Σελίδες

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Το εγχείρημα agrotopia.gr

Χωρίς Μεσάζοντες

Τι είναι το AGROtopia;
Το AGROtopia είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που προωθεί την απευθείας πώληση αγροτικών προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή δημιουργώντας έτσι άμεσο όφελος και για τους δύο.
Στην Ελλάδα των μνημονίων και της κρίσης υπάρχουν χιλιάδες συνάνθρωποι μας που δεν έχουν χρήματα ούτε για να καλύψουν τις βασικές διατροφικές τους ανάγκες. Παρόλα αυτά υπάρχουν έμποροι – κοινώς μεσάζοντες – (*)οι οποίοι εδώ και δεκαετίες εκμεταλλεύονται τους παραγωγούς και κερδοσκοπούν σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας.
Με αφορμή τα παραπάνω θεωρούμε ότι έχει φτάσει η ώρα τέτοια φαινόμενα να εξαλειφθούν. Αυτό μπορεί να επέλθει μόνο με την ενεργή συμμετοχή του καθένα και της καθεμιάς μας. Πρέπει μέσα από την καθημερινή μας δραστηριοποίηση να σταματήσουμε κάθε τι που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσε σε βάρος των ζωών μας.
Να παλέψουμε να μην βρεθεί κανένας συνάνθρωπος μας εκτεθειμένος και ανυπεράσπιστος απέναντι στην κρίση.
H προσπάθεια αυτή εφορμάται από τα εκατοντάδες εγχειρήματα αλληλεγγύης που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, έχει ως βάση της την προσφορά του καθενός και της καθεμιάς μας και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η ιστοσελίδα αυτή αποτελεί το τεχνικό μέσο για την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι η εξάλειψη των μεσαζόντων. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα AGROtopia δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να εγγραφούν και να παραγγείλουν προϊόντα, στις ομάδες να οργανώσουν μια διάθεση προϊόντος, στους παραγωγούς να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την πώληση των γεωργικών τους προϊόντων.

Ενθαρρύνουμε κάθε ομάδα πολιτών, συνέλευση γειτονιάς ή εθελοντική ομάδα που θέλει να διοργανώσει διάθεση αγροτικών προϊόντων να επικοινωνήσει μαζί μας.
http://agrotopia.gr/

Το κίνημα χωρίς μεσάζοντες  τον τελευταίο καιρό βρίσκεται υπό διωγμόν. .παρά την απήχηση που γνωρίζουν οι σχετικές διοργανώσεις. Τα επεισόδια πολλά γι'αυτό είναι καλύτερα να κάνουμε ένα ειδικό αφιέρωμα.
Να κλείσουμε εδώ θυμίζοντας πως η πρωτοβουλία που ξεκίνησε σαν "κίνημα της πατάτας" έφτασε  πριν λίγους μήνες να γίνει πρωτοσέλιδο στους New York Times.
Διαβάστε το άρθρο. Έχει αναφορές στους αριθμούς  των ατόμων που εθελοντικά υποστηρίζουν τις δράσεις, αλλά και την καχυποψία που προκάλεσε η ανιδιοτελής προσφορά στα χρόνια της κρίσης!!
After crisis Greeks work to promote "social" economy
http://www.nytimes.com/2014/01/29/world/europe/after-crisis-greeks-work-to-promote-social-economy.html?_r=0

(*)΄Μια ένσταση για την ταύτιση έμπορος=μεσάζοντας την έχουμε,αλλά καλύτερα να την σχολιάσουμε στην ιστοσελίδα τους.



Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Συνάντηση 82 κινημάτων αλληλεγγύης για την τροφή


"Μαζί θα (τους) φάμε"!

 Δεκάδες αυτο-οργανωμένες συλλογικότητες από όλη την χώρα  συναντιούνται για πρώτη φορά στις 29-30 Μαρτίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας δημιουργώντας ένα πανελλαδικό δίκτυο ενάντια στην πείνα, την ακρίβεια και την εξαθλίωση,
 με σύνθημα: "Μαζί θα (τους) φάμε"!

Πρόγραμμα(κάντε  κλικ για μεγέθυνση) 
Πρόκειται για συλλογικότητες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο κίνημα χωρίς μεσάζοντες, ενισχύουν νοικοκυριά με τρόφιμα, οργανώνουν κοινωνικές κουζίνες, δημιουργούν κοινωνικά παντοπωλεία, συνεταιρισμούς καταναλωτών αλλά και παραγωγών, διαμορφώνουν σχέσεις εμπιστοσύνης με ομάδες αλληλέγγυων παραγωγών και συλλογικούς αγρούς, δημιουργώντας ένα πανελλαδικό δίκτυο ενάντια στην πείνα, την ακρίβεια και την εξαθλίωση.


Τη Δευτέρα 31 Μαρτίου οι Συνεταιριστές Ζωγράφου προγραμματίζουν εκδήλωση - συζήτηση για τους σπόρους με καλεσμένους ομιλητές τους:
Βάσω Κανελλοπούλου, ερευνήτρια-δημοσιογράφο από την κοινότητα Πελίτι (www.peliti.gr),  
Μαλτέζου Παναγιώτα, τεχνολόγο-γεωπόνο από τη συλλογικότητα Αγρός του Ελληνικού
Αντώνη Σηφάκη, Νομικό Περιβάλλοντος, του ΣΥΝ.ΖΩ.
και εκπρόσωπο από τις "Δρυάδες", (δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών)
Στην εκδήλωση θα προβληθεί σχετικό βίντεο
Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι!!!
Περισσότερα εδώ:http://synzo.blogspot.gr/

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ένα είναι το κόμμα....

όλα τ'άλλα προσπαθούν να του μοιάσουν ........
Σας τράβηξα την προσοχή; ωραία διαβάστε μέχρι το τέλος ..
 Ο Ομπάμα πήγε στην εκπομπή του Γαλιφιανάκη
Επεισόδιο 18: Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα  με τον Zach Galifianakis  σε μια ιδιαίτερη συνέντευξη... 
Δημοσιεύθηκε  στις 11 του Μάρτη 2014  
  Περισσότερα εδώ  »
http://www.funnyordie.com/videos/18e820ec3f/between-two-ferns-with-zach-galifianakis-president-barack-obama


Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ θα βρεθεί την Κυριακή στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Τwitter.
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και συμφώνησαν ότι «όλες οι χώρες οφείλουν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
http://www.spirospero.gr/
Και,ο κ. Κουτσούμπας εναντίον όλων!!!!


Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ

Επίθεση εναντίον της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του σε κομματική συνεστίαση, και απηύθυνε πρόσκληση συστράτευσης με το ΚΚΕ στις εκλογές του Μαϊου.

«Την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την έχει γευτεί ο λαός μας είτε ως αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις, είτε τώρα με την συγκυβέρνησή τους και την πλήρη κυβερνητική αντιλαϊκή ταύτισή τους», είπε ο κ. Κουτσούμπας και ειδικότερα για το ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Οι σημερινές μεταμορφώσεις του ΠΑΣΟΚ και άλλων δυνάμεων του πολιτικού συστήματος, πότε σε «Ελιές», πότε σε «Ποτάμια», πότε σε άλλους κεντροαριστερούς πόλους, ή η απορρόφησή τους και ένταξή τους στον αναξιόπιστο ΣΥΡΙΖΑ, ένα και μόνο σκοπό υπηρετούν: 
Να δώσουν ανάσα ζωής σε αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση, στους πραγματικούς υπεύθυνους, τους κερδοσκόπους καπιταλιστές και τα μονοπωλιακά συμφέροντα, στα διάφορα λαμόγια που τώρα φόρεσαν την προβιά του εξαγνισμένου δήθεν αριστερού, ή του επαναστάτη, του αντιεξουσιαστή, του αντισυστημικού, για να πουλήσουν διαμαρτυρία και αντίσταση, να κάτσουν στο σβέρκο μας για μια ακόμα φορά».

Στη συνέχεια έστρεψε τα πυρά του εναντίον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά -και όχι από παιδιάστικη αφέλεια, όπως ορισμένοι ισχυρίζονται προσβλέποντας ότι ίσως κάποτε ωριμάσει- συσκοτίζει την πραγματικότητα όταν λέει ότι φταίει μόνο η συγκεκριμένη πολιτική διαχείρισης, που εξέθρεψε τον εθνικισμό, τον απομονωτισμό, τον ευρωσκεπτικισμό, την άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού. Ενοχοποιεί το μείγμα της πολιτικής για να αθωώσει το ίδιο το σύστημα που την εξουσία του θέλει να ενισχύσει και να προστατεύσει άλλοτε με τον εθνικισμό, το φασισμό άλλοτε με τον κοσμοπολιτισμό».

Με βάση όλα τα παραπάνω ο γ.γ. του ΚΚΕ κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το κόμμα στις εκλογές και υπογράμμισε: «Απευθυνόμαστε στους εργάτες, τους υπάλληλους, τους συνταξιούχους, που γνώρισαν όλα αυτά τα χρόνια τη βάρβαρη πολιτική, και από την καλή και από την ανάποδη. Απευθυνόμαστε στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που ψάχνουν πολιτική στέγη, δεν ξέρουν τι Κόμμα να επιλέξουν, έχουν μπουχτίσει από τα ψέματα, τα λόγια τα μεγάλα, τις αδιέξοδες πολιτικές. 
Δίνουμε σε όλους το χέρι. Τους καλούμε να συστρατευθούν με το ΚΚΕ, το Κόμμα που με συνέπεια, σταθερότητα, αγωνίζεται και παλεύει για τα δικαιώματα του λαού μας, για να ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο. Το Κόμμα που δεν υποκύπτει, δεν πρόκειται να τους ξεγελάσει. 
Το Κόμμα που δεν μεταλλάσσεται, δεν μασκαρεύεται, ούτε χύνει μελάνι για να κρυφτεί σαν τη σουπιά. 
Το Κόμμα που ό,τι έχει να πει, το λέει ανοιχτά και παστρικά, παλικαρίσια. Να μην πέσουν ξανά σε νέες παγίδες, νέων αυτόκλητων σωτήρων. Να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος».
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/654968/na-min-pesei-o-laos-xana-se-nees-pagides/

Και ενώ όλα τα παραπάνω ακούγονται "κανονικά"και δεν ανησυχούν κανέναν,εχθές το βράδυ έγινε κάτι περίεργο, και πρωτόγνωρο.
Όλη την ημέρα σήμερα κανένα μέσο δεν αναφέρθηκε σχετικά.  
Αργά το βράδυ, γράφουν από την Εφημερίδα των Συντακτών,και αναδημοσιεύει το newsbeast.
Σχόλιο:Η πρώτη πρόταση είναι  μούφα*. Ναι δεν έφτανε το ίδιο το γεγονός, έπρεπε να έχει και δράκο....εννοώ πως από το μυαλό τους το έβγαλαν.
Το δημοσίευμα είναι αυτό:
Εισβολή ενόπλων στην πλατεία Εξαρχείων
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μια ομάδα 30 με 40 ατόμων, που είχαν καλυμμένο το πρόσωπο και κρατούσαν μεγάλα όπλα, έπιασαν δύο άτομα, τους φόρεσαν κουκούλα και τα πήραν μαζί τους Συγκεχυμένες είναι οι εκτιμήσεις για την εισβολή ενόπλων στην πλατεία Εξαρχείων το βράδυ του Σαββάτου και την απαγωγή, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, δύο ατόμων, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων.
Όπως λένε στην «Εφ.Συν.» μάρτυρες του περιστατικού, γύρω στις 10:30 το βράδυ, την ώρα που ήταν γεμάτη κόσμο η πλατεία, εισέβαλε μια ομάδα 30 με 40 ατόμων. Ήταν μαυροντυμένοι, είχαν καλυμμένο το πρόσωπο, και κρατούσαν μεγάλα όπλα, μάλλον καλάσνικοφ. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει έντρομος προς τα γύρω στενά. 
Οι ένοπλοι έπιασαν δύο άτομα, τους φόρεσαν κουκούλα και τα πήραν μαζί τους αποχωρώντας.
 http://www.efsyn.gr/?p=184320
http://www.newsbeast.gr/world/arthro/658186/periergi-upothesi-apagogis-stin-plateia-exarheion/

Το περιστατικό 
όπως το περιγράφει αυτόπτης μάρτυρας, δεν επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ.
http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=80&t=286644
Η συζήτηση που ακολουθεί στο φόρουμ δεν ρίχνει φως στην υπόθεση,περιπλέκει τα πράγματα. Παρ'όλα αυτά έχει ενδιαφέρον.
Ενδεικτικά οι σχολιαστές αναφέρονται σε δυο εκδοχές:
Στην  περίπτωση να είναι αναρχικοί που μαζέψαν ναρκέμπορους(οι ενστάσεις πιο κάτω).
Να είναι ομάδα της  ΜΥΤ, που είναι γνωστό ότι ότι εδρεύει στην Αθήνα (και συνεργάζεται άριστα με αντίστοιχη μυστική οργάνωση της Αλβανίας)που ήταν σε ειδική αποστολή!!!
Γράφουν επίσης:
Περίπου σε 200.000 υπολογίζονται οι ένοπλοι Αλβανοί  στην Ελλάδα.
Είναι ενήμερη η κυβέρνηση αλλά ως απάντηση στους ερωτούν τες δίνει το καταπληκτικό "μην ανησυχείτε γνωρίζουμε και είναι όλα υπό έλεγχο).
Ώπα , στάσου γιατί ξεφεύγουμε :Λες δηλαδή υπάρχουν ένοπλες ομάδες αναρχικών που μπορούν να κυκλοφορούν δημόσια κρατώντας βαρύ οπλισμό, να φοράνε κουκούλες σε κάποιους και να τους παίρνουν μαζί για οπουδήποτε ;
Διαβάστε το σχόλιο άλλου αυτόπτη μάρτυρα κάτω από το κείμενο.
http://hellaspress-angel.blogspot.gr/2014/03/blog-post_7034.html

Δικό μας σχόλιο
Το επεισόδιο έγινε εχθές το βράδυ(22/3/14) πριν τις 11 στο κέντρο της Αθήνας, και μας αφήνει με την εντύπωση  των ανύπαρκτων αντανακλαστικών των αποκαλούμενων σήμερα δημοσιογράφων!!
Και, σήμερα, οι λίγοι που έγραψαν σχετικά θολώνουν τα νερά μιλώντας για απαγωγές ή για ανύπαρκτα γεγονότα, ακόμη και για γυρίσματα ταινίας!!!
Εάν έχετε την υπομονή να διαβάσετε όλη τη συζήτηση στο φόρουμ, θα συμπεράνετε πως το θέμα είναι σοβαρό, έχει πολλές προεκτάσεις και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή. Εγώ άκουσα για το γεγονός -από δυο τρομαγμένους με το επεισόδιο νέους- μέσα στο λεωφορείοΣε κάθε περίπτωση, το σκηνικό  είχε σαν στόχο και την επίδειξη δύναμης, από όποιον κι αν έγινε.
Ενημέρωση 26/4/2014
Ανακοίνωση για τα γεγονότα στην πλατεία Εξαρχείων
http://left.gr/news/anakoinosi-gia-ta-gegonota-stin-plateia-exarheion

Αυτά για σήμερα,διεκδικήστε τη ζωή σας όπως λέει και ο Σίλας, και καλή τύχη!!!

Ορισμός
*Κάτι είναι μούφα όταν είναι ψεύτικο ή φτιαχτό ή δεν είναι καλό.
http://www.slang.gr/lemma/show/moufa_259

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Είναι η δική μας βάρδια τώρα

Γεια σας φίλοι 
Οι περιπέτειες που ζήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα- ένα ζήτημα υγείας που ευτυχώς είχε καλή κατάληξη- μας κράτησαν μακριά από το ιστολόγιο  για λίγες ημέρες.
Κάναμε βάρδιες όπως απαιτούσαν οι περιστάσεις, και λεπτομέρειες για τα όσα έγιναν θα σας έχουμε σε επόμενη ανάρτηση.
Να πω μόνο πως η εμπειρία  με το δημόσιο σύστημα υγείας  ήταν καταπληκτική!! Και λέω καταπληκτική  όχι γιατί ήταν ευχάριστη, αλλά γεμάτη  ένταση και αντιθέσεις που κινητοποιούν το συναίσθημα και κρατούν  σώμα και νου σε εγρήγορση.
Το  "μείγμα" θετικών και αρνητικών  συμπεριφορών  που συναντά  κανείς  όντας σε ανάγκη, τον "αναγκάζει" να συνειδητοποιήσει  πως φτάσαμε  εδώ σαν κοινωνία. Και το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό.
Ή δεν είναι κυρίως οικονομικό όταν το αποτέλεσμα κρίνεται από το σύστημα αξιών που ακολουθεί όποιος είναι βάρδια....
Η αδιαφορία και η επιβολή της δύναμης εδώ, στα θέματα υγείας, δεν αποτιμάται ως μια "ελαφρά εκτροπή" από την πρέπουσα συμπεριφορά, γιατί οι επιπτώσεις είναι σοβαρές και συχνά μόνιμες.
Αλλά καλύτερα να αφήσω το θέμα για μια κανονική ανάρτηση  και να δούμε το κάλεσμα που απευθύνει ο Αναρμόδιος που μιλά κι αυτός για βάρδιες!

Είναι η δική μας βάρδια τώρα


Κάθε γενιά είναι και μια βάρδια στην ιστορία. Σ’ αυτή την βάρδια οι έλληνες είμαστε εμείς.
Για κάποιον λόγο η ιστορία αποφάσισε να δώσει άλλη μια ευκαιρία στις ανθρώπινες
κοινωνίες. Για κάποιο λόγο η δημοκρατία μετά από 2.500 χρόνια καλεί και πάλι τα παιδιά της.
Τους έλληνες. Εμάς.
Στον συλλογικό μας χαρακτήρα, ως έλληνες, έχουμε πολλά χαρακτηριστικά που άλλοτε λειτουργούν σαν πλεονεκτήματα και άλλοτε σαν μειονεκτήματα. Ενα τέτοιο είναι η βιασύνη μας. Τώρα θέλουμε να γίνουν κάποιες πολιτικές αλλαγές και θέλουμε να γίνουν γρήγορα.

Δεν θα γίνει έτσι. Θα πάρει καιρό. Κι εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό. Και να προετοιμάσουμε και άλλους. Και κυρίως πρέπει να συνηθίσουμε την γεύση της απογοήτευσης. Διότι η απογοήτευση θα είναι η πιο συχνή μας τροφή.

Τώρα είμαστε στην φάση της αναγνώρισης. Γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Μαθαίνουμε ποιοι είναι εκείνοι οι άλλοι, που σαν κι εμάς έχουν κατανοήσει πως το πρόβλημα έχει να κάνει με την πολιτική εξουσία, και όχι με την οικονομία, και πως είναι πρόβλημα πολιτεύματος και θεσμών. Πρέπει να γνωριστούμε, να συνδεθούμε και να διατηρήσουμε αυτόν τον δεσμό πολιτικά και κοινωνικά. Το διαδίκτυο μας βοηθάει.

Οσοι κατανοήσαμε πως η αιτία του προβλήματος είναι καθαρά πολιτική, είμαστε η ζωντανή απόδειξη πως το μίσος για τους έλληνες έχει πολύ σοβαρούς λόγους που υπάρχει. Εμείς είμαστε ο βασικότερος λόγος για όλον αυτόν τον μισελληνισμό. Διότι αποτελούμε την μεγαλύτερη απειλή. Για το εγχώριο καθεστώς αλλά και για το παγκόσμιο.

Το μίσος για κάθε τι το ελληνικό έχει αιτία τον φόβο της διάδοσης της ιδέας της δημοκρατίας. Της απαίτησης για λαϊκή κυριαρχία και αυτοκυβέρνηση.

Ο ελληνισμός είναι η ιστορική εκείνη παράδοση που γέννησε την ιδέα για κοινωνίες με κέντρο τον άνθρωπο, απαλλαγμένες από τον δυνάστη και τον δεσπότη. Αυτο-κυβερνώμενες συλλογικά. Ελεύθερες κοινωνίες με δημοκρατία. Η ιδέα αυτή γεννήθηκε και ζει μαζί με τον ελληνισμό. Κι εμείς, όσοι διαδίδουμε την ιδέα της δημοκρατίας, είμαστε οι συνεχιστές αυτής της ελληνικής ιστορικής παράδοσης. Της δημοκρατικής ελληνικής παράδοσης.

Η ελληνική κοινωνία, στην παρούσα φάση, είναι “χαμένη στον ωκεανό”. Είναι βαθειά απελπισμένη αλλά βασικά είναι παραζαλισμένη. Και γι’ αυτό δεν μπορεί να δει αυτό που εμείς βλέπουμε τόσο καθαρά. Δεν μπορεί να δει, ακόμα, πως το πρόβλημά της είναι πρόβλημα όχι προσώπων αλλά θεσμών. Οχι οικονομικό αλλά πολιτικό. Δεν μπορεί να δει και να συνειδητοποιήσει πως αυτό που πρέπει να απαιτήσει είναι αλλαγές στο πολίτευμα. Αλλαγές στους πολιτικούς θεσμούς. Ωστε να πάρει μέρος και η ίδια στην εξουσία, σαν πολιτικός θεσμός. Σαν δήμος.

Η “παραζάλη” βέβαια αυτή της ελληνικής κοινωνίας δεν γίνεται από μόνη της. Είναι αποτέλεσμα μια τεράστιας και διαρκούς επιχείρησης που κοστίζει στο εγχώριο και διεθνές σύστημα πολλά χρήματα και πόρους.

Εμείς πρέπει να ασκηθούμε στο να αναγνωρίζουμε τις πηγές αυτής της παραζάλης, τις αιτίες της, τις διαδρομές της. Τα πρόσωπά της. Πρόσωπα στην κυριολεξία. Πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε και την παραζάλη αλλά και τους “παραζαλιστές”. Είναι οι φορείς της παραζάλης. Κι έχουμε τέτοιους. Ακόμα και κοντά μας. Ακόμα και πολύ κοντά μας.

Διότι ενώ αυτό πού έχουμε να κάνουμε είναι να δείξουμε στους πολλούς, στην ελληνική κοινωνία, πως αυτό που απαιτείται είναι θεσμικές αλλαγές, πολιτειακές αλλαγές, αλλαγές στο πολίτευμα, υπάρχουν φωνές που ακόμα επιμένουν να επικεντρώνουν στην οικονομία και γίνονται έτσι η αιτία που τα λαϊκά αιτήματα είναι ακόμα οικονομικού και όχι πολιτικού και θεσμικού χαρακτήρα. Και μας έχουν κάνει και ξεφτέρια στην οικονομία με τα μαθήματά τους τα οικονομικά.

Ενα σοβαρό ζήτημα, το οποίο μάλιστα μεταφέρει αυτή την παραζάλη ακόμα και σε ομάδες ανθρώπων οι οποίοι έχουν κατανοήσει πως το πρόβλημα είναι πολιτικό και προσπαθούν για την δημοκρατία, είναι και τα ψώνια. Ματαιόδοξοι εγωϊστές οι οποίοι δεν θα νιώσουν ποτέ ψυχολογικά ικανοποιημένοι αν δεν γίνει το δικό τους. Στην διοργάνωση, στο κείμενο, στην αφίσα. Με αδυναμία στην δημοσιότητα και στο παλαμάκι. Και στην εξουσία. Εντοπισμός και αποφυγή. Ακυρο και μακριά. Αλλιώς θα δούμε κι άλλες πολλές προσπάθειες να μην αποδίδουν εκείνο που θα μπορούσαν.

Στην παρούσα φάση, της διάδοσης της ιδέας της δημοκρατίας, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ρήτορες. Λαϊκούς ρήτορες. Με απλή στρωτή και κατανοητή γλώσσα. Λαϊκή γλώσσα. Δεν απαιτούνται καν πολλές γνώσεις. Δεν απαιτούνται φωστήρες και επιστήμονες. Οσες γνώσεις χρειάζονται τις έχουμε ήδη. Από το δημοτικό.

Στην παρούσα φάση, της διάδοσης, που στο κάτω κάτω “τρεις κι ο κούκος” είμαστε, δεν χρειαζόμαστε αρχηγούς, ηγέτες και προέδρους. Και ούτε θα πρέπει να χρειαστούμε ποτέ. Κι αν μας βάλουν κάποτε μπροστά στο μικρόφωνο ή στην κάμερα, δεν θα είναι για το δικό μας καλό. Δεν θα είναι για το καλό της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Ετσι κι αλλιώς οι κάμερες και τα μικρόφωνα έχουν καταστεί αναξιόπιστα στην συνείδηση του λαού. Η κοινωνία αντιμετωπίζει τα μέσα με καχυποψία. Και έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς.

Δεν μας χρειάζονται κάμερες και μικρόφωνα για να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Αυτού του τύπου η δημοσιότητα δεν θα εξυπηρετήσει την διάδοση της δημοκρατίας. Μόνο την ψωνάρα μέσα μας. Θα πρέπει, πριν σταθούμε μπροστά σε αυτά τα εργαλεία της επιβολής της ολιγαρχίας, να είμαστε πολύ σίγουροι για το ποιοι είμαστε και το πόσο ακλόνητοι είμαστε ως χαρακτήρες. Και για το ποιοι θα παραμείνουμε μετά την έκθεση στην δημοσιότητα.

Η δημοσιότητα δια των μέσων ενημέρωσης είναι όπλο της ολιγαρχίας. Το δικό μας όπλο είναι ο άμεσος προφορικός λόγος στον κοινωνικό μας περίγυρο, στις παρέες και στις ομάδες μας, και το κείμενο στο διαδίκτυο.

Ερχονται εκλογές κι έχει γεμίσει ο τόπος κόμματα.

Κόμμα σημαίνει διαίρεση. Και διαίρεση σημαίνει διχασμός.
Συνέχεια του κειμένου εδώ:http://anarmodios.wordpress.com/2014/03/16/1-576/


Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Οι αρμοδιότητες της Κοινωνικής Υπηρεσίας των ΟΤΑ



street artist Ernest Zacharevic

Γεια σας και πάλι, με ένα "άχαρο θέμα", επίκαιρο λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων, και "χρήσιμο"σαν αρχειακό υλικό.

ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ Α’ ΒΑΘΜΟΥ

Το θεσμικό πλαίσιο στον τομέα της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας 
Οι αρμοδιότητες της Κοινωνικής Υπηρεσίας των ΟΤΑ
Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (άρθρο 75 περ. ε’, ν. 3463/2006, Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) αρμοδιότητα των Α’ Βαθμίων ΟΤΑ στο σχεδιασμό και υλοποίηση των πολιτικών κοινωνικής φροντίδας σε τοπικό (δημοτικό) επίπεδο έχει καθορισθεί με σαφήνεια. Σ’ αυτό, έχουν προστεθεί οι αρμοδιότητες από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που μεταφέρθηκαν με το ν. 3852/2010.

Μεταβιβαζόμενες Αρμοδιότητες του Τομέα Κοινωνικής Προστασίας στους Δήμους
Σύμφωνα με το άρθρο 94 του Νόμου 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α’ /2010) «Πρόσθετες αρμοδιότητες Δήμων», στο άρθρο 75 παρ. Ι του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων υπό τον τομέα ε’ («Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης») προστίθενται οι παρακάτω αρμοδιότητες:
Η εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμών και η διενέργειά τους.
Η τήρηση κανόνων υγιεινής των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.
Η χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδρυμάτων παιδικής πρόνοιας σε ιδιώτες, καθώς και σε συλλόγους ή σωματεία, που επιδιώκουν φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Η άσκηση ελέγχου και εποπτείας στα ιδρύματα παιδικής προστασίας ιδιωτικού δικαίου (ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί) και η ευθύνη λειτουργίας των παιδικών εξοχών.
Η εποπτεία επί των φιλανθρωπικών σωματείων και ιδρυμάτων, καθώς και η έγκριση του προϋπολογισμού τους, η παρακολούθηση και ο έλεγχος των επιχορηγήσεων, που δίδονται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με κοινωφελείς σκοπούς.
Η οικονομική ενίσχυση αυτοστεγαζόμενων, η μίσθωση ακινήτων, η ρύθμιση διαφόρων θεμάτων κοινωνικής κατοικίας και η επιβολή κυρώσεων για παραβάσεις της οικείας νομοθεσίας.
Ο διορισμός μελών διοικητικών συμβουλίων, η εποπτεία και η ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας ιδρυμάτων προστασίας και αγωγής οικογένειας του παιδιού (όπως Κέντρων Παιδικής Μέριμνας, Παιδικών Σταθμών, Παιδικών Εξοχών, παραρτημάτων ΠΙΚΠΑ και ΚΕΠΕΠ).
Ο ορισμός ιατρών προς εξέταση επαγγελματιών και εργαζομένων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τη χορήγηση σε αυτούς βιβλιαρίων υγείας.
Η χορήγηση της Κάρτας Αναπηρίας, μετά από σχετική γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Η έκδοση πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας.
Η καταβολή επιδομάτων σε τυφλούς, κωφάλαλους, ανασφάλιστους παραπληγικούς, τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους, διανοητικά καθυστερημένους, ανίκανους προς εργασία, υποφέροντες από εγκεφαλική παράλυση (σπαστικούς), απροστάτευτους ανήλικους, υποφέροντες από αιμολυτική αναιμία και βαριά ανάπηρους, καθώς και σε λοιπά άτομα δικαιούμενα παροχής κοινωνικής προστασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 57/1973 (ΦΕΚ 149 Α΄), της σχετικής νομοθεσίας, καθώς και των οικείων κανονιστικών ρυθμίσεων.
Η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης οικημάτων λόγω απορίας ή για άλλους σοβαρούς λόγους.
Η αναγνώριση δικαιούχων στεγαστικής συνδρομής.
Η υλοποίηση:
α) προγραμμάτων δημόσιας υγιεινής που οργανώνονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή από άλλα Υπουργεία, το κόστος των οποίων βαρύνει απευθείας τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου Υπουργείου,
β) εκτάκτων προγραμμάτων δημόσιας υγείας, τα οποία εκτελούνται με έκτακτη χρηματοδότηση,
γ) προγραμμάτων δημόσιας υγείας που χρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έκδοση αποφάσεων παροχής κοινωνικής προστασίας.
Η χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας δημοτικών και ιδιωτικών παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών.
Η χορήγηση αδειών διενέργειας λαχειοφόρων αγορών, εράνων και φιλανθρωπικών αγορών.
Η έκδοση τοπικών υγειονομικών διατάξεων και η λήψη μέτρων σε θέματα δημόσιας υγιεινής.
Η πληροφόρηση των δημοτών για θέματα δημόσιας υγείας.
Η χορήγηση άδειας λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων περίθαλψης ηλικιωμένων ή ατόμων, που πάσχουν ανίατα από κινητική αναπηρία.
Η επιβολή κυρώσεων σε ιατρούς, οι οποίοι πωλούν φάρμακα χωρίς άδεια, καθώς και σε βάρος ιατρών και φαρμακοποιών για κατοχή ή πώληση δειγμάτων φαρμάκων.
Η οργάνωση αυτοτελώς ή σε συνεργασία με τις αντίστοιχες περιφερειακές υπηρεσίες ειδικών προγραμμάτων για την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, κατά τις ρυθμίσεις της παρ. 7 του άρθρου 14 του ν. 3172/2003 (ΦΕΚ 197 Α΄).
Η εφαρμογή προγραμμάτων για την καταπολέμηση λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων ζώων.
Η επιβολή ή άρση υγειονομικών μέτρων, λόγω εμφάνισης βαριάς επιζωοτίας για την έκδοση πιστοποιητικών προς μεταφορά ζώων.
Ο ορισμός ελεγκτή γιατρού Ο.Γ.Α. για τα Ν.Π.Δ.Δ. του νομού.
Ο ορισμός μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των Ταμείων Πρόνοιας και Προστασίας Πολυτέκνων, από το δήμο όπου εδρεύουν τα ταμεία.
Η εφαρμογή, οργάνωση και εποπτεία της τεχνητής σπερματέγχυσης και του συγχρονισμού του οίστρου των ζώων.
Η παροχή γνωμάτευσης από τον αρμόδιο κτηνίατρο για υγειονομική καταλληλότητα των ζώων όταν πρόκειται για πλανόδια έκθεση ζώων».

Οι ανωτέρω αρμοδιότητες θα υλοποιούνται από τις υπό ίδρυση μονάδες «Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων».

Αρμοδιότητες του Τομέα Κοινωνικής Προστασίας των Περιφερειών


Σύμφωνα με το Άρθρο 186 «Αρμοδιότητες Περιφερειών» του Ν.3852/2010 «Ια. Τα όργανα των Περιφερειών ασκούν τις αρμοδιότητές τους σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας» και β. «κατά την άσκησή τους θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:

ΙΙ. Η ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού με άλλες τοπικές ή δημόσιες αρχές και οργανισμούς.
ΙΙΙ. Οι διαθέσιμοι πόροι για την κάλυψη των αρμοδιοτήτων και η ανάγκη να διασφαλισθεί η επωφελής και αποτελεσματική χρήση τους, καθώς και η ισόρροπη κατανομή τους.
ΙV. Η ανάγκη οργάνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια και η ποιότητά τους, η διαφάνεια και η ισονομία, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών».
Οι αρμοδιότητες των Περιφερειών αναφέρονται κυρίως στους παρακάτω τομείς:
Δ. Απασχόλησης – Εμπορίου – Τουρισμού, στους οποίους περιλαμβάνεται:
1. Η συμμετοχή και η υλοποίηση σε προγράμματα δράσεων και πρωτοβουλιών προώθησης της απασχόλησης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης διαφόρων κατηγοριών ανέργων στο πλαίσιο των Εθνικών και Ευρωπαϊκών πολιτικών.
Ζ. Υγείας:
Ι. Οι περιφέρειες ασκούν τις αρμοδιότητες των Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.Π.Ε.) της χώρας, οι οποίες τους μεταβιβάζονται σύμφωνα με τα επόμενα εδάφια.

II. Στον ανωτέρω τομέα (ΥΓΕΙΑΣ) περιλαμβάνονται ιδίως:
1. Η χορήγηση και ανάκληση αδειών άσκησης επαγγελμάτων υγείας, καθώς και αδειών ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών, ιδιωτικών προνοιακών επιχειρήσεων, ιατρείων, οδοντιατρείων, εργαστηρίων και πάσης φύσεως χώρων άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος υγείας και πρόνοιας.
2. Η άσκηση αρμοδιοτήτων που αφορούν θέματα διακρατικών υιοθεσιών.
3. Η έκδοση άδειας εισαγωγής εγκατάστασης και λειτουργίας μηχανημάτων παραγωγής ιοντιζουσών ακτινοβολιών για ιατρικούς σκοπούς, γενικά, όπως και εγκατάστασης και λειτουργίας εργαστηρίων ραδιοϊσοτόπων για ιατρικές εφαρμογές.
4. Η επιβολή κυρώσεων σε ιατρούς και οδοντίατρους, κατά τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας.
5. Η επιβολή κυρώσεων σε ιατρούς και οδοντιάτρους, οι οποίοι αναγράφουν ναρκωτικά σε απλές συνταγές και όχι στις ειδικές για το σκοπό αυτόν, καθώς και στους φαρμακοποιούς, που πωλούν ναρκωτικά με απλές και όχι με ειδικές συνταγές.
6. Η υλοποίηση προγραμμάτων δημόσιας υγείας, κατά τις ρυθμίσεις του άρθρου 12 του ν. 3172/2003 (ΦΕΚ 197 Α΄).
7. Ο καθορισμός των όρων και της διαδικασίας παραχώρησης ακινήτων σε δικαιούχους, η έκδοση και ανάκληση παραχωρητηρίων, η ρύθμιση των δόσεων και η βεβαίωση των χρεών παλαιών και νέων προσφύγων, η νομιμοποίηση ανωμάλων αγοραπωλησιών και τα σχετικά με την ανταλλαγή και μεταβίβαση παραχωρηθέντων ακινήτων.
8. Η επιχορήγηση αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τις οποίες είχε ιδρύσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή μετείχε σε αυτές, εφόσον ο σκοπός τους αναφέρεται στην αντιμετώπιση προβλημάτων, που απορρέουν από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και εφόσον η πραγματοποίηση του σκοπού τους ασκείται, κατά διαδοχή, από την περιφέρεια.
9. Η χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας.
10. Η έκδοση αδειών εμπορίας κτηνιατρικών φαρμάκων.
11. Ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων για την ηλεκτρονική συμβατότητα σύμφωνα με την κ.υ.α. 50268/5137/3.9.2007 (ΦΕΚ 1853 Β΄) και ο καθορισμός των οργάνων τήρησης αυτών.
12. Η εποπτεία Ιατρικών, Οδοντιατρικών και Φαρμακευτικών Συλλόγων των νομών της περιφέρειας.
13. Η ανάληψη χορηγούμενων οικονομικών ενισχύσεων σε φορείς κοινωνικής αντίληψης που εποπτεύονται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας που αποτελούν προϊόν των Ειδικών Κρατικών Λαχείων.
14. Η χορήγηση αδειών διενέργειας εράνων, λαχειοφόρων και φιλανθρωπικών αγορών σε υπερτοπικό επίπεδο.
15. Η διενέργεια κοινωνικών ερευνών για την εφαρμογή των προγραμμάτων πρόνοιας, καθώς και θέματα άσκησης κοινωνικής εργασίας.
16. Ο καθορισμός των προϋποθέσεων και τρόπου άσκησης του αντικειμένου της κοινωνικής εργασίας σε όλους τους τομείς εφαρμογής, καθώς και η εκπαίδευση σπουδαστών κοινωνικής εργασίας κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης.
17. Η χορήγηση και η ανάκληση της άδειας άσκησης επαγγέλματος κοινωνικού λειτουργού και της άδειας άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος του κοινωνικού λειτουργού σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και η τήρηση σχετικού μητρώου με διαρκή ενημέρωση.
18. Η άσκηση αρμοδιοτήτων σχετικών με τον Κοινωνικό Σύμβουλο, κατ’ εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995, καθώς και αρμοδιοτήτων ελέγχου του ιδρύματος ή της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.) και των Φορέων παιδικής προστασίας, περιλαμβανομένης της σύνταξης σχετικών εκθέσεων και διατύπωσης αντίστοιχων προτάσεων.
19. Η εφαρμογή προγραμμάτων προστασίας της μητέρας και των παιδιών προσχολικής ηλικίας.
20. Η χορήγηση άδειας λειτουργίας Μονάδων Αδυνατίσματος μετά από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής που συγκροτείται στην έδρα της οικείας περιφέρειας.
21. Ο υγειονομικός έλεγχος καταστημάτων, βιοτεχνιών και βιομηχανιών παρασκευής και επεξεργασίας τροφίμων ζωικής προέλευσης, καθώς και οι λοιποί υγειονομικοί έλεγχοι, που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περιφερειακό επίπεδο.
22. Η χορήγηση αδειών για την καταλληλότητα ζωικών τροφίμων.
23. Η χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των κάθε είδους δημόσιων και ιδιωτικών εργαστηρίων, τα οποία πραγματοποιούν μικροβιολογικές εξετάσεις ελέγχου νερού, τροφίμων ή ποτών, με εξαίρεση τα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους, το κλείσιμο όσων λειτουργούν χωρίς τη νόμιμη άδεια και η επιβολή προστίμου σε βάρος αυτών.

Από την παράθεση των ανωτέρω ρυθμίσεων προκύπτουν τα κάτωθι:
μεταφορά αρμοδιοτήτων κυρίως προνοιακού χαρακτήρα στους Δήμους
ανάθεση αρμοδιοτήτων σε θέματα απασχόλησης, κοινωνικής ενσωμάτωσης και Υγείας στις Περιφέρειες
ανάθεση των αρμοδιοτήτων των Υγειονομικών Περιφερειών, που καταργούνται, στις Περιφέρειες.

Οι αρμοδιότητες της Κοινωνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας, όπως προβλέπονται στο ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης), θα κατανεμηθούν στις υπό σύσταση Οργανικές Μονάδες των Περιφερειών (π.χ. Μονάδα Άσκησης Πολιτικών Κοινωνικής Προστασίας και Ισότητας).

Σημειώσεις:Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ  δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών. Χρησιμοποιείστε τις πληροφορίες για την δική σας έρευνα.


Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Στα προγράμματα "Κοινωφελούς"Εργασίας........




Το κείμενο που ακολουθεί είναι από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου 2014.
Τα στόματα άνοιξαν και μιλούν πια  ..για σκλαβοπάραζα. Ίσως γιατί δυο χρόνια μετά σκιαγραφείται καθαρά η συνέχεια.Δεν υπάρχει ελπίδα για το αύριο αν συνεχίσουμε έτσι. Καμιά ελπίδα.
Δώστε προσοχή στα όσα  λένε:

ΜΚΟ μετέτρεψαν σε σκλαβοπάζαρο τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας
Η αρχή έγινε με τα 5μηνα «προγράμματα κοινωφελούς εργασίας» του 2012 μέσω ενοικίασης ανέργων από ΜΚΟ και σε δήμους, νοσοκομεία, περιφέρειες και δεκάδες άλλους φορείς.
Περίπου 57.000 «ωφελούμενοι» χρησιμοποιήθηκαν τότε για τη διαμόρφωση ενός μοντέλου εργαζόμενου χωρίς καθόλου δικαιώματα και μόνο με υποχρεώσεις.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα πληρώθηκαν με αρκετούς μήνες καθυστέρηση και ύστερα από μαζικές κινητοποιήσεις πήραν μέρος των δεδουλευμένων των 625 ευρώ τον μήνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ΜΚΟ που ανέλαβαν, με το αζημίωτο φυσικά, την ενοικίαση των ανέργων χρωστούν ακόμη στους δικαιούχους σημαντικά ποσά(Β).
Από το σύγχρονο δουλεμπόριο δε θα μπορούσε να μείνει έξω και ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος τροφοδοτήθηκε επίσης με σύγχρονους σκλάβους
«Υπογράψαμε μια πεντάμηνη σύμβαση για 780 ευρώ τον μήνα και μετά συνειδητοποιήσαμε ότι θα πληρωνόμασταν μόνο τα 625» λέει η Παναγιώτα Κακίρη, που «νοικιάστηκε» σαν εργαζόμενη από την εταιρεία ΚΕΑΕΠ στο υπουργείο Πολιτισμού. «Δούλεψα για πέντε μήνες σαν σκλάβα σε αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας, χωρίς άδεια, χωρίς υπερωρίες, χωρίς καν το δικαίωμα να αρρωστήσω, καθώς δύο μέρες που αναγκάστηκα να μην πάω για δουλειά λόγω ασθένειας μου έκοψαν τα μεροκάματα» είναι τα λόγια της άνεργης γυναίκας που αναγκάσθηκε για λόγους επιβίωσης να υπογράψει μια σύμβαση όπου δεν αναγνωριζόταν κανένα εργασιακό δικαίωμα. «Δουλέψαμε τέσσερις μήνες χωρίς να μας δώσουν ούτε ένα ευρώ, έστω για τις μετακινήσεις μας και όταν πηγαίναμε στα γραφεία της ΚΕΑΕΠ στην Κυψέλη, οι υπεύθυνοι μας αντιμετώπιζαν με απαξίωση, λέγοντάς μας πως δεν σας έφερε κανείς εδώ με το ζόρι» λέει σήμερα η Παναγιώτα, η οποία εξακολουθεί να περιμένει από τη ΜΚΟ την εξόφληση για την «κοινωφελή εργασία» που προσέφερε.
 Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι συλλογικότητες των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΚΕΑΕΠ, κατηγορώντας τους ιδιοκτήτες της πως «καρπώνονται το 2,5% του μισθού μας για να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα».
Τις έντονες επιφυλάξεις του για την πρόσληψη προσωπικού μέσω ΜΚΟ στους αρχαιολογικούς χώρους είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, τονίζοντας πως θα χρησιμοποιούνταν άνθρωποι ανεκπαίδευτοι σε μια τόσο ευαίσθητη υπηρεσία όπως η φύλαξη αρχαιοτήτων. «Περίεργες ΜΚΟ εμφανίσθηκαν στον χώρο του Πολιτισμού και πήραν προγράμματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το υπουργείο χωρίς κανένα εχέγγυο» λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων Δήμητρα Κουτσούμπα.

 Τη μερίδα του λέοντος από τα προγράμματα του ΥΠ.ΠΟ. πήραν τόσο η ΚΕΑΕΠ όσο και η οργάνωση «Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων», μια ΜΚΟ που όπως λέει η κ. Κουτσούμπα, «παρά τον τίτλο της δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Unesco και τον παγκόσμιο Πολιτισμό». Και όντως, η ΜΚΟ με τον πηχυαίο τίτλο είναι σύμφωνα με τα στοιχεία μέλος ενός παγκόσμιου δικτύου μη κυβερνητικών οργανώσεων με έδρα όχι τον ΟΗΕ, αλλά το εξωτικό Βιετνάμ.

Τους τελευταίους μήνες του 2013 πραγματοποιήθηκαν δεκάδες διαμαρτυρίες εργαζομένων λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπεύθυνοι των ΜΚΟ είχαν «εξαφανισθεί». Χαρακτηριστική η περίπτωση εργαζομένων που είχαν νοικιαστεί από την ΜΚΟ «Όμορφη Ελλάδα» στον Δήμο Αμαρουσίου και δούλεψαν για ένα τετράμηνο χωρίς να πληρωθούν.
Δραματική ήταν η κατάσταση και στην Κομοτηνή, όπου οι εργαζόμενοι που μπήκαν στο πρόγραμμα μέσω της ΜΚΟ με την επωνυμία ΚΜΟΠ χρειάστηκε να δώσουν πραγματική μάχη ώσπου να πάρουν έστω και μια προκαταβολή των δεδουλευμένων τους και χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν εξοφληθεί. Ανάλογα προβλήματα είχαν και οι εργαζόμενοι της ΚΜΟΠ στην Πάτρα, με τον πρώην αντιδήμαρχο της αχαϊκής πρωτεύουσας Απόστολο Βανταράκη να κάνει λόγο για «μια οργάνωση που χωρίς να έχει καμία σχέση με την περιοχή μας ήρθε και άνοιξε εικονικά γραφεία στην πόλη για να πάρει το πρόγραμμα και στο τέλος καθυστερεί αδικαιολόγητα να πληρώσει τους ανθρώπους που δούλεψαν».

Το φθινόπωρο του 2013 το σκλαβοπάζαρο της «κοινωφελούς εργασίας» συνεχίσθηκε, αυτή τη φορά χωρίς τη διαμεσολάβηση των ΜΚΟ, αλλά με τις μηνιαίες αποδοχές που προβλέπονται για 50.000 άνεργους να έχουν πέσει στα 490 ευρώ τον μήνα και 427 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών. Το νέο καθεστώς φθηνής εργασίας που κάλυψε τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των -υποβαθμισμένων λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών των απολύσεων και της ιδιωτικοποίησης κάθε δημόσιου αγαθού- δημόσιων υπηρεσιών πανελλαδικά θεωρήθηκε τόσο πετυχημένο, ώστε πλέον εξαπλώνεται σε σχολεία, ΚΕΠ, ασφαλιστικά ταμεία, δικαστήρια και στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο Κώστας, μετά από δύο χρόνια ανεργίας, κατάφερε να μπει στα τέλη του 2013 σε ένα από τα περίφημα προγράμματα του ΟΑΕΔ. «Πατέρας τριών παιδιών, με τη γυναίκα μου και αυτή άνεργη αφού η αίτησή μου απορρίφθηκε πρώτα τρεις φορές, με κάλεσαν τελικά στα τέλη Δεκεμβρίου να πάω καθαριστής σε δημοτικό σχολείο του Γαλατσίου» λέει, παραμένει ώς σήμερα απλήρωτος.
 Με τους λογαριασμούς να τρέχουν, τη ΔΕΗ να απειλεί να κόψει το ρεύμα και την εφορία έτοιμη να του πάρει το σπίτι για το απλήρωτο χαράτσι, αναρωτιέται «πώς μπορεί να ζήσει μια οικογένεια πέντε ατόμων με τα 490 ευρώ του προγράμματος και μάλιστα χωρίς εδώ και δύο μήνες να έχω πάρει ούτε ένα ευρώ». Ιστορίες καθημερινής απόγνωσης απελπισμένων ανθρώπων, που κρύβονται πίσω από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των υπουργών του για τη δήθεν καταπολέμηση της ανεργίας. «Τους άκουσα να τα λένε στην τηλεόραση και τους πίστεψα» λέει ο 37χρονος Κώστας, καθώς σκουπίζει το προαύλιο του σχολείου. «Όσες φορές έχω πάει στον ΟΑΕΔ να τους πω ότι πνίγομαι και δεν μπορώ να ζήσω, η απάντηση είναι πως αν δεν μου αρέσει, μπορώ να παραιτηθώ» λέει αγανακτισμένος και προσθέτει πως «κρατιέμαι μονάχα χάρη στην ανθρωπιά των δασκάλων του σχολείου, που μόνο αυτοί βρίσκονται στο πλευρό μου και με στηρίζουν αυτούς τους δύσκολους μήνες».
Την ίδια ώρα οι ΜΚΟ που ωφελήθηκαν από την ενοικίαση των 5μηνιτών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν ανοίξει ήδη την επιχειρηματική τους ατζέντα προκειμένου να συμπράξουν με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε μέσω προγραμμάτων να δημιουργήσουν δομές αλληλεγγύης (κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, υπνωτήρια κ.λπ.) με το ποσοστό αμοιβής τους να κυμαίνεται στο 10% της χρηματοδότησης. Πρόκειται για ακόμα μια προσπάθεια να παραχωρηθούν δημόσιες υπηρεσίες σε ιδιώτες και να δοθεί η ευκαιρία σε ορισμένους να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της φτώχειας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαπλοκής που αναπτύσσεται μέσω αυτών των προγραμμάτων, είναι οι δήμοι και ειδικότερα το πρόγραμμα Δημιουργία Δομών για την Καταπολέμηση της Φτώχειας. Προγράμματα που πίσω από το ανθρωπιστικό τους προσωπείο συχνά κρύβουν ακόμη και «ρουσφετολογικές» προσλήψεις στις υπό δημιουργία κοινωνικές δομές. Πριν έναν μήνα αποκαλύφθηκε πως ο γιος και η κόρη δημοτικών συμβούλων της Κορίνθου είχαν προσληφθεί σε πρόγραμμα «καταπολέμησης της φτώχειας» της ΜΚΟ Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων στην πόλη.
 Ακόμη και σε δήμους όπου υπήρχαν κοινωνικές δομές αλληλεγγύης με καταγεγραμμένο κοινωνικό έργο, αυτές κυριολεκτικά «χαρίστηκαν» στις ΜΚΟ. Στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη οι κοινωνικές υπηρεσίες «παρ' ότι είχαν καταγράψει και παρακολουθούσαν 470 οικογένειες διαθέτοντας 18 τόνους τρόφιμα και φάρμακα αξίας 30.000 ευρώ, παραχώρησαν όλο αυτό το έτοιμο έργο στον Όμιλο για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων» εξηγεί ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παπαδόπουλος.
Από το σύγχρονο δουλεμπόριο δε θα μπορούσε να μείνει έξω και ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος τροφοδοτήθηκε επίσης με σύγχρονους σκλάβους μέσω της «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» και τα διετή προγράμματα για επιδοτούμενους ανέργους και κυρίως της «επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας» 35.000 άνεργων νέων έως 29 ετών, που εργάζονται με τη μορφή «πρακτικής άσκησης».
Στη συντριπτική τους πλειονότητα απλήρωτοι εδώ και μήνες καθώς η πληρωμή προβλέπεται πολλούς μήνες μετά τη λήξη του 5μηνου, ενώ σε πολλούς δεν έχει δοθεί ούτε το ποσό που δικαιούνται από την παρακολούθηση του σεμιναρίου κατάρτισης.

Σημειώσεις
α)Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ως ΜΚΟ, συμμετέχει σε αυτό το  αντεργατικό θέατρο του παραλόγου σε βάρος  των ανέργων.Κρατώντας αυτή  τη στάση νομιμοποιεί τα όσα γίνονται,και παράλληλα αναιρεί όσα δικαιώματα κατακτήθηκαν τα τελευταία εκατό χρόνια.Ούτε μια ένσταση για την τιμή των όπλων!!!
β)Το κείμενο δεν έχει παραπομπές αλλά έχοντας αρκετό υλικό σχετικά με τα όσα αναφέρονται, πιστεύουμε πως καλό θα ήταν να τις συμπεριλάβουμε στο μέλλον .
Συνεχίζεται

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Κάλεσμα Αλληλεγγύης για τον Ελληνισμό της Ουκρανίας

- Εκδήλωση - Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών [Πέμπτη, 13 Μαρτίου, στις 8 μ.μ.]




Οι «Δρόμοι Φιλίας και Πολιτισμού» οργανώνουν εκδήλωση Αλληλεγγύης στους Έλληνες της Ουκρανίας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Πέμπτη, 13 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, Πατησίων 76, στάση ΟΤΕ, σταθμός πλ. Βικτωρίας. Είσοδος ελεύθερη. 

Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τον Ελληνισμό της Ουκρανίας και της Κριμαίας, από την πολύχρονη έρευνα και καταγραφή του Στέλιου Ελληνιάδη.

Συμμετέχει ο χορευτικός όμιλος από το «Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών».

Ομιλητές:
Νάντια Τσαπνή, πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Μαριούπολης
Ναταλία Μπάσενκο, υποδιευθύντρια έδρας Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μαριούπολης (τ.) και
Στέλιος Ελληνιάδης, δημοσιογράφος-ερευνητής

Καλούμε πολίτες και φορείς, συνδικάτα, δημοτικές κινήσεις, αυτοδιαχειριζόμενες συλλογικότητες, ομάδες πολιτισμού και αλληλεγγύης να υποστηρίξουν τον Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας.
Όχι με λόγια, με έργα να στηρίξουμε τον Ελληνισμό στην Ουκρανία!
Τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδυνάμωσαν τον Ελληνισμό της Ουκρανίας και όλης της παρευξείνιας ζώνης.
 Ενδεικτικά:
1. Έκοψαν τους λίγους εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα που εργάζονταν με απόσπαση στις έδρες ελληνικών σπουδών της Ουκρανίας. Για παράδειγμα, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη έδρα ελληνικών σπουδών στον κόσμο, με περισσότερους από 400 φοιτητές και 40 διδάσκοντες, κόπηκαν οι τρεις αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί.
2. Έκοψαν την πενιχρή ετήσια οικονομική ενίσχυση που έδιναν στην Ομοσπονδία των Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας, στην οποία υπάγονται 105 ελληνικές κοινότητες απ’ όλη τη χώρα.
3. Έκοψαν τα προγράμματα φιλοξενίας που σκοπό είχαν να γνωρίσουν τα παιδιά των ελληνικών οικογενειών την ιστορική τους πατρίδα.
4. Δεν ολοκλήρωσαν ποτέ τα προγράμματα έκδοσης κατάλληλων εγχειριδίων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
5. Ταλαιπώρησαν και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους Έλληνες της Ουκρανίας με απαράδεκτες μεθοδεύσεις για την έκδοση βίζας και την παροχή Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς.
6. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, διορίζουν διπλωμάτες εντελώς ακατάλληλους και συχνά εχθρικούς προς το ελληνικό στοιχείο.
7. Απαξίωσαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού που σκοπός του ήταν να συντονίζει τους απανταχού Έλληνες.
8. Ενοποίησαν με το ΕΚΕΒΙ το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και βάζουν στο ψυγείο το παράρτημά του στην Οδησσό, που διαχειρίζεται το Μουσείο της Φιλικής Εταιρίας και έχει αναπτύξει πολλαπλές δραστηριότητες στην ιστορική πόλη του Ελληνισμού.
9. Αφαίρεσαν με πρόσφατο νόμο το δικαίωμα συμμετοχής των ομογενών από τη Μαύρη Θάλασσα στις δημοτικές εκλογές.
10. Υποβάθμισαν και αχρήστευσαν τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών.
Όταν αυτά τα κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, τι να πούμε για τους ξένους;


Φωνές αλληλεγγύης >Υπογράψτε!

Εμείς, οι Έλληνες πολίτες, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, τα κόμματα και όλους τους φορείς που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των πολιτών να στηρίξουν, χωρίς καμία καθυστέρηση, τον Ελληνισμό της Ουκρανίας με συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα, όχι με λόγια και υποσχέσεις.
Τώρα!
Απαιτούμε την ενίσχυση με κάθε τρόπο της διδασκαλίας και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού στην παρευξείνια ζώνη.
Την οικονομική ενίσχυση των φορέων του Ελληνισμού. Την αποκατάσταση των
προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών και νέων στην Ελλάδα.
Την απρόσκοπτη διευκόλυνση των Ελλήνων να αποκτήσουν το Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς ή την ελληνική υπηκοότητα εφαρμόζοντας χωρίς διακρίσεις τον ισχύοντα νόμο.
Την αποφασιστική στήριξη του Ελληνισμού σε επίπεδο ουκρανικών αρχών, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε επίπεδο Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Κάθε βλάβη του Ελληνισμού βαρύνει πρώτα και κύρια τους Έλληνες πολιτικούς.

Εάν θέλετε να συνυπογράψετε τις παραπάνω θέσεις, στείλτε ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο, με την ένδειξη «για τον Ελληνισμό», στο e-mail:dromoi.filias@gmail.com
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://dromoifilias.wordpress.com/

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Οι θεματικοί στόχοι της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" συνοπτικά



ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.
Η πρόταση κανονισμού κοινών διατάξεων καθορίζει έντεκα θεματικούς στόχους.
Οι θεματικοί στόχοι της Ε 2020 είναι οι ακόλουθοι:
1. Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας
2. Ενίσχυση της πρόσβασης, χρήσης και ποιότητας, των τεχνολογιών
πληροφορικής και επικοινωνιών
3. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων
επιχειρήσεων, του γεωργικού τομέα (για το ΕΓΤΑΑ), και της αλιείας και
των υδατοκαλλιεργειών (για το ΕΤΘΑ)
4. Ενίσχυση της μετάβασης προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων
σε όλους τους τομείς
5. Προώθηση της προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές, της πρόληψης και
της διαχείρισης του κινδύνου
6. Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των
πόρων
7. Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και απομάκρυνση των σημείων
συμφόρησης σε σημαντικά δίκτυα υποδομών
8. Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας των
εργαζομένων
9. Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας
10. Επένδυση στην εκπαίδευση, τις δεξιότητες και στη δια βίου μάθηση
11. Βελτίωση της θεσμικής επάρκειας και της αποτελεσματικής δημόσιας
διοίκησης.
Εντοπίζοντας τους κύριους στόχους της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" που πρέπει να γίνουν αντικείμενο χειρισμού τα Ταμεία του ΚΣΠ καθώς και τη δέσμη βασικών ενεργειών που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο αυτών των θεματικών στόχων, το ΚΣΠ μπορεί να παράσχει περαιτέρω καθοδήγηση ως προς τον τρόπο που τα Ταμεία του ΚΣΠ θα μπορέσουν να στοχεύσουν αποτελεσματικότερα την ανάπτυξη στις συμβάσεις εταιρικής σχέσης και τα προγράμματα.
Σημειώνεται επίσης ότι για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» θα υπάρχει, σε επίπεδο ΕΕ, ενισχυμένη εποπτεία για την αντιμετώπιση σημαντικών μακροοικονομικών προκλήσεων και θεματική προσέγγιση για την επιτάχυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στο
πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου
*
Οι πέντε πρωταρχικοί στόχοι της ορίζουν το σημείο στο οποίο
επιθυμεί να ευρίσκεται η ΕΕ το 2020, και οι ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές
καθορίζουν τους πολιτικούς προσανατολισμούς μεσοπρόθεσμα.
*
Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει ότι όπου υπάρξουν σχετικές μεταβολές στην στρατηγική της Ένωσης για έξυπνη,βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη,είναι δυνατό να αναθεωρηθούν το κοινό στρατηγικό πλαίσιο και οι συμβάσεις εταιρικής σχέσης.
Η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από ένα κράτος μέλος να επανεξετάσει και να προτείνει τροποποιήσεις στις συμβάσεις του για εταιρική σχέση και στα σχετικά προγράμματα έτσι ώστε να παρασχεθεί στήριξη στις ανά χώρα συστάσεις.
*
Σε μερικούς τομείς, περισσότερα του ενός μέσα της ΕΕ μπορούν να παρέχουν πόρους για να
στηριχθεί η επίτευξη των στόχων της στρατηγικής "Ευρώπη 2020". Τα μέσα αυτά μπορεί να
ευρίσκονται υπό καθεστώς επιμερισμένης διαχείρισης με τα κράτη μέλη σε τομείς όπως η
δικαιοσύνη και οι εσωτερικές υποθέσεις, αλλά επίσης και υπό την άμεση διαχείριση της
Επιτροπής, όπως η περίπτωση της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης "Συνδέοντας την Ευρώπη"
στον τομέα των υποδομών, Horizon 2020 στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας, το
πρόγραμμα "Erasmus for All" στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης, το πρόγραμμα
"Leonardo da Vinci" για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, το πρόγραμμα για
την Κοινωνική Αλλαγή και Καινοτομία στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής
ένταξης ή το πρόγραμμα LIFE στους τομείς του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.
Σε αυτούς τους τομείς πολιτικής, έχει σημασία τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες να
εντοπίζουν και να εκμεταλλεύονται τα σημεία συμπληρωματικότητας μεταξύ των διαφόρων
μέσων της Ένωσης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, τόσο κατά το στάδιο του σχεδιασμού
όσο και κατά την εκτέλεση.
Αναλυτικά εδώ: http://ec.europa.eu/europe2020/europe-2020-in-a-nutshell/index_el.htm
Σε εθνικό επίπεδο
Νέα Προγραμματική Περίοδος 2014-2020
http://www.antagonistikotita.gr/newperiod/index.asp
Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο 2014-2020 
www.espa.gr/el/pages/elibraryFS.aspx?item=1904?

και,
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Mission for Growth 2014
Διεθνής εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων (B2B Networking Event)
Το Enterprise Europe Network – Hellas προσκαλεί εκπροσώπους επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στον ευρωπαϊκό χώρο να συμμετάσχουν στη διεθνή εκδήλωση διμερών συναντήσεων που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 11 Μαρτίου 2014.
Περισσότερα εδώ:http://www.b2match.eu/m4g-greece2014

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Ζωικό κεφάλαιο και παραγωγή στην Πελοπόννησο


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον πληθυσμό ζωικού κεφαλαίου καθώς για την ζωική παραγωγή καθώς και την παραγωγή άλλων προϊόντων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τα στατιστικά στοιχεία όμως που έγιναν γνωστά, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με αφορμή τη συζήτηση για το «Καλάθι των αγροτικών προϊόντων» είναι του 2008 για το ζωικό κεφάλαιο και για το 2009 για τη ζωική παραγωγή, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία για το 2010 και πολύ περισσότερο για τη φετινή χρονιά που δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Παρόλα αυτά η μελέτη των αριθμών, μπορεί να βοηθήσει να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα και φυσικά να δοθεί από τους αρμόδιους φορείς η αντίστοιχη προσοχή που απαιτείται, ανάλογα βέβαια με τον στόχο που τίθεται για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και γενικά της ζωικής παραγωγής στην περιοχή μας. Χαρακτηριστικό είναι πως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τα πουλερικά αποτελούν το πρώτο σε πληθυσμό ζωικό κεφάλαιο  με την Κορινθία και την  Αρκαδία να προηγούνται σε πουλερικά και να ακολουθούν οι άλλες περιοχές. Στα βοοειδή προηγείται σε ζωικό πληθυσμό η Λακωνία και ακολουθεί η Μεσσηνία. Στα πρόβατα προηγείται η Αργολίδα και ακολουθεί η Μεσσηνία, στις αίγες η Λακωνία και ακολουθεί η Αρκαδία, στους χοίρους προηγείται η Αρκαδία και ακολουθεί η Κορινθία. Στα κουνέλια προηγείται η Αργολίδα και ακολουθεί η Κορινθία και στον αριθμό των κυψελών προηγείται η Μεσσηνία και ακολουθεί η Αργολίδα.
Αναλυτικά τα στοιχεία είναι:
Είδος ζώου  Μεσσηνία       Λακωνία         Αρκαδία               Αργολίδα             Κορινθία
Βοοειδή      5400                 7213                2567                      1323                            391
Πρόβατα    123000             71320           123700                140125                        111938
Αίγες           90730           158780          134300                 96447                          83073
Χοίροι       5550                13919         78730                      9280                           23934
Πουλερικά   375500         316707       696400               165570                       742882
Κουνέλια     15000            19301          5450                   38800                           35166
Κυψέλες       38922           42352          51331                  52657                            19338
Όσον αφορά την παραγωγή του κρέατος αυτή ανέρχεται για τα βοοειδή  στο σύνολο της Περιφέρειας σε 1614,8 τόνοι με αριθμό σφαγίων τις 6651. Για τα πρόβατα πάλι στο σύνολο της Περιφέρειας σε 4289 τόνοι με αριθμό σφαγίων τις 390.567. Για τις αίγες τις 4144,9 τόνοι με αριθμό σφαγίων τις 421329. Για τους χοίρους οι τόνοι κρέατος ήταν 7691,9 με αριθμό σφαγίων τις 120933 και για τα πουλερικά οι τόνοι κρέατος ήταν 3767 και ο αριθμός των σφαγίων ήταν 2284260. Το 2009 επίσης στην περιφέρεια Πελοποννήσου παράχθηκαν 9759 τόνοι αγελαδινού γάλακτος, 52370 τόνοι πρόβειου γάλακτος, 55177 τόνοι αίγειου γάλακτος και 12524 τόνοι αυγά............
Εξάλλου δημιουργήθηκαν αρκετές μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών (η εκτροφή ξεκίνησε κυρίως μετά τις πυρκαγιές του 2007) και, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου λειτουργούν 25 μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών ανοιχτού και κλειστού τύπου που καλύπτουν έκταση 69,35στρέμματα. Στο Νομό Κορινθίας οι μονάδες είναι 10, στο Νομό Λακωνίας 2, στο Νομό Αρκαδίας 13, ενώ για το Νομό Μεσσηνίας και Αργολίδας δεν υπάρχουν μονάδες, αν και από περιφερειακούς συμβούλους έγινε γνωστό πως στην Αργολίδα ήδη λειτουργούν μονάδες, οι οποίες όμως δεν περιέχονται στα στοιχεία του Υπουργείου και των αντίστοιχων διευθύνσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων, γιατί ίσως δημιουργήθηκαν το 2010 για το οποίο δεν έχουν εξαχθεί στατιστικά στοιχεία.

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

«Αναζητώντας τα ίχνη της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα»




Με αφορμή την επέτειο από τις μαζικές κινητοποιήσεις των  Αθηναίων τον Μάρτιο του 1943 ενάντια στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των γερμανικών αρχών κατοχής
 Ο ρ/σ «105.5 Στο Κόκκινο» διοργανώνει συλλογικό περίπατο με τίτλο:
 «Αναζητώντας τα ίχνη της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα»
 που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Μαρτίου στις 11:00 το πρωί με αφετηρία τα Προπύλαια.
Η ξενάγηση στους δρόμους της Αθήνας θα γίνει από τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη.
Στόχος του περιπάτου είναι η περιήγηση στους δρόμους και τα κτίρια της Αθήνας όπου σημειώθηκαν οι σημαντικότερες αντιστασιακές κινητοποιήσεις του αθηναϊκού λαού κατά την περίοδο της Κατοχής και η ανάδειξη ενός σημαντικού μέρους της ιστορίας της που παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστο:


 Μέσα από την αφήγηση σε κάθε σταθμό του περιπάτου θα γίνει προσπάθεια να ανασυσταθεί η μνήμη της κατοχικής Αθήνας, της Αντίστασης και των θυμάτων του αντιστασιακού αγώνα.  
Μετά το τέλος του περιπάτου θα ακολουθήσει συζήτηση στο Πολυτεχνείο (αμφιθέατρο Γκίνη) με τον ερευνητή, Μανώλη Κασσιμάτη και τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη ενώ παράλληλα θα προβληθεί σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από την περίοδο της Κατοχής.

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Τι χάθηκε;


Rene Magritte-The Lost-Jockey-1948.Ιδιωτική συλλογή(1)

Το κείμενο που ακολουθεί είναι  η παρουσίαση του Αλέκου Ζούκα στην εκδήλωση - συζήτηση με τον Γιώργο Κολέμπα, συγγραφέα του βιβλίου "Μια απάντηση στην παγκοσμιοποίηση", που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 στο Μύλο Ματσόπουλου από την κίνηση αποανάπτυξης τρικαλινών πολιτών)
Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο anaghraphoblogspot.gr

Μία άλλη οπτική
Θα αναρωτιούνται, όπως είναι φυσικό, οι νεότεροι, δηλαδή όλοι όσοι μεγάλωσαν μέσα σ’ ένα καθεστώς επάρκειας ή, στην καλύτερη περίπτωση, ευμάρειας για το ποιος ήταν άραγε αυτός ο πλούτος σε προϊόντα, διατροφικά ή άλλα, που χάθηκε και κάτω από ποιες συγκεκριμένες συνθήκες; 
Ή, πιο συγκεκριμένα, ήταν τόσο απαραίτητα όλα αυτά τα προϊόντα που η εξαφάνισή τους
από τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου να προβάλλεται σήμερα ως  πλήγμα στην ισορροπημένη ζωή και υγιεινή διατροφή του;
Η απάντηση στο τελευταίο αυτό ερώτημα είναι προφανής. Στη φύση δεν περισσεύει τίποτα, απαραίτητα για την διατροφή του ανθρώπου μπορεί να μην είναι τα λαθούρια, αλλά σίγουρα σε κάποια άλλη βιολογική αλυσίδα είχαν το ρόλο τους.

Με την σταδιακή τους εξαφάνιση φτωχαίνει η βιοποικιλότητα ενός τόπου κι οπωσδήποτε θα εμφανισθούν οι συνέπειές της.
Ίσως ακόμα να σκέφτονται κάποιοι με μια δόση εφησυχασμού πως τελικά η εξέλιξη είναι αυτή που ρυθμίζει αυτού του είδους τις απώλειες και πως αυτό είναι μια εντελώς φυσιολογική διαδικασία, που ονομάζεται και Φυσική Επιλογή. 
Θα συμφωνούσα, πράγματι, με την τελευταία άποψη αν αυτό συνέβαινε σε ένα καθεστώς πλήρους ελευθερίας, αν δηλαδή η επιλογή ήταν αποτέλεσμα μιας απρόσκοπτης φυσικής διαδικασίας κι όχι της εντατικής ανθρώπινης παρέμβασης. Δυστυχώς όμως όπως θα φανεί στη συνέχεια δεν υπήρξε καμιά ελεύθερη επιλογή, αντιθέτως, ο χάρτης της σύγχρονης ελληνικής παραγωγής και ο κατάλογος των διατροφικών προϊόντων, διαμορφώθηκαν ως αποτέλεσμα της μεθοδικής αλλοίωσης της παραγωγικής φυσιογνωμίας της χώρας.

Ωστόσο δεν ήταν μόνον η παραγωγική φυσιογνωμία της χώρας που αλλοιώθηκε στους δύο περίπου αιώνες ύπαρξης του ελληνικού κράτους. Ή, καλύτερα, κι αυτή ακολούθησε με τη σειρά της ολόκληρο τον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό προσανατολισμό των ελληνικών κυβερνήσεων. Ο προσανατολισμός αυτός, από την δημιουργία του ελληνικού κράτους, και για ολόκληρο τον 19ο αιώνα μέχρι και τα μέσα του εικοστού, ήταν πρωτίστως πολιτικός, στραμμένος ακλόνητα προς την δύση, κυρίως Αγγλία και Γαλλία, και σπανιότερα Ρωσία[1].
Υπήρξαν βέβαια και ορισμένες περιπτώσεις που η προσήλωση αυτή είχε καθαρά ιδιοτελή κίνητρα ενώ κατά τα τέλη του 20ου αι.διαμορφώνεται ο οικονομικός και μιλιταριστικός της χαρακτήρας.
Επιπροσθέτως ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός των δυνάμεων αυτών μεταφέρονταν και στο εσωτερικό της χώρας με συνέπεια οι εγχώριες κομματικές αντιπαλότητες να παίρνουν ενίοτε διαστάσεις πολεμικής ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που οδήγησαν τη χώρα σε εθνικές περιπέτειες.
Όμως η ελληνική ύπαιθρος ήταν αυτή που ιστορικά δοκιμάστηκεσκληρά. Μετά το αποτυχημένο Κίνημα των Ορλωφικών του 1770 γνώρισε την ανελέητη βιαιότητα των Οθωμανών, μεγάλες κωμοπόλεις που ανθούσαν από το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων καταστράφηκαν, αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, παραδόθηκαν στη λεηλασία, με λίγα λόγια η ύπαιθρος στα χρόνια εκείνα γνώρισε τη μεγαλύτερη καταστροφή,από την επικράτηση των Οθωμανών τον 15ο αι. 
Ωστόσο μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας είχαν ανασυνταχθεί, όπως φαίνεται από τις αναφορές διαφόρων περιηγητών και ιδιαίτερα στις εκθέσεις του Γάλλου προξένου Felix Beaujour[2], ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις των προϊόντων που κατείχαν αξιοσημείωτη θέση στο εξαγωγικό εμπόριο και στην ευρωπαϊκή αγορά. 
Οι περίφημες κάπες της Ζαγοράς που κατασκευάζονταν με γιδόμαλλο, που έφτανε στο Χορευτό με καΐκια από την περιοχή της Λειβαδιάς, κι αυτές των Καλαρυτών, διακινούνταν στην Ευρώπη αλλά και στους Έλληνες και Αλβανούς κτηνοτρόφους (μακριές μέχρι τον αστράγαλο) και κοντές (τα λεγόμενα κοντοκάπια) για τους ναυτικούς του Αιγαίου και της Αδριατικής. 
Τα υφαντουργεία του Τιρνάβου, προμήθευαν τον Οθωμανικό στρατό με τόνους τσόχες, αμπάδες, σερβέτες, και άλλα υφάσματα, ο Συνεταιρισμός των Αμπελακίων έβαφε και διακινούσε τα μεταξωτά νήματα σ’ ολόκληρη την Ευρώπη ενώ οι
εξαγωγές των μαλλιών και δερμάτων είχαν φθάσει στο απόγειό τους. 
Η εξαιρετική, για την εποχή, επεξεργασία κάποιων προϊόντων καθώς και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν προκάλεσαν την περιέργεια των Ευρωπαίων που«προσπάθησαν να βρουν το «μυστικό» της βαφής των νημάτων. Έστελναν δήθεν περιηγητές, που δεν ήταν παρά εμπορικοί κατάσκοποι, στα Αμπελάκια, στον Τύρναβο και αλλού κι έμαθαν τον τρόπο βαφής.
Ο Beaujour τον περιγράφει με ακρίβεια χημικού. Προμηθεύτηκαν σπόρους ριζαριού, τους μετέφεραν στη Γαλλία, κυρίως στη Μασσαλία και στο Παρίσι, ακριβοπλήρωσαν Αμπελακιώτες τεχνίτες και τους πήραν στη Γαλλία. Με το ριζάρι της Γαλλίας, με τους Έλληνες τεχνίτες και με την επίβλεψη του διάσημου Λαβουαζιέ (Lavoiser), πατέρα της χημείας, προσπάθησαν να επιτύχουν καλές βαφές. Γίνονταν όλα σχολαστικά, με συνεχείς επαναλήψεις. 
Το αποτέλεσμα πάντα ήταν απογοητευτικό. Άλλο χρώμα έδινε το παραγόμενο στην Θεσσαλία ριζάρι με τον ήλιο και το νερό της Ελλάδας και άλλο στην Γαλλία χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις. Ο Λαβουαζιέ και οι άλλοι πρωτοπόροι της χημείαςπαράτησαν τελικά την προσπάθεια με τα χρωστικά φυτά και στράφηκαν στις χημικές βαφές. Και ανακάλυψαν τα χρώματα ανιλίνης». [3]

Ωστόσο η πανώλη των αρχών του 19ου αιώνα ανέκοψε αποφασιστικά αυτή την πορεία την οποία ανακοπή ολοκλήρωσαν τα επαναστατικά γεγονότα του 1821 και οι, εξ αυτών, συχνές εκστρατείες των στρατευμάτων της Πύλης. Κάθε εκστρατευτική προπαρασκευή σήμαινε για τους κτηνοτρόφους και γεωργούς της υπαίθρου βαρύτατες απώλειες που κοντά σ’ αυτές θα πρέπει να υπολογιστεί και η τροφοδοσία -οικειοθελώς ή παρά τη θέλησή τους- των ελληνικών επαναστατικών σωμάτων.
Στην σύντομη πρωθυπουργία του ο Καποδίστριας (1828 – 1831) συνειδητοποίησε την ανάγκη ανασυγκρότησης της κατεστραμμένης αγροτικής οικονομίας και μεταξύ των άλλων
μέτρων μετακάλεσε από τη Γαλλία τον Γρηγόριο Παλαιολόγο φιλόλογο και κυρίως γεωπόνο, μέλος της Κηποκομικής και της Γεωργικής Εταιρείας στο Παρίσι, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα με χρήματα, μηχανήματα και σπόρους για να βοηθήσει την ελληνική γεωργία. Εδώ ανέλαβε την διεύθυνση των Εθνικών Κτημάτων και του Προτύπου Αγροκηπίου της Τίρυνθας.
 Η δολοφονία όμως του Καποδίστρια απομάκρυνε με σκαιό τρόπο τον Παλαιολόγο από τις θέσεις του και το αγροκήπιο ερήμωσε.

Ωστόσο οι ιδέες του για την αγροτική ανασυγκρότηση της χώρας, μπολιασμένες με τις ιδέες του Σαιντ Σιμόν που είχαν -με προτροπή του Κοραή- αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, πρώτα στο Πανεπιστήμιο, άρχισαν να κυκλοφορούν και στους αγροτικούς πληθυσμούς κυρίως μέσα από διαλέξεις, επαφές και αρθρογραφία, στο περιοδικό Αθηνά, που συνέχιζε ο Παλαιολόγος και μετά την απομάκρυνσή του.
Ο Παλαιολόγος υπήρξε ο άνθρωπος που πρώτος αυτός στη νεότερη Ελλάδα προσπάθησε να ανασυγκολλήσει τη χαμένη συνέχεια της γνώσης των αρχαίων γύρω από τα φυτά και τις
ιδιότητές τους.
Το Κεχρί (με το αλεύρι του εμπλούτιζαν το ψωμί),τα Κουκιά, ο Βίκος (πλούσια σε παραγωγή γάλακτος ζωοτροφή),ο Όροβος ή ρόβι (για την διατροφή των βοοειδών), το Φηγόπυρο ή μαυροσίταρο (όσπριο με το οποίο γίνονταν το κρίμνο ή ο χόνδρος δηλ. το ψιλό ή χονδρό πληγούρι), ο Θέρμος (ξεχασμένο και στα χρόνια του Παλαιολόγου όσπριο για ζωοτροφή που εμπλούτιζε με την καλλιέργειά του όπως και το κεχρί τα φτωχά εδάφη), [4] όπως και πολλά, ξαναήρθαν στην επιφάνεια σε σχέση και με τις ευρωπαϊκές επιδόσεις της καλλιέργειάς τους αλλά και σε σχέση με τις παρατηρήσεις των αρχαίων (Θεόφραστου, Διοσκουρίδη, Γαληνού και άλλων) για τη θρεπτική τους αξία και τις άλλες τους ιδιότητες. 

Με το ογκώδες δίτομο έργο του Γεωργική και Οικιακή Οικονομία 1833 – 1835, αλλά και με τις δεκάδες μονογραφίες του με πρακτικές οδηγίες και καλλιεργητικές συμβουλές, άφησε για τις επερχόμενες γενεές μια σπουδαία παρακαταθήκη γνώσεων που στο σύνολό τους παραμένουν, δυστυχώς, επίκαιρες. Η ελληνική ύπαιθρος συνέχισε να παραδέρνει έρμαιο, αυτή τη φορά, των ομοεθνών μεγάλων γαιοκτημόνων οι οποίοι διαδέχθηκαν, στην κυριότητα της γης, τους αποχωρήσαντες Οθωμανούς.
Η αρπαγή της γης με διάφορα νομικά τερτίπια και το καθεστώς της δουλοπαροικίας των ακτημόνων, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, θασυγκινήσει τον επαναστάτη και οραματιστή πολιτικό Αλέξανδρο Κουμουνδούρο (στο διάστημα 1865 – 1883 εξελέγη δέκα φορές πρωθυπουργός) που ξεκίνησε το μεγάλο μεταρρυθμιστικό του σχεδιασμό από τη Θεσσαλία, η οποία ελευθερώθηκε επί πρωθυπουργίας του και η οποία με κατάλληλες υποδομές (σιδηρόδρομος, εγγειοβελτιωτικά έργα), με την αποκατάσταση των ακτημόνων και με συνδυασμένη αγροτική – βιομηχανική ανάπτυξη, θα μπορούσε να ξελασπώσει τη βαλτωμένη οικονομία της χώρας και να χορτάσει τον εξαθλιωμένο της πληθυσμό. 

Σ’αυτό το ελπιδοφόρο περιβάλλον, έρχεται από την Αμερική -όπου σπούδασε φυσικές και φυσικοϊστορικές επιστήμες ο Παναγιώτης Γεννάδιος, γιος του λόγιου και διδάσκαλου του γένους Γεωργίου Γεννάδιου. Η δράση του υπήρξε πολυσχιδής, όντας Επιθεωρητής Γεωργίας στο Υπ. Εσωτερικών, την περίοδο 1880 – 1894, γράφει, επιμελείται και εκδίδει το μηνιαίο περιοδικό «Ελληνική Γεωργία» για 12 χρόνια αδιαλείπτως [5]. Γύρω από το περιοδικό συγκεντρώνονται αρκετοί επιστήμονες γεωπόνοι, χημικοί, βοτανολόγοι και άλλοι. Αν σκεφτεί κανείς τα μέσα της εποχής και την ανάγκη περιγραφής των ασθενειών με εικόνες (εδώ γίνονταν με σκίτσα) η προσπάθεια του Γεννάδιου φαντάζει τιτάνια!
Τον Κουμουνδούρο όμως ανατρέπει ο υπουργός του Χαρίλαος Τρικούπης με τη βοήθεια βουλευτών που εξυπηρετούσαν πρωτίστως τα συμφέροντα των μεγαλογαιοκτημόνων. 
Ο Τρικούπης θα διαχειριστεί το δάνειο των 5 εκ. φράγκων, που είχε συνάψει ο Κουμουνδούρος με τη Γαλλία, για τα εγγειοβελτιωτικά έργα στη Θεσσαλία, για ίδιο κομματικό όφελος. 
Τροποποιεί τη σύμβαση του σιδηροδρόμου και ορίζει πλάτος της γραμμής το ένα μέτρο (μετρική) κι όχι το διεθνές πλάτος του 1,44 μετρά. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα. Η μειονεκτική της θέση (τερματικός προορισμός) επέβαλε στη χώρα να πληρώνει παντού τις διελεύσεις των εμπορευμάτων της, από και
προς την Ευρώπη, και να μην εισπράττει από κανέναν. 
Τώρα πληρώνει και την ενοικίαση των ξένων βαγονιών για τις μεταφορές της και την μεταφόρτωση τους στο μεθοριακό σταθμό του Πυργετού Λάρισας στα οθωμανικά τρένα.
 Η σκληρή του στάση στα συλλαλητήρια της εποχής, για την αποκατάσταση των ακτημόνων και ενάντια στις αυθαιρεσίες -με την ανοχή των αρχών- των τσιφλικάδων, εξανάγκασε το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρισας της εποχής, έπειτα από εισήγηση του Δήμαρχου Γαλάτη, να κηρυχθεί ο Τρικούπης πρόσωπο ανεπιθύμητο για τη Λάρισα και να μην ονομασθεί ποτέ οποιαδήποτε οδός ή μνημείο στο όνομά του. 
Αντίθετα το Άγαλμα του Κουμουνδούρου καθώς και το όνομά του τιμούν την πρώτη οδό της πόλης. 
Θεωρώ πως είναι ντροπή, αν όχι ανοησία, άνθρωποι που δηλώνουν ιστορικοί, και ιδιαίτερα Θεσσαλοί, να αναφέρονται στον Τρικούπη με το χαρακτηρισμό «υποδειγματικός ηγέτης» υπερεκτιμώντας τις πολιτικές του δεξιότητες και παραβλέποντας το γεγονός πως, η πολιτική τελικά, ακόμα και στην εξαιρετική περίπτωση, δεν είναι τίποτα παραπάνω από το μέσο, το «όχημα» δηλαδή που θα οδηγήσει τον άνθρωπο και την κοινωνία στην ευτυχία, και όχι αυτοσκοπός.
Εν μέσω κομματικών αλληλοσπαραγμών, μισαλλοδοξίας και αποτυχημένων πολέμων και κινημάτων, ο Παν. Γεννάδιος θα συνεχίσει το έργο του και θα ολοκληρώσει το περίφημο
Φυτολογικό Λεξικό του, το 1914, με πάνω από δέκα χιλιάδες φυτά, με αναφορές στις ιδιότητές τους, στην καλλιέργειά τους, τις παθήσεις τους και την αντιμετώπισή τους [6]. 
Η φτώχεια, βέβαια, σε βαθμό εξαθλίωσης της υπαίθρου είχε ήδη συγκινήσει τους διανοούμενους και λογοτέχνες της εποχής. Αρκετοί αποτύπωσαν στο έργο τους τη δυστυχία που επικρατούσε στην ύπαιθρο, άλλοι συμπαρατάχθηκαν με το μέρος των δυστυχισμένων εκθειάζοντας τον Κοινοτικό τρόπο ζωής όμως κανένας δεν βρέθηκε με το μέρος του κομματικού κράτους και των καπιταλιστικών του
οραμάτων με ελάχιστες βέβαια εξαιρέσεις αυτών που ενέδωσαν στις μεγαλοϊδεατικές προσδοκίες της εποχής. 
Αρκεί κανείς να ανατρέξει στο «Ζητιάνο» του Α. Καρκαβίτσα ή στον πρόλογο του
Συνεταιρισμού της Κοινότητας Κοσκινά Καρδίτσας του 1908, που υπογράφει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης [7] προκειμένου να κατανοήσει τις συνθήκες που επικρατούν.
Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον εμφανίζονται οι Ντίνος Μαλούχος και Κων/νος Καραβίδας, κύριοι εκφραστές του Κοινοτισμού ως εναλλακτικού σχεδιασμού της οικονομικής και διοικητικής οργάνωσης του κράτους.
«Το καθεστώς Βενιζέλου, επισημαίνει ο Μαλούχος, μετά το 1909 άφησε ελεύθερο το πεδίο δράσης στα νέα ιδεολογικά ρεύματα που έρχονταν από την Ευρώπη, όπως οι κοινωνιολόγοι, οι σοσιαλιστές, οι κομμουνιστές. Οι θεωρίες αυτές, τελευταίες αναλαμπές του ευρωπαϊκού πολιτισμού, δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοσθούν στην Ελλάδα, διότι η ελληνική πραγματικότητα ήταν πλατύτερη από τα σχήματα αυτά. Προσέκρουαν στην ψυχρή αδιαφορία των αγροτών, μικροεπαγγελματιών και άλλων λαϊκών τάξεων, δηλαδή της κοινωνικής πλειοψηφίας. Παρόμοια ξενόφερτη, εντελώς θεωρητική, χωρίς πρακτικά αποτελέσματα προσπάθεια ανασυγκρότησης, υπήρξε αυτή των κομμουνιστών.

Προσπάθεια άγονη, τουλάχιστον για την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που αποτελείται από μικρονοικοκυραίους,αγρότες και επαγγελματίες, θεωρία που διδάσκει την πάλη του προλεταριάτου εναντίον των κεφαλαιούχων, την στιγμή που στην Ελλάδα το μεν προλεταριάτο είναι σχεδόν ανύπαρκτο, το δε κεφάλαιο διασκορπισμένο στα χέρια όλου σχεδόν του αγροτικού και μικροαστικού πληθυσμού» [8].
Είναι η εποχή που αρθρώνονται οι πρώτες αμφισβητήσεις σχετικά με τον καπιταλιστικό προσανατολισμό της ανάπτυξης της χώρας, με κύριους εκπροσώπους τον Ντίνο Μαλούχο και τον Κωνσταντίνο Καραβίδα, κατ’ αρχή στο περιοδικό «Κοινότης». Οι αμφισβητήσεις αυτές πολύ γρήγορα πήραν το χαρακτήρα πολεμικής και πάλι εις μάτην. Τόσο ο Μαλούχος, που πέθανε πολύ νέος μόλις 33 ετών, με την αρθρογραφία του, όσο και ο Καραβίδας με τις πολυετείς έρευνες πεδίου, σχετικά με την αγροτική παραγωγή -κύρια στην Μακεδονία- επισήμαναν την εγκληματική αδιαφορία της πολιτικής με την έννοια της κομματοκρατίας και την αναπηρία του κοινοβουλευτικού μοντέλου διακυβέρνησης. 
Πιστεύοντας ακράδαντα στην άμεση δημοκρατία και στον Συνεταιριστικό – Κοινοτικό τρόπο οργάνωσης της υπαίθρου, θα αναλύσουν διεξοδικά τα μοντέλα παραγωγής, κύρια τους Συνεταιρισμούς, για τους γεωργούς, και τα Τσελιγκάτα για τους κτηνοτρόφους.



Ο Καραβίδας στο μνημειώδες έργο του τα «Αγροτικά» [9] θα αναλύσει διεξοδικά την κατάσταση της υπαίθρου ενώ με εκατοντάδες αναφορές του θα προσπαθήσει να τραβήξει την προσοχή των κυβερνώντων πάνω στο πρόβλημα της οικονομικής και δημογραφικής κατάρρευσης της υπαίθρου. Το αρχικό βιβλίο, υπό μορφή ογκώδους έκθεσης μερικών χιλιάδων σελίδων, που παραδόθηκε το 1929 ιδιοχείρως στον Υπουργό Εξωτερικών της Κυβέρνησης Βενιζέλου, ο υπουργός (μάλλον ο Αλ. Καραπάνος)το έχασε!!! [9a] «Ο Κωνσταντίνος Καραβίδας ερεύνησε ενδελεχώς την νεοελληνική κοινότητα. Η σκέψη του μετατοπίστηκε από μια εξαντλητική και επιτυχή συλλογή πρωτογενούς υλικού στην ανάδειξη της κοινότητας σε μια«πραγματική ουτοπία» προορισμένη να συγκρουστεί στο χώρο της ιδεολογίας με άλλες «πραγματικές ουτοπίες». Ο Καραβίδας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κοινότητα όχι μόνο υπήρξε,αλλά διεκπεραίωνε λειτουργίες διοικητικές και παραγωγικές.
Γηγενής αντικαπιταλιστικός θεσμός, δημιούργημα εν πολλοίς γεωοικονομικών παραγόντων, είναι αναγκαία σε κάθε στάδιο της τεχνικής εξέλιξης και κλειδί για την κατανόηση του νεοελληνισμού»[10].
Ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος και ο εμφύλιος που ακολούθησε επέβαλαν άλλες προτεραιότητες και η ύπαιθρος για μια ακόμα φορά περιορίσθηκε στα απολύτως απαραίτητα. Ωστόσο οι διατροφικές ανάγκες της κατοχής και η φτώχεια ανάγκασαν το λαό ειδικά της υπαίθρου, για ένα μικρό δυστυχώς χρονικό διάστημα, να ξαναθυμηθεί μια πληθώρα πρακτικών και προϊόντων της φύσης όπως τα άγρια μπιζέλια, την μολόχα, διάφορα είδη κιχώριου (από την καβουρδισμένη και τριμμένη ρίζα του παράγονταν και ένα υποκατάστατο του καφέ), το πρωινό κατσαμάκι, τα σούρβα, διάφορες επίσης φυτικής προέλευσης βαφές: ριζάρι (Ερυθρόδανο), Λάπατο (αποξηραμένοι κόνδυλοι
των ριζών έβγαζαν καφεκίτρινο χρώμα), καρύδι (το σαρκώδες περίβλημα του καρυδιού για βαφή), οι χλωρές φλούδες του μέλεγου ή μέλιου για την απολύμανση του νερού των πουλερικών κ.ο.κ. 
Σχεδόν κάθε αγροτικό νοικοκυριό ήταν και ένα μικρό εργαστήριο που συντηρούσε τα εργαλεία του, ύφαινε τα απαραίτητα στρωσίδια ή ρούχα, κατασκεύαζε τις αποθήκες και τους στάβλους του και επισκεύαζε τις ζημιές τους, με τους μπαχτσέδες του, τα οπωροφόρα του και τα λίγα οικόσιτα ζώα.
Αντίστοιχα κάθε κτηνοτρόφος, ακόμα και οι νομάδες, είχε τον κήπο του δίπλα στα μαντριά του, έφτιαχνε τα τουλούμια του για το τυρί από δέρματα συνήθως κατσικιών, ξύλινες βαρέλες για νερό, οι γυναίκες ύφαιναν τα μαλλιά κ.ο.κ. 
Σήμερα οι εντατικές καλλιέργειες εξαφάνισαν την αυτάρκεια του αγροτικού νοικοκυριού και ένα από τα μεγάλα προβλήματα των κτηνοτρόφων είναι το … πετρέλαιο που χρειάζονται για να κάψουν τα μαλλιά των κοπαδιών.
Πριν τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο ήδη η κτηνοτροφία είχε αρχίσει να συρρικνώνεται και από εξαγωγική δύναμη που ήταν στις αρχές του αιώνα άρχισε να μην καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού.
Αυτό που δεν κατόρθωσαν οι πολεμικές συγκρούσεις και η πολιτική αστάθεια του πρώτου κυρίως μισού του 20ου αιώνα το κατάφερε ο Δυτικός προσανατολισμός των κυβερνήσεων.
Η Α. Χατζημιχάλη [11] στα 1955 θα καταγράψει 1.839 τσελιγκάτα (κοινοπρακτικές μορφές οργάνωσης της κτηνοτροφίας) τα οποία ανήκουν σε 7.620 οικογένειες και αριθμούν 1.403.875 κεφάλια ζώα. Η καταγραφή αυτή αφορούσε μόνον τους Σαρακατσαναίους νομάδες κτηνοτρόφους στις περιοχές της θερινής τους διαβίωσης στα βουνά της Πελοποννήσου, Ηπείρου, Μακεδονίας, Στερεάς, Θεσσαλίας και Θράκης. Στα 1983 ο συνολικός πληθυσμός των ζώων της μεταβατικής κτηνοτροφίας στην Ελλάδα μόλις που φθάνει τα 630.000 [12] ζώα σ’ ολόκληρη τη χώρα, ενώ δεν έμεινεούτε ένα τσελιγκάτο! Η κατάρρευση υπήρξε ραγδαία…
Η εκτατική (κοπαδιάρικη) κτηνοτροφία αντικαταστάθηκε σταδιακά από τα βιομηχανικά εκτροφεία προβάτων και βοοειδών που κι αυτά σήμερα δεν καλύπτουν ούτε το 30% της εγχώριας κατανάλωσης κρέατος. Δεν χρειάζεται νομίζω ν’ αναφερθώ στον διατροφικό εφιάλτη της Ευρώπης, τουλάχιστον αυτόν που ανακαλύπτει κατά καιρούς ο Τύπος (σκεφτείτε τι άλλο γίνεται που δεν το μαθαίνει ή το αποσιωπά) ούτε φαντάζομαι στην αναγνώριση των θεσσαλικών προϊόντων στην ιστορική τους πορεία.
Κι αφού ούτε τα βιομηχανικά βουστάσια της Δανίας διαθέτουμε, ούτε ταΐζουμε τα ζώα ορυκτέλαια, ας προστατέψουμε τουλάχιστον τα υψηλής ποιότητας γεωργοκτηνοτροφικά μας προϊόντα και φυσικά ας στηρίξουμε (και στηριχτούμε) στην εκτατική μας κτηνοτροφία και στις μικρές εκτατικές καλλιέργειες που μπορούν να αποτελέσουν την μοναδική απάντηση στο σύγχρονο διατροφικό εφιάλτη. 

Η κάθοδος στο στίβο του παγκόσμιου ή και ευρωπαϊκού ανταγωνισμού, χωρίς την προστασία των προϊόντων και με κόστη παραγωγής πολλαπλάσια των ανταγωνιστών μας (λόγω ορυκτελαίων, οστεάλευρων κ.λ.π.), φαντάζει σαν απονενοημένο διάβημα.
Η Τοπική αυτοδιοίκηση ουσιαστικά μη ανθιστάμενη κι ακολουθώντας άκριτα τις επιλογές της κεντρικής εξουσίας, περιφρόνησε την παραγωγική φυσιογνωμία της περιοχής της και
εγκατέλειψε το πρόβλημα στις δυνάμεις της αγοράς η παντοδυναμία της οποίας τείνει να υποκαταστήσει κάθε εθνικό σχεδιασμό σε οικονομικό επίπεδο. 
Αλλά και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΤΑ περιόρισε τις βασικές της λειτουργίες αφού «ο νεοέλληνας νομοθέτης δεν αξιώθηκε να καταλάβει πως η κοινότητα δεν ήταν μόνο διοικητική περιφέρεια αλλά εστία αναπτύξεως και εφαρμογής των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην πιο συγκεκριμένη τους εκδήλωση» [13]. 
Οι ρυθμίσεις των αγροτικών χρεών, τόσο σε αγρότες όσο και σε συνεταιρισμούς,
παρά το ότι επιβάρυναν τον Έλληνα φορολογούμενο, έχουν αποδειχθεί ετεροχρονισμένες και αναποτελεσματικές. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να βελτιώσουν πρόσκαιρα το χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ και να συγκαλύψουν τις ευθύνες των κυβερνήσεων και των διοικούντων τον αγροτοσυνεταιριστικό χώρο.
Ζούμε στην εποχή όπου η ποσότητα θριάμβευσε υπέρ της ποιότητας με τις ποικίλες ανησυχητικές προεκτάσεις αυτής της διαπίστωσης. Σε όλους τους τομείς της ζωής και ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα αθροίζουμε ποσότητες ενώ καθημερινά χάνουμε γενετικό υλικό. Στην αμπελουργία για παράδειγμα, δεκάδες παλιές ποικιλίες αμπελιών αντικαταστάθηκαν από σύγχρονες ευρωπαϊκές μεγαλύτερης απόδοσης. 
Ο Αγιορείτης Ευλόγιος Κουρίλας διερεύνησε στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι.εκατοντάδες ποικιλίες γνωστές στους αρχαίους, με τα ιδιαίτερα ονόματα και ιδιότητές τους [14]. Από αυτές ελάχιστες υπάρχουν σήμερα και μόνο σε παλιούς αμπελώνες, μη εκμεταλλεύσιμους, στα νησιά ή στα ορεινά της χώρας. Αρκετές ποικιλίες ελληνικών βοοειδών εξαφανίστηκαν χάριν των κρεατοπαραγωγών μοσχαριών υψηλής απόδοσης Σαρολέ, Λιμουζίν και άλλων. Ο Μόκας κι ο Φασούλας στους Καλαρύτες με τα δόντια κυριολεκτικά κρατάνε αμιγή τα κοπάδια τους με τα βραχύσωμα Καλαρυτινά (τα λεγόμενα Μπούτσκα), πρόβατα με τεράστια πλεονεκτήματα έναντι των άλλων.

Αγαπητοί φίλοι δεν σας κρύβω ότι αντιμετωπίζω με μελαγχολία όλη αυτή την υπόθεση. Δεν ξέρω αν υπάρχει πλέον χρόνος προκειμένου να ανατραπεί αυτή η πορεία. Ωστόσο πιστεύω πως το μεγαλύτερο κέρδος από τους προβληματισμούς αυτούς και από όλα αυτά τα κινήματα είναι πως κάποιοι άνθρωποι συνειδητοποιούν καθημερινά πως υπήρχε -και υπάρχει- κι άλλος δρόμος από αυτόν που ακολουθήθηκε. 
Μια διαφορετική πορεία που απελευθερώνει τον άνθρωπο από οικονομικά, πολιτικά ή
άλλου είδους δεσμά και τον μεταμορφώνει σε κυρίαρχο της προσωπικής και κοινωνικής του ιστορίας. Κι αυτό είναι μια ιστορική αλήθεια που θα δυναμώσει την πίστη όσων κουράστηκαν να σέρνονται πίσω από τα τερτίπια του κοινοβουλευτισμού δηλαδή τις υποσχέσεις, τα διλήμματα και τους εκβιασμούς.
Αρκετά όμως ως εδώ και ευχαριστώ για την υπομονή σας.
[1] «Αυτό το φαινόμενο οφείλεται, σύμφωνα με τον (Ντίνο σ.δ.)Μαλούχο,
(α) στον υλικό και ψυχικό κάματο που προήλθε απότην Επανάσταση, (β) στην τεχνική και υλική υπεροχή της Δύσης,(γ) στην έλλειψη ντόπιας ιθύνουσας τάξης, ικανής να αντιμετωπίσει τα μετεπαναστατικά προβλήματα, (δ) στον ρόλο των εξ Ευρώπης Ελλήνων πολιτικών, (ε) στην ευνοϊκή για την Ελλάδα παρέμβαση των δυτικών δυνάμεων». Μελετόπουλος Μελέτης, «Ο Ντίνος Μαλούχος και η επιθεώρηση «Κοινότης»»,
Περιοδικό Άρδην, τ. 44., όπου και σπουδαίες πληροφορίες για τις δυσχέρειες και την «τύχη» των ιδεών του Κοινοτισμού στην Ελλάδα.
[2] Felix Beaujour «Πίνακας του εμπορίου της Ελλάδος στην Τουρκοκρατία» (1787-1797), εκδόσεις Τολίδη, Αθήνα 1974.
[3] Λάζαρος Αρσενίου «Η Θεσσαλία στην τουρκοκρατία», σελ. 76, Επικαιρότητα, Αθήνα 2010.
[4] Γρηγόριος Παλαιολόγος «Γεωργική και Οικιακή Οικονομία»,τόμος 1ος, Ναύπλιο, εκ της Βασιλικής Τυπογραφίας, 1833 και τόμος 2ος, Αθήνα, ο.π. 1835.
[5] «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ», «Σύγγραμμα κατά μήνα εκδιδόμενον, όργανον των συμφερόντων των απανταχού Ελλήνων κτηματιών, καλλιεργητών της γης και κτηνοτρόφων»,
υπό Π. Γενναδίου, έτος πρώτον, Αθήνα 1885.
[6] Π. Γ. Γενναδίου, «Φυτολογικόν Λεξικόν, περιλαμβάνον τα ονόματα, την ιθαγένειαν και τον βίον υπερδεκακισχιλίων φυτών,εν οις και τα λόγω χρησιμότητος ή κόσμου καλλιεργούμενα, των
οποίων περιγράφονται και η ιστορία, η καλλιέργεια, τα προϊόντα και αι νόσοι», Αθήνα 1914.
[7] 1908, Αλεξάνδρος Παπαδιαμάντης, τόμος Ε’, επιμέλεια Ν.Δ.Τριανταφυλλόπουλος, εκδόσεις Δόμος. «Το βιβλιάριον τούτο, το περιέχον το Καταστατικόν της νεωστί αποκαταστάσης Κοινότητος του μικρού χωρίου Κοσκινά της Καρδίτσης, μοι φαίνεται ως μία αίγλη φωτός, εν φαεινόν βήμα, εν εύηχον κήρυγμα προόδου, ευημερίας και αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων. Η αλλαγή εξουσίας και Κυβερνήσεως, και η φυσική εντεύθεν ανωμαλία, η ζύμωσις η εκ του κομματισμού προερχομένη, η ανεπάρκεια και αφροντισία των Ελληνικών Κυβερνήσεων, των λόγω μεν επαγγελλομένων εκάστοτε την λεγομένην αποκέντρωσιν, πράγματι δε εξασκουσών την συγκέντρωσιν μέχρις αποπνιγμού, και η γειτνίασις του συχνά πλημμυρούντος Παμίσου, όλα ταύτα συλλήβδην υπήρξαν αφορμή όπως μη διοικήται καλώς το χωρίον και φθίνη η Κοινότης. 
Χάρις τω Θεώ ανέτειλεν επ’ εσχάτων η ευεργέτις πρωτοβουλία νεαρών ευπαιδεύτων ανδρών, τέκνων του αυτού χωρίου, εις το πνεύμα των οποίων επήλθε φωτισμός και ευβουλία, προς άρσιν των κακών τούτων και το ανά χείρας βιβλιάριον δύναται να χρησιμεύση ως υπόδειγμα πώς πρέπει να διευθύνωνται εκασταχού αι κοινοτικαί περιουσίαι. Οι γεωργικοί πληθυσμοί της Θεσσαλίας και της Ελλάδος, οίτινες αποτελούσι την βάσιν της κοινωνίας, και πρέπει να σεμνύνωνται δι’ αυτό, ας λάβωσι διδάγματα και ας καρπωθώσιν ωφελήματα εκ του διαυγούς τούτου Καταστατικού, του περιποιούντος τιμήν εις εκείνους οίτινες το υιοθέτησαν και το κατήρτισαν, και, συν Θεώ αρωγώ, τάχ’ αύριον έσσετ’ άμεινον. Το μέλλον αναγκαίως θα είναι καλύτερον του παρελθόντος».
[8] Μελετόπουλος Μελέτης, ό. π.
[9] Κ. Δ. Καραβίδα «Αγροτικά», «Έρευνα επί της οικονομικής και κοινωνικής μορφολογίας εν Ελλάδι και εν ταις γειτονικαίς σλαυϊκαίς χώραις», Μελέτη Συγκριτική, Παράρτημα του ΣΤ» τεύχους του Γεωργικού Δελτίου, Αθήνα 1931.
[9a] Κ. Δ. Καραβίδα, ό π., σελ ιδ. Έτσι περιγράφει ο ίδιος την σημασία που έδωσε ο Υπουργός στην έκθεσή του: «Και η μεν παλαιοτέρα εκείνη έκθεσις, δυστυχώς ή ευτυχώς, απωλέσθη κατά τον ίδιον έτος το 1929, αν και ογκωδεστάτη, εις χείρας του κ. Υπουργού επί των Εξωτερικών -έτσι τουλάχιστον εδικαιολογήθη το πράγμα εκ των υστέρων».
[10] Σπύρος Κουτρούλης, «Ο κοινοτικός συνεργατισμός και ο Κ. Καραβίδας», Περιοδικό Άρδην τ. 44.
[11] Χατζημιχάλη Α.: «Σαρακατσάνοι», τ. Α., Αθήνα 1975.
[12] Ψυχογιός Δ., Παπαπέτρου Γιούλη: «ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΜΑΔΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ», άρθρο στο«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ», Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Αθήνα 1987.
[13] Νικόλαος Πανταζόπουλος «Κοινοτισμός και τοπική αυτοδιοίκηση», άρθρο στην εφ. MAKΕΔΟΝΙΑ, Κυριακή 07.11.2010.
[14] Ευλογίου Κουρίλα Λαυριώτου «Οι Αμπελώνες του Άθω» Θεσσαλονίκη 2001 (απόσπασμα από το έργο «Άθως, φως εν σκότει», Αθήνα 1935)

Παν. Γ. Γεννάδιος, Φυτολογικόν Λεξικόν, Aθήνα 1914

http://anemi.lib.uoc.gr/metadata/e/5/c/metadata-02-0000608.tkl
"Γεωργική και οικιακή οικονομία Παρά Γρηγορίου Παλαιολόγου 
http://anemi.lib.uoc.gr/metadata/1/e/3/metadata-212-0000217.tkl
Σχετικές Αναρτήσεις
Κοινοτικός Συνεργατισμός:Μια διορατική απάντηση στην βιομηχανική ανάπτυξη

Εικόνες
Ιδιωτική συλλογή. Γκαλερί  της Όλγας
www.abcgallery.com/M/magritte/magritte31.html