα... |
Ελάτε μαζί μου να δούμε
Αυτό που θυμάμαι είναι πως τα Eryngium είναι ένα γένος φυτών που περιλαμβάνει πολλά είδη ετήσια ή πολυετή, και πως τα περισσότερα είναι συνηθισμένα αγκάθια, αλλά αμφιβάλλω κιόλας. Γνωρίζω πως κάποια αγκάθια όπως το Σίλυβο το μαριανό και οι ασκόλυμπροι είναι βρώσιμα, το αγκάθι του Αγίου Βενέδικτου που η χρήση του είναι μόνο ως βότανο, αλλά δεν έτυχε να ακούσω πως τα ερύγγια τρώγονται. Λάθος μεγάλο..
Βρίσκω την πρώτη εικόνα, και δεν μοιάζει πολύ με φαγώσιμο.
Και η συνταγή δεν λέει καθαρά πιο μέρος του φυτού χρησιμοποιεί .Μιλάει για το ίδιο φυτό άραγε;
Εδώ οι εικόνες είναι μακρινές και δείχνουν μόνο αγκάθια.
http://www.flora-of-cyprus.eu/cdm_dataportal/taxon/0ade10f3-e764-49bc-b55a-77963322546e/images
Και εδώ το ίδιο.Τι τρώγεται τελικά; μήπως οι ρίζες;
Βρίσκω και εδώ καλές εικόνες,και διάφορα ονόματα.
Μοσχάγκαθο, Ερύγγιο το Κρητικό, Γαλαζούλα, Eryngium Creticum
http://www.panoramio.com/photo/55076372
Καταφεύγω στο http://www.flowersinisrael.com/Eryngiumcreticum_page.htm μια ιστοσελίδα των γειτόνων, με πλούσιο υλικό.Μεταξύ άλλων,αναφέρει:
Είναι ένα κοινό ζιζάνιο, ευρέως διαδεδομένο σε κήπους, χωράφια, και δρόμους στο Ισραήλ. Τα αποξηραμένα στελέχη του creticum Eryngium χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπίσουν τον βήχα, τις φλεγμονές των νεφρών,και άλλα. Το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί στην λαϊκή ιατρική της Ιορδανίας ως θεραπεία για τα τσιμπήματα των σκορπιών στις αγροτικές περιοχές, και κατά του διαβήτη.
Εικόνα από:www.robinsyard.blogspot.gr |
Eryngium creticum |
http://www.robinsyard.blogspot.gr/2012/08/eryngium-creticum.html
eryngium glomeratum |
Και βρίσκω αυτή την ερώτηση στο http://melissologia.great-forum.com/t621-topic
"Συνάδελφοι, στο λιβάδι που βόσκουν τα κορίτσια μου, έχουν βγει πάρα πολλά αγκάθια, μυτερά με μπλε απόχρωση και το άνθος του είναι μια μπαλίτσα, σαρκώδες μου φαίνεται. Δεν έχουν καθόλου φύλλα, μόνο αγκάθια. Γίνετε χαμός. Τα κορίτσια βουίζουν και δεν χορταίνουν να πετάν από αγκάθι σε αγκάθι. Πως λέγετε αυτό το αγκάθι ξέρει κανείς";
Παρεμπιπτόντως, φέτος έχει πολλές αγριομολόχες με μοβ ανθάκια και πολύ γύρη. Τα μούτρα τους γεμάτα, πασαλείβονται ολόκληρες!!! Είναι να τις χαίρεσαι. Σαν τα μωρά στην τούρτα!!!
Απάντηση
eryngium creticum, το γαλάζιο αγκάθι ή γαλαζούλα δίνει γύρη αλλά και μέλι άσπρο.
Δίνει ωραίο σε γεύση νέκταρ και γύρη μελανί.
Εδώ πολύ καλές φωτογραφίες,και πληροφορίες πως οι ρίζες τρώγονται.
http://crete.decouverte.free.fr/CRETEbotanique-PLANTES-Epineuses.html
Πολλά είδη Eryngium έχουν χρησιμοποιηθεί ως τροφή από το παρελθόν σε όλο τον κόσμο.Οι ρίζες τους ως λαχανικά, ή και γλυκίσματα. Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα από κάποια είδη μαγειρεύονται όπως τα σπαράγγια. Εκχυλίσματα που λαμβάνονται από τα εναέρια τμήματα και τις ρίζες τους, χρησιμοποιούνται για την θεραπεία διαφόρων φλεγμονών από την παραδοσιακή ιατρική σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι έρευνες για τις ιδιότητές τους συνεχίζονται.http://crete.decouverte.free.fr/CRETEbotanique-PLANTES-Epineuses.html
Συμπεράσματα:
βρώσιμες είναι μάλλον μόνο οι ρίζες
για να γίνει αυτό πρέπει να ξεριζωθούν τα φυτά
Εικόνα
-απόκριες
-και οι σαλτιμπάγκοι σάστισαν
-φροντίστε τα παιδιά
Επισκεφθείτε και τους παρακάτω συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες.
www.ncbi.nlm.nih.gov/.../3613607
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1297504/
http://flora.huji.ac.il/browse.asp?lang=en&action=specie&specie=ERYGLO&fileid=23820
Οι πληροφορίες που παρέχονται στο κείμενο είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό.Δεν είναι ασφαλές να συλλέγουμε από τη φύση φυτά που μόνο σε φωτογραφίες έχουμε δει και χωρίς καθοδήγηση.
ο τίτλος με παρέπεμπε σε χιουμοριστικό άρθρο. αλλά και μέχρι να διαβάσω ότι ο πάγκαλος είναι φυτό, το ίδιο νόμιζα!
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ για τις πληροφορίες!
είσαι εκπληκτική!
Ε...κι εμείς ευχαριστούμε καλή μου ρία,για το θάρρος να μοιραστείς μαζί μας τις "προξενικές σου" εμπειρίες.Δεν βλέπεις δικά μας σχόλια,γιατί υπάρχει πρόβλημα με το σύστημα.Το χιούμορ μας έμεινε αυτές τις δύσκολες μέρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔείτε το Eryngium creticum σαν βρώσιμο χόρτο, με πολλές τοπικές ονομασίες. Με την ανάρτησή σας διασταυρώθηκε η βοτανική ονομασία του φυτού και εμπλουτίστηκαν οι συνταγές. Ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.facebook.com/groups/485631011503204/permalink/1086694628063503/?comment_id=1086786401387659¬if_t=group_comment
Πρόκειται για φυτό όπως το ραδίκι. Απλώνει τα φύλλα του κυκλικά με γεωτροπισμό έτσι που να απλώνεται επίπεδα στο έδαφος. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν να τα πιάσουν οι κοπτήρες (τα δόντια) των ζώων (αρνιά, γίδες, αγελάδες). Τρώγεται όσο είναι τρυφερό. Ένας άλλος μηχανισμός άμυνας και αναπαραγωγής του φυτού είναι ότι αναπτύσσει κάθετα και απότομα τον "καρπό", δηλαδή, τα χρωματιστά αγκάθια που βλέπουμε στις φωτογραφίες και ξηραίνεται επίσης απότομα. Έτσι δεν προλαβαίνουν να φαγωθούν από τα ζώα. Βέβαια τα ξηρά αυτά αγκάθια ούτε και από τον άνθρωπο μπορούν να φαγωθούν.
ΑπάντησηΔιαγραφή